Καθαρά ποδοσφαιρικά, ένας χαφ δεν (του) αρκεί

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ένας χαφ δεν (του) αρκεί
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πιο άμεση αγωνιστική ανάγκη, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να προοδεύσει το πρότζεκτ Γιαννίκη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν δεν κάνω κάποιο συγκλονιστικό λάθος, είναι η πρώτη φορά που εμπράκτως η ΑΕΚ δείχνει να πιστεύει σ’ ένα προπονητικό πρότζεκτ, παρότι με βάση τα αποτελέσματα φαίνεται να έχει στραβώσει. Για παράδειγμα, δεν έκανε κάτι αντίστοιχο τον περασμένο Οκτώβρη με τον Μιλόγεβιτς. Μόλις λίγο στράβωσε, το τέλειωσε.

Τώρα η ΑΕΚ το διαχειρίζεται εντελώς διαφορετικά. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρότζεκτ Γιαννίκη, μετά από αγωνιστικό στραπάτσο και την δίνει στην πράξη και όχι με διαρροές. Βεβαίως η πραγματικότητα είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, μια ξεκάθαρη εικόνα αυτού του πρότζεκτ. Από την άλλη μεριά, η ποδοσφαιρική λογική λέει πως κανένα απολύτως πρότζεκτ, δεν μπορεί να βγει μέσα σε δυο μήνες. Ειδικά όταν έχει ξεκινήσει να «τρέχει» μήνα Οκτώβρη και όχι καλοκαίρι.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να μην τρελάνουμε τον κόσμο. Η προσέγγιση για το τι είναι και τι δεν είναι το φετινό ρόστερ, δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Η φετινή ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει βάλει πολλή ποιότητα στην μεσοεπιθετική της γραμμή, σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια και έχει λύσει το πρόβλημα της στο αριστερό άκρο της άμυνας. Μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα θέλει συζήτηση η θέση του δεξιού μπακ, δεν «τραβάει» η φάση στα στόπερ και στα χαφ υπάρχει μια μαύρη τρύπα μεγέθους πανσελήνου του Αυγούστου.


Κενό που δεν προέκυψε τώρα

Αυτή η πραγματικότητα του ρόστερ, φυσικά και δεν προέκυψε τώρα που η ΑΕΚ έχασε από τον ΟΦΗ και έμεινε έντεκα βαθμούς πίσω. Υπήρχε και όταν στο μείον τρία από τον ΟΣΦΠ. Ευθύνεται αυτή η πραγματικότητα που από το μείον τρία, πήγε στο μείον 11; Φυσικά. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ποιο από τα παραπάνω ζητήματα του ρόστερ κόστισε περισσότερο; Όλα κόστισαν. Αλλά πιο καθοριστικό και για την εικόνα της ομάδας και για τα (στραβά) αποτελέσματα, είναι η μαύρη τρύπα στα χαφ. Διότι εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι, εκεί κρίνεται πως θα λειτουργήσει μια ομάδα. Από τα χαφ χάθηκε το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, από τα χαφ και το ματς με τον ΟΦΗ. Προχείρως, νάτοι οι έξι από τους έντεκα βαθμούς της διαφοράς.

Ο Γιαννίκης έχει δοκιμάσει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς στα χαφ. Τον Σιμόες με τον Σιμάνσκι, τον Σιμόες με τον Λε Ταλέκ, τον Σιμόες με τον Σάκχοφ, τον Λε Ταλέκ με τον Σιμάνσκι, τον Λε Ταλέκ με τον Σάκχοφ, τον Σιμάνσκι με τον Σάκχοφ. Τίποτε δεν λειτούργησε, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως δεν είναι θέμα συνδυασμού αλλά προσώπων. Τελεία και παύλα. Τούτου δοθέντος, υπάρχει ένα ξεκάθαρο δεδομένο. Καθαρά ποδοσφαιρικά, για την ΑΕΚ, για το πρότζεκτ του Γιαννίκη, δεν αρκεί η προσθήκη μόνο ενός χαφ. Ούτε διοίκηση είμαι, ούτε πληρώνω από την τσέπη μου, ούτε μπορώ να επιβάλλω μεταγραφικό μπάτζετ. Με αμιγώς ποδοσφαιρική προσέγγιση όμως, η ΑΕΚ τον Γενάρη χρειάζεται δυο ποιοτικούς ενδεκαδάτους μέσους.


