Η Ευρώπη σώζεται μόνο αν δεις την αλήθεια

Η Ευρώπη σώζεται μόνο αν δεις την αλήθεια
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ματς της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης δεν ήταν καλό σημάδι εν όψει των play offs. Η ομάδα μετά το γκολ του Αραούχο, υποχώρησε πολύ εύκολα στην όποια αντίδραση πήγε να βγάλει η Τρίπολη. Που κι αυτοί δεν ήταν σε καλή βραδιά. Έδωσε εύκολα τα μέτρα, έβγαλε παθητικότητα, νευρικότητα και δέχθηκε πάλι ένα εύκολο γκολ, στο οποίο υπάρχει σειρά λαθών ανεπίτρεπτων για την εμπειρία των παικτών που πρωταγωνίστησαν σε αυτά.

Επιπλέον, παρά την σαφή ανάγκη να ανοίξει το rotation με το πρόγραμμα που ακολουθεί, η συγκεκριμένη επιλογή μετά το 1-1 δε βγήκε. Η είσοδος των Σιμάνσκι και Γέβτιτς αντί Χατζισαφί και Μάνταλου ήταν σωστή. Η αντικατάσταση του Αραούχο αναγκαστική, αλλά η είσοδος του Τάνκοβιτς αντί του Τσούμπερ ήταν υπερβολική κίνηση και δε τη δικαιολογεί η εικόνα του Ελβετού στο συγκεκριμένο ματς. Δε προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν βέβαια, όμως η ΑΕΚ με Τάνκοβιτς κι Ανσαριφάρντ έγινε ακίνδυνη. Το γεγονός πως βρήκε ρυθμό ο Γέβτιτς στη τελική ευθεία ήταν το μονο θετικό  κι έπαιξε ρόλο στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στη φάση του γκολ του Τζαβέλλα.

Να ψάξει λύσεις που θα τη βοηθήσουν να καλύψει αδυναμίες

Η ΑΕΚ απέναντι σε ομάδες που μπαίνουν στα play offs σε καλύτερη κατάσταση από την ίδια, έχει ανάγκη να ψάξει λύσεις που θα τη βοηθήσουν να καλύψει αδυναμίες. Το περίπου… θεσμοθετημένο 4-2-3-1 φέτος, είτε πίσω από τον επιθετικό με τον Μάνταλο, είτε με τον Γέβτιτς και κάπως λιγότερο με τον Άμραμπατ, δε θα τη βοηθήσει ιδιαίτερα να καλύψει αυτές τις αδυναμίες.

Η χρησιμοποίηση του Χατζισαφί, είναι μια καλή ιδέα, όμως το ματς με τον Αστέρα μας έδειξε πως δύσκολα θα λειτουργήσει με τον Ιρανό να είναι ο ένας από τους δύο αμυντικούς χαφ στο 4-2-3-1. Αντίθετα, έδωσε σημάδια πως μπορεί να βγάλει τα καλύτερα του στοιχεία, αν είναι για παράδειγμα ο ένας, ο πιο επιθετικογενής, από τους δύο εσωτερικούς μέσους σε 4-3-3.

Μια διάταξη που θα έβαζε στο παιχνίδι σε κάποιο βαθμό και τον Λε Ταλέκ. Γιατί αν ζητούμενο είναι να ανοίξει το rotation, τότε δε μπορείς να έχεις στη κουβέντα τον Τάνκοβιτς, αλλά να μην έχεις έναν παίκτη με το συμβόλαιο του Γάλλου. Που στο κάτω -κάτω τον έχουμε δει στη διάταξη βάσει της οποίας αποκτήθηκε, μόνο σε ένα ματς. Τη 2η αγωνιστική με τον ΟΦΗ στη Κρήτη.

Με την ίδια λογική, της κάλυψης αδυναμιών και της ανάδειξης ενδεχομένως κάποιων καλύτερων στοιχείων από παίκτες που δε τους βοηθάει η διάταξη που παίζει συνήθως η ΑΕΚ, δε θα ήταν παράλογη η σκέψη και για τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Η ΑΕΚ έχει παίκτες για να βγάλουν λειτουργικά σχήματα σε αυτή τη λογική.

Το 4-2-3-1 προϋποθέτει μια δυναμική στη θέση «10»

Το 4-2-3-1 προϋποθέτει μια δυναμική στη θέση «10» ας τη πούμε, που η ΑΕΚ δε διαθέτει αυτή τη στιγμή. Με μοναδική εξαίρεση να πούμε ξανά, τη περίπτωση που θα αγωνίζεται εκεί ο Άμραμπατ. Αλλά κι εκεί μέχρι ένα σημείο.

Για ομάδες του ανταγωνιστικού επιπέδου που θέλει να κινείται η ΑΕΚ, τα χαρακτηριστικά είτε του Μάνταλου, είτε του Γέβτιτς, είναι κάτω από τις απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη διάταξη κι αποτελούν τελικά μειονέκτημα. Σίγουρα στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά όχι μόνο σε αυτή. Είναι δύο παίκτες που περισσότερα έχουν να δώσουν ανάλογα με τις ανάγκες της διαχείρισης ενός ματς ερχόμενοι από τον πάγκο. Κι από το αν θα το παραδεχθεί ή όχι αυτό η ομάδα, θα κριθούν πολλά για τη τύχη της όσον αφορά την Ευρώπη.

Διατάξεις που «γεμίζουν» περισσότερο το κέντρο, μπορούν να τονίσουν τα καλά στοιχεία των επιλογών που έχει η ΑΕΚ για τα χαφ και να περιορίσουν την επίδραση των αδυναμιών τους. Όπως το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη τριάδα στο κέντρο της άμυνας, με τις επιλογές που διαθέτει τώρα εκεί η ΑΕΚ.

Επιχειρήματα του τύπου «δεν έχει δουλευτεί» κι όλα αυτά, δεν επαρκούν εδώ. Η ΑΕΚ έχει έμπειρους παίκτες, που έχουν αποτελέσει μέρος συνόλων που έχουν κατά καιρούς βασιστεί σε πολλές και διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις. Και στην ίδια την ΑΕΚ έχουμε δει κατά «στροφές» τακτικά που λειτούργησαν, χωρίς να είναι αυτές που πρωταρχικά δουλεύτηκαν από το ξεκίνημα της σεζόν. Και ο Χιμένεθ τη σεζόν του πρωταθλήματος και ο Ουζουνίδης στο ξεκίνημα του 2019, που μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, αλλά τότε του είχε βγει το γύρισμα σε τριάδα στους στόπερ.

Η αλήθεια σώζει και η ΑΕΚ θα σώσει την Ευρώπη μόνο αν δει την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή, με τον παγιωμένο τρόπο που βαδίζει και βλέποντας βασικές επιλογές εκεί που δεν υπάρχουν, είναι το αουτσάιντερ.

Το αν θα γίνει φαβορί, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να διαβάσει σωστά τη πραγματικότητα. Να πάψει να έχει στο επίκεντρο λύσεις που δε τη βοηθούν αλλά τη φέρνουν σε μειονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό. Και να ψάξει να βρει τον καλύτερο τρόπο για να εκμεταλλευθεί πρώτιστα ό,τι καλύτερο διαθέτει. Ό,τι πραγματικά καλύτερο κι όχι κατά φαντασία…

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X