Αυτό που έχει η ΑΕΚ, δεν είναι ακριβώς ποδοσφαιρικός σχεδιασμός

Σταύρος Καζαντζόγλου: «Η ΑΕΚ πάει για 2+1 μεταγραφές, αλλά πρώτα θελει νίκες» (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ και τον μεταγραφικό σχεδιασμό της Ενωσης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν πάρεις τις περιπτώσεις που ακούστηκαν περισσότερο το Γενάρη για την ΑΕΚ, ας πούμε Μπαρμπόσα και Μπαλάντα, βλέπεις το εξής.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ σε μια μεταγραφική περίοδο που τα δεδομένα σε καμιά περίπτωση δε θα ήταν ανάλογα με τα καλοκαιρινά στο οικονομικό, πρόταξαν μια περίπτωση ποδοσφαιριστή, του Μπαρμπόσα, για τον οποίο η ομάδα του ζήτησε 3,5 εκατομμύρια για το 50%. Και θεωρούσαν πως επειδή η Παλμέιρας δεν έκανε χρήση της ρήτρας των 6 εκατομμυρίων, η Νις θα τον έδινε εκ νέου δανεικό, με ρήτρα που θα ήταν ακόμη και κάτω από 1/3 της αντίστοιχης με τον βραζιλιάνικο σύλλογο.

Η άλλη περίπτωση, του Μπαλάντα, δεν έχει καν να κάνει τόσο με το οικονομικό. Ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν υπό παραχώρηση. Και τη τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών, η ΑΕΚ ακολουθούσε έναν ατζέντη. Ο οποίος είχε κατορθώσει να πείσει πως επειδή δεν αγωνίστηκε βασικός σε ένα ματς της Μπριζ κι ενδεχομένως και σε ένα ακόμη κι επειδή ο προπονητής ήταν πελάτης του, θα μπορούσε να έρθει ένας παίκτης του βασικού κορμού της πρωταθλήτριας Βελγίου από τη μια στιγμή στην άλλη δανεικός στην ΑΕΚ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Ομπίνα Νουομπόντο της τουρκικής Γκιοζτεπέ. Είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας αυτή τη στιγμή. Τον είδα στο κύπελλο με τη Μπεσίκτας πρόσφατα και πραγματικά ο ποδοσφαιριστής είναι πολύ καλός και σημείο αναφοράς για την ομάδα του. Αυτή λοιπόν τη περίοδο, με αυτά τα δεδομένα, μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων με Μπαρμπόσα και Μπαλάντα, είχε μείνει ως βασικός στόχος αυτός ο παίκτης. Στα τελευταία 24ωρα των μεταγραφών. Με την επίγνωση πως αν στον έδιναν τελικά, θα… σε ξεβράκωναν. Κι επειδή εσύ δεν είσαι ακριβώς αυτός που κάθεσαι εύκολα να υποστείς κάτι τέτοιο, μένεις με την απορία για ποιο λόγο ακριβώς τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ποδοσφαιριστής ο συγκεκριμένος αποτελούσε στόχο της ΑΕΚ.

Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι πως από το απόλυτο μηδέν, ως τις τρεις αυτές ανέφικτες περιπτώσεις, δεν υπήρχε τίποτα ενδιάμεσα. Για την ομάδα που μέχρι πρότινος έπαιζε συνέχεια με Σιμόες – Σιμάνσκι στα χαφ, δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση εφικτή, που να αποτελούσε αναβάθμιση τουλάχιστον σε σχέση με τον Σίμο, που πιέζεται ανυπόφορα φέτος, για μένα είναι καταπληκτικός, αλλά πάντα με συγκεκριμένο όριο στο τι μπορείς να περιμένεις. Δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση εφικτή λοιπόν, ακόμη και για δανεισμό. Δε μπορώ φυσικά να σταθώ στο πόσα ονόματα υπήρχαν σε κάποια λίστα. Το θέμα είναι αν υπήρχε κάποιος που να μπορούσε η ΑΕΚ να τον πάρει.

