Η βελτίωση της ΑΕΚ αγνοείται

Η βελτίωση της ΑΕΚ αγνοείται
Photo Credits: INTIME

Τόσο η εικόνα της, όσο και η στατιστική μέσω Wyscout, επιβεβαιώνουν ότι η ΑΕΚ διανύει μια σεζόν «φωτοτυπία» της περσινής

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η μία ήττα διαδέχεται την άλλη στην ΑΕΚ. Είναι κάτι που έχει γίνει συνήθειά της, μετρώντας τέσσερις στα τελευταία έξι παιχνίδια πρωταθλήματος.

Μετά τη νέα ήττα-σοκ από τον Βόλο, που ήταν η τρίτη εντός έδρας σερί, η Ένωση έφυγε ηττημένη και από το ματς με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης και πλέον είναι αναγκασμένη να κοιτάει και πίσω της για την έξοδο στην Ευρώπη.

Άλλωστε πέρυσι, σε μια κακή σεζόν κατά την οποία η ΑΕΚ κατάφερε να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των πλέι οφ, ήταν στην ίδια θέση με παρόμοιες επιδόσεις σε άμυνα και επίθεση. Κάτι που μαρτυράει το γεγονός ότι η εξέλιξη και η βελτίωση αγνοούνται.

Η φετινή σεζόν είναι «φωτοτυπία» της περσινής

Μετά από 20 αγωνιστικές η ΑΕΚ έχει συγκεντρώσει 36 βαθμούς, ενώ πέρυσι στο ίδιο σημείο του πρωταθλήματος η ΑΕΚ είχε 40, δηλαδή τέσσερις περισσότερους. Πέρυσι ανασταλτικά, χρονιά που η ΑΕΚ διέθετε μία από τις χειρότερες αμυντικές λειτουργίες που είχε ποτέ, σε 20 αγωνιστικές είχε δεχθεί 21 γκολ, ενώ τώρα μετράει και ένα περισσότερο έχοντας παθητικό 22 τερμάτων στο πρωτάθλημα! Όσο για την επίθεση, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η ΑΕΚ παρουσιάζεται στα ίδια επίπεδα με 32 γκολ ενεργητικό την περσινή σεζόν και 34 φέτος. Η επιθετική ποιότητα όμως δεν δύναται να μακιγιάρει τις μεγάλες ανορθογραφίες…


Καμία βελτίωση με Γιαννίκη ανασταλτικά

Εστιάζοντας στα ματς με τον Αργύρη Γιαννίκη στο πρωτάθλημα μέσω της πλατφόρμας του Wyscout, βλέπουμε ότι η μεγάλη πληγή της ΑΕΚ που αφορά και φέτος την ανασταλτική λειτουργία δεν λέει να κλείσει. Για την ακρίβεια μάλλον μεγαλώνει. Οι κιτρινόμαυροι δέχονται σε κάθε ματς «φτηνά» γκολ είτε εξαιτίας ατομικών είτε ομαδικών λαθών που τα πληρώνουν ακριβά καθώς τιμωρούνται σε κάθε ολιγωρία. Η συνολική αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ παραμένει πολύ ευάλωτη, δεχόμενη επί ημερών Γιαννίκη περισσότερες τελικές (11,4) ανά παιχνίδι σε σχέση με όσες δεχόταν πέρυσι (7,42) μέσο όρο σε όλο το πρωτάθλημα!

Οι ανακτήσεις μπάλας που θεωρητικά είναι το δυνατό όπλο του Γιαννίκη παραμένουν κάτω σε σχέση με τα περσινά στάνταρ ανά παιχνίδι (75,6 έναντι 81) ενώ σε επιτυχημένες αμυντικές μονομαχίες (58,7% με Γιαννίκη και 59,4% πέρυσι) και κερδισμένες εναέριες μονομαχίες (48,8% με Γιαννίκη και 48,5% πέρυσι) η ΑΕΚ με τον 41χρονο κόουτς δεν παρουσιάζει καμία διαφορά σε σύγκριση με την περσινή σεζόν.


Θέλει δουλειά και στο δημιουργικό κομμάτι

Την ίδια στιγμή στην επίθεση η ΑΕΚ μπορεί να στηρίζεται στην τεράστια ποιότητα που διαθέτει με παίκτες όπως ο Αραούχο, ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ και ο Λιβάι Γκαρσία που σε μία στιγμή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά (όπως παράδειγμα ο Αραούχο με το εξαιρετικό γκολ που σκοράρει με το ψαλίδι στο ματς με τον Άρη), ωστόσο τόσο η εικόνα, αλλά και οι αριθμοί δείχνουν πως η δημιουργία βασίζεται αποκλειστικά στην ατομική ποιότητα και δεν είναι προϊόν δουλειάς. Βάσει του Wyscout ο δείκτης των ποιοτικών ευκαιριών (xGoals) επί ημερών Γιαννίκη στο πρωτάθλημα είναι στο 1,56 (πέρυσι ήταν λίγο πιο χαμηλά στο 1,45), ενώ την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διαθέτουν τη φετινή σεζόν xGoals 1,77 και 1,83 αντίστοιχα.

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας τελευταία στοιχίζει σημαντικά στην ΑΕΚ καθώς δεν τελειώνει τα παιχνίδια της και έπειτα τιμωρείται. Θα έπρεπε με βάση τα έστω 1,56 xGoals να είχε τουλάχιστον περισσότερα από τα 1,6 γκολ ανά ματς στο πρωτάθλημα, κάτι που δεδομένα θα την έφερνε αυτή τη στιγμή και πιο ψηλά βαθμολογικά. Τέλος, όσον αφορά την κυκλοφορία της μπάλας, η ΑΕΚ με τον Γιαννίκη δεν διαφέρει σε τίποτα από την περσινή με ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της τάξεως του 80% με τον 41χρονο κόουτς (πέρυσι το ποσοστό στο πρωτάθλημα ήταν στο 82,9%) και επιτυχημένες προωθητικές μπαλιές της τάξεως του 75,8% τόσο με τον Γιαννίκη όσο και πέρυσι.

Πηγή: gazzetta.gr

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X