Ο Λιβάι και τα 15 εκατομμύρια στα ταμεία άλλων

Ο Λιβάι και τα 15 εκατομμύρια στα ταμεία άλλων
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ τον Γκαρσία και θυμίζει τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για το θέμα προπονητή τα είπα χθες το βράδυ στο βίντεο εδώ στο enwsi.gr, επομένως δεν έχει νόημα να τα ξαναγράψω κιόλας. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά ερωτήματα για το ζήτημα που δεν έχουν ακόμα απάντηση. Με την πολύ ιδιαίτερη περίπτωση Σάντος ήταν πολύ ξεκάθαρο τι προπονητικό «πακέτο» ήθελε να φέρει η ΑΕΚ και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε αυτό το «πακέτο». Ενώ, πάλι λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης, δεν υπήρχε καν στο τραπέζι το ποιος έκανε την επιλογή. Τώρα που η ΑΕΚ κατά πως φαίνεται θα στραφεί σ’ άλλον προπονητή, όλα αυτά επιστρέφουν στο τραπέζι ως ερωτηματικά. Τι πακέτο και με ποια κριτήρια και ποιος θα κάνει την επιλογή. Και επ’ αυτών, θαρρώ δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις. Οψόμεθα επομένως.

Προς το παρόν πάω παρακάτω. Έβλεπα την γκολάρα που έβαλε προχθές ο Γκαρσία, πάλι με κεφαλιά, στο ματς της εθνικής του με την Γουιάνα, σ’ ένα τουρνουά που ομολογώ πως δεν ήξερα καν πως υπήρχε. Μπορεί ακόμα και η ΦΙΦΑ να αγνοεί την ύπαρξη του. Πρέπει να είναι κάτι σαν το παλιό δικό μας βαλκανικό κύπελλο σ’ έκδοση Καραϊβικής και με εθνικές ομάδες. Πάντως έβαλε μια γκολάρα ο Λιβάι και φάνηκε για ακόμα μια φορά, πως στην πατρίδα του τον αντιμετωπίζουν περίπου σαν τον Μέσι. Λογικό διότι παρακολουθώντας τα ματς της εθνικής Τρινιντάντ με οποιονδήποτε από τους αντιπάλους που βρίσκει μπροστά της, θαρρείς πως βρίσκονται στο γήπεδο 21 παιδιά της έκτης δημοτικού και ένα της τρίτης λυκείου. Αυτό το ένα είναι ο Γκαρσία.

Βεβαίως ένας από τους λόγους που ο Λιβάι ξεχωρίζει τόσο πολύ εκεί, είναι και η ποιότητα και το ταλέντο που έχει. Γκαζώνει και τον χάνουν από τα μάτια τους. Σηκώνεται για κεφαλιά και τον κοιτάνε μαγεμένοι. Κάποιες φορές έχει κάνει τα ίδια και εδώ με την φανέλα της ΑΕΚ. Έχει γκαζώσει από την δεξιά πλευρά και έχει περάσει την μπάλα στο ύψος του πέναλτι για να βρει κυρίως τον Αραούχο. Έχει σηκωθεί ψηλά και έχει βάλει γκολ με κεφαλιά. Όμως τα έχει κάνει πολύ λιγότερες φορές απ’ όσες μπορούσε ή θα έπρεπε με βάση τα προσόντα του.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Λιβάι κοντεύει να κλείσει την δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΚ και το πρότζεκτ για το οποίο πλήρωσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει το 60%, ακόμα δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα. Ακόμα και η γλώσσα των αριθμών, λέει πως ο Γκαρσία είναι στα ίδια με πέρυσι. Μέχρι τώρα έχει βάλει τέσσερα γκολ και έχει δώσει και τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ μετράει και ένα γκολ με μια ασίστ στο κύπελλο. Πέρυσι έκλεισε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με τέσσερα γκολ και έξι ασίστ, πρόσθεσε ακόμα ένα γκολ στα πλέι οφ και είχε ένα γκολ και μια ασίστ πάλι στο κύπελλο.

Πέρυσι έβαλε γκολ με τον Παναθηναϊκό, φέτος έβαλε γκολ με τον ΠΑΟΚ. Γενικώς περίπου είναι στα ίδια με πέρυσι. Και μάλιστα φέτος έχει και πολύ καλύτερους συμπαίκτες στην επίθεση. Στην περυσινή σεζόν όλη η επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ κρεμόταν από την ταχύτητα και τις εμπνεύσεις του Λιβάι. Και δεν έβγαινε από την ενδεκάδα ούτε για αστείο. Φέτος υπήρχαν ματς που δεν χώρεσε καν στο αρχικό σχήμα. Ενώ είχε γύρω του και ποιοτικούς επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς, να τραβήξουν πάνω τους αντιπάλους και να του ανοίξουν χώρο.

