Αυγενάκης: «ΠΑΕ και ΚΑΕ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την οπαδική βία»

Όλη η Ελλάδα έκραξε Αυγενάκη και αναγκάστηκε να συγχαρεί την ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» πως ΠΑΕ – ΚΑΕ θα αναλάβουν τις ευθύνες του κατά τις βίες.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης:

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές, το κάνω και πάλι: Άλλο οι 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με τα 222 παραρτήματά τους ανά την
Επικράτεια, που διαθέτουν την απαραίτητη βεβαίωση λειτουργίας από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, έχοντας καταθέσει όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που ο νόμος ορίζει και κατόπιν έχουν λάβει και την άδεια λειτουργίας από την ΕΛ.ΑΣ. και άλλο οι κατά δήλωση «Λέσχες», χωρίς άδεια και νομιμότητα, που είναι άντρα παραβατικότητας, χουλιγκανισμού και ορμητήρια συμμοριών.

Αυτές τις «Λέσχες» που δεν είναι αναγνωρισμένες και δεν θα έπρεπε να υφίστανται, η Αστυνομία τις σφραγίζει. Και παράλληλα, ελέγχει τις νόμιμες και τα παραρτήματά τους για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Αθλητισμός και η βία, άλλωστε, είναι αποκλίνουσες έννοιες, συνεπώς αυτό που ονομάσατε «οπαδική ισχύ» δεν μπορεί να υφίσταται ως έννοια σε «Λέσχες Φιλάθλων», που δημιουργούνται για να ψυχαγωγήσουν συλλογικά τους φίλους της ίδιας ομάδας. Να τους ψυχαγωγήσουν, να υποστηρίξουν οργανωμένα και μεθοδικά την ομάδα τους, να αναπτύξουν και κοινωνικές δράσεις.

Και με αυτές τις 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων συνομιλήσαμε στην προχτεσινή σύσκεψη – διαβούλευση, όπου κλήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα φορείς. Κι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί άμεσα, καθώς μας ζήτησαν να υπάρξει κι άλλη συνάντηση μαζί τους τις προσεχείς ημέρες.

Την «οπαδική ισχύ», λοιπόν, που μεταφράζεται σε οποιαδήποτε παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα και δραστικά -κι αυτό κάνουμε!

Η Αστυνομία στον ρόλο του ελέγχου και των συλλήψεων, η Δικαιοσύνη στην απονομή -γρήγορα- των ποινών. Κι όλες οι Αρχές συντονισμένες με τους αθλητικούς φορείς, την αθλητική οικογένεια, καθώς χωρίς προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως, η αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων δεν θα αποδώσει τάχιστα τα μέγιστα, που τόσο επιδιώκουμε και απαιτεί η κοινωνία».

Για το αν ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν εφαρμόσουν τα νέα μέτρα:

«Σ’ αυτόν τον αγώνα, που απαιτεί τη συνεργασία και το αίσθημα ευθύνης όλων, όπως σας είπα νωρίτερα, δεν περισσεύει κανείς, αλλά και δεν νοείται να διαφοροποιείται κανένας ή να σφυρίζει αδιάφορα, αποφεύγοντας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Στις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε, κατόπιν κατευθύνσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποσαφηνίσαμε ακόμα περισσότερο την υποχρεωτική εποπτεία της ΠΑΕ/ΚΑΕ/Σωματείου (αναλόγως ποιος παρέχει τη συναίνεσή του για την ίδρυση της «Λέσχης») με:

– τη «συγκατοίκηση» της Έδρας της Λέσχης,
– την ανάρτηση στο επίσημο site της αναγνωρισμένης Λέσχης κι όλων των παραρτημάτων της,
– τον έλεγχο του βιβλίου Μητρώου Μελών,
– την ευθύνη της επικαιροποίησης των στοιχείων στο Ψηφιακό Μητρώο Μελών που δημιουργείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,
– την υποχρέωση διάθεσης μόνο εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες των γηπέδων όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί.
Και, βεβαίως, όλες αυτές οι υποχρεώσεις των Σωματείων/ΠΑΕ/ΚΑΕ συνοδεύονται από διοικητικές κυρώσεις με υψηλότατα πρόστιμα, όπου αναλόγως την παράβαση, βεβαιώνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την ΕΛ.ΑΣ. ή από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας (ΔΕΑΒ), της οποίας ο ρόλος και η παρεμβατική δυνατότητα, παρεμπιπτόντως, αναβαθμίζεται δραστικά.

