ΑΕΚ: Τέσσερις πρωταθλητές της Κ15 του Ολυμπιακού που έχασε μέσα από τα χέρια της

ΑΕΚ: Τέσσερις πρωταθλητές της Κ15 του Ολυμπιακού που έχασε μέσα από τα χέρια της
Photo Credits: INTIME

Τέσσερις παίκτες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα με την Κ15 του Ολυμπιακού και θα μπορούσαν να φορούν τη φανέλα της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο τερματοφύλακας της Κ15 του Ολυμπιακού Γεωργακόπουλος και οι σκόρερ στο Final-4 Δαρβίρας, Ζουριδάκης, Τζώρτζης ανήκαν ή είχαν περάσει δοκιμαστικά από την ΑΕΚ!

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο στο πρωτάθλημα Κ15, επικρατώντας 5-4 στα πέναλτι του ΠΑΟΚ στον τελικό της Τετάρτης (23/3). Κατά τα διάρκεια του Final-4 που διεξήχθη στο Αγρίνιο η λιγότερο ανταγωνιστική ομάδα από τις τέσσερις ήταν δίχως αμφιβολία η ΑΕΚ, η οποία δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση στον ημιτελικό και ηττήθηκε 3-0 από τον ΠΑΟΚ.

Το οξύμωρο είναι ότι στο ρόστερ της θα μπορούσαν να βρίσκονται τέσσερις παίκτες από την πρωταθλήτρια ομάδα του Ολυμπιακού, όμως όλοι κατέληξαν στο Ρέντη αντί για τα Σπάτα!

Δαρβίρας, Γεωργακόπουλος και στο… βάθος Ανδριώτης

Είναι γνωστή η ιστορία που συνδέει το Χρήστο Δαρβίρα με την ΑΕΚ. Το «δεκάρι» του Ολυμπιακού πήγε το 2015, δηλαδή σε ηλικία 8 ετών, στις ακαδημίες της Ένωσης, όπου και διέπρεψε μαζί με τον «διόσκουρό» του, Δημήτρη Ανδριώτη. Η φωτογραφία του κειμένου έχει… συλλεκτικό χαρακτήρα, καθώς είναι από το τελευταίο ματς του Δαρβίρα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος και αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο του 2020, πριν δηλαδή από το πρώτο lockdown.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε συγκεκριμένη συγκυρία και προσπάθησε να αποσπάσει τα δύο ταλέντα από την ΑΕΚ. Ήταν η περίοδος που ο Γρηγόρης Σαράντης ολοκλήρωσε τη θητεία του ως χρηματοδότης των «κιτρινόμαυρων» ακαδημιών. Άμεσα και πολύ βιαστικά είναι η αλήθεια, πάρθηκε η απόφαση κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η ανησυχία και η ανασφάλεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Έτσι αρκετοί ποδοσφαιριστές από διάφορα ηλικιακά γκρουπ άρχισαν να εξετάζουν τις εναλλακτικές τους. Το τμήμα των γεννηθέντων του 2007 ήταν «καμάρι» των «κιτρινόμαυρων» ακαδημιών. Μια ομάδα που υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Παυλή «έκρυβε τη μπάλα» και τις περισσότερες φορές επικρατούσε στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στη διοργάνωση «Attica» όπου συμμετέχουν οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Ο Ολυμπιακός είδε μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες και με «αιχμή του δόρατος» τον scout Γιώργο Κοκολάκη, που έκανε τις επαφές με τις οικογένειες, προσπάθησε να πείσει τα δύο top projects Δαρβίρα, Ανδριώτη ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να συνεχίσουν στο Ολυμπιακό. Τελικά μόνο ο πρώτος είπε το «ναι» μετά από πολλή σκέψη και έντονο προβληματισμό. Στην πορεία των συζητήσεων, όμως, μαθεύτηκε ότι ο γκολκίπερ της τότε Κ13 της ΑΕΚ, Ιάσονας Γεωργακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον του στα Σπάτα. Ο Ολυμπιακός ήθελε τερματοφύλακα κι έτσι έγινε ακόμα μία προσέγγιση με αποδέκτη την οικογένεια του. Ο Γεωργακόπουλος ακολούθησε το δρόμο του Δαρβίρα, από το 2020 έγινε «κάτοικος Ρέντη» και χθες ήταν ο «ήρωας» του τελικού με τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι.

