Βρείτε γιατί έφυγαν τρέχοντας και έχετε τη λύση στο πρόβλημα

Βρείτε γιατί έφυγαν τρέχοντας και έχετε τη λύση στο πρόβλημα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι ερωτήματα, στα οποία αν η ΑΕΚ δεν βρει απαντήσεις, δύσκολα θα αλλάξει την μοίρα της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αυτό που, μεταξύ άλλων, προέκυψε από το βράδυ της Τετάρτης, είναι πως η ΑΕΚ μέχρι και το φινάλε της φετινής σεζόν, θα έχει ως στόχο μόνο την έξοδο στην Ευρώπη. Τον ίδιο ακριβώς που θα έχουν και ο ΠΑΣ, ο Βόλος και ο Αστέρας Τρίπολης. Υπό κανονικές συνθήκες, την επόμενη μέρα μιας τέτοιας εξέλιξης, στην ΑΕΚ δεν θα είχε μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο. Και δεν εννοώ υλικές ζημιές, για να μην παρεξηγηθώ.

Αντιθέτως στην ΑΕΚ ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα, με ελαφρύ βοριαδάκι και ΜΑΤ στα Σπάτα για να γίνει η προπόνηση της ομάδας. Αυτό φυσικά είναι και το πιο ανησυχητικό. Διότι πρακτικά σημαίνει πως ο Μελισσανίδης είτε δεν έχει βρει λύση, είτε ακόμα και να την έχει βρει, δεν θέλει ή δεν μπορεί να την εφαρμόσει. Παράλληλα σημαίνει πως κανείς μέσα στην ομάδα, δεν έχει τα κότσια να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παραιτηθεί.

Θυμίζω πως ο συμπαθής Μοράις, όταν έχασε από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και είδε πως αυτό που ήθελε να φτιάξει δεν του βγαίνει, είπε «συγγνώμη, απέτυχα» και πήρε το καπελάκι του και έφυγε. Θυμίζω επίσης πως ο Ουζουνίδης, που έβαλε την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άλεφ και που κλήθηκε να παλέψει με τα θηρία χωρίς σχεδόν καθόλου χαφ και τον Γιαννιώτα εξτρέμ, είχε θέσει πολλάκις την παραίτησή του στην διάθεση του συλλόγου. Τώρα εδώ δεν έχει κανείς ευθύνη για τίποτα, διότι κανείς δεν την αναλαμβάνει. Εκτός αν έχει ήδη γίνει, παραμένει κρυφό και επομένως τους αδικώ σ’ αυτό το κομμάτι.

Σίγουρα πάντως για την ΑΕΚ την δεδομένη χρονική στιγμή, το πρόβλημα είναι πως απέτυχε παταγωδώς το μοντέλο με τον συγκεκριμένο προπονητή και τους συγκεκριμένους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού/προγραμματισμού. Όμως προφανώς και όλοι αυτοί, δεν έχουν φορτωμένη στην πλάτη τους την ευθύνη για την σχεδόν τετραετή πλέον συνεχή διολίσθηση στην αγωνιστική ανυποληψία και της αλλοίωση του dna του συλλόγου. Κάτι που φυσικά αποτελεί επί της ουσίας και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και είναι αυτό που πρέπει να λύσει η ΑΕΚ για να βάλει ένα φρένο σ’ αυτή τη διολίσθηση και να το ξαναπάει προς τα μπροστά το καράβι.

Για να βρει λοιπόν ο οργανισμός της ομάδας αυτή τη λύση, θα πρέπει με πραγματική διάθεση αυτοκριτικής, να ψάξει τους λόγους που σταθερά εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, όλα τα ικανά/φιλόδοξα/ποιοτικά και με νοοτροπία που ταιριάζει στην κανονική ΑΕΚ στελέχη, έχουν φύγει όσο πιο… μακριά γίνεται. Είτε μιλάμε για ποδοσφαιριστές, είτε μιλάμε για παράγοντες, είτε μιλάμε για γιατρούς. Μέλη της ομάδας, που υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα κουνιόντουσαν από την ΑΕΚ, όχι απλώς την έκαναν τρέχοντας, αλλά αυτή η επιλογή αποδεδειγμένα δεν έγινε για επόμενη δουλειά ούτε με καλύτερους οικονομικά όρους, ούτε καν με μεγαλύτερες προοπτικές.

