Ο Aμραμπατ κάνει τα πιο καθοριστικά πράγματα

Ο Aμραμπατ κάνει τα πιο καθοριστικά πράγματα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ποιότητα, την προσφορά και την θέση του Μαροκινού και την ανάγκη της ΑΕΚ να πάρει έναν... Νορντίν στα χαφ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προφανώς για δέκα λόγους ήταν σημαντικότατη η νίκη στη Νίκαια. Και για άλλους τόσους θα είναι σημαντικότατη η νίκη την Δευτέρα επί του ΟΦΗ. Να κάνουμε επιτέλους και καλά και όχι μαύρα ΑΕΚούγεννα. Διότι έχουμε ξεχάσει πως είναι. Ακόμα και την πρωταθληματική σεζόν, μ’ εκείνο το 0-0 με τον Απόλλωνα, μαύρες γιορτές είχαμε κάνει. Τώρα πάντως, νομίζω πως θα σπάσει την Δευτέρα το κακό.

Μετά το ματς της Πέμπτης και ο Μισελέν και ο Μάνταλος, είπαν πως αυτό το γκολ είναι αποτέλεσμα δουλειάς που γίνεται στην προπόνηση. Επιτέλους, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω. Ήταν τεράστιο πρόβλημα και κυρίως τεράστιο αγωνιστικό έλλειμμα για την ΑΕΚ, όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια, πως δεν μπορούσε να πάρει επιθετικά πράγματα στο παιχνίδι της, από τους ακραίους μπακ της.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, το σύγχρονο ποδόσφαιρο και ειδικά για ομάδες που θέλει εύκολους τρόπους να διασπά κλειστές άμυνες, επιτάσσει να υπάρχει η δυνατότητα να βγαίνουν φάσεις, όπως αυτή του γκολ στη Νίκαια. Και επίσης για να ξέρουμε και τι λέμε, όχι άπαξ μέσα στο ματς. Η ΑΕΚ θα πρέπει μέσα σε κάθε 90άλεπτο, να μπορεί να βγάζει συνεχώς τέτοιες φάσεις. Να είναι ένα βασικό στοιχείο του παιχνιδιού της. Και υποθέτω πως προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται η δουλειά στις προπονήσεις.

Αν δεν ήταν ο Άμραμπατ

Βεβαίως έχει πάντα και την σημασία του, το πώς και κυρίως το ποιος αξιοποιεί τους ακραίους μπακ, όταν αυτοί μπαίνουν στο επιθετικό παιχνίδι. Θυμίζω πως στο ματς με τον Παναιτωλικό, για παράδειγμα, ο Μισελέν είχε κάνει τουλάχιστον τέσσερα overlap σαν αυτό που έκανε στην φάση του γκολ στη Νίκαια. Αλλά ο Λιβάι αντί να του περάσει την πάσα, είχε επιλέξει να κάνει ο ίδιος κίνηση προς τον άξονα. Χωρίς νόημα και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.


Στην φάση του γκολ με τον Ιωνικό, ήταν προφανώς η δέουσα και η σωστή κίνηση που έκανε στο ανέβασμά του ο Μισελέν. Αλλά αν δεν υπήρχε η κάθετη «μαχαιριά» στην άμυνα του Άμραμπατ, όλη η προσπάθεια θα πήγαινε περίπατο. Και γενικώς, πολλά θα πήγαιναν περίπατο στο παιχνίδι της ΑΕΚ, ίσως και στα φετινά αποτελέσματα της ΑΕΚ, αν δεν έκανε πράγματα μέσα στο γήπεδο ο Μαροκινός. Αν μάλιστα κάποιος βάλει τα παιχνίδια ένα προς ένα, θα διαπιστώσει πως ο Άμραμπατ κάνει τα πιο καθοριστικά πράγματα.

Στον Βόλο, έδωσε το γκολ στον Τσούμπερ. Στη Ριζούπολη το γκολ στον Αραούχο. Στα Γιάννενα σκόραρε ο ίδιος. Με τον Ατρόμητο και με τον ΟΣΦΠ, μπήκε και άναψε σπίθα σε μια σχεδόν σβηστή επιθετική λειτουργία. Ακόμα και στην Τρίπολη, που επιμένω πως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε οτιδήποτε ποδοσφαιρικό, ο Άμραμπατ ήταν αυτός που έκανε τα ελάχιστα ποδοσφαιρικά που μπορούσαν να συμβούν σ’ εκείνον τον βούρκο. Κυρίως διότι ο Μαροκινός βγάζει κάθε φορά όχι μόνο την ποδοσφαιρική του κλάση, αλλά και την σωματοδομή του. Παίζει εξίσου καλά, αν κάποιος τον παρατηρήσει προσεκτικά, τόσο με την τεχνική του, όσο και με την δύναμη του. Ακόμα και με την έκρηξη που έχει ήδη στα πρώτα βήματα.

