Τεράστια υπόθεση ο Κριχόβιακ, αλλά και διόρθωση για τον Γενάρη

Τεράστια υπόθεση ο Κριχόβιακ, αλλά και διόρθωση για τον Γενάρη
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο enwsi.gr για τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ και τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με την ΑΕΚ σίγουρα δε μπορούμε συνεχώς να ζούμε ανάμεσα στην αποθέωση ή την ισοπέδωση, ανάλογα με ένα ή δύο αποτελέσματα ή ανάλογα με το αν έγινε ή όχι μια μεταγραφή. Και για τους νυν που είναι στην ΑΕΚ και για προηγούμενους θα βρεις πάμπολλες περιπτώσεις στις οποίες πήγαν καλά τα πράγματα κι άλλες τόσες που δε πήγαν. Σαφώς το «ισοζύγιο» δεν είναι το ίδιο για όλους όσοι έχουν περάσει. Όσο όμως βρίσκονται στην ομάδα, είναι λίγο παλαβό να αναδεικνύονται τα προτερήματα τους όταν κάτι πηγαίνει καλά και να παρουσιάζονται ως απολύτως άχρηστοι όταν κάτι δε πηγαίνει καλά.

Με την αγωνιστική πορεία που έχει η ΑΕΚ, είναι δύσκολο να κρατηθούν αυτές οι ισορροπίες κι αυτό είναι κατανοητό. Αλλά πρέπει σε κάποιο βαθμό να κρατιούνται, όσο είναι δυνατό. Γιατί δεν είναι υγιές να περνάει μια βδομάδα σα να είναι όλα κανονικά ως και καλώς καμωμένα με την ομάδα και μετά από μια ήττα, στην επόμενη εβδομάδα να γίνεται «πόλεμος».

Οι παθογένειες της ΑΕΚ και με το οργανόγραμμα που έχει σήμερα, έχουν ξεχωρίσει, έχουν περιγραφεί αρκετές φορές. Προσωπικά έχω καταλήξει και το έχω περιγράψει εδώ αρκετά πρόσφατα, πως από τη στιγμή που για όλες τις ομάδες ειδικά σε πρωταθλήματα σαν το Ελληνικό, το θέμα είναι πως θα πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος (για ΟΛΟΥΣ ισχύει αυτό και το βρίσκουν μπροστά τους ακόμη κι αν δε το αποδεχθούν από την αρχή), στην ΑΕΚ και τον τελευταίο 1,5 χρόνο, σε κάθε περίπτωση δε πάει καλά το πράγμα

Επιτυχία του σχεδιασμού σημαίνει και καλό αγωνιστικό αποτέλεσμα

Η επιτυχία του σχεδιασμού δεν έγκειται στις περιπτώσεις Κριχόβιακ. Χωρίς αυτό να αναιρεί πως κι αυτές για να γίνουν ,εκτός από τα χρήματα παίζουν ρόλο και οι χειρισμοί, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε τέτοιες περιπτώσεις που σου δίνουν οι επαφές που έχεις καλλιεργήσει. Αλλά γενικά όταν καλύπτεις τις οικονομικές απαιτήσεις άμεσα, γίνονται πιο εύκολα τα πράγματα.

Όμως η επιτυχία του σχεδιασμού γενικά, σημαίνει καλό αγωνιστικό αποτέλεσμα, με οικονομική ισορροπία. Το ιδεατό είναι το καλό σου αγωνιστικό αποτέλεσμα να σου επιτρέπει να έχεις αυξημένα έσοδα κι από κει να αντλείς κυρίως τη δυνατότητα να ανεβάζεις την οικονομική αξία του δυναμικού σου. Κι από αυτό ακόμη είμαστε μακριά. Κάθε άλλη κρίση κατά τη δική μου εκτίμηση, για τις ικανότητες ή τα μειονεκτήματα των στελεχών του σχεδιασμού της ΑΕΚ περιττεύει. Υπάρχουν ένα δύο δεδομένα κριτήρια που καθορίζουν τα πάντα.

Πετυχημένοι λιγότερο ή περισσότερο είναι για παράδειγμα όσοι είχαν συμμετοχή στη δημιουργία της ομάδας που έφερε κι αγωνιστικές επιτυχίες και τεράστια έσοδα τη διετία 2017-2018. Πετυχημένο είναι το πλάνο μέσα στο οποίο έρχεται ο Βράνιες με 230 χιλιάδες το χρόνο ελεύθερος και 1,5 χρόνο μετά και με αυτόν σημείο αναφοράς έχεις κατακτήσει πρωτάθλημα κι έχεις κάνει πορεία στην Ευρώπη και τον πουλάς 3 εκατομμύρια. Το πλάνο μέσα στο οποίο έχεις πάρει τον Μπάρκα 600 χιλιάδες και τον πουλάς 6 εκατομμύρια. Και να σημειώσω εδώ πως συμμετοχή σε αυτές τις επιτυχίες είχαν μεγάλη και στελέχη που είναι πάντα κοντά στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Για να τα βάζουμε και σε μια σειρά, όταν θέλουμε να κάνουμε απονομή ευθυνών. Για να τα βάζουμε όλα στο τραπέζι…

