Η βαριά φανέλα της ΑΕΚ έσωσε την παρτίδα! (VIDEO)

Η βαριά φανέλα της ΑΕΚ έσωσε την παρτίδα! (VIDEO)

Μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ με ανατροπή επί του ΟΦΗ στην εξορία της Λιβαδειάς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η σεζόν 1987-88 ήταν μια από τις πιο ιδιαίτερες της δεκαετίας του ’80. Άρχισε με μεγάλες προσδοκίες για την ΑΕΚ, καθώς οι Χένρικ Νίλσεν, Γιώργος Σαββίδης και Βασίλης Βασιλάκος ήρθαν να ενισχύσουν ουσιαστικά την ομάδα, τη στιγμή που η ομάδα επέστρεφε στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από δύο χρόνια «εξορίας» στο ΟΑΚΑ, λόγω εργασιών στο δικό της γήπεδο. Στην πορεία, όμως, προέκυψαν πολλά…

Τη στιγμή που η ΑΕΚ είχε μπει για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου κυνηγώντας την πρωτοπόρο Λάρισα, ήρθε η καταστροφική 10η Φεβρουαρίου και ο ύποπτος αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά. Είχε προηγηθεί το επεισοδιακό ματς στην Πάτρα και η ήττα από την Παναχαϊκή που είχαν ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η έδρα της ΑΕΚ με δύο αγωνιστικές.

Τη στιγμή λοιπόν που ο κόσμος της ΑΕΚ έβραζε για την προδοσία, για την ανικανότητα της διοίκησης Ζαφειρόπουλου να προστατεύσει την ομάδα αλλά και για την αδικία της επιστροφής των δύο βαθμών ποινής στην (αρχικά τιμωρημένη για το ντοπάρισμα του Βούλγαρου Τσίγκοφ) Λάρισα, η ομάδα έπρεπε να συνεχίσει να παλεύει για τον τίτλο. Έχοντας βρεθεί δύο βαθμούς πίσω από τη Λάρισα (που την ίδια μέρα θα έφερνε 0-0 στις Σέρρες) έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του πολύ καλού ΟΦΗ της εποχής που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1988, η τυπικά γηπεδούχος στη Λιβαδειά ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει με 0-1 στο 5′ από ένα γκολ του Γιάννη Σαμαρά. Θα μπορούσε μάλιστα να έχει σημειώσει και δεύτερο γκολ ο ίδιος παίκτης πριν το ημίχρονο, όμως δεν τα κατάφερε και η ομάδα του το πλήρωσε.

Στο δεύτερο μέρος βγήκε στο γήπεδο… άλλη ΑΕΚ. Και στο πρώτο ήταν σχετικά καλή, αλλά στο δεύτερο -με τον αέρα ευνοϊκό πλέον- η ομάδα του Τόζα Βεσελίνοβιτς κυριάρχησε. Στο 50′ ήρθε το 1-1 από την παράλληλη μπαλιά του Μανωλά, την κάθετη πάσα του Νίλσεν και το σουτ του Σαββίδη μέσα από την περιοχή.

Λίγο αργότερα ο Δανός είχε δοκάρι, ενώ στο 80′ ο διαιτητής Βασιλάκης «έπνιξε» ένα πέναλτι και καταλόγισε ένα άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το δεύτερο πέναλτι, όταν ο Τσινός ανέτρεψε τον πρώην συμπαίκτη του στον ΟΦΗ Ράικο Γιάνγιανιν, ήταν αυτό που έφερε τη φάση του νικητήριου γκολ. Ο Γιάνγιανιν εκτέλεσε στο δοκάρι, αλλά στην επαναφορά ο Στέλιος Μανωλάς σούταρε και βρήκε τον στόχο.

Αυτή η νίκη πανηγυρίστηκε σαν τίτλος, αφού η διαφορά από την κορυφή πλέον ήταν ένας βαθμός. Δέκα χιλιάδες ΑΕΚτζήδες έστησαν τρελό πανηγύρι στη Λιβαδειά, ενώ στα αποδυτήρια άνοιξαν σαμπάνιες! Δυστυχώς η εξέλιξη του πρωταθλήματος δεν ήταν η επιθυμητή, όμως εκείνη η λεβέντικη ανατροπή στη Λιβαδειά ήταν μια ακόμα απόδειξη του πόσο ικανή και ψυχωμένη ήταν εκείνη η ομάδα και του πόσο αδικήθηκε από όσα της είχαν συμβεί εκείνο τον χειμώνα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Κοφινάς, Χατζόπουλος, Κούτουλας, Μανωλάς, Πεππές, Παπαϊωάννου (77′ Γιάνγιανιν) Μαυροδήμος, Πιας, Νίλσεν, Σαββίδης (88′ Βολωνάκης) Πήττας

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X