Η ΑΕΚ «καθάρισε» τον Παναθηναϊκό με την έκλαμψη του Ράντονιτς (VIDEO)

Η ΑΕΚ «καθάρισε» τον Παναθηναϊκό με την έκλαμψη του Ράντονιτς (VIDEO)

Το 1-0 της ΑΕΚ σε βάρος του Παναθηναϊκού σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια ήταν νίκη με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Βαρδινογιάννης είχε αρχίσει να ελέγχει τα πάντα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από μία νίκη που οι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία οπαδοί της ΑΕΚ θυμούνται με ιδιαίτερη νοσταλγία. Το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 21 Φεβρουαρίου 1982 δεν είχε χαρίσει στην ΑΕΚ κάποιον τίτλο, αλλά είχε βάλει ένα πολύ καθοριστικό φρένο στην πορεία του Παναθηναϊκού, προς όφελος του Ολυμπιακού που εν τέλει αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Οι νεότεροι μπορεί να δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, όμως στα χρόνια εκείνα ο ισχυρός παρασκηνιακά ήταν ο Παναθηναϊκός της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία είχε μπει τρία χρόνια νωρίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός του εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφά δεν πήγαινε με το σταυρό στο χέρι και εννοείται ότι δεν κέρδιζε μόνο μέσα στο γήπεδο τα πρωταθλήματα από το 1980 έως το 1983, όμως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και τα αδέλφια του δημιουργούσαν τη δική τους δυναστεία στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το δείχνουν.

Εξάλλου στα χρόνια που ακολούθησαν, αυτοί ήταν που απέκτησαν τον έλεγχο των πάντων και αυτό βεβαίως δεν το ξεχνάει κανείς μας, όσο και αν στις τελευταίες δυόμιση δεκαετίες έχει επιβληθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η κόκκινη χούντα που όμοιά της δεν είχε ξαναϋπάρξει.

Πριν από ακριβώς τέσσερις δεκαετίες η ΑΕΚ προσπαθούσε να αντισταθεί απέναντι σε δύο πολύ ισχυρούς αντιπάλους, έχοντας στην ιδιοκτησία και στην προεδρία της τον βιομήχανο αθλητικών ειδών Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

Είχε γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως η πορεία της ομάδας σε εκείνο το πρωτάθλημα δεν ήταν καλή. Πολύ νωρίς η ΑΕΚ βρέθηκε μακριά από την κορυφή και ο μόνος ρεαλιστικός στόχος μετά από 20 αγωνιστικές ήταν να προλάβει μία από τις δύο θέσεις του Κυπέλλου UEFA, αφού στο μεταξύ είχε αποκλειστεί και από το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα και είχε βρεθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα ακόμα και πέντε βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Μπορεί να μη φαίνεται τρομακτική η διαφορά, όμως εκείνη την εποχή η νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν, επομένως δεν ήταν και πολύ εύκολο να καλυφθούν τέτοιες διαφορές.

Στο διάστημα που προηγήθηκε του αθηναϊκού ντέρμπι της 21/2/1982, ο Παναθηναϊκός είχε χάσει ανέλπιστα κάποιους βαθμούς και, όταν πια επισκέφθηκε τη Νέα Φιλαδέλφεια, η διαφορά του από τον Ολυμπιακό ήταν μόνο δύο πόντοι Το ντέρμπι αυτό μονοπώλησε για μέρες το ενδιαφέρον του τύπου και των φιλάθλων. Διαιτητής ορίστηκε ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Θανάσης Σπυρόπουλος, ο οποίος ήταν νέος στους πίνακες και δεν είχε καμία εμπειρία από αγώνες τέτοιας σημασίας.

