Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία με τον Παναθηναϊκό, το δοκάρι του Πατίκα που πέρασε στην ιστορία (VIDEO)

Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία με τον Παναθηναϊκό, το δοκάρι του Πατίκα που πέρασε στην ιστορία (VIDEO)

Το… ιστορικό δοκάρι του Πατίκα από το ένα μέτρο, ένα λεπτό πριν τη λήξη του ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εκτός από τα γκολ που συνήθως μένουν ανεξίτηλα αποτυπωμένα στη συλλογική μνήμη, εξίσου ανεξίτηλα μπορεί να μείνουν χαραγμένες και κάποιες πολύ μεγάλες χαμένες ευκαιρίες σε κρίσιμους αγώνες. Ισως η πιο χαρακτηριστική από αυτές, πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια στο 0-0 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και την έχασε ο Ελληνοαυστραλός, Τζίμης Πατίκας που σημάδεψε το δοκάρι από τα δύο μέτρα, πέντε λεπτά πριν τη λήξη.

Η ΑΕΚ είχε να νικήσει εντός έδρας τον Παναθηναϊκό έξι χρόνια και θα έκανε άλλα τέσσερα. Ηταν μία εποχή που η οικογένεια Βαρδινογιάννη έκανε κουμάντο στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως με τον Στράτο Γιδόπουλο στη θέση του προέδρου και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να έχει έρθει από τη Γιουγκοσλαβία και να έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας που είχε υπηρετήσει κάποτε ως ποδοσφαιριστής, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να τεθεί επικεφαλής από τα τέλη του πρώτου γύρου.

Σε εκείνο το ντέρμπι της 5ης Φεβρουαρίου 1989 είχε τη μεγάλη ευκαιρία να πετάξει από τη διεκδίκηση του τίτλου τον Παναθηναϊκό και να διατηρήσει την απόστασή της από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο, οπότε και είχαν δοκάρι με τον Γιάννη Σαμαρά, ένα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου που ορθώς ακυρώθηκε για οφσάιντ και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία επίσης με τον Σαραβάκο, ο οποίος είδε την τελευταία στιγμή το Χρήστο Βασιλόπουλο να τον σταματάει με μία υποδειγματική επέμβαση. Η ΑΕΚ ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο, έχασε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον αρχηγό της Γιώργο Σαββίδη, ενώ είχε και δοκάρι σε κεφαλιά του κεντρικού αμυντικού Γιώργου Πεππέ.

Η «τρελή» στιγμή του 85’

Στο τελευταίο μισάωρο ο Μπάγεβιτς είχε ρίξει στη μάχη τον Πατίκα στη θέση του Δημήτρη Πήττα. Ο 26χρονος που είχε αποκτηθεί τον Δεκέμβριο του 1985 από την Οlympic Sydney, ήταν ένας από τους βασικούς ποδοσφαιριστές όλα εκείνα τα χρόνια, μέχρι το 1988 που αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστραλία για να διεκδικήσει την πιθανότητα να αγωνιστεί με την ομάδα της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, είχε ένα τραυματισμό που τον κράτησε για αρκετό καιρό εκτός αγώνων και πλέον από τις αρχές του 1989 είχε αρχίσει να παίρνει και πάλι χρόνο συμμετοχής.

Ο Πατίκας είχε τη φήμη του χασογκόλη, αν και αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν λίγο άδικος. Ηταν ένας πάρα πολύ επικίνδυνος ταχυδυναμικός εξτρέμ που αναστάτωνε τις αντίπαλες άμυνες και κανένας από τους εκάστοτε προπονητές της ΑΕΚ δεν τον άφηνε εκτός 11άδας. Το γκολ συνήθως ήταν δουλειά άλλων, αν και ο συγκεκριμένος δεν σκόραρε και λίγο. Σε μία ομάδα που στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δεν διακρινόταν για την παραγωγικότητά της, οι βοήθειες που έδινε στο γκολ ήταν σημαντικές, ειδικά όταν αξιοποιούσε την ταχύτητά του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη σεζόν 1989-90 που η ΑΕΚ παρουσίασε μία πολύ θεαματική και παραγωγική ομάδα και ο Τζίμης έκανε επιτέλους μία γεμάτη «σεζόν», πέτυχε 11 γκολ. Οταν η ομάδα τον βοηθούσε, ξεδίπλωνε και αυτός τις αρετές του. Εκείνη τη μέρα όμως, έμελλε να περάσει στη συλλογική μνήμη ως ο άνθρωπος που έχασε την ευκαιρία από τα δύο μέτρα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει η ΑΕΚ να πάρει αυτό το μεγάλο ντέρμπι.

Στο 85ο λεπτό ο Μίροσλαβ Οκόνσκι βρήκε πολύ ωραία στα αριστερά τον Τόνι Σαβέβσκι και η παράλληλη πάσα του έφτασε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο Πατίκας από σχεδόν δύο μέτρα σημάδεψε το σίδερο! Μια αναπήδηση της μπάλας την τελευταία στιγμή στον κακό αγωνιστικό χώρο, άλλαξε την ιστορία. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ευκαιρία αυτή έγινε πρώτο θέμα και συζητήθηκε για αρκετές μέρες από τους κόσμο και τύπο. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να καλύψει τον παίκτη του, λέγοντας, ότι και ο ίδιος στην ποδοσφαιρική του καριέρα είχε χάσει πολύ πιο μεγάλες ευκαιρίες από αυτήν, αν και ήταν μεγάλος σκόρερ.

Η ΑΕΚ ξεκινούσε το Φεβρουάριο του 1989 με δύο εντός έδρας αναμετρήσεις. Η μία ήταν με τον Παναθηναϊκό και η άλλη ήταν με τον Αρη και ήταν ευκαιρία για τέσσερις βαθμούς (εκείνη την εποχή ακόμα η νίκη έδινε δύο βαθμούς) που θα αύξαναν τη διαφορά από τους διώκτες της. Τελικά όχι μόνο έμεινε στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό, αλλά την επόμενη Κυριακή έχασε με 0-1 από τον Αρη και αυτή ήταν η πρώτη της ήττα από τον συγκεκριμένο αντίπαλο στη Νέα Φιλαδέλφεια από τη σύσταση της Α’ Εθνικής το 1959! Η κατάσταση στην κορυφή έγινε περίπλοκη, όμως στο τέλος η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Π. Παπαϊωάννου, Πήττας (63′ Πατίκας) Σαβέβσκι, Χριστοδούλου, Οκόνσκι, Σαββίδης.

 

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X