Η ΑΕΚ και ο Ντέμης ξεφτίλισαν την παράγκα του Ολυμπιακού! (VIDEO)

Η ΑΕΚ και ο Ντέμης ξεφτίλισαν την παράγκα του Ολυμπιακού! (VIDEO)

Λεβέντικη και μάγκικη πρόκριση της ΑΕΚ μέσα στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού με δέκα παίκτες και με σκόρερ τον Ντέμη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ήδη δέσμιο της πιο μεγάλης χούντας που γνώρισε και που δυστυχώς γνωρίζει ακόμα -όσο κι αν κάποιοι θέλουν να δηλώνουν… αδικημένοι και κατατρεγμένοι από αυτό που ειρωνικά και σε εισαγωγικά αποκαλούν εξυγίανση. Ο Σωκράτης Κόκκαλης και η μεγάλη δύναμη που ήταν ο Θωμάς Μητρόπουλος και το δίκτυο προστασίας που είχε απλώσει υπέρ του Ολυμπιακού στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ομάδα του Πειραιά είχε φτάσει πια πολύ κοντά στον πρώτο … διορισμό της ως πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ήταν μία μετριότατη ομάδα που χρειαζόταν διαιτητικά δεκανίκια σε κάθε της βήμα, όμως στα τέλη Φλεβάρη του 1997 είχε πάρει ήδη μία διαφορά στη βαθμολογία που φαινόταν αδύνατον να ανατραπεί. Όχι μόνο επειδή οι κανονισμοί παιδιάς είχαν καταργηθεί προς χάριν της επιστροφής του Ολυμπιακού στην κορυφή μετά από 10 χρόνια, αλλά και επειδή η μοναδική σοβαρή ανταγωνίστρια η ΑΕΚ, είχε πάρα πολλά εσωτερικά προβλήματα.

Ωστόσο, η ΑΕΚ ήταν και η μόνη ομάδα που ξεβράκωνε το… καθεστώς και που εξέθετε ανεπανόρθωτα τον Ολυμπιακό, όποτε τον έβρισκε απέναντί της. Τον νίκησε 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα στις 13 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε μετά από τριάντα μέρες νέα νίκη της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια και πάλι, αλλά αυτή τη φορά για το Κύπελλο με σκορ 2-1. Η ΑΕΚ είχε τελειώσει τον επεισοδιακό αυτόν αγώνα με εννιά παίκτες λόγω άδικων αποβολών του Μιχάλη Βλάχου και του Ντανιέλ Μπατίστα, μετά από εγκληματικές αποφάσεις του διαιτητή Παπαδάκου και του βοηθού Δημητρόπουλου.

Το γκολ του Αλεξανδρή στις καθυστερήσεις και οι προκλητικοί πανηγυρισμοί της αποστολής των φιλοξενουμένων προκάλεσαν ένταση μέσα στα αποδυτήρια και από εκεί είχε ανοίξει μία «βεντέτα» που εκμεταλλεύθηκε επικοινωνιακά ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» σήκωσαν τους τόνους ενόψει της ρεβάνς στις 26 Φεβρουαρίου 1997. Το κλίμα τρομοκρατίας που είχε καλλιεργηθεί στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν ήταν πρωτοφανές. Ακόμα και απειλητικά τηλεφωνήματα σε ρεπόρτερ της ΑΕΚ είχαν γίνει στα προσωπικά τους τηλέφωνα!

Η ΑΕΚ, όμως, ήταν σε όλη τη δεκαετία του ‘90 η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν έπαιρνε το πρωτάθλημα. Με τον Πέτρο Ραβούση πια στον πάγκο στη θέση του Μπάγεβιτς, έμεινε για αρκετό καιρό μέσα στη μάχη της διεκδίκησης, όμως τα διαιτητικά σκάνδαλα υπέρ του Ολυμπιακού, δεν της επέτρεψαν να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Μπορούσε όμως πολύ εύκολα να νικάει τον Ολυμπιακό σε μεμονωμένα ματς και το έκανε τρεις φορές μέσα σε 45 μέρες, με τελευταία από αυτές τη νίκη με 1-0 στη ρεβάνς των ημιτελικών του κυπέλλου στο στάδιο Καραϊσκάκη σαν σήμερα.