Επιπλέον, προβλέπονται και πειθαρχικές κυρώσεις, όπως αναστολή λειτουργία θυρών στα γήπεδα, αγώνες χωρίς θεατές κλπ».

Γιατί προχωρήσατε σε μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ, δηλαδή τρεις σε έναν σύλλογο και όχι σε μία βλέποντας τις ομάδες ως ενιαίο και αδιαίρετο οργανισμό;

«Αφενός μεν διότι δεν είναι απαραίτητο μία Λέσχη Φιλάθλων να έχει αναφορά τόσο στο ερασιτεχνικό της σωματείο, ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι “ πολυαθλητικά», δηλαδή καλλιεργούν πάρα πολλά αθλήματα και έχουν δεκάδες διαφορετικά τμήματα, όσο και στην ΠΑΕ ή/και την ΚΑΕ της, εφόσον υπάρχουν.

Αφετέρου, διότι ήδη, στις νομίμως λειτουργούσες Λέσχες Φιλάθλων, υπάρχουν δύο και τρεις (και είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους) οι οποίες «ακουμπάνε» πάνω στην ίδια ομάδα. Έτσι, προκρίθηκε το συνταγματικά ορθό να επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά νομική οντότητα».

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «εφαρμογή της πολιτικής Μητσοτάκη, Νόμος και τάξη» για τα μέτρα που ανακοινώσατε για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Σας είπα και νωρίτερα ότι σ’ αυτόν τον αγώνα, που απαιτεί τη συνεργασία και το αίσθημα ευθύνης όλων, δεν περισσεύει κανείς, αλλά και δεν νοείται να διαφοροποιείται κανένας ή να σφυρίζει αδιάφορα, αποφεύγοντας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Δεν είναι ώρα, συνεπώς, για στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες, τη στιγμή που καταγράφεται -και δικαίως- η απαίτηση όλης της κοινωνίας να μπει οριστικά τάξη και να ισχύσουν οι κανόνες για να πάψει να κηλιδώνεται ο αθλητισμός από πράξεις βίας περιθωριακών ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν μαζί του, για να μην θρηνήσουμε άλλον Άλκη.

Ακούω ότι μερίδα της αντιπολίτευσης αντιτίθεται, π.χ., στην απαγόρευση της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, για να μην αναγνωρίζεται όποιος βρίσκεται εντός γηπέδου, παρακολουθώντας αγώνα. Επικροτεί, δηλαδή, εκείνον που με full face και κουκούλα θα προβαίνει σε επεισόδια;

Ακούω ότι μερίδα της αντιπολίτευσης αντιτίθεται στο «ιδιώνυμο», δηλαδή, στη μη δυνατότητα αναστολής της έκτισης ποινής για αδικήματα αθλητικής βίας!

Δηλαδή, συνηγορεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους, όσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται; Μου φαίνεται αδιανόητο, αν συνυπολογιστεί κιόλας ότι ορισμένοι από τους φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας του Άλκη είχαν εμπλακεί ξανά σε επεισόδια προ καιρού και πιθανώς να μην κυκλοφορούσαν ακόμα ελεύθεροι, εφόσον ίσχυε από τότε το «ιδιώνυμο».

Για όλες τις πρόσθετες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες θα γίνει αναλυτικότατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, τόσο στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και κατόπιν στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ακριβώς διότι μέσα από τον διάλογο μπορεί να συνθεθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, στην προχτεσινή κλειστή σύσκεψη – διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (πολιτειακούς και αθλητικούς), προσκλήθηκαν να διατυπώσουν απόψεις, να ακούσουν και να ακουστούν και οι εκπρόσωποι κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, προσήλθε μόνο ο κ. Κωνσταντόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μάλιστα, συνοψίζοντας τα συμπεράσματά του έπειτα από τις 6 ώρες της διαβούλευσης, τόνισε το πόσο γόνιμη, χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η όλη συζήτηση».

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X