Β.Ιβιτς: «Οι Σέρβοι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι»

Β.Ιβιτς: «Οι Σέρβοι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Βλάνταν Ιβιτς μίλησε για το ταξίδι που έκανε η ΑΕΚ το 1999 στο εμπόλεμο Βελιγράδι.

Ηταν σαν σήμερα όταν η Ενωση έστελνε ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου, με τον Ιβιτς να μιλά στο Sport24 και να τονίζει ότι οι Σέρβοι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν το ταξίδι της ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ιβιτς

«Ηταν μια φοβερά δύσκολη εποχή για όλους μας. Δεχτήκαμε μια αδικαιολόγητη επίθεση από το ΝΑΤΟ. Ολη η χώρα βομβαρδίζονταν για περίπου τρεις μήνες. Κανείς από εμάς δεν περίμενε πως μια ομάδα θα σκέφτονταν και θα αποφάσιζε μέσα σε αυτόν τον χαμό να έρχονταν στο Βελιγράδι, να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι για να παίξει ποδόσφαιρο με την ομάδα μου.

Μοναδική κίνηση, καταπληκτική. Παλικαρίσια, γενναία απόφαση. Η ΑΕΚ έκανε πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Τίμησε όλον τον σερβικό λαό. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε αυτή την ενέργεια της ομάδας. Όχι μόνο εμείς οι ποδοσφαιριστές ή όσοι ήμασταν στο γήπεδο, αλλά όλοι οι Σέρβοι.

Μόλις πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά πως ήθελε ΑΕΚ να έρθει στο Βελιγράδι, δεν το πιστέψαμε. Όχι γιατί αμφισβητούσαμε τη θέληση των ανθρώπων της ΑΕΚ, αλλά τη δυνατότητα να φτάσουν ως το Βελιγράδι. Σκεφτόμουν, εντάξει, θέλουν να έρθουν, πως όμως θα έρθουν όταν πέφτουν βόμβες σε όλη τη Σερβία, παντού;

Ηταν πολύ δύσκολο να οργανωθεί αυτό το ταξίδι με ασφάλεια. Ουσιαστικά δεν υπήρχαν παρά μόνο οι ελάχιστες εγγυήσεις. Δεν γνωρίζαμε εμείς που ζούσαμε εκεί πως να προφυλαχθούμε, πως θα μπορούσε να γίνει κάτι για μια ομάδα, για ανθρώπους από το εξωτερικό που έπαιρναν τέτοιο ρίσκο; Ηταν κάτι φοβερά επικίνδυνο.

Τότε το ποδόσφαιρο δεν υπήρχε ως προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας. Η επιβίωση μόνο, πως θα αντέξουμε, πως θα μείνουμε ζωντανοί. Είναι αλήθεια πως ο κόουτς Τουμπάκοβιτς προγραμμάτιζε μέρα παρά μέρα κάποιες υποτυπώδεις προπονήσεις, καταμεσήμερο.

Οι παίκτες της ΑΕΚ προσπάθησαν ολόψυχα, με κάθε τρόπο να μας στηρίξουν, να μας τονώσουν
Τότε που πιστεύαμε πως δεν θα υπάρχουν επιδρομές. Όχι πως δεν συνέβαινε. Αρκετές φορές είχαμε αναγκαστεί να τις ακυρώσουμε λόγω ξαφνικών επιθέσεων. Προπονήσεις που προφανώς δεν γίνονταν – όποτε γίνονταν – για ποδοσφαιρικούς λόγους, αλλά για ψυχολογικούς. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν τι ήταν, ακόμη και αθλητικά μόνο στη μικρότερη δηλαδή υπόστασή του, αυτό το παιχνίδι.

Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα ξεχάσω, αλλά αυτό που έχει μείνει περισσότερο απ’ όλα ήταν πριν τη σέντρα, όταν φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί στο κέντρο του γηπέδου, με του παίκτες της ΑΕΚ να προσπαθούν ολόψυχα, με κάθε τρόπο να μας στηρίξουν, να μας τονώσουν, να μας το περάσουν. Μας έλεγχαν πως ήταν εκεί για να το δείξουν, να μεταφέρουν την στήριξη όλου του ελληνικού λαού.

Καταλαβαίναμε πως σε εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές που ζούσαμε μια από τις λίγες χώρες που ήταν δίπλα μας ήταν η Ελλάδα. Για εμάς τους Σέρβους αυτή η ενέργεια, αυτό το ταξίδι, αυτό το παιχνίδι θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας, όπως και η απόφαση του πλοίαρχου Μαρίνου Ριτσούδη να αγνοήσει τις τότε εντολές του και να μην εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις από το καράβι του.

Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X