Με τον… συνήθη ύποπτο

Εκτός από την ομάδα της ΑΕΚ που δεν μάσαγε, το ίδιο αποφασισμένος και συσπειρωμένος ήταν ο κόσμος της. Σε μία εποχή που φαίνεται πολύ μακρινή και που μπορούσαν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί να είναι παρόντες σε έναν τόσο μεγάλο και κρίσιμο αγώνα, η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε πάρει ως φιλοξενούμενη 8.898 εισιτήρια και το μεγάλο στοίχημα που έβαλαν οι οπαδοί της ήταν να γίνει μία μεγάλη εκστρατεία στο Νέο Φάληρο. Έχει μείνει στην ιστορία το φέιγ βολάν που είχε ρίξει η Οriginal στον προηγούμενο αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια με την Καλαμάτα και το οποίο έγραφε «8.898 ούτε ένα πίσω»! Και πράγματι, η παρουσία του λαού της ΑΕΚ έμεινε στην ιστορία!

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να πιέσουν για να πετύχουν αυτό το ένα γκολ που θα τους χρειαζόταν για να προκριθούν, όμως είπαμε ότι η ΑΕΚ ήταν μία πολύ καλύτερη ομάδα πού έλεγξε την κατάσταση και που κρατούσε μακριά τις απειλές από την εστία του Ηλία Ατματσίδη. Και όταν βρήκε την ευκαιρία δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έφτασε και στο γκολ με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια άλλαξε με τον Ντέμη και έφυγε ταχύτατα στην αντεπίθεση, άφησε πίσω του τον δύστυχο Κούλη Καραταϊδη και έκανε παράλληλη μπαλιά στο ύψος του δεύτερο δοκαριού, εκεί όπου είχε κινηθεί ο Νικολαΐδης, για να σπρώξει την μπάλα με το γόνατο στα δίχτυα. Στην πρώτη του σεζόν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ντέμης ήταν ήδη ο αγαπημένος της εξέδρας και με τα γκολ του σε αυτά τα πρώτα του ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, γινόταν όλο και πιο αγαπητός. Και αυτά τα γκολ ήταν μόνο η αρχή. Ηρθαν ακόμα πιο πολλά με το συγκεκριμένο αντίπαλο σε επόμενα χρόνια. Συνολικά σε αγώνες με τον Ολυμπιακό ο Νικολαΐδης σημείωσε δέκα γκολ την επταετία 1996-2003.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου και επέστρεψε στο ίδιο γήπεδο στις 16 Απριλίου για να νικήσει τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι και να κατακτήσει το τρόπαιο. Για πολλούς όμως, ο πραγματικός τελικός ήταν αυτή η ρεβάνς των ημιτελικών. Ήταν ένα τεστ χαρακτήρα, κουράγιου, τσαμπουκά και αυτοσεβασμού από μία ομάδα η οποία δεν ήταν πια στην κορυφή αλλά συνέχισε να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα Καραϊσκάκη που έβραζε από κόμπλεξ και μίσος, η ΑΕΚ έδινε συνέχεια σε ένα αήττητο σερί τριών χρόνων με 4 ισοπαλίες και 5 νίκες επί του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και κύπελλο!

Εννοείται ότι η βραδιά δεν τελείωσε εκεί. Μετά τη λήξη του αγώνα η αποστολή της ΑΕΚ έφυγε κρυμμένη σε κλούβα της αστυνομίας και το πούλμαν της ομάδας έφυγε άδειο για τη Νέα Φιλαδέλφεια, για να δεχτεί επίθεση με πέτρες λίγο πριν βγει στην Εθνική Οδό. Την ίδια ώρα, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού έμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του Καραϊσκάκη και έκαναν επιθέσεις, φραστικές και όχι μόνο, σε όποια φάτσα δεν τους άρεσε ή δεν ήταν γνωστή. Η χούντα του Ολυμπιακού είχε αρχίσει πια να επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα αλλά η ΑΕΚ (που, σημειωτέον, τελείωσε και αυτόν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Στέλιου Μανωλά λίγο μετά το γκολ) ήταν εκεί για να τους χαλάει τη… μανέστρα.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μαρτσέλο (61′ Ντόμπος) Κωστής (73′ Κοπιτσής) Νικολαϊδης (86′ Καραγιάννης)

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X