Σε τι οφείλεται η προβληματική προσέγγιση που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό της ΑΕΚ

Η αιτία έχει να κάνει κατά την άποψη μου με μια προβληματική εκτιμώ προσέγγιση που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό της ΑΕΚ και με το προσωπικό που δουλεύει στο τομέα αυτό τον τελευταίο χρόνο. Σα να θεωρούμε πως η δουλειά του σχεδιασμού είναι το αφεντικό να σου λέει πάρε ένα εκατομμύριο για συμβόλαιο και δύο για αγορά αν χρειαστεί κι αμολήσου. Όταν λέμε αμολήσου, δες τι θα σου δώσουν οι μάνατζερ σε αυτά τα λεφτά. Επίσης, σα να νιώθουμε πετυχημένοι και σίγουροι για την επιλογή μας, μόνο εφόσον είμαστε σίγουροι πως θα κάνει επικοινωνιακά το γκελ του Τσούμπερ. Κάπως έτσι το καταλαβαίνω προσωπικά αυτό το περιβόητο «ψάχνουμε κάτι καλύτερο», που όποτε το ακούω με πιάνει σύγκρυο. Κι ορθά όπως αποδεικνύεται.

Αλλά ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο αυτό. Και ειδικά σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, που θέλει να έχει μια συγκεκριμένη οικονομική φιλοσοφία. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη μεν σε συγκεκριμένες κομβικές θέσεις να κατανέμει τα υψηλότερα από τα μεταγραφικά της έξοδα και να βρίσκει το συνδυασμό ποιότητας και προσωπικότητας. Έχει όμως την ίδια και μεγαλύτερη ανάγκη, να δημιουργεί υπεραξίες. Να ξέρει να ξεχωρίζει που υπάρχει προοπτική, να έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα επιλογών αυτής της κατηγορίας και στο σχεδιασμό της να έχει τη γνώση, τη προσωπικότητα και το χαρακτήρα να πάρει αποφάσεις και για τέτοιες κινήσεις. Που αυτές κάνουν τη διαφορά.

Η ΑΕΚ άκουγε τους Τούρκους της Γκοζτεπέ να ζητούν τρελά λεφτά για τον Ομπίνα. Για έναν παίκτη που οι ίδιοι είχαν πάρει το καλοκαίρι του 2020 από την Ουίπεστ της Ουγγαρίας με 500 χιλιάδες. Μη κάτσετε να μετρήσετε πόσους και ποιους έχει πάρει η ΑΕΚ με τόσα χρήματα το λιγότερο τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί έρχεται η μελαγχολία η βαριά.

Η δε Ουίπεστ αυτόν τον ποδοσφαιριστή τον είχε πάρει το 2017 από την διάσημη Ενούγκου Ρέιντζερς της Νιγηρίας. Κι έρχεται καμαρωτή – καμαρωτή η ΑΕΚ, να πληρώσει όλη την υπεραξία που έχουν δημιουργήσει οι πετυχημένες κινήσεις των άλλων.

Επίσης ο παίκτης γίνεται 26 φέτος, κάτι που σημαίνει πως λογικά εφόσον τον έπαιρνε η ΑΕΚ αυτή θα ήταν η πιο δυνατή του μεταγραφή. Εκτός αν η Ένωση μπορούσε να ανεβάσει κι άλλο την αξία του, μέσα στην επόμενη ή το πολύ μέχρι τη μεθεπόμενη σεζόν. Για να μπορούσε να έχει κάποιες ελπίδες έστω πως ίσως θα έπαιρνε κάτι περισσότερο από αυτό που είχε ξοδέψει.

Το καλοκαίρι πριν κλείσει τον Γέβτιτς, έπαιζε δυνατά ο Ενγκουέν της Φερεντσβάρος. Πολύ πιο δύσκολη περίπτωση όμως. Οι Ούγγροι ζητούσαν πολλά λεφτά και δε συζητούσαν για δανεισμό με οψιόν για έναν βασικό τους ποδοσφαιριστή, τον οποίο είχαν πάρει με 400 χιλιάδες το 2019 από τη νορβηγική Στρόμσγκοντσετ.

