Το ιδανικό σενάριο με τον Φερνάντο Σάντος

Το ιδανικό σενάριο με τον Φερνάντο Σάντος
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για το θέμα του επόμενου προπονητή και για μία ιστορία από το «Transfer room»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε σε ρυθμούς Φερνάντο Σάντος. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, οφείλω να υπογραμμίσω κάτι. Ακόμα και αν αποκλειστεί απόψε η Εθνική Πορτογαλίας από την Τουρκία, δε σημαίνει ότι αύριο το πρωί, ο Φερνάντο Σάντος θα μπει στο αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Απλά θα ανοίξει ο δρόμος ώστε μετά από κάποιες μέρες και αφού ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της πατρίδας του, να καθίσει η ΑΕΚ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί του, προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στον πάγκο της, ο οποίος έχει αποδειχθεί ηλεκτρικός για αμέτρητους συναδέλφους του (και… μη).

Για να το κάνει αυτό ο Δικέφαλος θα πρέπει πρώτα να τον ικανοποιήσει οικονομικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό μιας και ο Σάντος δεν είναι ο προπονητής που είχε έρθει για πρώτη φορά το 2001 επί εποχής του αείμνηστου Μάκη Ψωμιάδη, ούτε καν αυτός που επέστρεψε επί Ντέμη Νικολαΐδη.

Είναι ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στους «16» του Μουντιάλ και ο προπονητής της πρώην Πρωταθλήτριας Ευρώπης! Και αν το οικονομικό είναι μία παράμετρος που μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ είναι το δυσκολότερο κομμάτι.

Διότι οι άνθρωποι που θα έρθουν σε επαφή με τον Πορτογάλο, θα πρέπει να τον πείσουν ότι αξίζει να επιστρέψει σε κάτι το οποίο άφησε πριν από 12 χρόνια, δηλαδή την καθημερινότητα ενός συλλόγου και δη για την ΑΕΚ, η οποία έχει μεν μπροστά της την επιστροφή στα «ιερά χώματα» της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά απέχει έτη φωτός από το να αποκαλέσει κάποιος αυτό το γκρουπ παικτών, «ΟΜΑΔΑ» και αυτή την ομάδα ως ιδανικό περιβάλλον εργασίας.

Βεβαίως η Πορτογαλία μπορεί να προκριθεί εις βάρος της Τουρκίας, μπορεί να ξεπεράσει και το επόμενο εμπόδιο και να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Το θέμα είναι τι θα κάνεις τότε. Ή για να το θέσω πιο σωστά, τι θα κάνεις αν, λέμε αν και χτυπάμε ξύλο, ο Φερνάντο Σάντος πάρει «διαζύγιο» με την Εθνική Πορτογαλίας, αλλά δεν… πεισθεί να έρθει στην ΑΕΚ.

Διότι αν πει το «ναι», δεν χρειάζεται να μπούμε καν σε διαδικασία να αναρωτηθούμε για το αν κάνει ο Φερνάντο Σάντος ή όχι. Αν έχει τη δίψα να γυρίσει στην καθημερινότητα των πάγκων, τότε είναι ίσως η καλύτερη επιλογή από αυτούς τους προπονητές που είναι στο «πάνω ράφι» και δε θα ξινίσουν ακούγοντας τις λέξεις «ελληνικό πρωτάθλημα», ούτε θα χρειαστεί να δώσεις περισσότερα από 1,5-2 εκατ. Ευρώ (που δεν πρόκειται να τα δώσεις) για να τον πείσεις να έρθει.

Οποιοσδήποτε άλλος προπονητής που θα βρίσκεται σε ανάλογο επίπεδο, θα ζητήσει τον ουρανό με τα άστρα. Ή μπορεί και να μην κοιτάξει καν το ελληνικό πρωτάθλημα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και δεν βάζω καν στην εξίσωση τον παράγοντα Ευρώπη. Παλιά, εκτός από το ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα λεφτά, υπήρχε και το Champions League, ή το Europa. Τώρα Conference και… αν!

Όλα όσα προανέφερα έχουν μία πολύ μεγάλη προϋπόθεση. Αν πάει η ΑΕΚ στον Σάντος να ξέρει ή να έχει κατασταλάξει ΓΙΑΤΙ τον θέλει και γιατί θα τον ΕΠΙΛΕΞΕΙ. Θα πρέπει η ίδια πρώτη από όλους να κάνει ΥΠΟΜΟΝΗ και να του δώσει όσο χρόνο χρειαστεί. Διότι η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η ΑΕΚ όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο προπονητή (πόσο μάλλον τον νέο Μπάγεβιτς), αλλά δεν μπορεί καν να διαχειριστεί μία αποτυχία.

Δεν γίνεται από έναν νέο προπονητή να τους ζητάς να μπει στα Σπάτα και μετά από 15 μέρες, ένα μήνα, τρεις μήνες να κερδίζει κάθε αντίπαλο με 3-0. Και θα πρέπει, όταν λες ότι θα τον στηρίξεις να το κάνεις έμπρακτα με παίκτες επιπέδου. Όχι στα τέλη Αυγούστου, αλλά την πρώτη μέρα της προετοιμασίας!

Transfer room stories

Καλές οι συμμετοχές στα… Transfer room, αλλά το θέμα είναι να εκμεταλλεύεσαι εκεί όλες τις επαφές σου. Και για να αγοράσεις, αλλά και για να πουλήσεις παίκτες. Η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο συνέδριο μπήκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην επίσημη σελίδα.

Μάλιστα εκεί υπάρχουν και δηλώσεις του Μηνά Λυσάνδρου, πρώην CEO της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο οποίος παραδέχεται, ότι σχεδόν ένα μήνα μετά την «είσοδο» των «κιτρινόμαυρων» έγινε και το πρώτο deal.

«Όπως αντιλαμβάνεστε εκείνη την περίοδο υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας λόγω και του Covid-19. Θέλαμε να πουλήσουμε παίκτες και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Εκεί μάθαμε για πρώτη φορά ότι η Κοπεγχάγη έψαχνε για έναν κεντρικό αμυντικό. Χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα για να πουλήσουμε τον Οικονόμου και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αμέσως», ήταν χαρακτηριστικά κάποια από τα λόγια του κ. Λυσάνδρου.

Το θέμα λοιπόν με την παρουσία του Παναγιώτη Κονέ στο «Transfer room», δεν είναι αν πήγε. Το θέμα είναι τι έκανε. Διότι αυτό που πραγματικά μετράει και για να μπορέσει η ΑΕΚ να αλλάξει επίπεδο, είναι να έχεις ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτό που κάνεις. Διαφορετικά κάθε τέτοιο ταξίδι, μπορεί απλά να αποδειχθεί και ταξίδι αναψυχής.

ΥΓ: Όσοι είδαν τη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο το βράδυ της Δευτέρας, εδώ στο Enwsi.gr, έχω την αίσθηση πως μπόρεσαν να καταλήξουν σε πολλά και ουσιαστικά συμπεράσματα. Από το πιο απλό, όπως για παράδειγμα για το αν έρχεται στην Ελλάδα τώρα ο… Ερνέστο Βαλβέρδε, μέχρι το πιο σύνθετο, όπως τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας σε κομβικά ζητήματα και το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει εύρυθμη καθημερινότητα στο club.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X