Πιο μεγάλη πίεση από τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ

Πιο μεγάλη πίεση από τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το επικείμενο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν κάτι με ανησυχεί εν όψει του ντέρμπι στη Λεωφόρο τη Κυριακή, δεν είναι οι αγωνιστικές ισορροπίες. Σέβομαι τον αντίπαλο και τη δουλειά του προπονητή του, αλλά θεωρώ πως η καλή ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη ομάδα, έχει περισσότερα ποιοτικά στοιχεία από αυτά που κρίνουν ντέρμπι και το ματς θα κριθεί στη δική της προσέγγιση και διαχείριση.

Αυτό που με ανησυχεί είναι που κυριαρχεί ως αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός παίζει… τη ζωή του λόγω βαθμολογικής πίεσης, ενώ η ΑΕΚ ας πούμε είναι πιο άνετη. Μιλάμε για την «άνεση» της βαθμολογικής αποτυχίας βέβαια. Δηλαδή μόνο αν παραδεχθούμε πως η ομάδα έχει παραδώσει πνεύμα επειδή έμεινε τόσο πίσω από τη κορυφή, μπορεί να μιλά κανείς για άνεση.

Ο αντίπαλος είναι πάντα ένα πολύ μεγάλο μέγεθος, αλλά κακά τα ψέματα, εδώ και κάποια χρόνια είναι συμβιβασμένος με την έλλειψη υψηλών στόχων. Η ΑΕΚ αποτυγχάνει μεν για τέταρτη σεζόν, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία από αυτές που να μην έχει ξεκινήσει με τη σκέψη της κορυφής. Η φασαρία δε που προκαλούν αυτές οι αποτυχίες, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με ό,τι συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό.

Λαμπρό παράδειγμα το φετινό. Αφού συμπλήρωσε δέκα ήττες στο πρωτάθλημα, σε λίγο λίγότερο από τα μισά παιχνίδια της κανονικής περιόδου δηλαδή, άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα ψήγματα κριτικής για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στην ΑΕΚ ο προπονητής είχε αρχίσει να δέχεται πυρά ακόμη κι ως νικητής επί Άρη και Παναθηναϊκού και με την ομάδα μια ανάσα από τη κορυφή. Και τώρα που μιλάμε, είναι πολλοί αυτοί που τον απαξιώνουν εντελώς. Αυτό κάτι δείχνει για τη ψυχολογία στους δύο συλλόγους.

Ο Παναθηναϊκός κάνει μια νίκη, πόσο μάλλον να κάνει και δύο σερί που είναι σπάνιο φαινόμενο και ξαφνικά έχεις την εντύπωση πως έχει δημιουργήσει ομάδα που πετάει. Η ΑΕΚ νικάει τον ΠΑΣ Γιάννινα και σε καλούν να απολογηθείς αν σημειώσεις πέντε καλά στοιχεία που είδες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε, μη πείτε τίποτα καλό, γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί και να μη φύγουν αυτοί που ο καθένας από μας θεωρεί πως πρέπει να φύγουν.

Αστείο να μιλάμε για λιγότερη πίεση στην ΑΕΚ

Όλα αυτά συνθέτουν ένα συγκεκριμένο σκηνικό, μέσα από το οποίο προκύπτει πως είναι αστείο να μιλάμε για λιγότερη πίεση στην ΑΕΚ εν όψει του ντέρμπι της Κυριακής. Η ΑΕΚ όπως έχει γίνει και φέτος το πράγμα, κάθε ματς που δίνει είναι ένας… ολόκληρος κόσμος. Μια ζωή… ολόκληρη. Όταν έχει μπροστά της Κυριακή Παναθηναϊκό και Τετάρτη ΠΑΟΚ, κανείς δε μπορεί να μιλάει για περισσότερη άνεση.

Εγώ προσωπικά δεν ανήκω σε όσους φοβούνται πως μια τυχόν καλή πορεία και καλά αποτελέσματα τώρα που είμαστε εκτός πρωταθλήματος και κυπέλλου, εμπεριέχουν… κινδύνους. Δε διανοούμαι να το σκεφτώ αυτό. Και είμαι σίγουρος πως έχουν βγει ήδη σαφέστατα συμπεράσματα στο μυαλό του Δ. Μελισσανίδη για πρόσωπα και πράγματα. Το να θέλει χρόνο για να περιορίσει τις πιθανότητες λάθους, είναι η μία πτυχή. Το να θεωρεί κάποιος πως αυτό το θέλει για να συνεχίσει με μια συνταγή που ξέρει καλά πως τον οδήγησε και φέτος σε αδιέξοδα, είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Δεν ισχύει αυτό.

