Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά κι ανάγκες που δε μπορείς να αγνοήσεις

Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά κι ανάγκες που δε μπορείς να αγνοήσεις
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προτιμώ όλα τα χρόνια από το 2013 και μετά, να αντιμετωπίζω και να κρίνω τον τρόπο που κινείται η ΑΕΚ με βάση την πραγματικότητα.

Την πραγματικότητα της βασικής οικονομικής της πολιτικής, της γενικής της νοοτροπίας και φιλοσοφίας, όπως ορίζεται από τα χαρακτηριστικά του διοικητικού της ηγέτη. Δε μπαίνω συνήθως στη συζήτηση του «πόσα», προτιμώ τη συζήτηση για το «πως».

Άλλωστε αν κάτι μας δείχνει η ιστορία τουλάχιστον των τριών – τεσσάρων τελευταιών χρόνων, είναι ότι το «πως» συνιστά το πραγματικό πρόβλημα. Που είναι πως το ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα τις προηγούμενες τρεις σεζόν και σε σημαντικό βαθμό και φέτος, είναι κάτω, τις περισσότερες φορές αρκετά μάλιστα, από το κόστος της ομάδας. Εκτός αν κάποιος θεωρεί πως το ποδόσφαιρο που παράγει η ΑΕΚ από το 2018 και η ανταγωνιστικότητα της, ταυτίζεται με το κόστος του ρόστερ της και τα χρήματα που ξοδεύει για την ενίσχυση της. Αυτό δε συμβαίνει σε καμιά περίπτωση.

Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπω και τη μεταγραφική περίοδο που «τρέχει». Με βάση τα σταθερά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ΑΕΚ της τρίτης περιόδου Μελισσανίδη, που είναι και μοναδική στα χρονικά της ομάδας γενικώς, καθώς μιλάμε πλέον για περίοδος διοικητικής σταθερότητας που πιάνει σε λίγο τα εννιά χρόνια. Το γεγονός πως υπάρχουν σταθερά στοιχεία βέβαια, δε σημαίνει πως δεν έχουμε αλλαγές, ανακατατάξεις, ειδικά στην οικονομική πολιτική, όσο περνάει ο καιρός. Έχουμε και φαίνεται και στα χρήματα που ξοδεύονται κάθε χρόνο για αγορές και για συμβόλαια. Υπάρχει σίγουρα εξέλιξη. Αυτό εκφράστηκε χαρακτηριστικά στο τρόπο που κινήθηκε η ομάδα το καλοκαίρι, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι. Και μάλιστα μετά από ευρωπαϊκό αποκλεισμό άσχημο, πρόωρο και οικονομικά καταστροφικό.

Τη μεταγραφική περίοδο που τρέχει, δε μπορείς να τη δεις ξέχωρα από αυτό. Δε μπορείς να τη δεις ξέχωρα από τη ροή εσόδων την τελευταία τριετία, που η ΑΕΚ δύο στις τρεις σεζόν, δεν πήρε το «πακέτο» της συμμετοχής σε όμιλο. Δε μπορείς να τη δεις ξέχωρα από τις απαιτήσεις της τελικής ευθείας για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, που αλλάζουν για πολλές δεκαετίες το προφίλ και τις δυνατότητες του συλλόγου. Αυτά είναι δεδομένα και δεν έχουν να κάνουν με τη δική μου επιθυμία να τα αναδείξω ή όχι. Είναι αντικειμενικά δεδομένα.

Οι προσθήκες που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει αγωνιστικό προφίλ η ΑΕΚ

Αυτή είναι η μία πτυχή. Η άλλη είναι πως υπάρχουν ανάγκες. Που δε μπορούν να πάνε στην άκρη, όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα. Η ΑΕΚ δουλεύει ακόμη πάνω στο να πάρει το 100% από αυτό που έχει. Δεν το έχει καταφέρει ακόμη. Ισχύει αυτό, αλλά ισχύει πως υπάρχουν τομείς του παιχνιδιού της, που βλέπεις ξεκάθαρα πως και το 100% από αυτό που διαθέτει, δεν είναι αρκετό. Κακά τα ψέματα, για να αλλάξει σημαντικά το αγωνιστικό προφίλ της ΑΕΚ μέσα στη σεζόν, χρειάζεται δύο νέες παρουσίες στα χαφ, που θα αλλάξουν τελείως τα δεδομένα, θα βάλουν τις νυν επιλογές στη σωστή τους σειρά στην ιεραρχία της Ένωσης όπως πρέπει να είναι.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο με τα δεδομένα αυτή τη περίοδο, να καταφέρει να βάλει δύο νέους τέτοιους παίκτες στο βασικό rotation. Ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να βρει το τρόπο να επιτρέψει στον προπονητή της να κάνει ένα τουλάχιστον πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, προς τη κατεύθυνση που θέλει. Αν αυτό περνά από μια ή δυο μεταγραφές δε το ξέρω. Αν περνά από μια πρώτης γραμμής και μια ενδεχομένως προοπτικής, που είναι ένας τομέας στον οποίο «πονάει» η ΑΕΚ σταθερά τα τελευταία χρόνια, επίσης δε το ξέρω.

