Τα ίδια θέματα, ο ίδιος απολογισμός για την ΑΕΚ

Τα ίδια θέματα, ο ίδιος απολογισμός για την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ και το βαθμολογικό απολογισμό των προηγούμενων ετών συγκριτικά με το φετινό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία σε όλους… Σε όλους. Τέλος πάντων, σε όσους το αξίζουν. Γιατί εννοείται πως δε ξέρεις ποιος σε διαβάζει. Έριχνα μια ματιά στις βαθμολογίες των προηγούμενων ετών. Είναι λίγο αδόκιμη η σύγκριση από την άποψη πως άλλο πρωτάθλημα με 16 ομάδες κι άλλο με 14, όμως σε γενικές γραμμές μπορεί να γίνει και κάτι δείχνει.

Από τότε λοιπόν που η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League, τη σεζόν 2015-2016, είναι η 5η φορά που μετά από 15 ματς η βαθμολογική συγκομιδή της κυμαίνεται από 27 ως 31 πόντους. Για την ακρίβεια, το περισσότερο που έχει πάρει, είναι τη σεζόν 17-18 που κατέκτησε το πρωτάθλημα και ήταν 31 βαθμοί! Οι οποίοι μάλιστα δεν της είχαν φτάσει καν για να είναι πρωταθλήτρια χειμώνα.

Τη πρώτη σεζόν (15-16) έκλεισε στους 27 βαθμούς, η επόμενη ήταν η χειρότερη με μόλις 22 βαθμούς σε 15 ματς. Με Ουζουνίδη είχε 30 βαθμούς, μόλις 1 λιγότερο από τη προηγούμενη σεζόν που βγήκε πρωταθλήτρια. Στους 27 έκλεισε με Καρντόσο, Κωστένογλου και δυο ματς με Καρέρα. Και πέρσι, με Καρέρα, είχε πάλι 30 βαθμούς.

Η σταθερότητα, με μόνη διαφορά την… προς τα κάτω σεζόν 2016-2017 (Κετσπάγια, Μοράις στις πρώτες 15 αγωνιστικές) είναι εντυπωσιακή. Θα έλεγε κανείς εντυπωσιακά ανησυχητική. Η παρουσία της ΑΕΚ στη Super League εδώ και έξι χρόνια είναι πολύ «flat» από πλευράς βαθμών. Και τελικά, το αν θα είναι ανταγωνιστική για τον τίτλο, καταντά να μην είναι θέμα δικό της, αλλά του πόσο καλοί είναι οι άλλοι.


Όταν δηλαδή το 2017-2018 ο οσφπ και ΠΑΟΚ έμεινε στα δικά της βαθμολογικά στάνταρ στα πρώτ 15 ματς, αλλά και στη συνέχεια, η ΑΕΚ ήταν ανταγωνιστική για το πρωτάθλημα και τελικά το πήρε. Αλλά όποτε ο οσφπ… άνοιξε ταχύτητα(και το 18-19 ο ΠΑΟΚ), η ομάδα μας δε μπόρεσε και δε μπορεί να παρακολουθήσει με τίποτα.

Βεβαίως ο φετινός απολογισμός, δηλαδή με τον ΟΣΦΠ να έχει 13-2-0, είναι εντυπωσιακός. Δε σημαίνει όμως πως πρέπει εσύ να μένεις στα ίδια κι απλά να περιμένεις μπας και χειροτερέψει ο άλλος.

Κι όπως έχει συμβεί και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις με εξαίρεση το 2017-2018 που η εικόνα των άλλων δεν μας έθεσε ενώπιον των ίδιων ζητημάτων που συνήθως αντιμετωπίζουμε, ένας προπονητής που δεν ήταν στην ομάδα στο διάστημα που έγιναν τα λάθη, είναι αυτός που καλείται να διαχειριστεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την επίδραση τους.

Είναι εντυπωσιακό πως σε όλες αυτές τις σεζόν, η ΑΕΚ δε χρειάζεται παρά δύο, βία τρία καλύτερα αποτέλεσμα και με αντιπάλους με πιο φθηνό και πιο περιορισμένο ρόστερ από το δικό της, για να κάνει ένα και δυο βήματα παραπάνω. Να είναι στους 5, στους 4 ή και στους 3 ή 2 βαθμούς από τη κορυφή. Αλλά δε μπορεί να το καταφέρει με τίποτα! Μοιάζει δεδομένο πλέον πως κάθε χρόνο θα χάσει αυτούς ακριβώς τους βαθμούς από αυτού του επιπέδου τις ομάδες, που θα τη καταστήσουν μη ανταγωνιστική για το πρωτάθλημα.