Στην ουσία όμως και στους αριθμούς και γενικώς στην εξέλιξη του Γκαρσία, η ΑΕΚ δεν έχει βρει ούτε και φέτος τρόπο να αξιοποιήσει αυτό το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ. Ενδεχομένως έχει ένα μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος ο Λιβάι, που δύσκολα μπαίνει σε καλούπια τακτικής. Όμως για να είμαστε δίκαιοι, ειδικά από τον Γενάρη και μετά, ο Γκαρσία έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες να προσαρμοστεί όσο πιο ποδοσφαιρικά γίνεται, σε συνεργασίες από την πλευρά του. Αλλά η έλλειψη πλάνου και δουλειάς στην τακτική, δεν τον βοήθησε καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για το πρότζεκτ Γκαρσία. Και αυτή η επιμονή μου, δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως το παλικάρι αυτό, δείχνει πως έχει τα προσόντα να δώσει αγωνιστικά πολλά περισσότερα στην ΑΕΚ. Είναι και η νούμερο ένα ελπίδα της ομάδας, να βάλει κάποια στιγμή στο ταμείο της ένα πολύ σεβαστό ποσό, από μια πιθανή πώληση. Και δεν εννοώ καν τα έξι εκατομμύρια με τα οποία έδωσε τον Μπάρκα, αλλά πολύ παραπάνω. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε, αν κάποια στιγμή θελήσει να βγάλει η ΑΕΚ πραγματικό κέρδος από τον Γκαρσία, με δεδομένο πως έχει δώσει ήδη 2,2 εκατομμύρια και κατέχει μόνο το 60%, θα πρέπει να τον πουλήσει πάνω από δέκα.

Φυσικά αυτή την στιγμή, ούτε η εικόνα που έχει δείξει ο Γκαρσία, ούτε οι ικανότητες της ΑΕΚ στις κινήσεις στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά, επιτρέπουν ελπίδες πως μπορεί να βρεθεί αυτό το ποσό. Όμως επιτρέψτε μου να σημειώσω, πως θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός στόχος αυτός για την ΑΕΚ. Ούτε με τον Τσούμπερ που είναι ήδη 30άρης, ούτε με τον Άμραμπατ που είναι 35άρης έκανε η ΑΕΚ επένδυση. Ούτε καν με τον Αραούχο που τον έφερε για αρχηγό της. Ο Γκαρσία που περπατάει στα 25 του χρόνια είναι η επένδυση. Και ο παίκτης από τον οποίο η ΑΕΚ πρέπει να στοχεύει να βάλει στο ταμείο της ένα ποσό που θα της επιτρέψει να τροφοδοτήσει τον προγραμματισμό της. Έτσι λειτουργούν πλέον όλες οι ομάδες παγκοσμίως.

Δεν μ’ αρέσει να το γράφω, αλλά δείτε τι κάνει ο ΟΣΦΠ, που διαβάζουμε και ακούμε πως περιμένει 20 εκατομμύρια για τον Σισέ. Δείτε και τι κάνει εσχάτως ο ΠΑΟΚ. Με τους Πέλκες και με τους Λημνιούς και ακόμα και με τον Σβιντέρφσκι. Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, με διαφορετικούς χειρισμούς θα μπορούσε και η ΑΕΚ να είχε βάλει μπόλικα εκατομμύρια στο ταμείο της. Δυο μόνο παραδείγματα. Στα δώδεκα εκατομμύρια είναι η ρήτρα του Μπακασέτα στην Τράμπζονσπορ. Και οι Τούρκοι όχι μόνο δεν το συζητούν να πέσουν χαμηλότερα, αλλά εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα είναι τέτοια η ζήτηση για τον Τάσο, που η τιμή του μπορεί να φτάσει και στα 15.

Κρατήστε όμως μόνο τα 12 εκατομμύρια της ρήτρας. Τον Γιακουμάκη η Φένλο τον πούλησε το καλοκαίρι τρία εκατομμύρια στην Σέλτικ. Προχθές υπήρχε ένα άρθρο στους Times, που έλεγε πως η Σέλτικ έκανε «κλοπή» στην Φένλο με την τιμή που της πήρε τον Έλληνα φορ. Γύρευε πόσο θα ζητούσαν οι Σκωτσέζοι, αν τεθεί θέμα πώλησης το καλοκαίρι. Αλλά κρατάμε μόνο τα τρία εκατομμύρια που ξόδεψαν ήδη. Μαζί με την ρήτρα του Μπακασέτα, το σύνολο 15. Αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μπει στα ταμεία της ΑΕΚ. Παίκτες της ήταν αμφότεροι, που με διαφορετική διαχείριση, δεν θα έφευγαν και ποτέ. Αλλά αντί γι αυτά τα 15, η ΑΕΚ έβγαλε και από τους δυο μαζί με το ζόρι ένα εκατομμύριο. Δεν γίνεται να μην αλλάξει επειγόντως όλο αυτό. Είναι αυτοκτονικό, τουλάχιστον. Και δεν υπάρχουν και καθόλου δικαιολογίες. Με τα παραδείγματα γύρω μας, στέρεψαν όλες.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X