Επίσης δεν ανήκω στην κατηγορία όσων βλέπουν τη φετινή ΑΕΚ ίδια με τη περσινή. Δεν είναι ίδια και δεν είναι ιδια η κατάσταση. Μπορείς να μιλήσεις για ένα κάρο επιμέρους παράγοντες που στοίχισαν στο καταστροφικό ξεκίνημα του 2022. Τη μεταγραφική αποτυχία και το κλίμα που δημιούργησε. Λάθη του Αργύρη Γιαννίκη κυρίως στη διαχείριση της εξέλιξης κάποιων αγώνων που έκαναν μεγάλη ζημιά κι ενδεχομένως έλλειψη ευελιξίας που είναι απαραίτητη όταν ο συνδυασμός αγωνιστικής βελτίωσης και αποτελεσμάτων είναι υποχρεωτικός. Κομβικά ατομικά λάθη ή λάθη της… στιγμής στη συνολική λειτουργία στην άμυνα. Όλα αυτά έχουν συμβεί και η ΑΕΚ τα έχει πληρώσει όλα.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μπορείς να συνεχίζει στην Ευρώπη όπως ο ΠΑΟΚ βασισμένος σε δυο τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Πασχαλάκη και το δοκάρι σου που σε έσωσε δυο λεπτά πριν το τέλος του 90λεπτου. Ή επειδή όλα τα σφυρίγματα σε φάσεις πέναλτι είναι υπέρ σου, όπως συμβαίνει και με αυτούς και με τον οσφπ. Και μπορείς να χάνεις ματς συνεχώς από μια λάθος στιγμή, όπως συμβαίνει κατά κανόνα φέτος με την ΑΕΚ και με εξαίρεση τα ματς με ΟΦΗ και Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ.

Η εικόνα της ΑΕΚ είναι συγκροτημένη

Η εικόνα όμως της ΑΕΚ, ό,τι και να μου λέει κανείς, είναι συγκροτημένη. Είναι σε μια φάση που τα δυνατά της στοιχεία γίνονται φανερά και παίρνει πράγματα από αυτά, αλλά φανερά γίνονται και τα πιο αδύνατα στοιχεία της. Είναι κάτι που συμβαίνει όταν μια ομάδα δουλεύει καλά, όμως φτάνει σε ένα σημείο που τη διαφορά θα τη κάνουν η προσωπικότητα ή το πληθωρικό προφίλ που μπορεί να της λείπει σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις.

Καταλήγω λοιπόν πως σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί η φετινή ομάδα ίδια με τη περσινή, που ξεκινούσε το ματς και δεν ήξερες τι θα δεις από το ένα λεπτό στο άλλο. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί παρά την αποτυχία στους στόχους σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Όμως αυτό, επειδή μιλάμε για επίπεδο ΑΕΚ, πρέπει οπωσδήποτε μέχρι το τέλος της σεζόν να προστατευθεί και προστασία δίνουν μόνο τα αποτελέσματα. Άλλωστε τα ματς που μένουν, είναι όλα ντέρμπι και όλα με ομάδες της πρώτες εξάδας, αφού ξεκινούν και τα play offs.

Όλα αυτά προσθέτουν ή πρέπει να προσθέτουν, πολύ μεγάλη πίεση και για τη συνέχεια και δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι στο οποίο η ΑΕΚ να μπορεί να παραχωρήσει στον όποιο αντίπαλο της το δικαίωμα να νιώθει πως έχει μεγαλύτερο κίνητρο.

Για να μιλήσουμε και πρακτικά, όσο περνάει από το δικό της χέρι, πρέπει να κλείσει τη κανονική περίοδο με τρεις βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ και να έχει σοβαρές πιθανότητες να τον περάσει μετά. Αυτό γίνεται μόνο με τρεις νίκες στα αντίστοιχα ματς που μένουν πριν τα play offs.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X