Ετσι παίζονται τα mind games
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει και για το τακτικό κομμάτι του ματς της Τούμπας και το ψυχολογικό της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θα το πιάσω πρώτα από το καθαρά αγωνιστικό/τακτικό κομμάτι. Η ΑΕΚ μόνο στην θεωρία και στο πινακάκι που έδειξε η τηλεόραση, πήγε στο ματς της Τούμπας χωρίς αλλαγές στον σχηματισμό της. Στην πράξη τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Κυρίως διότι ο ρόλος του Γέβτιτς ήταν πολύ διαφορετικός μέσα στο γήπεδο και αυτό άλλαζε πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Στα προηγούμενα ματς, πριν απ’ αυτό με τον ΠΑΟΚ, στο 4-2-3-1 που εφάρμοζε ο Γιαννίκης, ο Μάνταλος έπαιζε ως ελεύθερος πίσω από τον φορ. Και η κίνησή του με την μπάλα στα πόδια (και όχι μόνο), ήταν κυρίως πιο κοντά στον φορ. Όλο αυτό αφενός δημιουργούσε μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές, αφετέρου έστελνε τον Μάνταλο να πέφτει στην πολυκοσμία των χαφ και των στόπερ του αντιπάλου.

Στο παιχνίδι της Τούμπας ο Γιαννίκης δεν άλλαξε το 4-2-3-1. Και θεωρητικά τον ρόλο του Μάνταλου, τον είχε πάρει ο Γέβτιτς. Μόνο που ο Ελβετός, προφανώς με σχετική οδηγία, έκανε τις κινήσεις του πολύ πιο κοντά στα δυο χαφ της ΑΕΚ αλλά και ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ. Αυτό όχι μόνο έκανε την ομάδα πιο συμπαγή στο κέντρο του γηπέδου, αλλά έδινε και μεγαλύτερη ελευθερία και δυνατότητα στον Γέβτιτς για να δημιουργήσει. Σχηματικά δηλαδή, ήταν περισσότερο τρίτος χαφ, παρά δεύτερος φορ.


Οι οδηγίες αλλά και το ατομικό παιχνίδι

Προφανώς και δεν είναι μόνο το τακτικό τρικ, αλλά ότι είδαμε στην Τούμπα έχει να κάνει και με τον τρόπο παιχνιδιού κάθε ποδοσφαιριστή. Την Τετάρτη είδαμε μέσα σ’ ένα 90άλεπτο και μάλιστα απέναντι σε μια δυνατή ομάδα, περισσότερες επιτυχημένες κάθετες πάσες, απ’ ότι σ’ όλο το φετινό πρωτάθλημα μαζί. Το έχει αυτό ο Γέβτιτς και στην Τούμπα έκανε και το καλύτερο παιχνίδι του από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, με τον τρόπο που λειτούργησε η ομάδα απέναντι στον ΠΑΟΚ, είναι πολύ σαφές πως ο Ελβετός υπηρετεί πολύ καλύτερα αυτό που θέλει να παίξει ο προπονητής.

Θυμίζω, για όσους το έχουν λησμονήσει, πως στο πρώτο παιχνίδι του Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ, απέναντι στον Ατρόμητο, ο Γέβτιτς ήταν η επιλογή για την βασική ενδεκάδα και ο Μάνταλος είχε μείνει στον πάγκο. Και για να εξηγούμαστε και για να μην παρεξηγούμαστε, το έχω γράψει 100 φορές και το γράφω και 101, ο Μάνταλος δεν είναι στην κατηγορία Αραούχο, Τσούμπερ και Άμραμπατ, που ότι και να γίνει πρέπει να βρίσκονται στην ενδεκάδα. Αν ο Γέβτιτς κάνει καλύτερα την δουλειά από τον Μάνταλο, πρέπει να παίζει αυτός. Τελεία και παύλα.

Παρεμπιπτόντως, μιας και ανέφερα τον Τσούμπερ. Όσες φορές και αν όλοι μας δούμε την φάση στην Τούμπα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η τεχνολογία μας έπεισε πως ο Ελβετός είναι εκτεθειμένος. Αλλά δεν θα ασχοληθώ μ’ αυτό. Κόντρα στην οποιαδήποτε μπουρδολογία για τον Τσούμπερ, αν δεν έπεφτε πάνω στα χιλιοστά, θα είχε τρία παραπάνω γκολ στην φετινή σεζόν. Ξέρετε σε ποια ματς; Με ΠΑΟ και με ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Αυτά. Προχωρώ παρακάτω.


Στα αποδυτήρια και ψηλά

Πάμε και στα περιβόητα mind games που ξαφνικά μας τα έβαλαν στη ζωή μας αυτοί που με κουμπούρια επιχείρησαν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό που έγραψε νωρίτερα ο Βαγγέλης, πως ο Γιαννίκης ούτε πρέπει να τσιμπήσει, ούτε πολύ περισσότερο να επηρεαστεί από την ασέβεια του προπονητή του ΠΑΟΚ. Άλλωστε δεν είναι καν η πρώτη φορά που βγάζει βόλτα την γλώσσα του. Όμως αν πραγματικά θέλουν να παίξουμε αυτά τα mind games, ας το κάνουμε σωστά και εμείς σωστά και ας το αξιοποιήσουμε και όπως πρέπει.

Να κολλήσει ο Γιαννίκης την δήλωση του Λουτσέσκου μέσα στα αποδυτήρια στα Σπάτα, σ’ ένα πολύ ευκρινές σημείο, προκειμένου να μπορούν να το βλέπουν όλοι και πριν βγουν στο γήπεδο για να κάνουν την προπόνηση και όταν επιστρέφουν από την προπόνηση. Και από κάτω, στο ίδιο σημείο, να είναι καρφιτσωμένο αυτό το ανήκουστο και βαθιά ανιστόρητο σερί χωρίς νίκη επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ από τον Νοέμβρη του 2017. Αυτά τα δυο, να τα βλέπουν καθημερινά όλοι στα Σπάτα, μέχρι και το ματς της Τετάρτης.


Αν λοιπόν κάθε μέρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από την προπόνηση, δεν τσιγκλιστεί ο εγωισμός όλων από την φράση «είστε μικροί» και το συμπέρασμα των τελευταίων αποτελεσμάτων που τους βγάζει «πελάτες», τότε πραγματικά δεν υπάρχει ελπίδα για τίποτα. Αλλά επειδή σ’ αυτό το φετινό ρόστερ, υπάρχουν προσωπικότητες που ο ποδοσφαιρικός τους εγωισμός σίγουρα δεν το σηκώνει όλο αυτό, είναι δεδομένο πως θα έχει αποτέλεσμα. Τουλάχιστον ως προς τη νοοτροπία με την οποία θα μπουν στο γήπεδο, η οποία, για να είμαστε δίκαιοι, ήταν ήδη από το ματς της Τούμπας αυτή που πρέπει. Και ίσως τελικά, η φαιδρότητα και η ασέβεια, να φανούν και χρήσιμες στο τέλος της μέρας. Εξάλλου στο χέρι και στο πόδι των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ είναι να το αποδείξουν. Κερδίζουν με οποιοδήποτε σκορ, πετάνε έξω τον ΠΑΟΚ και τους ασεβείς και τελειώνει το παραμύθι.

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X