Η ιδανική επιλογή, είναι μέσα στην αυλή μας

Η ιδανική επιλογή, είναι μέσα στην αυλή μας
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την επόμενη μέρα σ' ένα από τα πιο κομβικά πόστα μέσα στην ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Χωρίς περιστροφές και φιοριτούρες, τα πράγματα για το σημερινό ματς είναι ξεκάθαρα. Έτσι όπως τα κατάφερε η ΑΕΚ, πάει να παίξει ένα παιχνίδι που δεν αντέχει να μην το κερδίσει. Όλο αυτό που θα κληθεί να κάνει στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ που ξεκινά την προσεχή Κυριακή, είναι ήδη αρκούντως δύσκολο και περίπλοκο. Δεν πρέπει να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο και πιο περίπλοκο με στραβοπάτημα σήμερα.

Προφανώς και ντρέπομαι και μόνο που το γράφω, πως στην ΑΕΚ (θα πρέπει να) έχει σημάνει γενικώς συναγερμός, προκειμένου να μην χαθεί η Ευρώπη. Αυτό συνέβαινε όταν διεκδικούσε πρωτάθλημα ή έστω κύπελλο ή μια σπουδαία ευρωπαϊκή πρόκριση. Όχι διάολε την θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, όποιος σκέφτεται πως «ίσως θα είναι και καλύτερα να μην παίξει στην Ευρώπη», πρώτα να βάλει με το νου του το μέγεθος και το πολυεπίπεδο της ζημιάς και μετά να αναλογιστεί και για ποια ομάδα μιλάει.

Η ΑΕΚ από χθες έμεινε χωρίς υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος ή γενικό αρχηγό όπως λέγαμε και στα νιάτα μας. Αρνούμαι να ισοπεδώσω ανθρώπους που επί σειρά ετών περνούσαν καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, ξόδευαν δηλαδή τη ζωή τους, προσπαθώντας να προσφέρουν στον σύλλογο. Και να μην τους το αναγνωρίσω/πιστώσω. Ακόμα και αν έκαναν χίλια λάθη. Επίσης τρέφω πάντα σεβασμό σ’ εκείνους που λένε «έχω και εγώ ευθύνη στην αποτυχία, παραιτούμαι». Ειδικά στην ΑΕΚ, δυστυχώς δεν το ακούμε και συχνά. Αυτά για τον Βασίλη Δημητριάδη.

Σε αντίθεση με το τι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους και να πιστεύουν ορισμένοι, η θέση του γενικού αρχηγού είναι εξαιρετικά κομβική σε μια ομάδα. Ρόλος κλειδί. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του ποδοσφαιρικού τμήματος με την διοίκηση, τον συνεκτικό κρίκο των αποδυτηρίων και την ίδια στιγμή μια ασπίδα για πάσα χρήση και άπασα κατάσταση. Πρέπει να είναι και κομάντο και πυροσβέστης και ποδοσφαιράνθρωπος ταυτόχρονα. Καθόλου εύκολος ρόλος δηλαδή, αλλά εξαιρετικά σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία κάθε ομάδας. Και ειδικά ενός μεγάλου κλαμπ όπως είναι η ΑΕΚ. Γι αυτό και η ανάγκη να υπάρξει άμεση κάλυψη της θέσης, είναι παραπάνω από επιτακτική. Δεν μπορώ δηλαδή να φανταστώ πως υπάρχει περίπτωση η ΑΕΚ να πάει στα πλέι οφ, χωρίς να έχει αποκτήσει έναν νέο υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος.

Η αλήθεια είναι πως από χθες το απόγευμα έχω ακούσει ένα σωρό ονόματα. Τα περισσότερα εξ αυτών με κοινό παρανομαστή και την σχέση τους με την ΑΕΚ αλλά και την ποδοσφαιρική τους προσωπικότητα. Ομολογώ πως κάποια εξ αυτών, συμφωνώ πως θα μπορούσαν να ταιριάξουν πολύ σ’ αυτό που θέλει ο σύλλογος και στις απαιτήσεις της θέσης. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω, πως αυτή την φορά την ιδανική επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο, η ΑΕΚ την έχει μπροστά στα μάτια της, μέσα στα πόδια της και μέσα στην αυλή της. Την λένε Ηλίας Ατματσίδης.

