Η ΑΕΚ βρήκε τον προπονητή που έψαχνε, να δείξει και πως ξέρει τι να τον κάνει

Η ΑΕΚ βρήκε τον προπονητή που έψαχνε, να δείξει και πως ξέρει τι να τον κάνει
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ και την ανανέωση του Αργύρη Γιαννίκη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Αργύρης Γιαννίκης μίλησε για αλλαγές που σκέφτεται στη συνέχεια, χωρίς βέβαια να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς το που πέφτει το βάρος. Αν μιλάει δηλαδή για κάποιες προσθήκες, αν μιλάει για αλλαγή σε σχέση με τη θέση κάποιων παικτών στο rotation ή αν μιλάει για διαφορετική τακτική προσέγγιση. Η αλήθεια είναι πως η κουβέντα τις τελευταίες μέρες έχει πάει κυρίως στο τελευταίο

Το θέμα είναι καθαρά οι προτεραιότητες. Τις οποίες δεν τις θέτω εγώ, ούτε κανείς άλλος έξω από τα κέντρα αποφάσεων στην ΑΕΚ. Τις θέτει η ίδια η ΑΕΚ. Οι ανάγκες της διαχείρισης τίθενται πάντα ανάλογα με αυτές τις προτεραιότητες..

Η ομάδα έχει πάει σε ένα προπονητή, που θεωρώ πως έχει την υποδομή να τη πάει στο δρόμο που πρέπει να πάει κι έχει καθυστερήσει πολύ να αρχίσει να τον ακολουθεί. Είναι δεδομένο πως αυτός ο προπονητής θα αναπτύξει και δικά του στοιχεία που δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα ως κομμάτια του προφίλ του, μέσα από την ανάπτυξη της ομάδας μαζί του.

Έγραψα κι αμέσως μετά το ματς με τον ΟΦΗ, πως η εντύπωση που έχω είναι ότι πλέον η προσέγγιση του Γιαννίκη, ο στόχος που θέτει και θέλει να προσαρμόσει το δυναμικό που διαχειρίζεται στις ανάγκες του, αρχίζει και ξεκαθαρίζει… την ήρα από το στάρι. Κι αυτό το θεωρώ καλό. Και είναι καλό, όταν ξέρεις πως είσαι σε διαδικασία μετάβασης. Και πριν έρθει ο Γιαννίκης η ανάγκη αυτή ήταν. Για μια διαδικασία μετάβασης από το αντί-ποδοσφαιρικό που ζήσαμε επί μακρόν, σε κάτι άλλο. Πιο ορθόδοξο, πιο ποδοσφαιρικό. Με τον Γιαννίκη η διαδικασία αποκτά και συγκεκριμένα ζητούμενα. Τα οποία αναδεικνύουν στα δικά μου μάτια τουλάχιστον και τις σοβαρές παθογένειες που εξακολουθεί να έχει το ρόστερ της ΑΕΚ.

Ένα πρόβλημα που γίνεται κατανοητό ξεκάθαρα, τώρα στο μέσο της σεζόν. Κι αυτό δημιουργεί άλλο πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμο μεν, γιατί αφορά τη φετινή σεζόν, αλλά πρόβλημα. Μπορεί να υποστηριχθεί η μόνιμη απαίτηση για το μέγεθος της ΑΕΚ, για σταθερότητα κι από πλευράς αποτελεσμάτων, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο στόχο του ο προπονητής; Μη περιμένετε την απάντηση, δεν την έχω.

Μακροπρόθεσμα, είναι προφανής η απάντηση. Προσαρμόζεις τον σχεδιασμό σου σε αυτό που επιδιώκει ο προπονητής που στηρίζεις κι εμπιστεύεσαι. Βραχυπρόθεσμα είναι το θέμα. Να υπάρχει συνειδητοποίηση των ιδιαιτεροτήτων κι αντιστάσεις σε καταστάσεις που όπως είσαι, δύσκολα θα αποφύγεις. Φυσικά και ο προπονητής έχει ρόλο στο ενδιάμεσο. Ενδεχομένως να πρέπει να βρει με τη σειρά του μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις σταθερές του αγωνιστικού στόχου που έχει και στην ανάγκη η ομάδα να ανταποκριθεί και στις άμεσες μίνιμουμ απαιτήσεις. Από αυτό δε μπορείς να ξεφύγεις, ό,τι και να πω ή να ήθελα εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος.

Με την έλευση του Γιαννίκη υπήρξε μια κομβική εξέλιξη

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως η ΑΕΚ είναι σε μεταβατική φάση από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, με την έλευση του Γιαννίκη είχαμε μια κομβική εξέλιξη. Γιατί στην ουσία ξεκίνησε μια άλλη, διαφορετική διαδικασία μετάβασης, με πολύ διαφορετικά και πιο συγκεκριμένα ζητούμενα πλέον. Από έναν προπονητή που αναγκαστικά στη πρώτη φάση θα δουλέψει με ό,τι έχει βρει και φυσικά δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Που ξέρει πως άμεσα μπροστά του έχει μια μεταγραφική περίοδο που δε φτιάχνονται νέες ομάδες, ούτε γίνονται ριζοσπαστικές παρεμβάσεις.

Όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία δε θα τα αντιμετωπίσει και δε θα τα λύσει μόνος του ο Γιαννίκης. Είναι ζητήματα όλου του συλλόγου στη παρούσα φάση.

Χρειάζονται μια κοινή στρατηγική αντιμετώπιση. Αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα. Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, όλη η ιστορία με τον Αργύρη Γιαννίκη δεν είναι μια απλή ιστορία στο στυλ «άστον να δούμε πως θα πάει κι ανάλογα πράττουμε». Η ιστορία με τον Γιαννίκη για να πιάσει, με όποιο τρόπο διαχείρισης κριθεί ο καλύτερος βραχυπρόθεσμα, πρέπει να είναι πρώτα και κύρια, υπόθεση όλης της ΑΕΚ. Του συλλόγου. Της διοίκησης, των στελεχών της. Κι έτσι να περνάει και στον κόσμο.

Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει αποδείξει πολλές φορές πως κριτήριο διαθέτει. Όσο και να πικραίνονται αφάνταστα από την κατάσταση που εξελίσσεται βαθμολογικά και φέτος, αν τους δώσεις να καταλάβουν πως εδώ γίνεται κάτι στο οποιο πιστεύουμε όλοι, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, με ποιον θέλουμε να πάμε και ψάχνουμε τον καλύτερο τρόπο για να φτάσουμε εκεί, οι ΑΕΚτζήδες θα το καταλάβουν, θα το εισπράξουν και θα το αντιμετωπίσουν ανάλογα.

Στη προηγούμενη τριετία, η μεγάλη γκρίνια δεν είχε να κάνει μόνο με τα αποτελέσματα, αλλά κι επειδή υπήρχαν συγκεκριμένα σημάδια που ο κόσμος τα έβλεπε κι έδειχναν πως υπήρχε έλλειμμα κυρίως στρατηγικής. Πως η ομάδα αφηνόταν συνεχώς να ανταποκρίνεται σε εξελίξεις που δε μπορούσε να ελέγξει, πολύ περισσότερο να προκαθορίσει.

Ολοι στην ΑΕΚ υπέρ της παραμονής Γιαννίκη

Αυτή τη περίοδο δε θα βρεις κανέναν εντός ΑΕΚ που να μην εκφράζει τη πίστη του για την επιλογή του Αργύρη Γιαννίκη και η απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να προχωρήσει από τώρα στην ενεργοποίηση της οψιόν για το συμβόλαιο του, όσο κι αν με τα συμβόλαια των προπονητών πάντα η σημασία είναι περισσότερο σημειολογική, έκανε πολλούς χαρούμενους μέσα στην ομάδα. Κι εμένα για να πω την αλήθεια, δε χρειάζεται να κρύβουμε λόγια.

Όμως… Η πίστη, η εμπιστοσύνη, η στήριξη, δεν είναι μόνο θέμα άποψης. Είναι και θέμα πολιτικής, στρατηγικής, θέσης όλου του συλλόγου, που θα γίνεται ξεκάθαρη. Και γίνεται πιο απαραίτητο αυτό, όσο αντιλαμβάνεται κανείς πως μετάβαση σε ποδοσφαιρική κανονικότητα, μετά απ΄όσα έγιναν την προηγούμενη τριετία, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς κι άλλο πόνο και δάκρυα.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν και τη δική της δομή, τα χαρακτηριστικά, τη νοοτροπία, αλλά και λόγω του προφίλ του συγκεκριμένου προπονητή, για την ΑΕΚ ο δρόμος που βλέπει πως μπορεί να ακολουθήσει με τον Γιαννίκη, είναι μονόδρομος. Αλλά είναι και πολύ σοβαρή υπόθεση αντίστοιχα. Που απαιτεί συντονισμό και ξεκάθαρη στάση προς τα έξω, ως προς το πλάνο, τα χαρακτηριστικά, τους στόχους.

Καταλαβαίνω πως σε κάποιους θα φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, όταν σκέφτονται πως μιλάμε για τον Αργύρη Γιαννίκη, χωρίς προηγούμενες περγαμηνές, πέρα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική εικόνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επειδή ξέρω πως φαίνονται υπερβολικά, πιστέψτε με θα απέφευγα να τα εκφράσω έτσι, αν δεν είχα υπόψη μου στοιχεία που με κάνουν βέβαιο πως τον προπονητή που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς με τον τρόπο που χρειαζόταν, η ΑΕΚ τον βρήκε. Τώρα πρέπει να αποδείξει πως ξέρει τι πρέπει να κάνει με αυτόν.

Και ξέρω και κάτι άλλο. Αν δε βγει με τον Γιαννίκη στην ΑΕΚ, πολλοί από τους… απέναντι της θα χαρούν και θα ανακουφιστούν πολύ. Κι έχουν συγκεκριμένους λόγους γι΄αυτό. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τι λένε και τι γράφουν, γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, με υγεία.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X