Η μεγάλη στιγμή του Ράντονιτς και το ρεκόρ του «Τσικ»

Το τέλος του απογεύματος βρήκε την ΑΕΚ νικήτρια με 1-0 και τον Παναθηναϊκό ισόβαθμο στην κορυφή με τον Ολυμπιακό που είχε νικήσει στη Λάρισα. Σκόρερ, με ένα κοντινό σουτ μετά την αρχική προσπάθεια του Θωμά Μαύρου και την απόκρουση του Βασίλη Κωνσταντίνου στο 25’, ήταν ο Μαυροβούνιος σέντερ φορ Μόιας Ράντονιτς, ο οποίος είχε έρθει δύο μήνες νωρίτερα για να αντικαταστήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που ήδη από το καλοκαίρι του 1981 είχε αποτελέσει παρελθόν για την ΑΕΚ, μετά από τέσσερα χρόνια μεγάλης προσφοράς.

Ο Ράντονιτς δεν έκανε μεγάλη καριέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια στον ενάμιση χρόνο που έμεινε εδώ, αλλά μας άφησε να θυμόμαστε κάποια σημαντικά γκολ και μία νίκη που είχαν πανηγυριστεί έξαλλα. Ο Παναθηναϊκός που πίεσε για την ισοφάριση, είχε ένα γκολ που δεν μέτρησε στο 28’ με το Γρηγόρη Χαραλαμπίδη και ένα δοκάρι με τον Μάικ Γαλάκο στο 38’.

Δεν απείλησε όμως από εκεί και μετά, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που θα μπορούσε να έχει σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ ακόμα στις ευκαιρίες που δημιούργησε, όταν στην αντεπιθέσεις της έβρισκε ευάλωτη την άμυνα του Παναθηναϊκού που πίεζε για να ισοφαρίσει. Ο 58χρονος Κροάτης τεχνικός της ΑΕΚ Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι καμάρωνε μετά τον αγώνα ότι με την ΑΕΚ δεν είχε χάσει ποτέ από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πράγματι, τη σεζόν 1977-78 είχε, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δύο νίκες και μια ισοπαλία με τους πράσινους και δύο νίκες με τους ερυθρόλευκους. Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1982 και νίκησε τον Παναθηναϊκό, ενώ θα ακολουθούσε μια ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη ένα μήνα μετά. Μέχρι την απόλυσή του τον Ιανουάριο του 1983, θα πρόσθετε άλλη μία ισοπαλία στο Καραϊσκάκη και μία νίκη με 2-1 στη Λεωφόρο, στον πρώτο γύρο της σεζόν 1982-83. Σύνολο, εννέα ντέρμπι χωρίς ήττα!

Η εποχή εκείνη έχει μείνει αξέχαστη και για άλλους λόγους. Το οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ είχε αρχίσει να παίρνει τη μορφή που γνωρίσαμε οι περισσότεροι στα επόμενα χρόνια. Η Original 21 είχε αρχίσει πια να γίνεται η κυρίαρχη δύναμη και το πιο ζωντανό κομμάτι στην εξέδρα και η σκεπαστή ήταν πια η «φωλιά» των οργανωμένων. Το μεγάλο πάνω με τη νεκροκεφαλή που θυμούνται οι λίγο πιο παλιοί, δέσποζε στο κέντρο της εξέδρας.

Στον αγώνα εκείνο είχαν κοπεί 34.329 εισιτήρια και ήταν η μεγαλύτερη επίδοση σε εντός έδρας αγώνα της ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν. Μάλιστα οι σταδιακές μειώσεις της χωρητικότητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας τα επόμενα χρόνια για λόγους ασφαλείας, δεν επέτρεψαν ποτέ ξανά να καταγραφεί τέτοιος αριθμός εισιτηρίων σε αγώνα της ΑΕΚ μέχρι την κατεδάφιση του γηπέδου το 2003!

H σύνθεση της ΑΕΚ: Χρηστίδης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς (22′ Θώδης) Νικολάου, Καραγκιοζόπουλος, Καραβίτης, Μπαλής, Ράντονιτς, Βλάχος (86′ Μουσούρης) Μαύρος.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X