Το θέμα με τα δελτία

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά της ΑΕΚ την περίοδο εκείνη δεν είχαν υπογράψει δελτίο, κάτι που απλοποίησε τα πράγματα για τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, προς αποκατάσταση της αλήθειας, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ακόμα κι αν υπήρχε δελτίο, αυτό δεν θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα. Τα τροφεία τότε ανέρχονταν σε λιγότερα από 30.000 ευρώ, ποσό που δεν θα εμπόδιζε τον Ολυμπιακό να προχωρήσει στην απόκτηση των παικτών που ήθελε, κάτι άλλωστε που είχε κάνει και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις (Καράκουτης, Καλογερόπουλος). Συνεπώς, ήταν μεν 100% λάθος των ανθρώπων της ΑΕΚ που δεν φρόντισαν να κάνουν δελτίο στα παιδιά, όμως αυτό δεν θα εμπόδιζε την αποχώρησή τους. Αν ψάχνουμε για ευθύνες, αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα σε όσους αποφάσισαν τότε για το νέο πλάνο στη «μετά Σαράντη» εποχή, αλλά και στην γενικότερα παθητική στάση που επέδειξαν οι διοικούντες την Ακαδημία της ΑΕΚ όσο ήταν σε εξέλιξη οι επαφές του Ολυμπιακού με τους παίκτες.

Μικρή είναι η «κοινωνία» των ακαδημιών, οι φήμες οργίαζαν, όμως οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν αντιδρούσαν, δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σα να ήταν σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα επέλεγαν κάτι άλλο. Προσέγγιση άκρως προβληματική, αφού η Ένωση ποτέ δεν θεωρήθηκε Top Club στις ακαδημίες, άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα παιδί να προτιμήσει Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, εάν έχει αυτήν την εναλλακτική και παράλληλα αισθάνεται ανασφάλεια στα Σπάτα.

Ακολούθησαν Τζώρτζης, Ζουριδάκης

Φτάνουμε, λοιπόν, στο καλοκαίρι του 2021 και οι ομάδες προετοιμάζονται για το πρωτάθλημα μετά από ένα χρόνο αδράνειας, λόγω καραντίνας. Η ΑΕΚ γνωρίζει τις ελλείψεις της και προχωράει σε εκτεταμένο scouting και δοκιμαστικά. Ανάμεσα σε αυτούς που περνούν από τα Σπάτα είναι ο Πατρινός Άγγελος Τζώρτζης και ο Νικόστρατος Ζουριδάκης από τον Πανιώνιο, αλλά με προϋπηρεσία στη Σχολή Ολυμπιακού Ρέντη. Αμφότεροι, όμως, επέλεξαν τελικά Ολυμπιακό χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν «κόπηκαν» από την Ένωση ή αν απλώς προτίμησαν τον «Θρύλο». Για τον Ζουριδάκη το ρεπορτάζ αναφέρει ότι περίμενε για πολλές ημέρες την απάντηση της ΑΕΚ, όταν ο Ολυμπιακός κινήθηκε ξανά αστραπιαία και τον «έκλεισε» εκμεταλλευόμενος και τη θητεία του στο δίκτυο σχολών του.

Έτσι, εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την απουσία του τραυματία Δημήτρη Ανδριώτη, ο οποίος λείπει εδώ και τρεις μήνες λόγω χειρουργικής επέμβασης στον ώμο, γίνεται κατανοητός ο λόγος για τον οποίο η ΑΕΚ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο στο εφετινό πρωτάθλημα Κ15. Η ομάδα-μοντέλο που υπήρχε έως το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, αποτελεί παρελθόν. Η πρόκριση στο Final-4 δεν συνιστά επιτυχία, όσο κι αν πασχίζουν οι άνθρωποί της να πείσουν για το αντίθετο. Κι αυτό γιατί είναι τουλάχιστον ουτοπικό να κομπάζει κανείς για την τέταρτη θέση επί συνόλου οκτώ ομάδων, ειδικά δε όταν η διαφορά από τον τρίτο είναι εννέα βαθμοί και από τον έβδομο μόλις δύο. Λανθασμένα, λοιπόν, η διεύθυνση των ακαδημιών προσπάθησε να προκαταβάλλει την κοινή γνώμη και να πιστωθεί διπλό success story, αφού υπήρξε μία και μοναδική επιτυχία κι αυτή ήταν η πρώτη θέση της Κ17 στην κανονική σεζόν, υψηλότερα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο νότιο όμιλο.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι οι διαφορές που διαμορφώνονται σε αυτές τις ηλικίες, μπορεί να ανατραπούν ολοκληρωτικά. Σε λίγα χρόνια ίσως να μην μιλάμε για τον Δαρβίρα, τον Γεωργακόπουλο και τον Ζουριδάκη, αλλά για κάποια από τα παιδιά που επέλεξε τον τελευταίο χρόνο η ΑΕΚ και που απλώς έτυχε στην εφετινή σεζόν να μην έχουν αναδείξει ακόμα το ταλέντο τους.

Πηγή: Gazzetta

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X