Η υποχρέωση των παικτών, ο χαφ που ήδη έχει αργήσει και η ευθύνη των Παπαδημητρίου - Κονέ

Η υποχρέωση των παικτών, ο χαφ που ήδη έχει αργήσει και η ευθύνη των Παπαδημητρίου - Κονέ
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος σε ένα προσωπικό blog-ποταμό, καταγράφει τα πάντα για τον Γενάρη που δεν πρέπει να «κάψει» ξανά την ΑΕΚ…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι το πρωτάθλημα θα γινόταν μπάχαλο από τις αναβολές λόγω των πολλών κρουσμάτων στις ομάδες. Κάπως έτσι θα κυλήσει ο Γενάρης και για την ΑΕΚ. Εντελώς απρόβλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που θα είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και που θα προσέχουν περισσότερο, θα είναι οι κερδισμένες στο τέλος του μήνα.

Μα, θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, τι σημαίνει σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και που θα προσέχουν περισσότερο; Είναι όντως πολύ γενικόλογο, οπότε οφείλω να εξηγήσω αναλυτικά. Και θα ξεκινήσω από το… «να προσέχουν περισσότερο». Είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα βρει το τέλος του μήνα τις ομάδες, πόσα παιχνίδια θα έχουν αναβληθεί, πότε θα ξαναγίνουν και πώς θα έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία.

Αυτό το σαββατοκύριακο, είχαμε την αγωνιστική των δύο παιχνιδιών. Ένα στην Κρήτη κι ένα στον Βόλο. Αναλογιστείτε ότι πριν καν την κορύφωση των κρουσμάτων, ο Απόλλωνας έχει τέσσερα παιχνίδια λιγότερα από τον ΠΑΣ και τον ΟΦΗ. Πάμε όμως και στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας, που μας ενδιαφέρουν ως ΑΕΚ. Ο ΟΣΦΠ που είναι πρώτος και στο +9 από την ΑΕΚ, ανέφερε οχτώ κρούσματα και γι’ αυτό δεν έπαιξε με τον Αστέρα.

Τα πολλά κρούσματα προκαλούν μεγάλο πρόβλημα

Αν ρίξει κάποιος μια προσεχτική ματιά στα «ερυθρόλευκα» ρεπορτάζ και κυρίως στα «ερυθρόλευκα» σχόλια και αντιδράσεις, θα αντιληφθεί εύκολα ότι στην ομάδα του Πειραιά, τα έχουν πάρει στο κρανίο με τα πολλά κρούσματα. Και ορθώς – από τη δική τους την πλευρά – έχουν εκνευριστεί, αφού δεδομένα αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό, κάνει μπάχαλο και προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στις ομάδες.


Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω, πόσο πολύ στοίχισε στην ΑΕΚ πέρυσι και πόσο πολύ της χάλασε όλη τη σεζόν, το χρονικό σημείο με τις πολλές νοσήσεις. Όπως και σε πολλές άλλες ομάδες. Κάποιους αθλητές, τους δυσκόλεψε πολύ τη συνέχεια της καριέρας τους, κάποιους άλλους λιγότερο και κάποιους καθόλου.

Το να νοσήσουν ταυτόχρονα πολλοί παίκτες, ακόμα και στην παρούσα φάση, δεδομένα θα αναστατώσει και ενδεχομένως να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε κάθε ομάδα, σε μια ούτως ή άλλως… μπαχαλώδη κατάσταση με τις τόσες αναβολές και το βαρύ πρόγραμμα.

Όχι, δεν είναι θέμα τύχης

Μα θα μου πείτε ότι αυτό είναι πλέον θέμα τύχης. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Είναι ξεκάθαρο για όλη την κοινωνία πλέον – και όχι μόνο για το ποδόσφαιρο – ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία ανοσίας της αγέλης, με πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να νοσεί ήδη και με πολύ μεγαλύτερο να προβλέπεται ότι θα έχει νοσήσει μέχρι τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι μπορεί να την… πατήσει, ακόμα και ο πλέον προσεχτικός, αυτός που τηρεί δηλαδή όλα τα μέτρα προστασίας. Ειδικά τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, οι πιθανότητες για να κολλήσει κάθε οικογένεια με παιδιά, αυξάνονται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι παύει να παίζει μεγάλο ρόλο, η προσοχή που δίνει προσωπικά ο καθένας. Ίσα ίσα που τώρα μετράει ακόμα περισσότερο. Δεν λέω ότι είναι εύκολο σε καμία περίπτωση, αλλά μετράει πολύ το να φοράς τη μάσκα με όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία, το να τη φοράς σωστά, το να αποφεύγεις όσο μπορείς το συνωστισμό και τις εστίες υπερμετάδοσης.

Έχουν υποχρέωση ως επαγγελματίες

Οι ποδοσφαιριστές και γενικά οι αθλητές, είναι άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά δεν είναι και… μικρά παιδάκια (σ.σ. αν και τα μικρά παιδάκια, να ξέρετε ότι είναι πολύ υπεύθυνα και πολύ προσεχτικά). Και κυρίως μιλάμε για επαγγελματίες, πολύ καλά αμειβόμενους. Έχουν υποχρέωση, λοιπόν, να προσέχουν, όχι μία, αλλά εκατό φορές περισσότερο. Και για να ξέρουμε τι λέμε, μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα από έναν μεροκαματιάρη, που θα πρέπει καθημερινά να μπει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να πάει στη δουλειά του.

