Ο Τσούμπερ, ο Αλμπάνης και το «μην ξενερώσει κι αυτός με την ΑΕΚ»

Ο Τσούμπερ, ο Αλμπάνης και το «μην ξενερώσει κι αυτός με την ΑΕΚ»
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου για την υπόθεση του Στίβεν Τσούνμπερ που έχει προσφορά χαμηλότερο του αναμενόμενου, αλλά μαζί παρουσιάζει και μια αριθμητική αλήθεια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι λογικός ο προβληματισμός για την έλλειψη επίδρασης του Στίβεν Τσούμπερ στο παιχνίδι της ΑΕΚ, άλλωστε υπάρχει και μια απόφαση μπροστά που πρέπει να ληφθεί. Αυτή της καταβολής των 2 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Να θυμίσω εδώ ότι συμβόλαιο του παίκτη με την ομάδα, υπάρχει ήδη υπογεγραμμένο, όπως είχε συμβεί με τις υποθέσεις των Μάρκο Λιβάγια και Νταμιάν Σιμάνσκι. Υπήρχε μια -θεωρητική πάντα- υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με την οποία η Ένωση θα πλήρωνε μέσα στο Φεβρουάριο. Κάτι που θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο της παρούσης. Και εξηγούμαι:

Η ΑΕΚ έχει το δικαίωμα να το πράξει κάποια στιγμή, έως την καταληκτική ημερομηνία, κάπου μέσα στον Ιούνιο. Έως τότε -αφήνοντας έξω το θέμα επάρκειας ή όχι του παίκτη- πολλά μπορούν να συμβούν, όπως επί παραδείγματι ένας τραυματισμός. Καλά να είναι ο άνθρωπος, δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά επειδή για το ποδόσφαιρο μιλάμε και πολλά τα μάτια μας βλέπουν, σε αυτές τις περιπτώσεις κι από τη στιγμή που η ιστορία είναι «δεμένη», δε συντρέχει λόγος βιασύνης. Εκτός αν το club έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο παίκτης νιώθει κάποια ανασφάλεια η οποία να σχετίζεται με την -εδώ και καιρό- κάτω των προσδοκιών εικόνα του.

Μας καλόμαθε στην αρχή ο Ελβετός… Πέντε γκολ και δύο ασίστ στα πρώτα επτά παιχνίδια του με την ΑΕΚ. Κι ακολούθως, 11 ματς δίχως τίποτα από τα δύο. Μετά ένα ξύπνημα με δύο γκολ σε 4 ματς και ξανά στο λήθαργο στα τελευταία τρία. Συνολικά, μετά το δυναμικό ξεκίνημα των πρώτων εβδομάδων, ο Τσούμπερ έχει 2 γκολ και 0 ασίστ σε 18 αγώνες. Εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν από εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα, από την ομάδα, τον προπονητή και τον τρόπο που τον διαχειρίζονται, όπως βέβαια και από τον ίδιο, δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Υπάρχει ωστόσο και μια παρελθοντική παράμετρος που ίσως μας δείχνει κάτι…

Τι έκανε ο Τσούμπερ τα προηγούμενα 9 χρόνια στις ομάδες του;

Ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει με το επίπεδο της Μπουντεσλίγκα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, το ξεκαθαρίζω. Έχω έναν συλλογισμό που πρέπει να διαβαστεί έως το τέλος. Προκύπτει λοιπόν μια πραγματικότητα η οποία κάτι μας δείχνει. Παίζοντας για επτά συνεχόμενες σεζόν στη Γερμανία, ο Ελβετός δεν είχε ποτέ μια ολόκληρη χρονιά με καλύτερο συνδυασμό γκολ και ασίστ από αυτούς που έχει έως σήμερα στην ΑΕΚ. Ως πιο γεμάτο (συνδυαστικό επαναλαμβάνω) αποτέλεσμα γκολ και ασίστ, αναγνωρίζεται το 4-4 της χρονιάς 2016-17 με τη Χόφενχαϊμ σε 24 ματς και ως πιο «βαρβάτο» το 5-1 με τη Στουτγάρδη σε λιγότερα ματς (μόλις 13) τη σεζόν 2018-19.

