Νίκη τίτλου της ΑΕΚ στην Τούμπα, μέσα σε βροχή από πέτρες (VIDEO)

Νίκη τίτλου της ΑΕΚ στην Τούμπα, μέσα σε βροχή από πέτρες (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια η ΑΕΚ πέρασε από την Τούμπα με το χρυσό γκολ του Γιώργου Χριστοδούλου που έφερε ακόμα πιο κοντά το πρωτάθλημα του 1989

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μία από τις πιο σημαντικές και πιο κομβικές νίκες της ΑΕΚ στην πορεία της για την κατάκτηση του ιστορικού πρώτου πρωταθλήματος μετά από δέκα χρόνια την περίοδο 1988-89, επιτεύχθηκε σαν σήμερα στην Τούμπα. Το 1-0 επί του ΠΑΟΚ με το οποίο η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα, έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικά «διπλά» που είχε κάνει η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε εκείνη την ιστορική σεζόν.

Ηταν τεράστια νίκη από πολλές απόψεις. Η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να νικήσει τον ΠΑΟΚ στη φυσική του έδρα για 21 χρόνια, αφού η μοναδική νίκη της σε επίπεδο Α’ Εθνικής από το 1968 και μετά, αυτή με 2-1 του Σεπτεμβρίου του 1980, είχε επιτευχθεί στο Καυταντζόγλειο και όχι στην Τούμπα. Η ΑΕΚ έχει νικήσει για τελευταία φορά εκεί τον Φεβρουάριο του 1968 με 2-1 και είχε συνδυάσει εκείνη τη νίκη με κατάκτηση τίτλου. Το ίδιο έγινε και το 1989, αφού στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια.

Σκόρερ της νίκης ήταν ο Γιώργος Χριστοδούλου. Εκείνο το γκολ στην Τούμπα δεν ήταν το πρώτο του με την ΑΕΚ αλλά ήταν το πρώτο πολύ σημαντικό γκολ που είχε την υπογραφή του. Το γκολ ήρθε στο 22ο λεπτό μετά από μία σέντρα ακριβείας του δεξιού μπακ της ΑΕΚ Χρήστου Βασιλόπουλου. Σφράγισε την υπεροχή της ΑΕΚ σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο και πάγωσε την Τούμπα. Ακόμα και σε εκείνα τα χρόνια που ο ΠΑΟΚ έμεινε μακριά από μεγάλες διεκδικήσεις, μία νίκη στην έδρα του ήταν πάντα τεράστια υπόθεση και ειδικά όταν το γήπεδο αυτό ήταν κατάμεστο όπως εκείνο το απόγευμα.

Μέσα σε βροχή από πέτρες

Ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ υπήρχε και μία δυναμική μειοψηφία περίπου 150 ηρωικών φίλων της ΑΕΚ που έδωσαν τη μάχη της εξέδρας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και τη ζωή τους, αφού οι πέτρες από τις γύρω εξέδρες έπεφταν βροχή. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφική σύνθεση που είχε δημοσιευθεί εκείνη την εποχή στο εφημεριδάκι της Οriginal με τίτλο «Οι αετοί και οι ποντικοί» στην οποία απεικονιζόταν εύγλωττα ο δυναμισμός των οπαδών της ΑΕΚ και αντίστοιχα ο τρόμος των ελάχιστων οπαδών του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στην Τούμπα μερικές εβδομάδες αργότερα.

Το φαινόμενο να διακόπτουν αγώνες οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και να καταδικάζουν την ομάδα τους δεν είναι τωρινό. Και με την ΑΕΚ ο αγώνας είχε διακοπεί για πάνω από πέντε λεπτά, αφού η θύρα 4 δεν επέτρεπε στον αρχηγό της ΑΕΚ Γιώργο Σαββίδη να εκτελέσει ένα κόρνερ. Σε μία στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχανε και προσπαθούσε να πιέσει την ΑΕΚ για να φτάσει στην ισοφάριση, οι ίδιοι οπαδοί του προκαλούσαν διακοπή του αγώνα και πάγωμα του ρυθμού.

Στο τέλος μάλιστα ο διαιτητής Βασίλης Νικάκης αποφάσισε να δώσει διαταγή να εκτελεστεί το κόρνερ από την άλλη πλευρά, όμως και αυτό αποδείχθηκε πολύ δύσκολο. Μέσα σε αυτή τη ζούγκλα η ΑΕΚ όχι μόνο σημείωσε το γκολ που της έδωσε τη νίκη, αλλά με σωστή τακτική κράτησε τον ΠΑΟΚ μακριά από την εστία της. Ακόμα και στη μοναδική καλή ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο 85’ ο ανίκητος εκείνη την εποχή Σπύρος Οικονομόπουλος επενέβη εγκαίρως και αποσόβησε την ισοφάριση σε προσπάθεια του Γιώργου Σκαρτάδου

Νίκες-χρυσάφι με… σκορ-ταρίφα!

Στο τέλος του αγώνα οι οπαδοί της ΑΕΚ κυριολεκτικά φυγαδεύτηκαν μέσω των αποδυτηρίων των φιλοξενούμενων, ώστε να προστατευτούν από την εκδικητική μανία των ντόπιων. Στο τέλος στήθηκε στα αποδυτήρια της ΑΕΚ ένα τρελό πανηγύρι από τους ποδοσφαιριστές, αλλά και από οπαδούς της ομάδας,  μερικοί εκ των οποίων είχαν αίματα από ρίψεις αντικειμένων και μάλιστα είχαν χρειαστεί και τις πρώτες βοήθειες από το επιτελείο της ΑΕΚ.

Ηταν μία νίκη που πανηγυρίστηκε έξαλλα, αφού η ΑΕΚ τη χρειαζόταν για πολλούς λόγους. Είχε πολλά χρόνια να νικήσει στην Τούμπα, αλλά έπρεπε και να αντιδράσει μετά από την ήττα που είχε υποστεί από τον Ολυμπιακό οκτώ μέρες νωρίτερα στη Ρόδο, σε έναν αγώνα όπου η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παίξει ως τυπικά γηπεδούχος, καθώς είχε τιμωρηθεί για επεισόδια σε αγώνα κυπέλλου με τον Λεβαδειακό στις αρχές Δεκεμβρίου. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκλεισε τον πρώτο γύρο ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό, με τον οποίον έδωσε ως το τέλος τη μάχη για τον τίτλο, με αποκορύφωμα το ιστορικό ματς της 7ης Μαΐου 1989 στο ΟΑΚΑ.

Μάλιστα εκείνη η νίκη της ΑΕΚ στην Τούμπα με 0-1 ήταν μία από τις συνολικά έξι νίκες με αυτό το σκορ σε μερικές από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα στις έδρες του Παναθηναϊκού, της Λάρισας, του ΠΑΟΚ, της Καλαμαριάς, του ΟΦΗ και του Ολυμπιακού. Ήταν από τις νίκες που ατσάλωναν όλο και περισσότερο το χαρακτήρα και της ομάδας, η οποία άντεξε στην κορυφή και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, από τον οποίο ξεκίνησε η δυναστεία των τίτλων και του όμορφου ποδοσφαίρου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Κούτουλας, Π. Παπαϊωάννου (15΄ Μπατάλης) Πατίκας, Πήττας, Χριστοδούλου, Οκόνσκι, Σαββίδης.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ - Άρη 2-0 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 15/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X