Αυτό που θέλω να πω και είναι κάτι που το ξέρουμε καλά, είναι πως υπάρχουν επαγγελματίες αθλητές (και ξεκαθαρίζω ότι μιλάω γενικά και δεν αναφέρομαι στην ΑΕΚ), που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες με την πιο υψηλή μετάδοση του ιού, θα κάνουν του κεφαλιού τους, θα βγουν για διασκέδαση (πολλές φορές χωρίς μάσκα), θα συγχρωτιστούν με πολύ κόσμο.

Δεν θα προσέξουν δηλαδή όσο πρέπει, όχι για να εκμηδενίσουν (αφού αυτό είναι ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολο), αλλά τουλάχιστον για να μειώσουν κατά πολύ τις πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό και ακολούθως να τον μεταφέρουν και σε άλλα μέλη της ομάδας. Γι’ αυτό το λόγο, τονίζω ότι η ευθύνη των παικτών, ειδικά για τον Γενάρη που διανύουμε, είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα από τους πάντες, εντός και γύρω από την ομάδα, ανεξαρτήτως των όποιων αναβολών θα προκύπτουν.


Εύλογη η ανησυχία για τις (μη) μεταγραφές

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκα στην αρχή, εκτός από την προσοχή λόγω κορωνοϊού, και σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Κι εξηγούμαι. Ξημερώνει αισίως Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που ανησυχώ για τη μεταγραφική κωλυσιεργία της ΑΕΚ και που αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν έχει έρθει ήδη, έστω ο χαφ, που αποτελεί ξεκάθαρη μεταγραφική προτεραιότητα της ομάδας από τον Νοέμβριο.

Δεν λέω για την παραπάνω κίνηση, που μπορεί να είναι ένας κεντρικός αμυντικός ή ένας ακραίος μπακ. Αλλά, αν μη τι άλλο, δεν θα έπρεπε να είναι ήδη στα Σπάτα και να προετοιμάζεται για το δεύτερο μισό της σεζόν, ένα «6-8άρι»; Βέβαια, μπορεί να δουλεύεται μεθοδικά μια δυνατή περίπτωση μέσου τύπου Μπαρμπόσα, οπότε θα πούμε… χαλάλι η καθυστέρηση. Αλλά, στην παρούσα φάση, δεν γίνεται να μην εκφράζουμε την απορία και την ανησυχία μας.

Γενικότερα πιστεύω ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να βελτιώσει τα αντανακλαστικά της, όσον αφορά στη μεταγραφική της ετοιμότητα. Κι αυτό δεν το αναφέρω μόνο για την προκειμένη περίπτωση του χαφ, ούτε καν για τη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε.

Μιλάμε για ένα τεράστιο κλαμπ, που ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να μπει η ομάδα στο νέο της γήπεδο, θα πρέπει να λειτουργεί σε υψηλότερες ταχύτητες σε ότι αφορά στην αγωνιστική του εξέλιξη. Βλέπετε και το ποδόσφαιρο έχει μπει και αυτό στην εποχή της ταχύτητας. Μια ομάδα μπορεί να παρουσιάσει ραγδαία πτώση μέσα σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και αντιστοίχως να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, πολύ γρήγορα, αν κάνει έγκαιρα τις σωστές κινήσεις.

Επίσης, μια ομάδα που προπορεύεται μπορεί να κάνει… κοιλιά εκεί που δεν το περιμένεις, οπότε μια άλλη που την ανταγωνίζεται, θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε ετοιμότητα για να το εκμεταλλευτεί. Και νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε.

Ο χρόνος πιέζει, Παπαδημητρίου και Κονέ, καλούνται να πετύχουν

Οι άνθρωποι που έχει η ΑΕΚ για να αναζητούν, να βρίσκουν, να διαπραγματεύονται, να προχωράνε και να κλείνουν την κατάλληλη στιγμή τους κατάλληλους μεταγραφικούς στόχους, πρέπει να αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά. Προσαρμοσμένοι βέβαια πάντα στα δεδομένα του κλαμπ.

Στον μήνα που διανύουμε, οι Γιάννης Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Κονέ, καλούνται να δώσουν το στίγμα τους. Και να πετύχουν με κινήσεις που θα βελτιώσουν το ρόστερ της ΑΕΚ και θα εξελίξουν το κλαμπ. Ο χρόνος ήδη πιέζει την ομάδα και εκτιμώ ότι θα είναι λάθος να περάσει και η ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η μεταγραφή του χαφ.

Ανεξαρτήτως του αν θα προκύψουν κι άλλες αναβολές αγώνες, η ΑΕΚ οφείλει να πορεύεται βάσει προγράμματος. Την Κυριακή το απόγευμα, παίζει με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ και πρέπει να τον κερδίσει για να μειώσει τη διαφορά στους έξι πόντους, λίγο πριν το ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ.

Και τρεις μέρες μετά, ακολουθεί το πρώτο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, που θέλω να πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη σημασία του και το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη της πρόκρισης για όλο τον οργανισμό της ΑΕΚ, καθώς και για τον κόσμο της.

Το πρόγραμμα έχει γίνει πολύ βαρύ και νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό για την ομάδα, το να έχει ο Αργύρης Γιαννίκης, έναν καλό χαφ, στη διάθεσή του. Και βέβαια από την ΑΕΚ δεν λείπει μόνο ένας χαφ. Αλλά, ας γίνει έστω άμεσα (κι όταν λέμε άμεσα, εννοούμε μέσα στην εβδομάδα) μια καλή αρχή. Μην ξαναδούμε και αυτόν τον Ιανουάριο, το… έργο που είδαμε τον περσινό Ιανουάριο, γιατί στο τέλος κατέληξε σε… κλάμα. Κάνω κάπου λάθος;

Σταμάτης Βούλγαρης: Ο ευτυχισμένος Ματίας και η κιτρινόμαυρη υπεροχή
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X