Η διαφορά του ενός από τους δυο

Αν αποκτήσει μόνο έναν χαφ, που εννοείται πως θα είναι υψηλού επιπέδου και θα κάνει την διαφορά μέσα στο γήπεδο, φυσικά και θα βελτιώσει την κατάσταση. Ενδεχομένως να βοηθήσει και τους δίπλα του στην μεσαία γραμμή, να ανέβουν κάπως αγωνιστικά. Όμως για να ξέρουμε τι λέμε, αυτό που ποδοσφαιρικά θέλει να πετύχει η ΑΕΚ μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της μεσαίας γραμμής της, δεν θα το πάρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι πρόβλημα ξεκάθαρα δεν είναι μόνο στην θέση του οκταριού, που το έχουμε κουβεντιάσει εκατό φορές, αλλά και σ’ αυτή του εξαριού. Δεν βγήκε (και δεν βλέπω πως θα βγει) ο Λε Ταλέκ και ο Σιμόες πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μόνο με το πάθος του για την ομάδα. Τον αγαπάμε για όσα έχει προσφέρει, αλλά την ομάδα την αγαπάμε περισσότερο και θέλουμε να προοδεύσει ποδοσφαιρικά.

Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Δεδομένα δεν είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου, στη συγκεκριμένη αγορά, να βρεθούν δυο ποιοτικοί χαφ και όπως τους χρειάζεται η ΑΕΚ. Παρόλο που Γενάρη η ΑΕΚ έχει κάνει τις πιο πετυχημένες της κινήσεις. Ενδεχομένως το διαθέσιμο μπάτζετ να μην επιτρέπει καν αυτή την κουβέντα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως, καθαρά ποδοσφαιρικά, η ανάγκη της ομάδας είναι για άμεση προσθήκη δυο βαρβάτων, ενδεκαδάτων χαφ. Και για να είμαι και ειλικρινής, κάπως έτσι φαντάζομαι πως είναι και συνέχεια αυτού που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την ενίσχυση που έγινε στην θέση του τερματοφύλακα και στην μεσοεπιθετική επιθετική γραμμή.


Συνολική βοήθεια…

Επίσης για να ξέρουμε και τι λέμε, με μια συνολική προσέγγιση του ρόστερ, οι ανάγκες για ενίσχυση δεν είναι μόνο στα χαφ. Χρειάζεται στόπερ και επιμένω πως θα πρέπει να γίνει και πάλι κουβέντα για το δεξί άκρο της άμυνας. Από την άλλη κατανοώ πως για περισσότερους από έναν λόγους, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και θα μετατεθούν για το καλοκαίρι. Αλλά το να υπάρξει ενίσχυση στα χαφ με παίκτες ποιοτικούς και με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά που διαθέτει αυτή την στιγμή το ρόστερ, είναι μια επείγουσα ανάγκη. Και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και τις ισορροπίες της. Μέχρι και τα ελλείμματα που υπάρχουν στην άμυνα θα μπορεί να καλύψει.

Από εκεί και πέρα, ίσως θα ήταν και μια συζήτηση, για το αν ο Γιαννίκης θα πρέπει να ανακατέψει λίγο αγωνιστικά την τράπουλα. Εννοώ δοκιμάζοντας έναν σχηματισμό με τριάδα στα χαφ, με την προσθήκη του Τσούμπερ ή ακόμα και με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Κάτι που ακριβώς επειδή χρειάζεται δουλειά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει με συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που (αν) πρέπει να γίνει, θα είναι παράλληλη και ανεξάρτητη με την ενίσχυση που απαιτείται στα χαφ.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X