Και με το πρότζεκτ Λιβάι, τι γίνεται;

Και με το πρότζεκτ Λιβάι, τι γίνεται;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι ίσως το μεγαλύτερο αγωνιστικό στοίχημα της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έφτασε στα φετινά Χριστούγεννα με μια ήττα στο πρωτάθλημα από τον ΟΦΗ, που έφερε την διαφορά από την κορυφή στους 11 βαθμούς και μια με ισοπαλία στο κύπελλο που πρακτικά δεν κόστισε, αλλά «έπαιξε» με τα ματάκια μας και την ψυχολογία μας. Κάπου πήρε το μάτι μου πως πλέον μόνο ίσως οι γαλοπούλες θα ανησυχούν περισσότερο που τους ΑΕΚτζήδες, που έρχονται τα Χριστούγεννα. Υιοθετώ.

Έχοντας φτάσει στα μισά της φετινής σεζόν και έχοντας ξεπεράσει το μισό της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, θαρρώ πως υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, που αφορούν τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ της φετινής ΑΕΚ. Για τα χαφ τα έχουμε χιλιοαναλύσει. Για τα στόπερ το ίδιο. Φάνηκαν άλλωστε και κάποια πράγματα για κάποιους, ακόμα και στο ματς της Πέμπτης με την Κηφισιά.

Επίσης είναι ξεκάθαρο πως στο δεξί άκρο της άμυνας, δεν έχει τις ίδιες επιλογές με το αριστερό. Στην θέση του φορ είναι προφανές πως όχι μόνο ο Καρίμ, αλλά οποιοσδήποτε έρθει, θα πρέπει να προσαρμοστεί και να διαχειριστεί στην ιδέα πως θα είναι δεύτερος πίσω από τον Αραούχαρο. Με τον Μάνταλο είναι τα πάντα χιλιοαναλυμένα επίσης, ενώ ο Άμραμπατ είναι ξεκάθαρο πως έχει τέτοια ποιότητα και τέτοιο τρόπο που λειτουργεί μέσα στο γήπεδο, που ακόμα και στο χειρότερο παιχνίδι του θα βοηθάει.

Τσούμπερ αλλά κυρίως Λιβάι

Για κάποιους έχει μπει ερωτηματικό στον Τσούμπερ. Όχι άδικα, διότι ο Ελβετός με μια φωτεινή παρένθεση το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, στο οποίο μάλιστα ήρθε και από τον πάγκο, δεν έχει την ίδια εικόνα με τα πρώτα του παιχνίδια. Επειδή όμως η ποιότητα του δεν αμφισβητείται, θα πρέπει να περιμένουμε να τον δούμε και στη συνέχεια για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Μπορεί να χρειάζεται να ξαναβρεί την φόρμα του ή να βοηθηθεί αγωνιστικά, μ’ ένα συνολικό ανακάτεμα της τράπουλας. Και σε τελική ανάλυση, αν στο τέλος της σεζόν το ισοζύγιο είναι αρνητικό, η ΑΕΚ δεν ενεργοποιεί την οψιόν και καθείς τραβάει τον δρόμο του.

Στα μάτια τα δικά μου το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την φετινή σεζόν, έχει να κάνει με τον Λιβάι. Για περισσότερους από έναν λόγους. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, θα πρέπει να είναι μεγάλο ερωτηματικό και για την ίδια την ΑΕΚ. Διότι ο Λιβάι δεν παίζει στην ομάδα δανεικός με μια οψιόν που αν θέλεις την ενεργοποιείς και αν όχι λές ευχαριστώ πολύ και από εδώ παν και οι άλλοι. Η ΑΕΚ έχει ξοδέψει πάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσει το 60% των δικαιωμάτων του Γκαρσία. Νομίζω πως μόνο αν ενεργοποιήσει την οψιόν του Τσούμπερ το καλοκαίρι, θα έχει υπάρξει ακριβότερη επένδυση.

Προσόντα που δεν έχει άλλος

Επομένως ήδη από τα οικονομικά μεγέθη προκύπτει πως ο Λιβάι είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ της ΑΕΚ. Αλλά και αγωνιστικά. Ο Γκαρσία είναι ένας παίκτης με επιτάχυνση στο πρώτο βήμα, που δεν έχει άλλος ποδοσφαιριστής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχει επιτόπιο άλμα που ξεπερνάει αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Θα πει κάποιος, πως η ΑΕΚ θέλει εξτρέμ όχι σπρίντερ και άλτη. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, πως με την ταχυδύναμη του έχει βγάλει φάσεις όπως το γκολ που έδωσε στον Αραούχο απέναντι στον Ατρόμητο και με το άλμα του έχει πετύχει γκολ σε Αγρίνιο και Ριζούπολη.