Από το 2018 τίποτα δεν είχε επιτυχία

Για να μη το πλατιάζουμε τέλος πάντων, πετυχημένο είναι το πλάνο με το οποίο έβαλες από κάτω και με εμφατικό τρόπο μάλιστα ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από σένα. Από το 2018 και μετά, οτιδήποτε κι οποιοσδήποτε έχει περάσει από την ΑΕΚ, δεν έχει επιτυχία. Από το 2018 και μετά, η ΑΕΚ ξοδεύει περισσότερα και το μόνο που έχει εισπράξει, είναι τα έσοδα από τη περσινή συμμετοχή στους ομίλους του Europa. Δεν έχει αγωνιστικές επιτυχίες και δε δημιουργεί υπεραξίες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τη φετινή σεζόν, με τα έξοδα μάλιστα να είναι περισσότερα από κάθε άλλη προηγούμενη.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει η προοπτική κάποιος ή κάποιοι να εξελιχθούν και να αποτελέσουν μέρος ενός πετυχημένου τιμ στο σχεδιασμό ή ακόμη κι επικεφαλείς του. Αυτό δε μπορώ να το ξέρω ή να το προβλέψω, πολύ περισσότερο όταν σε κεντρικό ρόλο υπάρχουν στελέχη που δε μετρούν παρά μήνες στη δουλειά κι αναπόφευκτα ζητούμενο είναι και η εξέλιξη τους όσο έχουν θέση στην ομάδα. Προς το παρόν όμως είναι αναγκασμένος να κρίνω με γνώμονα στοιχεία σαν αυτά που αναφέρθηκαν πριν.

Ο Κριχόβιακ για παράδειγμα, είναι μια τεράστια υπόθεση, αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Κυρίως στηρίχθηκε η ιστορία στην απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να διαθέσει ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του χρονικού ορίζοντα της σίγουρης συμφωνίας. Και κατά κανόνα τα αντανακλαστικά του ίδιου κι ανθρώπων που είναι δίπλα του σταθερά εδώ και χρόνια, είναι που δίνουν διεξόδους σε κρίσιμες φάσεις.Από τις πολλές που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Και σημειώστε και κάτι ακόμη βασικό: Όλοι όσοι έχουν περάσει από την ομάδα ή βρίσκονται και τώρα στο σχεδιασμό της, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, βρίσκουν μια χαρά χώρο κι έχουν περιθώρια να δείξουν πράγματα, αν μπορούν.

Ο Κριχόβιακ

Για να γυρίσω στο Κριχόβιακ, το ακόμη πιο βασικό, είναι πως η περίπτωση του Πολωνού παικταρά, αποτελεί μια διέξοδο για τα αδιέξοδα που δημιούργησε η όχι πετυχημένη δουλειά του Γενάρη. Αδιέξοδα τόσο μεγάλα, που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στο να χαθεί η ευρωπαϊκή θέση.

Γιατί η ΑΕΚ, κακά τα ψέματα, μετά από τον Γενάρη έμεινε χωρίς επιλογές στο επίπεδο των απαιτήσεων της στον κρίσιμο χώρο της μεσαίας γραμμής. Κατάσταση που δημιουργήθηκε από το… ξεζούμισμα του Σιμόες με τις πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες πλέον, τα σοβαρά προβλήματα του Σάκχοφ, το γεγονός πως ο Φράνσον 1,5 μήνα μετά τον ερχομό του δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο κι επίσης πως η πιο κομβική μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού, το βασικό αμυντικό χαφ που ήταν ο Λε Ταλέκ, έχει φτάσει να μη παίζει κανένα ρόλο στην ομάδα.

Έτσι, η ΑΕΚ έψαξε απεγνωσμένα κάτι στην ευκαιρία που δόθηκε από το πουθενά με τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια στιγμή που Μάρτιο μήνα χρειάστηκε να ενεργοποιήσει και τον Χατζισαφί σε ρόλο χαφ. Προς το παρόν αν για κάτι εκτιμώ πως πρέπει να αναφερθώ πολύ θετικά, είναι στην αναγνώριση από πλευράς της διοίκησης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης που υπήρχε για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία. Που έγινε ακόμη μεγαλύτερη, με τη διαθεσιμότητα ενός παίκτη σαν τον Κριχόβιακ.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X