Θέλετε να πάμε στον Άντο, της Σέριφ, που όντως απασχόλησε σοβαρά την ΑΕΚ; Το trasnfermarkt τον έχει στα 1,1 εκατ. τώρα. Τον πήρε με 350 χιλιάδες από τη σλοβάκικη Ζένιτσα, η οποία με τη σειρά της τον πήρε από την Mighty Kosmos FC της Γκάνα. Παίζει Champions League με τη Σέριφ, τον βλέπει και η θεία μου στο χωριό και, ναι, το βρήκατε, να σου και η ΑΕΚ…

Τι ορίζει και τι συνιστά τη σωστή δουλειά

Μα τώρα μιλάμε σοβαρά; Αυτά τα πράγματα ψάχνει από το σχεδιασμό της η ΑΕΚ; Δηλαδή είναι τόσο περίεργα αυτά που αναφέρω; Τι ορίζει και τι συνιστά τη σωστή δουλειά, την αποτελεσματική δουλειά, σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ; Να έχεις ένα στελεχιακό δυναμικό ένα χρόνο τώρα και να μην έχεις μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που να έχει αποκτηθεί με σοβαρή προοπτική να αποκτήσει υπεραξία στην ΑΕΚ; Ο Ρότα το καλοκαίρι γίνεται 25 και είχε και δυο συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών πριν έρθει. Αν τον ανακάλυψαν κάποιοι, αναζητήστε τους στη Σλοβακία και στην Ολλανδία.

Η ΑΕΚ δηλαδή δουλεύει στο σχεδιασμό της, για να βρίσκουν που πρέπει να πάει να τα σκάσει για να κερδίσουν αυτοί που δούλεψαν σωστά. Κι έχει και την ιδέα πως είναι κι επιτυχία να έχεις λίστα γεμάτη και με τέτοιους παίκτες. Και κρίνει με τέτοια κριτήρια ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος όχι. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Η ΑΕΚ φυσικά είναι μεγάλη ομάδα. Δε μπορεί να έχει την ίδια μεταγραφική πολιτική με την Ουίπεστ για παράδειγμα, χωρίς να υπάρχει μια αυξημένη αισθηση ρίσκου, που πολλές φορές ο σύλλογος δεν είναι κι εύκολο να τη διαχειριστεί. Καμιά αντίρρηση. Όμως εδώ, μιλάμε για το απόλυτο τίποτα. Δε λέω να πάει η ΑΕΚ να πάρει παίκτες από τα πρωταθλήματα της Νιγηρίας ή της Ακτής Ελεφαντοστού.

Όμως να είναι σε θέση να είναι εκείνη που θα πάρει τον Ομπίνα από την Ουίπεστ με 500 χιλιάρικα κι όχι η Γκοζτεπέ. Εκείνη που θα βρει τον Ενγκουέν στη πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας για να τον πάρει με 400 χιλιάρικα. Εκείνη που θα βρει τον Άντο στη Σλοβακία για να τον πάρει με 350 χιλιάδες. Να μην είναι εκείνη που όταν πάει να κάνει κάτι τέτοιο παίρνει τον Χνιντ και χαρίζει 700 χιλιάρικα σε κάποιους Τυνήσιους. Η να εξευτελίζεται περιμένοντας αν θα παίξει βασικός ή αλλαγή ο Μπαλάντα δυο μέρες πριν κλείσουν οι μεταγραφές ή τι θα ζητήσει τελευταία στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο σχεδιασμός γι΄αυτό υπάρχει. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει, γι΄αυτό πρέπει να δουλεύει. Και σε αυτό το πεδίο κρίνεται πετυχημένος ή αποτυχημένος. Και στην ΑΕΚ είναι αποτυχημένος. Και ο καλοκαιρινός. Γιατί πάλι δε βρέθηκε ούτε ένας παίκτης της κατηγορίας που περιγράφουμε. Το να μου πει ο μάνατζερ «έχω τον Άμραμπατ με τόσα τον παίρνεις» δεν είναι σχεδιασμός. Ο κανονικός σχεδιασμός βάσει απαιτήσεων της ΑΕΚ, θέλει πολλή δουλειά, ιδρώτα και τρέξιμο παντού σε ρυθμούς εξαντλητικούς. Μαζί με ποδοσφαιρικό κριτήριο δοκιμασμένο. Απλά είναι τα πράγματα.

Θάνος Τσίμπος: Οι προπονήσεις και τα συμβόλαια των Ελληνων παικτών
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X