Γιατί άραγε ένα παλικάρι σαν τον Μπακασέτα, που φορώντας την φανέλα της ομάδας που αγαπούσε από μικρό παιδί, με την οποία μάλιστα έγινε και πρωταθλητής, ζούσε το όνειρό του, επέλεξε να σηκωθεί να φύγει; Όχι για μια σούπερ πρόταση, ούτε για κάποια τοπ ομάδα ή για κάποιο τοπ πρωτάθλημα. Άφησε την ΑΕΚ (του), για να πάει στην Αλάνιασπορ και το έκανε και πολύ συνειδητά. Γιατί άραγε ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Λιβάγια, που αποδειγμένα είχε βρει στην ΑΕΚ την Ιθάκη του, κατά δική του παραδοχή, έφτασε στο σημείο να μην θέλει με τίποτα να συνεχίσει εδώ; Όχι επειδή δελεάστηκε από κάποια σούπερ πρόταση, ούτε από κάποια τοπ ομάδα. Ένα εκατομμύριο συμβόλαιο του έδινε η ΑΕΚ και επέλεξε την Χάιντουκ με τα μισά. Μόνο και μόνο για να φύγει.

Γιατί ένας τεχνοκράτης και φιλόδοξος παράγοντας, όπως ο Λυσάνδρου, που «έτρεξε» πρότζεκτ ομάδας που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ, επέλεξε και αυτός να σηκωθεί και να φύγει; Όχι για μια σούπερ πρόταση, ούτε για μια τοπ ομάδα ενός τοπ πρωταθλήματος. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ΟΦΗ, σε σύλλογο μικρότερους βεληνεκούς επέλεξε να συνεχίσει. Γιατί άραγε ένας επιστήμονας γιατρός, όπως ο Χάρης Λάλος, που υπηρετούσε την ομάδα που αγαπούσε από μικρό παιδί, που οι παίκτες μιλούσαν με τα καλύτερα γι αυτόν, αποφάσισε να τα παρατήσει; Όχι για κάποια σούπερ πρόταση από άλλη ομάδα. Στην επιστήμη του αφοσιώθηκε και απλώς έφυγε από την ΑΕΚ.

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές προσωπικότητες, από διαφορετικά πόστα, εξαιρετικά ικανοί και με αποδεδειγμένο δέσιμο με την ομάδα, που δεν υπήρχε κανένας προφανής λόγος για να θέλουν να φύγουν από την ΑΕΚ (το ακριβώς αντίθετο ίσχυε), τελικά επέλεξαν να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν. Και μάλιστα εκεί που όλοι τους πήγαν, διαπρέπουν κιόλας. Όλο αυτό, θα έπρεπε να έχει προβληματίσει πολύ σοβαρά τον οργανισμό της ομάδας και τον άνθρωπο που είναι το αφεντικό, δηλαδή τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Εννοείται πως χρειάζεται ένας τοπ προπονητής με δυνατό βιογραφικό και προσωπικότητα. Εννοείται πως χρειάζονται άνθρωποι της πιάτσας και ικανοί για να αναλάβουν να τρέξουν τον σχεδιασμό της ομάδας και να στηρίξουν αυτό τον προπονητή. Όλα αυτά εννοείται πως είναι υπερ-απαραίτητα. Αλλά αν η ΑΕΚ δεν απαντήσει κάποια στιγμή στο ερώτημα, του γιατί ικανοί, πετυχημένοι και δεμένοι με την ομάδα, ποδοσφαιριστές και όχι μόνο, φτάνουν στο σημείο να θέλουν να τρέξουν μακριά, τότε ίσως ποτέ να μην καταφέρει πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της. Διότι ποτέ δεν θα καταφέρει να φτιάξει το σωστό, το κατάλληλο, το νοοτροπίας ΑΕΚ πλαίσιο, για να δουλέψει ακόμα και τοπ προπονητής. Δεν μπορέσει άλλωστε καν να τον πείσει. Ειδικά αν μιλάμε για τον Σάντος.

Πάνος Λούπος: Ψυχραιμία και για την... καρδιά μας το βράδυ της Κυριακής
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X