Προπονητής με προσωπικότητα > Κατάλληλοι παίκτες > Βάρος φανέλας

Προπονητής με προσωπικότητα > Κατάλληλοι παίκτες > Βάρος φανέλας
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος θέτει προτεραιότητες για μία ΟΜΑΔΑ, που θέλει να κάνει και υπερβάσεις και δείχνει το δρόμο για τον προπονητή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Ρεάλ πέτυχε μία σπουδαία πρόκριση με ανατροπή επί της βαθύπλουτης Παρί Σεν Ζερμέν (λες και η Ρεάλ είναι… φτωχή) και από το βράδυ της Τετάρτης, ακούμε και διαβάζουμε για το μεγάλο βάρος της φανέλας των Μαδριλένων. Που προφανώς είναι τεράστιο το βάρος της φανέλας της Ρεάλ, που είναι άλλωστε και η πιο πετυχημένη ομάδα στον πλανήτη, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν αρκεί…

Γενικότερα είναι σημαντικό το βάρος της φανέλας, αλλά πιο σημαντικό είναι να έχεις σπουδαίο προπονητή και τους κατάλληλους παίκτες. Αν έχεις και τα τρία, ο συνδυασμός είναι… θανατηφόρος.

Η Ρεάλ είχε μυθική ομάδα και όταν αντιμετώπισε την ΑΕΚ το 2002. Για… διαβάστε: Κασίγιας, Ιέρο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιντάν, Ραούλ, Μοριέντες, Ρονάλντο, Φίγκο, Μακελελέ, ΜακΜάναμαν, Γκούτι, Σαλγκάδο, Ελγέρα! Κι όμως, η «Ένωση» είχε φέρει με την Ρεάλ, εκείνες τις απίστευτες ισοπαλίες, με 3-3 στο «Νίκος Γκούμας» και πολύ περισσότερο με 2-2 μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Ο Μπάγεβιτς που τόλμησε…

Πώς είχε πάρει όμως εκείνο το επικό 2-2 μέσα στο σπίτι της Ρεάλ; Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, να μην… κωλώνει και να βγάζει από το ματς, τις δικές του βεντέτες. Μαζί είχε βγάλει στο 54ο λεπτό, τον Ντέμη και τον Τσιάρτα, για να βάλει στο ματς τους Ίβιτς και Μαλαδένη και λίγο αργότερα (69’) είχε βγάλει τον Γεωργάτο για να βάλει τον Σεντένο.

Αποτέλεσμα; Οι Ίβιτς και Μαλαδένης αλλάζουν τελείως την εικόνα του αγώνα, με την ΑΕΚ να πιέζει και να χάνει δύο ευκαιρίες. Στο 75’, εκτελεί κόρνερ ο Σεντένο, κεφαλιά του Κατσουράνη και 2-1. Στο 86’, οι τρεις αλλαγές της ΑΕΚ συνδυάζονται υπέροχα. Ίβιτς με Μαλαδένη παίζουν το «ένα-δύο», ο Ίλια πασάρει στον Σεντένο και 2-2!

Ο ορισμός των «χρυσών αλλαγών» από τον κορυφαίο προπονητή (κατά την ταπεινή μου άποψη) που έχουμε δει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας – το τονίζω ξανά – βγάλει εκτός παιχνιδιού σε κοτζάμ «Μπερναμπέου», όχι όποιους κι όποιους, αλλά τα τρία πρωτοκλασάτα ονόματα εκείνης της ΑΕΚ!

…και ο Ποτσετίνο που φοβήθηκε

Αναλογικά, ο Ποτσετίνο φοβήθηκε – γιατί αυτή είναι η αλήθεια – να βγάλει εκτός παιχνιδιού, τους Μέσι και Νεϊμάρ, δεν φρέσκαρε την ομάδα του και τιμωρήθηκε. Γιατί είναι σπουδαίο να έχεις μια επίθεση με Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ, αλλά όταν βλέπεις ότι δεν είναι εύκολο να ταιριάξει η χημεία και των τριών μαζί σε ένα ματς με μεγάλο αντίπαλο ή όταν σε τελική ανάλυση δείχνει κάποιος εξ αυτών, κουρασμένος, πρέπει να έχεις και τα… καρύδια να τον βγάλεις.

Ο Ποτσετίνο, σε ματς με την Λιόν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε τολμήσει να βγάλει τον Μέσι στο 79’, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, την αντίδραση του Αργεντίνου. Και… όχι μόνο! Οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες, κι ας είχε δικαιωθεί ο προπονητής της Παρί, καθώς είχε σκοράρει ο Ικάρντι, που είχε αντικαταστήσει τον Μέσι! Ο… άμοιρος ο Ποτσετίνο εξηγούσε ότι είχε κάνει αλλαγή τον Μέσι για να μην τραυματιστεί και δικαιώθηκε και σε αυτό, αφού λίγες μέρες αργότερα, έπαθε θλάση!

Κι όμως… Ο Ποτσετίνο κατάλαβε εκείνες τις μέρες ότι δεν μπορεί να ξαναβγάλει, ούτε τον Μέσι, ούτε τον Νεϊμάρ, ούτε τον Εμπαπέ. Και καλά, ο τελευταίος ήταν φοβερός και τρομερός και στα δύο ματς με την Ρεάλ, αλλά οι άλλοι δύο είχαν ξεμείνει από δυνάμεις και δεν έτρεχαν. Σε ένα ποδόσφαιρο που πλέον παίζεται σε πολύ υψηλές ταχύτητες και με τρομερή ένταση και ο προπονητής έχει το δικαίωμα για πέντε αλλαγές, τρέμει και τελικά δεν πειράζει την επιθετική του τριάδα.

Αλήθεια, ποιος;;;

Κι απέναντί του, δεν είχε κάνα τυχαίο προπονητή, αλλά τον σπουδαίο Αντσελότι. Που κατάλαβε το φόβο του Ποτσετίνο, πρόσθεσε ενέργεια με τον Ροντρίγκο και τον Καμαβινγκά, είχε «σφαίρες» στα δύο άκρα, ο Μόντριτς «οργίασε», ο Μπενζεμά έδειξε την κλάση του και… αντίο ζωή!

Η Ρεάλ δεν είχε πλέον να φοβάται στα μετόπισθεν κάποιον άλλον εκτός του δαίμονα Εμπαπέ, έγινε επιθετική στα μαρκαρίσματά της, έκλεψε μπάλες και έτσι, ξεκίνησε την ανατροπή και πήρε την πρόκριση. Ο Ποτσετίνο είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και το έχει αποδείξει. Αλλά σε προσωπικότητα, υστερεί του Αντσελότι και αυτό φάνηκε με το φόβο του μπροστά στις βεντέτες της ομάδας του.

Αλήθεια, ποιος από τους προπονητές που έχουμε δει στην ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια, θα είχαν την ψυχή να έβγαζαν τότε στο «Μπερναμπέου», τον Νικολαΐδη, τον Τσιάρτα και τον Γεωργάτο; Ρητορικό, προφανώς το ερώτημα…

Εν κατακλείδι, σημαντικό το βάρος της φανέλας, πολύ σημαντικό να έχεις αξιόλογους και κυρίως τους κατάλληλους παίκτες, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να έχεις στην άκρη του πάγκου έναν προπονητή με τεράστια προσωπικότητα.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X