Ξέρω όμως πως άμεσα ο ανταγωνισμός θα σου βάλει νέα προβλήματα. Η διαφορά από τη κορυφή είναι η μια όψη. Που έχει την ιδιαιτερότητα πως δε περνάει πλέον στο μεγαλύτερο βαθμό από το χέρι σου. Η άλλη είναι η ανάγκη, ψυχολογική και πρακτική, να μείνεις πάνω από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Ψυχολογική γιατί η ΑΕΚ πρέπει οπωσδήποτε στο τέλος αυτής της σεζόν να έχει να παρουσιάσει πρόοδο σε σχέση με πέρσι, που να αντικατοπτρίζεται και σε βαθμολογική θέση και σε αριθμούς γενικώς. Πρακτική, γιατί η ασφάλεια για την ευρωπαϊκή θέση σε συνδυασμό και με τον αστάθμητο παράγοντα του ποιος θα πάρει το κύπελλο, παραμένει ζητούμενο. Κι επίσης επειδή υπό προϋποθέσεις μπορεί η δεύτερη θέση κάτι περισσότερο να δώσει, σε σχέση με τις απαιτήσεις για συμμετοχή σε όμιλο την επόμενη σεζόν.

Η απόσταση από τον πρώτο που μπορεί να μειωθεί και το βαρύ πρόγραμμα που έρχεται

Η ΑΕΚ έχει κοντά της τον ΠΑΟΚ πλέον και ο ΠΑΟΚ κάνει κινήσεις για να λύσει προβλήματα. Δεν είναι μακριά ο Παναθηναϊκός, αν σκεφτείς πόσο γρήγορα έχασε η ΑΕΚ τη διαφορά των επτά βαθμών από τον ΠΑΟΚ, που είναι αυτή που έχει σήμερα από τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ έχει υποχρέωση να μην αφήσει άλλη ομάδα να τερματίσει πάνω από αυτή φέτος, εκτός από τον ΟΣΦΠ που δεν εξαρτάται από την ίδια. Κι έχει υποχρέωση να μη ρισκάρει τίποτα για την Ευρώπη, αν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας στο κύπελλο.

Όλα αυτά σημαίνουν πως τα ζητήματα που έχει να επιλύσει στο σχεδιασμό της, είναι πολύ ουσιαστικής σημασίας και δεν αφορούν μόνο τη βελτίωση του αγωνιστικού της προφίλ. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσε να πει κάποιος ό,τι δεν είναι και τόσο κεφαλαιώδες για τον Γενάρη. Αλλά δε μπορείς να το πεις όταν έχεις ακόμη απαιτήσεις από πλευράς στόχων.

Να σας πω και κάτι για το πρωτάθλημα; Αν υποθέσουμε πως γίνονται κανονικά τα ματς της Κυριακής, τότε η ΑΕΚ κερδίζοντας τον Παναιτωλικό, θα έχει πάει τη διαφορά στους έξι. Και θα περιμένει το Παναθηναϊκός – ΟΣΦΠ, που θα γίνει μετά το δικό της ματς, για να δει μήπως μπορεί στο τέλος της αγωνιστικής η διαφορά να έχει μειωθεί κι άλλο.

Μετά έρχονται οι απαιτήσεις που βάζει το βαρύ πρόγραμμα, με έξτρα ντέρμπι και για το κύπελλο πλέον και με περαιτέρω φόρτωμα στη συνέχεια τόσο από την ήδη δεδομένη αναβολή με τον ΠΑΟΚ, όσο κι από κάποια άλλη ενδεχόμενη στη συνέχεια. Μπορεί οι αναβολές να κάνουν πιο ελαφρύ το πρόγραμμα τώρα, αλλά θα το κάνουν… βαρύ κι ασήκωτο κάποια στιγμή στη συνέχεια. Όχι πολύ μακριά από τώρα.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο κι απλό μαζί. Το περίπλοκο είναι πως δεδομένα υπάρχουν συνθήκες που κάνουν δύσκολη αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Το «απλό», είναι πως η αποφασιστικότητα (αφορά τη διοίκηση) και η ικανότητα (αφορά τα στελέχη του σχεδιασμού) να γίνει το καλύτερο δυνατό μέσα από αυτές τις συνθήκες, είναι μεγέθη που δε μπορούν να είναι σε αμφισβήτηση. Σε αυτό το σημείο, η ΑΕΚ έχει την υποχρέωση να μη μείνει πίσω από το κομμάτι του ανταγωνισμού από το οποίο έχει πάρει κεφάλι αλλά και να μείνει κοντά και σε αυτό που ακολουθεί βαθμολογική.

Η Ανάλυση του Άρης-ΑΕΚ 1-2 από τον Άκη Ζήκο | AEK After 22/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X