Όσον αφορά την τεχνική του κατάρτιση, απλώς να θυμίσω πως πέρυσι μέχρι ενός σημείου της σεζόν, τα κτυπήματα του Λιβάι στις στατικές φάσεις, ήταν για θάνατο. Μέχρι γκολ με απευθείας κόρνερ είχε βάλει. Βεβαίως όλα αυτά που περιγράφω, θα πρέπει να αποτυπώνονται σε υψηλά στάνταρ συνολικής αγωνιστικής εικόνας ουσιαστική βοήθεια στην ομάδα μέσα στο παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι. Κάτι που φέτος ο Γκαρσία δεν έχει δείξει σχεδόν καθόλου. Γι αυτό και δικαίως έχει χάσει την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Ειδικά αν συζητάμε πως αυτός που του πήρε αυτή την θέση, είναι ο Άμραμπατ.

Ζητείται… καλούπι

Το τεράστιο ζήτημα του Λιβάι, είναι πως τακτικά αρνείται να μπει σε καλούπι. Και ήταν δεδομένο πως αυτό θα φαινόταν πολύ περισσότερο φέτος, που η ΑΕΚ έχει ποιότητα στην μεσοεπιθετική της γραμμή και δεν θα έχει την περυσινή λογική του πάρε Γκαρσία την μπάλα, πέρνα όποιον βρεις μπροστά σου και κάνε ότι σου κατεβαίνει στο κεφάλι. Είχα γράψει πολύ νωρίς μέσα στο Σεπτέμβρη, πως φέτος το παιχνίδι αλλάζει για τον Λιβάι. Και μπορεί να είναι για καλό που δεν θα τα περιμένει όλα η ΑΕΚ από τα πόδια του, όπως πέρυσι, αλλά θα είναι και ζόρικο διότι θα πρέπει πλέον ο Γκαρσία να βγάλει συνεργασίες.

Ζορίζεται πολύ σ’ αυτές τις συνεργασίες ο Λιβάι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, που είναι ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα, ο Μισελέν έκανε πέντε οβερλαπ στην πλευρά του και δεν πήρε ούτε μια φορά την πάσα από τον Γκαρσία. Και δεν την πήρε διότι ο Γκαρσία δεν έχει μάθει να παίζει έτσι. Είναι βέβαιο πως αυτή την έμφυτη ροπή προς την ποδοσφαιρική αναρχία, προς το να παίξει μπάλα και όχι ποδόσφαιρο, την είχαν εντοπίσει πρώτοι στην Αλκμαάρ που είναι μανούλες στο να «σκανάρουν» πιτσιρικάδες. Εξ ου και τον άφησαν να φύγει τόσο εύκολα.

Πρέπει να το παλέψει

Από την άλλη μεριά, είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως παίκτες με τα προσόντα του Λιβάι, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα. Και αν αυτά τα προσόντα τα είχε παίκτης προσηλωμένος στην τακτική και με σωστές επιλογές κάθε φορά που θα είχε την μπάλα στα πόδια του, θα κόστιζε πολλά περισσότερα εκατομμύρια απ’ αυτά που τον πήρε η ΑΕΚ και θα έπαιζε στην Ισπανία ή την Ιταλία. Από την άλλη μεριά, η ΑΕΚ πρέπει να το «παλέψει» όσο μπορεί αγωνιστικά, αυτό το πρότζεκτ Γκαρσία. Να το παιδέψει, για να βρει την άκρη να το αξιοποιήσει.

Στο ματς της Πέμπτης ο Γιαννίκης έβαλε τον Λιβάι ολόκληρο 90άλεπτο. Και από τα 90 λεπτά, περίπου τα 80 τα έβγαλε στο αριστερό άκρο και όχι στο δεξί. Το έχει ξανακάνει και σε προηγούμενα ματς. Αυτό ίσως να σημαίνει πως κάτι έχει στο μυαλό του ο Γιαννίκης, σχετικά με το ανακάτεμα της τράπουλας που λέγαμε. Ίσως δηλαδή μια μετακίνηση του Τσούμπερ προς τον άξονα. Θα δείξει στα επόμενα παιχνίδια. Πάντως είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ αξίζει τον κόπο να το ψάξει και το «παλέψει» μήπως της βγει το πρότζεκτ Λιβάι. Όχι φυσικά με το ζόρι, ούτε κάνοντας κακό στην ομάδα. Στο τέλος της ημέρας άλλωστε, αυτό που πάντα μετράει περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι το καλό της ΑΕΚ.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X