Να μαζευτούμε γρήγορα, θα πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά

Να μαζευτούμε γρήγορα, θα πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ονοματολογία στο θέμα του προπονητή της ΑΕΚ και τους κινδύνους ενόψει Ολυμπιακού και πλέι οφ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Βλέποντας την ονοματολογία για προπονητές να κυριαρχεί και σήμερα, λίγο περισσότερο από 48 ώρες πριν το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΟΣΦΠ στο Φάληρο, πρέπει να σημειωθούν δυο πράγματα που έχουν σημασία.

Η ΑΕΚ σαφώς πρέπει να προετοιμάζει την επόμενη σεζόν της. Εννοείται αυτό και το κάνει. Από την άλλη, είναι υποχρεωμένη να μάχεται για να κρατήσει στο προσκήνιο το παρόν, που είναι ασφυκτικά πιεστικό. Από αυτή την άποψη, νωρίς σήμερα το πρωί, έγινε μια κίνηση απαραίτητη και πολύ ξεκάθαρη με την τοποθέτηση για τη προπονητολογία. Το θέμα Σάντος δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί, αλλά τώρα έγινε μια κίνηση αποτελεσματική και πρέπει να γίνει σεβαστή.

Στο κάτω-κάτω της γραφής λέει και την αλήθεια η ΑΕΚ. Ποια είναι η σημασία να βγω εγώ σήμερα και να σας πω πως στο γραφείο του Μελισσανίδη υπάρχει ένας φάκελος για τον «Χ» προπονητή, που είναι μεγάλο όνομα; Είναι η ΑΕΚ κοντά στο να κλείσει προπονητή; Όχι. Έχει αποφασίσει ποιον θέλει, ποιον βάζει σε προτεραιότητα; Όχι.

Είναι φυσιολογικό λόγω διακοπής ίσως, αλλά με φοβίζει το γεγονός πως το όλο σκηνικό των τελευταίων ημερών μοιάζει με σκηνικό λήξης σεζόν. Και πρέπει άμεσα όλη η ατμόσφαιρα γύρω από την ομάδα να επιστρέψει από αυτό. Έχουμε μπροστά μας οκτώ παιχνίδι – «φωτιά», με την ομάδα από τη μία να διεκδικεί ένα στόχο που αν τον πετύχει δε θα πει κανείς μπράβο, αλλά αν τον χάσει το σκηνικό δε θα έχει καν σχέση με το σημερινό.

Σκεφθείτε μόνο μια άσχημη ήττα την Κυριακή και πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα το βράδυ μετά τον αγώνα, σε σχέση με τη χαλαρότητα της διακοπής. Και πόσα ματς έχει μέσα αυτή η οκτάδα αγώνων που μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογο σκηνικό.

Στίγμα δεν υπάρχει

Εκτός από αυτά, είμαστε σε μια φάση που δεν έχουμε τη παραμικρή ιδέα για τη κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα. Στίγμα δεν υπάρχει. Έχουμε σαν τελευταία εικόνα αυτή της πλήρους αποδιοργάνωσης μετά το γκολ με τον Τσόλακ, που έφτασε σε σημείο εικόνας απόλυτης ψυχολογικής ανημπόριας. Πως επιστρέφει η ομάδα αυτό; Τι κινήσεις γίνονται εντός της το τελευταίο 24ωρο για να πάει συντεταγμένα ένα ματς που ναι μεν όλοι περιμένουν πως θα χάσει, αλλά με διαφορετική κατάληξη μπορεί να κάνει και τη διαφορά για την Ευρώπη;

Ποια είναι τα… απόνερα της ιστορίας με τον Άμραμπατ και της έκτασης που πήρε; Πως θα διαχειριστεί ο μηχανισμός αυτό, την εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ και τα συμπεράσματα από τα λάθη που έγιναν στη προετοιμασία αυτού του αγώνα;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα τώρα και κάθε άλλο παρά άσχετα είναι και με το μέλλον. Όποιος μιλάει ή μιλήσει με την ΑΕΚ για τον πάγκο της, παρακολουθεί πλέον. Βλέπει, βγάζει συμπεράσματα. Και η εικόνα της ομάδας κινδυνεύει να χαλάσει πολύ στη συνέχεια, αν δεν αλλάξουν ριζικά κι άμεσα κάποια πράγματα και δε καθαρίσουν οι πάντες το μυαλό τους με αποκλειστικό στόχο την Ευρώπη.