Κοιτάξτε τη σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα. Για ποιο λόγο μετά από 15 αγωνιστικές είχε 31 βαθμούς; Τους ίδιους πάνω κάτω με την επόμενη, τη μεθεπόμενη κι αυτή που τις ακολούθησε; Η απάντηση είναι η εξής: Γιάννινα – ΑΕΚ 0-0, Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 2-0, Ξάνθη – ΑΕΚ 1-1, ΑΕΚ – Ατρόμητος 0-1, ΑΕΚ – Απόλλων 0-0… Η ΑΕΚ στο πρώτο μισό της σεζόν εκείνης, είχε καταφέρει να χάσει βαθμούς σε αυτά τα πέντε ματς!

Φέτος: ΟΦΗ – ΑΕΚ 3-3 (από 0-3), Απόλλων – ΑΕΚ 2-2, Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 0-0, ΑΕΚ -ΟΦΗ 1-2. Μπορούσε να έχει κερδίσει η φετινή ΑΕΚ αυτά τα τέσσερα ή έστω τα τρία; Μπορούσε να κερδίσει τα ματς που κατάστρεφαν τις σεζόν της ή την κρατούσαν πίσω ακόμη και σε εκείνο το πρωτάθλημα που κατέκτησε; Φυσικά και μπορούσε. Η αξία των ομάδων που είχε και διαθέτει και τώρα, ήταν και παραμένει επαρκέστατη για να μη παθαίνει τη ζημιά, εκεί που πάντα πλέον τη παθαίνει.

Γιατί η ΑΕΚ παρουσιάζει αυτή την εικόνα στασιμότητας που τη σεζόν του πρωταθλήματος ήταν καλύτερη κατά ένα βαθμό μόνο κι αν αλλάζει, αυτό είναι προς τα κάτω; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ούτε προφανής. Προϋποθέτει σίγουρα όμως λάθη. Πολύ πιθανό παρόμοια περίπου λάθη, καθώς το ίδιο αποτέλεσμα κατά βάση από ίδιας μορφής λάθη μπορεί να προέρχεται.

Κάποιες φορές μπορεί αυτά τα λάθη να κοστίζουν λιγότερα χρήματα, κάποιες περισσότερα. Ωστόσο από τη στιγμή που επαναλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει πως ίδια ως προς το μέγεθος της επίδρασης τους, παραμένουν και τα λάθη. Φέτος φαίνεται απλά να είναι μια σεζόν από αυτές που κόστισαν περισσότερο από πλευράς χρημάτων. Ωμά, ρεαλιστικά, ψυχρά, μόνο αυτή την αποτίμηση μπορείς να κάνεις.


Για τι είδους λάθη μιλάμε; Είναι λάθη μόνο στο χτίσιμο της ομάδας; Λάθη στις μεταγραφές; Αδυναμίες που οφείλονται σε πόρους που δεν επαρκούν για την κάλυψη κάποιων θέσεων κομβικών; Σαφώς και τέτοιες εξηγήσεις υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια.

Το επίπεδο όμως του ανταγωνισμού στο οποίο η ΑΕΚ χάνει τους βαθμούς που της στοιχίζουν μόνιμα, δείχνει πως δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει σαφώς και θέμα νοοτροπίας, για του οποίου τη ρίζα πρέπει να ψάξεις στις σταθερές της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια. Που δεν είναι λίγες, καθώς η Ένωση έχει την ιδιαιτερότητα να μπορείς να βρεις σε αυτή αρκετούς παίκτες που είναι παρόντες και μάλιστα σε κομβικό ρόλο, σε όλες τις γραμμές, όλα αυτά τα χρόνια για τα οποία συζητάμε.

Είναι θέμα νοοτροπίας, αλλά είναι και θέμα διαχείρισης των δυσκολιών που προκύπτουν. Από τη στιγμή που αποδεικνύεται πως πάντα μετά τη πρώτη, άντε τη δεύτερη στραβή, ακολουθεί το ίδιο πράγμα, αυτό δείχνει κι αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, από το σύλλογο συνολικά. Παρά το γεγονός πως το έργο στην ΑΕΚ το έχουν δει τόσες φορές σε επανάληψη, το να σταματήσει κάποια στιγμή η προβολή του, φαίνεται αδύνατο.

Η φετινή σεζόν πάντως εξακολουθεί να έχει κάποια ποιοτικά στοιχεία που δεν τη συνδέουν απόλυτα με τις προηγούμενες. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ, αν και τα στοιχεία αυτά δε προκύπτουν από τη ψυχρή εκτίμηση βάση αριθμών. Μπορεί κι έτσι να θέλω να πιστεύω. Θα δείξει σε κάθε περίπτωση η συνέχεια.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X