Οι παίκτες θα σε αδειάσουν, όσα καλά και να νομίζεις πως τους έχεις κάνει

Οι παίκτες θα σε αδειάσουν, όσα καλά και να νομίζεις πως τους έχεις κάνει
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο enwsi.gr για την ΑΕΚ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις καταστάσεις

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ιστορία με τον Άμραμπατ προς το παρόν για το καλό της ΑΕΚ πρέπει να μπει στην άκρη. Καμιά αμφιβολία. Από κει και πέρα και ο ίδιος είπε πως «δεν είναι της παρούσης», άρα θεωρεί πως μετά το τέλος της σεζόν υπάρχει ένα θέμα ανοικτό προς συζήτηση. Προσωπικά δεν… τα έχω πάρει με τον παίκτη. Πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, οι ομάδες ακόμη και στο top διεθνές επίπεδο ζουν με τέτοια περιστατικά, τα διαχειρίζονται. Αυτή είναι και η μαγική λέξη; Διαχείριση.

Δε μπορείς να αποκλείσεις από το μενού της καθημερινότητας σου τέτοια ζητήματα, ούτε να περιμένεις να υπάρχει ομοιογένεια στη συμπεριφορά όλων όσοι αποτελούν το ρόστερ. Τη διαφορά πλέον κάνει η διαχείριση των καταστάσεων. Κι εκεί δεν υπάρχει επίσης κάποια συνταγή που ακολουθούν όλοι. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του δυναμικού κάθε ομάδας, είναι δουλειά των ανθρώπων που ασχολούνται καθημερινά, τεχνικού τιμ και στελεχών κοντά στην ομάδα, να βρουν τον καλύτερο τρόπο.

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι σε μια φάση δύσκολη από αυτή την άποψη. Έχει υπηρεσιακό τεχνικό, που πρέπει να διαχειριστεί καταστάσεις με δεδομένο πως δεν τον βλέπουν οι παίκτες όπως θα έβλεπαν τον μόνιμο προπονητή, ειδικά όταν αυτός έχει κι ένα υψηλό στάτους στο ποδόσφαιρο.

Σε μεταβατική φάση ο Κονέ

Ο Παναγιώτης Κονέ είναι σε μια μεταβατική φάση. Κανείς δε ξέρει ακόμη αν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τις καταστάσεις αυτές, ούτε αποτελεί τεκμήριο ικανότητας το γεγονός πως ως ποδοσφαιριστής, τη σεζόν του πρωταθλήματος θεωρήθηκε πολύ θετικός παράγοντας στα αποδυτήρια. Άλλο ο παίκτης, άλλο ο παράγοντας. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρώτη φορά είναι σε ομάδα σαν την ΑΕΚ, με τις διαφορές με τον σύλλογο που υπηρετούσε για μια δεκαετία περίπου, να είναι η μέρα με τη νύκτα.

Είναι σαφές πως πολλά θα κριθούν αυτό το διάστημα από τους ίδιους τους παίκτες. Από το πως θα διαχειριστούν οι ίδιοι μέσα τους τη κατάσταση και κυρίως τη βαριά ψυχολογία της απογοητευτικής πορείας της ομάδας και των ηττών σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ματς. Για όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και οι ίδιοι, ωστόσο τώρα πάλι κυρίως οι ίδιοι είναι που πρέπει να το βρουν.

Ένα βασικό δίδαγμα από τη περίπτωση του Νορντίν Άμραμπατ είναι πως όταν συγκεντρώνεται υπερβολικός βαθμός απειρίας στο στελεχιακό δυναμικό σε μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, η ισορροπία δε βρίσκεται εύκολα. Είπαμε για τα δύο στελέχη πριν, δε πρέπει να ξεχνάμε πως και πριν τον Οφρυδόπουλο πάλι άπειρος από επίπεδο ΑΕΚ, ήταν ο προπονητής. Είναι μια περίπου μόνιμη κατάσταση φέτος, που σίγουρα έχει παίξει το ρόλο της στο πως βίωσε και τη φετινή αγωνιστική κρίση η ΑΕΚ.

Βιάστηκε ξανά η ΑΕΚ

Η ομάδα φέτος βιάστηκε πολύ και πάλι η απειρία φταίει σε αυτό. Ενθουσιάστηκαν και τα στελέχη με τα ονόματα που ήρθαν και πολύ κακώς σύντομα τους πέρασαν λάθος μήνυμα. Ίσως και η δική τους ανάγκη να τονίσουν το μέγεθος της επιτυχίας κάποιων κινήσεων, οδήγησε σε αυτή τη λάθος προσέγγιση, που για μένα ήταν από τις βασικές αιτίες για να χαθεί ο δρόμος με τις πρώτες δυσκολίες.

Ποτέ μη κάνεις τον παίκτη να πιστέψει πως είναι εύκολο να βγει από το κάδρο των ευθυνών λόγω του ονόματος του. Απαγορεύεται να έχει άποψη για το που πρέπει να πέσουν οι ευθύνες. Κανείς δεν είναι τόσο σημαντικός σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, έτσι ώστε να είναι εκτός ο ίδιος από το κάδρο των ευθυνών και να υποδεικνύει άλλους.

Ως στέλεχος της ΑΕΚ με ευθύνη και για να είσαι κοντά στην ομάδα, είσαι εκεί για να κρίνεις εσύ ο ίδιος τι πρέπει να εισηγηθείς για τον κάθε προπονητή, με βάση όσα βλέπεις στη καθημερινότητα της ομάδας στην οποία είσαι μέσα. Αν έχουν κάτι να σου πουν οι παίκτες, το καθήκον σου είναι να τους ακούσεις μεν, αλλά να τους ακούσεις ψυχρά. Να μην εκφραστείς εσύ μπροστά τους, μόνο να ακούσεις και να το αξιοποιήσεις για σένα και το καλό του συλλόγου, για να βγάλεις τα συμπεράσματα που πρέπει.

Ο ποδοσφαιριστής ειδικά στην εποχή μας, δε πιάνεται φίλος και δεν υπάρχει λόγος να είναι φίλος με κανέναν εκτός από όποιον συμπαίκτη του θέλει να είναι φίλος. Θα σε αδειάσει στη πρώτη στραβή όταν δεν υπάρχει υγιής επαγγελματική σχέση, όσα καλά και να πιστεύεις πως του έχεις κάνει. Αυτό είναι νόμος.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της πορείας της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και μπορεί να υπονομεύσει κι άλλες περιπτώσεις προπονητών στη συνέχεια. Είναι πράγματα που τα έχουμε πει πολλές φορές. Κι έχει σημασία να τα λέμε ξανά, γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ακόμη κι αν κάνουμε τη καλύτερη δυνατή επιλογή προπονητή, ακόμη κι αν έρθει στην ομάδα αυτό που στο μυαλό των περισσότερων αντιπροσωπεύει ο Σάντος, με τη μορφή του ίδιου ή κάποιου άλλου, μη πιστέψει κανείς πως τέτοιου είδους παθογένειες δε μπορούν να επηρεάσουν. Και δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κανέναν να καταλάβει, πως χρειάζεται να παλέψει με αυτές.

ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)http://ΑΕΚ Cult Stories #6: Ο εφιάλτης Νατσούρα και οι στιγμές που θα αλλάζαμε – Το νέο Podcast του enwsi.gr (AUDIO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X