Κώστα γύρνα ή έστω τηλεφώνα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μεγαλύτερο πλήγμα και την μεγαλύτερη προσδοκία της ΑΕΚ που είναι ανεξάρτητα από την ανάγκη ενίσχυσης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα. Η ΑΕΚ αποχαιρέτησε έναν από τους πιο φωτεινούς της φάρους. Ίσως γι αυτό ο ουρανός έγινε τόσο μαύρος, την ώρα που χρειάστηκε να ειπωθεί το τελευταίο αντίο στον κυρ Στέλιο μας. «Αντίο» έγραψα; Λάθος. Δεν λες αντίο σε κάποιον που δεν θα φύγει ποτέ. Σε κάποιον από τους πολύ λίγους, που με την προσφορά του, το ήθος του, την αφοσίωση του, την αγωνιστικότητα του, την στάση ζωής του, κέρδισε μια θέση στην αθανασία. Καλό δρόμο λοιπόν για τον ουρανό κυρ Στέλιο μας, αλλά πάντα θα είσαι εδώ για να γεμίζεις το βλέμμα μας όταν κοιτάμε ψηλά στον πυλώνα του γηπέδου μας, την ψυχή και την καρδιά μας.

Η ζωή όμως (πρέπει) να προχωρά μπροστά. Άλλωστε μεταξύ μας, ακόμα και από εκεί ψηλά, αυτό που πρώτα και πάνω απ’ όλα θα ήθελε ο κυρ Στέλιος, είναι να βλέπει την ΑΕΚ του να προχωρά μπροστά, να προοδεύει, να κερδίζει. Στο ματς της περασμένης Τετάρτης στην Λαμία, η ΑΕΚ κέρδισε, αλλά δεν… προόδευσε. Υπό την έννοια πως ακόμα και σ’ ένα ματς που αγωνιστικά το έλεγχε, έβγαλε και πάλι τις ίδιες παθογένειες, που θα μπορούσαν να της κοστίσουν. Αν, για παράδειγμα, στο διάστημα που ήπιε θάλασσα ανασταλτικά στο δεύτερο ημίχρονο και έβγαλε τις μια – δυο φάσεις η Λαμία, δεχόταν γκολ, θα έτρεχε και δεν θα έφτανε.

Το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα στα χαφ

Εννοείται πως όλα τα προβλήματα ξεκινούσαν και πάλι από το έλλειμμα στα χαφ. Εξ ου και κάπως συμμαζεύτηκαν αυτά τα προβλήματα και «κλείδωσε» το ματς, όταν έγιναν οι αλλαγές στα χαφ. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως έτσι δουλειά σωστή δεν γίνεται. Καμία ομάδα στον πλανήτη, με τόσο μεγάλο ζήτημα ποιότητας, έντασης, κρατήματος μπάλας, ταχύτητας, στην μεσαία γραμμή, δεν μπορεί να αποκτήσει αγωνιστική σταθερότητα. Όσο και αν δουλέψει, ότι και αν δοκιμάσει. Άλλωστε ο Γιαννίκης έχει δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς στα χαφ. Όλοι έχουν παίξει δίδυμο μ’ όλους. Και το αποτέλεσμα είναι συνεχώς το ίδιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως είναι θέμα προσώπων και όχι αγωνιστικής χημείας. Όπερ σημαίνει, πως χρειάζεται να αλλάξουν τα πρόσωπα στα χαφ. Το έχω γράψει πολλές φορές, το γράφω και ακόμα μια. Καθαρά ποδοσφαιρικά, χωρίς να βάζω μέσα τα μπάτζετ, το τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει στην αγορά, η ΑΕΚ έχει ανάγκη για δυο ενδεκαδάτα χαφ. Ακόμα και το ένα, αν είναι βαρβάτο ποιοτικά, προφανώς και θα βοηθήσει και ίσως κάνει να φανούν λίγο καλύτερα και τα υπάρχοντα χαφ. Όμως ουσιαστική αγωνιστική και ποιοτική αναβάθμιση, μπορεί να δώσουν μόνο δυο βαρβάτα χαφ, με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Θα ήταν διαφορετική η συζήτηση

Προφανώς και αν δεν είχε μπει ως ολόκληρο κεφάλαιο στα μεγάλα βιβλία της γκαντεμιάς και της κακοδαιμονίας ο Γαλανόπουλος, η συζήτηση που θα κάναμε, θα ήταν πολύ διαφορετική. Διότι η πραγματικότητα είναι πως ο Κώστας έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα, που καλύπτουν την ανάγκη που έχει η ΑΕΚ στην θέση του οκταριού. Βγάζει μεγάλη ένταση στο δικό του παιχνίδι, μπορεί να συμμετάσχει στο κτίσιμο του παιχνιδιού της ομάδας και ξέρει και να πατάει περιοχή και να βάζει την μπάλα στο πλεκτό. Για το τελευταίο, μπορείτε να ρωτήσετε στον ΠΑΟΚ, για να σας το επιβεβαιώσει για τα καλά.