Έχω πολλά να πω για το θέμα του επόμενου προπονητή. Όμως μεθαύριο παίζουμε με τον ΟΣΦΠ και κινδυνεύουμε για πρώτη φορά φέτος μετά από αυτό το ματς να μην είμαστε σε θέση για Ευρώπη κι αυτό είναι μακράν το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό που βλέπω εγώ είναι πως πρέπει να χτυπήσουν οι καμπάνες άμεσα για το που βρισκόμαστε, τι διακυβεύεται και πόσο κινδυνεύουμε σύντομα να βρεθούμε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την ήδη άσχημη που είμαστε.

Το μόνο που θα πω στη παρούσα φάση για το θέμα του επόμενου προπονητή, είναι πως πρέπει βασικά να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε και να ξέρει κυρίως η ομάδα. Ο κάθε υποψήφιος βλέπει μια ομάδα που είναι 22 βαθμούς από τη κορυφή, πέρσι ήταν ακόμη περισσότερους και γενικά είναι τέσσερις σεζόν μακριά κι από την ιδέα ακόμη διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Αυτό σημαίνει πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ανάγκη να καλύψουμε την ανασφάλεια μας και τη γκρίνια του κόσμου, πηγαίνοντας κατευθείαν στον τείχο, με γνώμονα να βρούμε ένα όνομα που θα το βάλουμε στη βιτρίνα και θα καμαρώνουμε. Που είναι κι εξαιρετικά δύσκολο με αυτές τις συνθήκες να έρθει.

Μια προσωπικότητα που θα είναι χτισμένη μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού σε υψηλό επίπεδο, σαφώς είναι ένα βασικό ζητούμενο. Που θα έχει χτίσει ένα όνομα σεβαστό. Ναι… Αλλά το πιο βασικό είναι μαζί με αυτό, να είναι βέβαιο πως θα υπάρχει το κίνητρο για να δουλέψει και να παλέψει να αλλάξει μια κατάσταση πολύ δύσκολη. Πολύ δύσκολη κι όσον αφορά όσα χρειάζονται εντός της ομάδας και τη θέση της απέναντι στον ανταγωνισμό.

Να φέρεις κάποιον που θα είναι «ταλιμπάν»

Αυτά τα ζητήματα δε λύνονται μόνο με το να πεις «να τον τάδε σας φέραμε, τι έχετε να μας πείτε;». Λύνονται με το να φέρεις κάποιον που θα είναι «ταλιμπάν» απέναντι στη πρόκληση της αποστολής που θα αναλάβει και είναι απίστευτα δύσκολη λόγω του μεγέθους της ομάδας και της κατάστασης που έχει βρεθεί.

Αλλίμονο αν έχουμε βγει στην αγορά με 1,5 -2 εκατομμύρια για συμβόλαιο και να δούμε ποιο μεγάλο όνομα θα μας κάτσει με αυτά. Θα πάθουμε μεγάλη ζημιά, αν αυτό είναι το κριτήριο.

Η επιθυμία, η φλόγα, η αποφασιστικότητα και η θέληση να ηγηθεί κάποιος σε μια πολύ δύσκολη αποστολή απόλυτης ανατροπής σκηνικού στις αγωνιστικές ισορροπίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο (αυτό ρεαλιστικά επιδιώκει η ΑΕΚ), είναι απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις, μαζί με τη προσωπικότητα που θα πείθει.

Αυτά μόνο προς το παρόν για το θέμα του προπονητή.

Θα κλείσω με αυτό που είπα και στο βίντεο το βράδυ της Πέμπτης. Τα λάθη συγχωρούνται αν δεν επαναλαμβάνονται. Η ΑΕΚ σε αυτό το σημείο της σεζόν, δεν είναι η ομάδα που θα βγει να παίξει τη μπάλα της, με τη συνταγή που θα της άρεσε να είναι λειτουργική. Δε μπορεί να παίζει το ίδιο πράγμα χωρίς να αλλάζει τίποτα και να αποτυγχάνει συνεχώς με τον ίδιο τρόπο.

Χρειάζεται ειδική διαχείριση, προσεκτική επιλογή για το ποιοι μπορούν και ψυχολογικά να υπηρετήσουν το όποιο πλάνο και τακτική αναπροσαρμογή όπου χρειάζεται για να καλύψουμε τις αδυναμίες και την επίδραση των σημείων που υπερτερεί ο αντίπαλος της Κυριακής.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X