Αν η ΑΕΚ θέλει να πάρει κάτι από τον Λε Ταλέκ, πρέπει να τον δει ως στόπερ

Αν η ΑΕΚ θέλει να πάρει κάτι από τον Λε Ταλέκ, πρέπει να τον δει ως στόπερ
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την υπόθεση του Γάλλου μέσου και πως θα μπορούσε η ΑΕΚ να κερδίσει αγωνιστικά από εκείνον, εφόσον παραμείνει στο ρόστερ της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Σεντ Ετιέν για τον Νταμιέν Λε Ταλέκ; Ό,τι καλύτερο θα έλεγαν στην ΑΕΚ αν όντως υπήρχε τέτοια προοπτική. Ωστόσο έως σήμερα, πέραν του φιλολογικού ενδιαφέροντος για τον Γάλλο μέσο, στην ΠΑΕ δεν έχουν τίποτα χειροπιαστό. Χώρια που σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην πατρίδα του, ο ίδιος δεν επιθυμεί την επιστροφή του εκεί. Σίγουρα θα αντιμετώπιζε διαφορετικά μια πρόταση από τη Ρωσία όπου σκεφτόταν από το καλοκαίρι να μετακομίσει λόγω της συζύγου του. Και πάλι όμως, ουδέν νεότερο από το συγκεκριμένο μέτωπο. Κοντολογίς, μένει εδώ μέχρι νεοτέρας και η Ένωση οφείλει να ψάξει τι θα κάνει μαζί του, πως θα τον αξιοποιήσει ώστε τα πολλά χρήματα που δαπανά για τις υπηρεσίες του να μη ζεσταίνουν τον πάγκο.

Είναι αρκετά πράγματα που επίσης πρέπει να συνυπολογιστούν. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ καταπιάστηκε -κι εξακολουθεί να την παρακολουθεί- με την περίπτωση του Ντανίλο Μπαρμπόσα, καταδεικνύει ότι κοιτάζει στην αγορά για ένα πιο λειτουργικό «6αρι» από τον Γάλλο, πιο ικανό να «κουμπώσει» στα τακτικά θέλω του Αργύρη Γιαννίκη. Γι αυτό και ενδεχόμενη αποχώρηση του Λε Ταλέκ, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με απόκτηση παίκτη, όπως επίσης η συμφωνία με άλλον μέσο για τη συγκεκριμένη θέση προϋποθέτει την αποχώρηση -παραχώρηση, πώληση, αποδέσμευση, πείτε το όπως θέλετε- του Γάλλου.


Η συμφωνία μαζί του το περασμένο καλοκαίρι, συντελέστηκε για δύο λόγους. Αφενός επειδή είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος με την υπόθεση του Εντσάμ -αν και πρόκειται για διαφορετικού τύπου ποδοσφαιριστές- κι αφετέρου διότι ο πρώην κόουτς της ομάδας, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, παρουσιαζόταν βέβαιος ότι θα αποτελούσε το κομμάτι του παζλ που θα διαμόρφωνε μια καλύτερη εικόνα στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και βάσει αυτών που πλέον ακολουθούνται, ο Λε Ταλέκ μπορεί να κάνει ελάχιστα από όσα απαιτεί η θέση στη «φιλοσοφία Γιαννίκη». Δηλαδή διαρκή κίνηση χωρίς τη μπάλα, άμεσα και δυναμικά μαρκαρίσματα στο όριο του φάουλ, άμεσες μεταβάσεις αμυντικά και επιθετικά, κάθετο παιχνίδι και στήριξη στο επιθετικό τρίτο της ομάδας. Δύσκολα τα πράγματα, φάνηκε και στη Λαμία. Αρκετοί μιλούν για καλό παιχνίδι του Γάλλου. Δεν ήταν άσχημο, ήταν όμως και αυτό πολύ περιορισμένο.

Έχει τα στοιχεία αλλά και το χαρακτήρα να προσφέρει σημαντικά ως στόπερ

Τα χαρακτηριστικά του Γάλλου μέσου, σωματοδομικά, πνευματικά, τακτικά και τεχνικά τον κατατάσσουν σε ένα ηγετικό 6αρι παλαιάς κοπής, περασμένης δεκαετίας, μάλλον ξεπερασμένο. Στο μόνο σύστημα που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το ρόλο σε ομάδα υψηλού επιπέδου, είναι παίζοντας με δύο 8αρια μπροστά του ώστε να απορροφούν τα πρώτα κύματα επιθέσεων του αντιπάλου καθώς επίσης και την προώθηση του παιχνιδιού από το μεσαίο προς το επιθετικό τρίτο. Προφανώς αυτό προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας διάταξης και μετάβασης από το «4-2-3-1» στο «4-3-3».

Η δική του συνεισφορά σε τέτοια προσέγγιση, δηλαδή ως «σκιάχτρο» μπροστά από τους στόπερ σε φάση άμυνας θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ασφαλή, αλλά σε χαμηλούς ρυθμούς, κυκλοφορία της μπάλας. Σίγουρα όχι δηλαδή με την ένταση που ο Γιαννίκης θέλει και απαιτεί οι ομάδες του να παίζουν στην προσπάθεια να βρίσκονται οι γραμμές πάντα ψηλά και να λειτουργούν με ταχύτητα και αμεσότητα στις ανακτήσεις της μπάλας. Αυτό ο Λε Ταλέκ, δεν γίνεται να το υποστηρίξει.

Ως εκ τούτου, ορισμένα από τα θετικά στοιχεία που διαθέτει -όπως η καλή επαφή με τη μπάλα, το ότι βλέπει σωστά το γήπεδο σε κοντινή και μέση απόσταση, ο δυναμισμός του στις σωματικές επαφές και η ψυχραιμία στις αποφάσεις του- είναι σημαντικά προκειμένου να αγωνιστεί στο κέντρο της άμυνας σε ρόλο αντίστοιχο με εκείνον που είχε στην ομάδα ο Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι. Προσέξτε, δεν πρόκειται για σύγκριση ποιότητας αλλά για ταύτιση στοιχείων που δεδομένα ο Λε Ταλέκ διαθέτει.

Ασφαλώς μια τέτοια απόφαση για να παρθεί και να αποδειχθεί λειτουργική, προϋποθέτει το ταίριασμά του με έναν παρτενέρ που θα διαθέτει ταχύτητα, αυταπάρνηση και δεν θα τον εκθέτει φεύγοντας από τη θέση του, εν προκειμένω τον Βράνιες. Επίσης έναν «κοφτή» μπροστά τους επιπέδου Μπαρμπόσα, διότι αλήθεια είναι ότι πλέον ο Σιμόες πρέπει να είναι η εναλλακτική λύση στη θέση αυτή. Ίσως εν τέλει να αποτελεί μονόδρομο η οπισθοχώρησή του και μέσω αυτής να παρατηρηθεί καλύτερη ανασταλτική λειτουργία. Αρκεί να γίνουν σωστά και τα υπόλοιπα απαραίτητα βήματα, με πρώτο αυτό της ενίσχυσης στη μεσαία γραμμή.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X