Ούτε κατά διάνοια δεν βάζω ως κριτήριο ιδανικής επιλογής, ούτε το γεγονός πως για τον Ηλία η ΑΕΚ είναι ζωή του. Ούτε πως κουβαλά το ειδικό βάρος δυο πρωταθλημάτων και τριών κυπέλλων με τον σύλλογο. Τα αφήνω έξω, παρότι όλοι μας ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχουν. Δεν είναι όμως ποδοσφαιρικά και αμιγώς επαγγελματικά κριτήρια.  Ο Ατματσίδης από το καλοκαίρι έχει τον συγκεκριμένο ρόλο στην ΑΕΚ Β. Και είναι ο πιο διακριτικά επιδραστικός γενικός αρχηγός, από τότε που θεσπίστηκε αυτός ο ρόλος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Χωρίς να πλησιάζει ούτε στα δυο μέτρα το προπονητικό τιμ, χωρίς να μπαίνει ούτε χιλιοστό στα χωράφια της δουλειάς τους και των αποφάσεων τους, έχει τον τρόπο να παρεμβαίνει δραστικά στο κλίμα, την συνοχή και την ψυχολογία της ομάδας. Κάτι που είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο που μπορεί να πετύχει ο γενικός αρχηγός ενός κλαμπ. Είναι έντονα παρών, χωρίς να ρίχνει βαριά σκιά ούτε στους προπονητές, ούτε στους παίκτες. Είναι εκεί, για όλους, όταν και όποτε πρέπει. Και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως είναι άλλα τα μεγέθη της ΑΕΚ Β και της πρώτης ομάδας, ο Ηλίας είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να του γίνει τέτοιου είδους επισήμανση. Βλέπετε ο Ατματσίδης, το μέγεθος της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ, παίζει να το ξέρει καλύτερα απ’ όλους όσους βρίσκονται εντός, εκτός και επί τα αυτά μέρη του συλλόγου.

Και επίσης υπάρχει και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό. Αν και εφόσον μπει ο Ηλίας να αναλάβει το πόστο, θα είναι 1000% σίγουρος πως είναι σε θέση να πετύχει. Μπορεί για το καλό της ΑΕΚ να είναι διατεθειμένος να κάνει ακόμα και τον βοηθό φροντιστή αν υπάρξει τέτοια ανάγκη. Όμως ο Ατματσίδης είναι από τους λίγους, ίσως και ο μοναδικός, που θα αρνηθεί να αναλάβει… καρεκλίτσα στην ΑΕΚ, αν εκτιμήσει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το έχει κάνει ήδη περισσότερες από μια φορές στο πρόσφατο παρελθόν, όταν του προτάθηκαν πόστα, που ο ίδιος θεωρούσε πως δεν θα τα υπηρετούσε όσα καλά θα ήθελε.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Ηλίας είναι έτσι κι αλλιώς από τους πρώτους που δικαιούνται/αξίζουν οφίτσια στην ΑΕΚ. Είναι όμως και από τους τελευταίους, ίσως και ο τελευταίος, που τα σκέφτεται, τα θέλει και πολύ περισσότερο τα επιδιώκει. Αν τα ήθελε, θα τα είχε ήδη και με συνοπτικές διαδικασίες. Και επειδή είναι και πονηροί καιροί και την μπούρδα κάποιοι την έχουν και έτοιμη προς ξεφούρνισμα, αν ο Ατματσίδης επιδίωκε όχι το συγκεκριμένο, αλλά οποιοδήποτε πόστο μέσα στην ΑΕΚ, θα το είχε εντός μισού λεπτού, χωρίς να χρειαστεί να γραφτεί πουθενά τίποτα.

Η πραγματικότητα είναι, πως βάζοντας στο τραπέζι όλες τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και την σημασία του ρόλο του γενικού αρχηγού στην ομάδα, εντελώς αντικειμενικά ο Ατματσίδης είναι η ιδανική επιλογή. Διότι έχει την συγκεκριμένη τεχνογνωσία, έχει τη νοοτροπία, έχει την προσωπικότητα και το ειδικό βάρος για να φαντάζει ο πιο κατάλληλος γι αυτό το κομβικό πόστο. Μακάρι να το (έχει) δει αυτό η ΑΕΚ.  Μακάρι να το θέλει και ο Ηλίας και να αισθανθεί πως μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά, χωρίς να του φθείρει την σχέση του μ’ αυτό που λατρεύει σαν τη ζωή του. Διαφορετικά η ΑΕΚ θα πρέπει  να κινηθεί γρήγορα αλλά κυρίως αποτελεσματικά, σε μια λύση που θα έχει τα εχέγγυα επίσης για να μοιάζει κατάλληλη για την θέση. Διότι πρόκειται για εξαιρετικά κομβικό πόστο μέσα στα αποδυτήρια και μέσα στην ομάδα.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X