Και η πραγματικότητα είναι πως δεν ήταν καθόλου λάθος, που το περασμένο καλοκαίρι πάνω σ’ αυτό το αγωνιστικό δεδομένο, έκανε τον σχεδιασμό της η ΑΕΚ στα χαφ. Πόνταρε πάνω στον Γαλανόπουλο του περασμένου Γενάρη ή των περυσινών πλέι οφ, για την θέση του βασικού οκταριού. Έχοντας μάλιστα κάνει κανονικά και την καλοκαιρινή προετοιμασία, δεδομένα θα ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση μ’ όσα έκανε στην περυσινή σεζόν, στην οποία μπήκε χωρίς προετοιμασία και μετά από απουσία σχεδόν έντεκα μηνών.

Βλέποντας και κρίνοντας τα πεπραγμένα της ΑΕΚ μέχρι τώρα στη σεζόν, είναι ξεκάθαρο πως όλο αυτό που έγινε τον Σεπτέμβρη με τον Γαλανόπουλο, όχι μόνο αποτέλεσε μεγάλη απώλεια, αλλά επί της ουσίας διατάραξε όλες τις αγωνιστικές ισορροπίες της ομάδας. Δεν ξέρω αν ο Λε Ταλέκ θα ήταν πολύ διαφορετικός με τον Γαλανόπουλο δίπλα του. Μπορεί και ναι, παρόλο που δεν θα έβαζα και το χέρι μου στην φωτιά. Σίγουρα όμως ολόκληρη η ΑΕΚ, μ’ ένα οκτάρι όπως είναι ο Κώστας συν τη νοοτροπία που έχει, θα ήταν πολύ διαφορετική.

Ο Κώστας πανέτοιμος συν ακόμα δυο χαφάρες

Φυσικά και με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία. Και η ΑΕΚ πρέπει να πορευτεί με τα δεδομένα που έχει. Επίσης, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, υπάρχουν δυο εντελώς ξεχωριστά πράγματα, που ούτε μπλέκουν μεταξύ τους, ούτε το ένα επηρεάζει το άλλο. Το ένα είναι, πως έχει τεράστια σημασία για την ομάδα, να επιστρέψει και πάλι δυνατός ο Γαλανόπουλος. Και θα επιστρέψει. Το δεύτερο είναι, να ενισχυθεί η ΑΕΚ στην μεσαία γραμμή, με δυο ενδεκαδάτους και βαρβάτους χαφ. Το πρώτο δεν πρέπει να επηρεάζει το δεύτερο. Και δεν πρέπει διότι η ΑΕΚ έχει ανάγκη και διπλή ενίσχυση στα χαφ και από τον δυνατό ξανά και ετοιμοπόλεμο Γαλανόπουλο. Όχι για λόγους που αφορούν αποκλειστικά την φετινή σεζόν.

Όσο βέβαιο είναι πως ο Κώστας θα επιστρέψει και πάλι δυνατός, άλλα τόσο βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί τον χρόνο του για να μπορέσει να ξαναβρεί τον ρυθμό του, τα πατήματά του και τον καλό αγωνιστικό εαυτό του. Παρόλο που πέρυσι, όταν γύρισε μετά από έντεκα μήνες απουσίες, ξεκίνησε με γκολ στο πρώτο του ματς και συνέχισε κάνοντας έναν σούπερ Γενάρη. Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως εκείνος ο μήνας ήταν ο καλύτερος πέρυσι συνολικά για ολόκληρη την ομάδα. Απλώς τώρα που αυτή η πολύμηνη απουσία ήρθε πολύ κοντά χρονικά με την προηγούμενη περιπέτεια, ίσως επιβάλλει περισσότερο χρόνο για να βρει πατήματα μετά την επιστροφή.

Ο Γαλανόπουλος πριν από μόλις μερικές μέρες, έκλεισε τα 24 του χρόνια. Έχει μπροστά όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα και έχει πλέον οριστικά απαλλαχθεί απ’ αυτό το καταραμένο ζήτημα χαμηλά στο πόδι. Έχει όλο το ψυχικό σθένος να γυρίσει ακόμα πιο δυνατός και έχει όλα τα ποδοσφαιρικά προσόντα, να γίνει το οκτάρι που θέλει η ΑΕΚ.   Μακάρι αυτό να μπορούσε να γίνει ακόμα και μέσα στον Φλεβάρη και να «πιάσει» και την φετινή σεζόν. Τον Γαλανόπουλο η ΑΕΚ για χίλιους λόγους, αγωνιστικούς και μη, τον έχει ανάγκη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ για να μπορέσει να φτάσει στην ποιοτική αναβάθμιση που χρειάζεται στην μεσαία γραμμή, θα πρέπει υπολογίσει σε διπλή ενίσχυση στα χαφ συν την επιστροφή του Γαλανόπουλου.

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X