Από το φούρνο του Κωνσταντινέα στη δολοφονία του Άλκη: H ανάλυση του BBC για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Από το φούρνο του Κωνσταντινέα στη δολοφονία του Άλκη: H ανάλυση του BBC για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Aφιέρωμα – «κόλαφο» για το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία «φιλοτέχνησε» για το αγγλικό (και όχι μόνο…) κοινό ένα από τα ειδησεογραφικά δίκτυα με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως, το βρετανικό BBC. Αφορμή αποτέλεσε η στυγνή δολοφονία του Αλκη Καμπανού και στην αναφορά του το BBC κάνει μια σύντομη καταγραφή/αναδρομή σε όσα απίστευτα για άλλες ποδοσφαιρικές πολιτείες έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

Παρέλειψε αρκετά στην αναφορά του, αλλά σε κάθε περίπτωση κοτζάμ BBC δεν ασχολείται… κάθε μέρα με το ελληνικό ποδόσφαιρο! Δυστυχώς, δεν ασχολείται για καλό: αναμενόμενο… Το timeline του κειμένου αρχίζει από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν εξερράγη βόμβα στο φούρνο του πρώην διαιτητή, Πέτρου Κωνσταντινέα, στην Καλαμάτα. Σημειολογικά προφανώς, επειδή ακριβώς δέκα χρόνια μετά, η δολοφονία του Αλκη Καμπανού, κι αυτή μακριά από γήπεδο αλλά με οπαδική χροιά, ήταν γεγονός που δεν ήταν δυνατόν να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον και του «έξω» κόσμου, πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα.

Κωνσταντινέας: «Επρεπε να κρύβω τα παιδιά μου…»

Το αφιέρωμα τιτλοφορείται «Το απέραντο χάος του ελληνικού ποδοσφαίρου: πώς χάθηκε η τελευταία ελπίδα». Mε τίτλο – ατάκα του Πέτρου Κωνσταντινέα: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, πετάγονται άλλα».
Δεν ήταν αυτή η μοναδική ατάκα του Κωνσταντινέα στο αφιέρωμα του BBC. «Επέμεναν ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι και με απειλούσαν. Αλλά δεν ήμουν ποτέ μέρος του ‘συστήματος’, δεν εξαγοράζομαι. Μετά την έκρηξη στο φούρνο φοβόμουν για την οικογένειά μου, έπρεπε να κρύβω τα παιδιά μου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο» είπε μεταξύ άλλων.

Βασιλειάδης: «Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σ’ αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το πολιτικό κόστος»

Ο πρώην διαιτητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μοναδικός που καταθέτει την άποψή του στο BBC. Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κλήθηκε να καταθέσει τη δική του οπτική, προφανώς με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη: «Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται επί δέκα χρόνια σε ύφεση, όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 50%, οι πράξεις βίας θα συνεχιστούν. ‘Εκφράζονται’ μέσω των οπαδών του ποδοσφαίρου διότι εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, εκεί υπάρχει η χειραγώγηση από οικονομικούς παράγοντες που δεν αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως σπορ, αλλά ως προϊόν. Η κατάσταση – της προσπάθειας να διορθωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο – είναι τόσο τελματωμένη που η κυβέρνηση εξετάζει το πολιτικό κόστος κάθε ενέργειας. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σ’ αυτή τη χώρα. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο απέξω» τονίζει ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού.

Φούσεκ: «Περίπλοκη η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω των ιδιοκτητών των ομάδων»

Σύμφωνα με το BBC η «τελευταία ευκαιρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν η ανάδειξη του Θοδωρή Ζαγοράκη στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ. «Αλλά ο μήνας του μέλιτος κράτησε μόνο 165 μέρες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά και στην παρέμβαση των FIFA/UEFA. Φιλοξενείται, μάλιστα, η άποψη του πρώην «τοποτηρητή» της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ, ο οποίος πλέον είναι εδώ και ένα χρόνο πρόεδρος της τσέχικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι περίπλοκη λόγω των ιδιοκτητών των ομάδων. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά, μόνο να δημιουργήσεις συνέργειες, να τους φέρεις πιο κοντά και να κρατάς χαμηλά τους τόνους. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενότητας. Χωρίς ενότητα, δεν μπορείς να πετύχεις στόχους και ο καθένας προσπαθεί να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ισχύ».

Επιθέσεις, έρευνες, θάνατοι, πιστόλι και… Ολιβιέ Καπό!

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται σειρά γεγονότων, δυσφημιστικών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας Οπως η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας το 2018 εναντίον της ΑΕΚ, η επίθεση στον διαιτητή Θανάση Τζήλο την ίδια χρονιά, η έρευνα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα για στημένα ματς το 2015, η επίθεση στο πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χριστόφορο Ζωγράφο, η διακοπή του Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός λόγω εισβολής οπαδών στο ΟΑΚΑ το 2019 και ασφαλώς ο θάνατος του αδικοχαμένου φίλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη δύο εβδομάδες μετά τα χτυπήματα που είχε δεχθεί στο ματς Ηρόδοτος – Εθνικός, τον Σεπτέμβριο του 2014. Ειδική αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2014 στο “sofoot.com” o πρώην διεθνής Γάλλος μεσοεπιθετικός του Λεβαδειακού, Ολιβιέ Καπό, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «μαφία, απειλές, μπράβους, «μαύρα» συμβόλαια, διαφθορά, στημένα παιχνίδια, απλήρωτους παίκτες και βία» (και στις οποίες είχαν αντιταχθεί εν Ελλάδι ο Λεβαδειακός και ο εκπρόσωπός του).

Ένα «ημερολόγιο ντροπής» είναι αυτό του BBC. Περιεκτικό στην καταγραφή του και ημιτελές. Εχουν συμβεί κι άλλα – πολλά – ντροπιαστικά στο μαγικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία. Καταγεγραμμένα και μη. Γεγονότα που παραπέμπουν σε μια κοινωνία ανθρώπων με την οποία ολοένα και λιγότεροι θέλουν να ασχολούνται. Και δεν είναι για να τους αδικείς…

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X