Συνολικά από την αρχή της σεζόν, βγάζοντας έξω τον Αραούχο που είναι κάτι ξεχωριστό και προσφέρει πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει, ο Άμραμπατ είναι αυτός που κάνει τα πιο καθοριστικά στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Και αν δεν είχε και τις ατυχίες με τους τραυματισμούς στην αρχή, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Περισσότερο για την ομάδα. Με βάση δηλαδή αυτά που έχουμε δει από τον Άμραμπατ, ήταν μεγάλη και σημαντική τελικά η απουσία από το παιχνίδι της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ.

Από τα δεξιά, στον άξονα

Αν πάντως βάλουμε ως δεδομένο στο τραπέζι, πως όλοι θα είναι ετοιμοπόλεμοι χωρίς απουσίες, νομίζω πως θα είχε ένα αγωνιστικό ενδιαφέρον, να δούμε μια τριάδα πίσω από τον Αραούχο, με τον Μαροκινό σε ρόλο ελεύθερο στον άξονα και τον Τσούμπερ με τον Λιβάι στα δυο άκρα. Θυμίζω πως το αρχικό πλάνο, κάπως έτσι ήταν. Και αυτή η τριάδα είχε παίξει μαζί στο Ηράκλειο και το ματς με τον ΟΦΗ, μέχρι να αποβληθεί ο Γκαρσία. Αλλά με τον Άμραμπατ στο αριστερό άκρο και τον Τσούμπερ στον άξονα.

Και ήταν λογικό η αρχική σκέψη για τον Μαροκινό, ήταν να πάει στα άκρα της επίθεσης. Τα περισσότερα ματς της καριέρας του, τα έχει κάνει ως δεξί και ως αριστερό εξτρέμ. Πολύ λιγότερα έχει παίξει στον άξονα. Και όσες φορές μάλιστα πήγαινε εκεί, ήταν για να πάρει ρόλο σέντερ φορ. Κάτι σαν ψευτο-εννιάρι. Τώρα όμως, αυτό που δείχνει και ο ίδιος ο Άμραμπατ, είναι πως το επιδιώκει να κινείται ως ελεύθερος στον άξονα. Αν το έχετε προσέξει, το κάνει σχεδόν σ’ όλο τα ματς, παρόλο που τυπικά η θέση του είναι στο δεξί άκρο.

Το έκανε και στην Τρίπολη και μάλιστα ο Γιαννίκης κάποια στιγμή άλλαξε και τον σχηματισμό και έφερε τον Μαροκινό δίπλα στον Αραούχο. Το έκανε και στη Νίκαια. Και πάλι ο Γιαννίκης άλλαξε το σχήμα και τον έφερε τον Άμραμπατ πίσω από τον φορ και έβαλε τον Λιβάι δεξιά. Και παρόλο που ο Γκαρσία δεν ήταν καλός στο ματς με τον Ιωνικό, στο διάστημα που έπαιξε η ΑΕΚ μ’ αυτή την τριάδα, ρόλαρε καλύτερα επιθετικά, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο ο προπονητής. Έστω και αν όλα τα καθοριστικά πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ μέχρι τώρα, ο Άμραμπατ τα έχει κάνει ξεκινώντας προσπάθειες από το δεξί άκρο.

Και κάτι τελευταίο. Εννοείται πως η ΑΕΚ χρειάζεται έναν χάφαρο βαρβάτο στην μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Χθες στην εκπομπή εδώ στο enwsi.gr, κάποιος φίλος έγραψε πως πρέπει να πάρει έναν Άμραμπατ στα χαφ. Η πιο εύστοχη περιγραφή. Αυτό ακριβώς. Έναν χαφ με την δύναμη, την ένταση, την φυσική κατάσταση (που είναι πραγματικά είναι ασύλληπτη) και την ποιότητα που έχει ο Άμραμπατ.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X