Ξέρουμε τι έκανες εκείνα τα καλοκαίρια

Ξέρουμε τι έκανες εκείνα τα καλοκαίρια
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα, "γιατί πάλι Σάντος, δεν υπάρχει άλλος προπονητής στον κόσμο;"

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είμαι καθόλου εναντίον των επιστροφών ποδοσφαιριστών στην ΑΕΚ. Και ομολογώ πως μου έχει μείνει τεράστιο μαράζι, που δεν ευοδώθηκε ποτέ η διπλή προσπάθεια να έρθει πίσω και να ξαναφορέσει τα κιτρινόμαυρα ο Σκόκο. Ήταν πραγματικά κρίμα. Ούτε ενστερνίζομαι την αντιποδοσφαιρική άποψη περί ξαναζεσταμένου φαγητού. Άλλωστε όποιος βιάστηκε να την αναπτύξει το περασμένο καλοκαίρι με τον Άραουχο, τώρα την έχει καταπιεί και την χωνεύει.

Αντιθέτως δεν έχω καθόλου την ίδια προσέγγιση, στις επιστροφές προπονητών. Θυμίζω μάλιστα πως μετά την απομάκρυνση Μιλόγεβιτς, είχα γράψει πως ο επόμενος καλό θα είναι να μην έχει περάσει «ούτε έξω από τα Σπάτα». Άλλωστε η ιστορία, από τον Μπάγεβιτς μέχρι και τον Χιμένεθ, έχει αποδείξει πως στο κομμάτι των προπονητών στην ΑΕΚ, όντως ισχύει ακριβώς αυτό που έγραφε ο γέρο Μαρξ για την επανάληψη της ιστορίας.

Εξαίρεση και θαρρώ μοναδική, αποτέλεσε η ιστορία με τον Σάντος. Είναι ο μοναδικός που και στις δυο θητείες του στον πάγκο της ΑΕΚ έκανε έργο και έφτασε πολύ κοντά στο να γράψει και ιστορία. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζει ρόλο η τύχη αλλά τίποτα δεν γίνεται τυχαία, θεωρώ πως δεν είναι διόλου συμπτωματικό πως η επιστροφή του Σάντος στον πάγκο της ΑΕΚ, ήταν η μοναδική που δεν αποδείχθηκε καταστροφική.

Θα πει βεβαίως κάποιος πως το γεγονός πως έκατσε πολύ καλά η μια επιστροφή πριν από 18 ολόκληρα χρόνια, δεν σημαίνει πως θα κάτσει και η τρίτη. Ίσως δηλαδή, επιδιώκοντας η ΑΕΚ να ξαναφέρει πίσω τον Σάντος, πιέζει υπερβολικά την τύχη της. Ακούω μάλιστα και το περιβόητο «μα καλά, δεν υπάρχει άλλος προπονητής σ’ ολόκληρο τον κόσμο». Την πιο απλή απάντηση σ’ αυτό, την έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα εδώ στην εκπομπή του enwsi.gr, ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος που είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει το άθλημα και την αγορά όσο λίγοι. Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρξει άλλος από το πολύ πάνω ράφι, εκτός από τον Σάντος, που να μπορεί με τα τωρινά δεδομένα, να προσεγγίσει σοβαρά και κυρίως να προσελκύσει η ΑΕΚ. Εκτός αν ξαφνικά «σκάσει» 4 ή 5 εκατομμύρια.

Θεωρητικά δεν χρειάζεται επ’ αυτού να κουβεντιάσουμε τίποτε άλλο. Πρακτικά ωστόσο, πιθανόν υπάρχουν και κάποιοι που απλώς δεν τους κάνει αυτή η απάντηση, στην ερώτηση γιατί πάλι τον Σάντος. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να τα βάλουμε κάτω, για να καταλάβουμε τι ακριβώς λέμε και για ποιόν προπονητή μιλάμε. Και για να μην τα μπλέξουμε, δεν εννοώ την υποκειμενική κρίση. Ποιόν δηλαδή γουστάρει ο καθένας και ποιόν όχι.

Στα μάτια τα δικά μου, ο Σάντος είναι ο κορυφαίος προπονητής που έχει περάσει από την ΑΕΚ μετά τον Μπάγεβιτς. Ναι, ο Χιμένεθ έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία παίρνοντας το πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια και μαγκιά του. Αλλά ο Φερνάντο έχασε δυο πρωταθλήματα, από δυο γκολ που κακώς δεν μέτρησαν. Ένα του Ντέμη για επιθετικό φάουλ στο ντέρμπι τίτλου με τον ΟΣΦΠ το 2002 και ένα του Σοάρες στο ματς με τον Ιωνικό το 2005. Έχασε και ένα εισιτήριο σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ από ένα πέναλτι μαρς που δεν δόθηκε στην Λεωφόρο.