Λίγα πράγματα στις υπόλοιπες γερμανικές περιόδους. Το ίδιο και στη Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όταν σε 40 παιχνίδια είχε συνολικά 4 γκολ και 1 ασίστ. Αν λοιπόν θέλουμε να βρούμε την πιο εντυπωσιακή και μαζί πιο πρόσφατη σεζόν του Ελβετού, πρέπει να ταξιδέψουμε στο μακρινό 2012-13, όταν ως παίκτης της Γκρασχόπερ, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 6 γκολ και 10 ασίστ σε 36 αγώνες. Αυτή είναι και η καλύτερη σεζόν της καριέρας του, 10 χρονιές πριν!

Πάμε στο σήμερα… Τι κάνει η ΑΕΚ για να αξιοποιήσει τον Τσούμπερ και τι εκείνος για να εξελιχθεί στον φάρο που όλοι θα ήθελαν να είναι. Αυτό χρήζει εσωτερικής ανάλυσης, κατατεθειμένης άποψης από τον προπονητή για το πως και που πρέπει να παίζει, ασφαλώς συζήτηση και με τους ανθρώπους που τον επέλεξαν το περασμένο καλοκαίρι. Τι περίμεναν οι Κονέ και Παπαδημητρίου όταν έπεισαν τον Μελισσανίδη για τον Ελβετό και γιατί αυτό που βλέπουμε δεν έχει σχέση με όσα είχαν κατά νου. Διότι αν είχαν αυτό που παρακολουθούμε κατά νου, σίγουρα δεν θα δινόταν έτσι εύκολα το 1 εκατ. ευρώ ετησίως στον παίκτη και δεν θα υπήρχε συμφωνίας αγοράς του στα 2 εκατ. ευρώ.

Τον κρατάς, τον πληρώνεις αλλά ξέρεις τι θέλεις από εκείνον;

Καθαρά ποδοσφαιρικά λοιπόν αν το δούμε, ο Τσούμπερ δίνει λιγότερα από αυτά που στην ΑΕΚ περίμεναν. Σημαντικά λιγότερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η απαίτηση από εκείνον ήταν να γίνει μπροστάρης, να ηγηθεί, να πετύχει κρίσιμα γκολ σε μεγάλα ματς, να οδηγήσει την ομάδα σε νίκες σε ντέρμπι. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Σίγουρα, μόνος του δεν μπορεί. Σίγουρα επίσης, το να λέμε ότι «θα ξενερώσει κι αυτός όπως άλλοι με την ΑΕΚ», προφανώς έχοντας στο μυαλό τους τον Λιβάγια, τον Μπακασέτα, τον Κρστσίσιτς και δεν ξέρω ποιον άλλον, είναι ένας υπαρκτός φόβος.

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Μία έχω κατά νου… Όταν η ΑΕΚ αποφασίσει τι θα κάνει μαζί του, να έχει κατασταλάξει με ποιον παίκτη ανανεώνει, τι θα περιμένει από εκείνον και πως θα φροντίσει ώστε να της ανταποδίδει το μάξιμουμ. Κάποτε στην ΠΑΕ πίστεψαν ότι θα έπρεπε να «χτίσουν» γύρω από τον Αλμπάνη, επειδή πέτυχε ένα νικητήριο εκτός έδρας τέρμα επί του Άρη. Δεν ευθυνόταν ασφαλώς ο συμπαθέστατος εξτρέμ, αλλά το πως ο οργανισμός το είχε πάρει όλο λάθος. Αν θέλετε την άποψή μου, ναι, τον Τσούμπερ τον κρατάς. Αρκεί να έχεις πλήρη επίγνωση και κατανόηση των ποδοσφαιρικών δεδομένων, τι μπορεί να σου δώσει και τι όχι, πως θα τον αξιοποιήσεις σωστά. Όλα αυτά που δύσκολα βρίσκεις στην ΑΕΚ δηλαδή…

Πάνος Λούπος: Ψυχραιμία και για την... καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X