Όμως αυτή μπορεί και να θεωρηθεί ως μια εντελώς υποκειμενική προσέγγιση για τον Σάντος. Ας πάμε στα αντικειμενικά. Στα ποδοσφαιρικά. Τι ήταν αυτό που χαρακτήριζε τις ομάδες που έφτιαξε ο Σάντος και το 2001 και το 2004; Το πρώτο ήταν πως σε αποδυτήρια με προσωπικότητες, εκείνος αφενός ήταν το αφεντικό, αφετέρου είχε συσπειρωμένη όλη την ομάδα γύρω του. Όταν οι παίκτες στο ξεκίνημα της πρώτης του σεζόν αισθάνθηκε πως ο Σάντος απειλείται από τις παλαβομάρες του Ψωμιάδη, έγιναν ασπίδα γύρω του. Ο Ντέμης πέτυχε γκολ με τον ΠΑΟ και έτρεξε και τον αγκάλιασε και μετά έκανε και δηλώσεις υπέρ του.

Μήπως έχει γίνει κάτι ανάλογο να έχει γίνει φέτος ή τα τελευταία χρόνια; Στην καλύτερη ο προπονητής περνούσε αδιάφορος, στην χειρότερη οι σχέσεις με τους παίκτες του ήταν κάκιστες. Κανένας προπονητής δεν έγινε αφεντικό, κανένας δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους παίκτες γύρω του. Εξαίρεση ίσως, η πρωταθληματική σεζόν του Χιμένεθ. Κάτι αποδεικνύει πως όλο αυτό είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας και είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορέσει η ΑΕΚ να το ξαναβρεί.

Τι άλλο χαρακτήριζε εκείνες τις ομάδες που είχε φτιάξει ο Σάντος; Η αγωνιστική ταυτότητα. Η ξεκαθάρη ποδοσφαιρικά. Μπορεί να μην κεντούσαν οι ομάδες, αλλά είχαν δουλέψει πέντε πράγματα πάνω σ’ ένα αγωνιστικό πλάνο και τα έβγαζαν με τον ίδιο τρόπο σχεδόν σε κάθε ματς. Χωρίς εμμονές για να γίνουν πράγματα που η ομάδα δεν μπορούσε να κάνει, χωρίς φαντασιώσεις για build up και τικι τάκα. Πέντε ποδοσφαιρικές αρχές, καλά δουλεμένες από την προετοιμασία, μέχρι και τις προπονήσεις. Ειδικά στην δεύτερη θητεία του η ΑΕΚ σε στατικές φάσεις ήταν σαν να εκτελεί πέναλτι. Το ίδιο έκανε ο Σάντος ακόμα και στην εθνική Ελλάδος αλλά και στην Πορτογαλία με την οποία κατέκτησε το Euro. Μακάρι στην φετινή ΑΕΚ, να ήταν καλά δουλεμένες όχι πέντε, έστω δυο τέτοιες ποδοσφαιρικές αρχές. Όσο για αγωνιστική ταυτότητα, αυτή την ψάχνουμε για χρόνια όχι μόνο φέτος.

Τι άλλο χαρακτήριζε εκείνες της ΑΕΚ του Σάντος και ειδικά στην δεύτερη θητεία του; Η νοοτροπία της άρνησης να χάσει παιχνίδι, ακόμα και όταν το πράγμα στράβωνε εντελώς. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι συγκλονιστικές ανατροπές στην ΑΕΚ του Φερνάντο. Με πιο χαρακτηριστική αυτή στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ. Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε μνημονεύσει εκείνη τη νοοτροπία, στην φετινή σεζόν που μόλις δέχεται ένα γκολ η ΑΕΚ χάνει την γη κάτω από τα πόδια της. Και πόσο ανάγκη έχει να την αποκτήσει και πάλι και μάλιστα επειγόντως.

Αυτά είχε φτιάξει τότε ο Σάντος. Τα έφτιαξε το καλοκαίρι του 2001, τα έφτιαξε το καλοκαίρι του 2004 και επειδή αυτό συνέβη καθότι έτσι δουλεύει ο προπονητής Σάντος, η ΑΕΚ προσδοκά να τα ξαναφτιάξει και το 2022. Διότι πολύ απλά, τα έχει απόλυτη ανάγκη για να ξαναγίνει η ομάδα που θα κτυπά μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και για να το χάσει μπορεί να χρειαστεί ένα φαλτσοσφύριγμα στο τέλος. Και μπορεί από τότε να έχουν περάσει 18 χρόνια, αλλά ο Σάντος παραμένει ο ίδιος και σε φιλοσοφία και σε νοοτροπία και σε προσωπικότητα.

Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, εξακολουθώ να θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να πειστεί να επιστρέψει. Αλλά αν συμβεί, η ΑΕΚ θα έχει ξανά έναν προπονητή που θα μπορεί να της ξαναδώσει όσα στοιχεία της έχουν λείψει όλα αυτά τα χρόνια. «Που θα μπορεί», το υπογραμμίζω. Αν θα το πετύχει τελικά, θα εξαρτηθεί απολύτως από το πλαίσιο, τις συνθήκες και τον χρόνο που θα του δώσει η ΑΕΚ. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως καθαρό.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X