Για... θάνατο μας έπαιξαν και με Αοσμαν μέσα με μας κι έξω με τον Άρη

Για... θάνατο μας έπαιξαν και με Αοσμαν μέσα με μας κι έξω με τον Άρη
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το πέρασμα της ΑΕΚ από τη Νίκαια και η απάντηση στους... ειδικούς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ίσως οι περισσότεροι να μη θεωρούν τη χθεσινοβραδινή νίκη της ΑΕΚ ως κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Ίσως έχουν «μασήσει» από το όργιο προπαγάνδας από πέρσι, σε σχέση με υποτιθέμενη στήριξη που είχε η προσπάθεια του Ιωνικού να ανέβει, από πλευράς ΑΕΚ. Είναι τόσα πολλά τα τρελά, παλαβά και παντελώς αστήρικτα που έχει αναφέρει η ερυθρόλευκη προπαγάνδα , που είναι κατανοητό σε κάποιο βαθμό κάποιος να έχει σκεφτεί «βρε λες;». Δεν είναι πρόθεση μου να κάνω εδώ το μαύρο άσπρο, ούτε να κοροϊδέψω κανέναν. Υπήρχαν καλές σχέσεις. Και μπορεί να υπάρχουν και με άλλες ομάδες, όπως υπάρχουν και κακές σχέσεις με κάποιες άλλες.

Αλλά στην ΑΕΚ επιχείρησαν να φορτώσουν πράγματα και με επιχειρήματα αβάσιμα, για γεγονότα ανύπαρκτα. Κι όμως, η προπαγάνδα πέτυχε. Η ΑΕΚ στοχοποιήθηκε, ακόμη κι από τον Κλάτενμπεργκ, με βάση αυτή τη παπαρολογία για το πρωτάθλημα της Super League 2. Ακόμη και διαιτητές έχουν επηρεαστεί από αυτό και νιώθουν την ανάγκη υπό την πιεση του Κλάτενμπεργκ, να «ρεφάρουν», για κάτι όμως που ποτέ δεν συνέβη.

Τι έλεγαν οι… ειδικοί

Ελάχιστοι θα το παρατηρήσατε, αλλά η προπαγάνδα του οσφπ, που δεν αφήνει το παραμικρό να πέσει κάτω και ασχολούνται πλέον με ολόκληρα άρθρα ακόμη και με τους ορισμούς των διαιτητών στον οσφπ Β΄, πριν το Ιωνικός – ΑΕΚ δεν έβγαλε στο προσκήνιο το παραμικρό. Απολύτως τίποτα. Ουδεμία… εξυπνάδα, βασισμένη σε αυτά που έλεγαν πέρσι. Αντίθετα κάποιοι πάντα πολύ καλά πληροφορημένοι για όλα τα θέματα που έχουν ενδιαφέρον για τον οσφπ, πρόβλεψαν δημόσια πως ο Ιωνικός θα παίξει πολύ δυνατά και στα ίσια αυτό το ματς.

Δικαιώθηκαν. Και την επομένη του αγώνα, δε θα βρείτε πουθενά οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς ερυθρόλευκης προπαγάνδας για τη νίκη της ΑΕΚ. Γιατί; Γιατί ξέρουν προφανώς τι έχει γίνει το βράδυ της Πέμπτης στην Νεάπολη.

Η ΑΕΚ όχι απλά δε συνάντησε κάποια ας πούμε φιλική ατμόσφαιρα, αλλά συνάντησε ένα απόλυτα εχθρικό κλίμα. Από τα προφανή, αυτά που είδα προσωπικά στο γήπεδο, φυσικά ξεχωρίζω την απίστευτη συμπεριφορά του πάγκου του Ιωνικού, με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Σπανό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι διαμαρτυρίες, οι φωνές, οι τσαμπουκάδες με το παραμικρό, λες και παιζόταν η χρονιά τους σε αυτό το ματς. Ένα ματς με την ΑΕΚ, ενώ έχουν συγκεντρώσει ήδη πολλούς περισσότερους βαθμούς απ’ όσους θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στο ξεκίνημα της σεζόν.

Αλλά υπάρχουν κι αυτά που δεν είναι προφανή. Υπάρχουν περιστατικά στο περιθώριο του αγώνα, που συνιστούν για τους ανθρώπους της ομάδας που τα έζησαν, το πιο εχθρικό κλίμα που έχουν συναντήσει φέτος σε εκτός έδρας ματς ως τώρα. Ένα κλίμα μάλιστα, για το οποίο είχαν πάρει καθώς φαίνεται σαφή μηνύματα και τα 24ωρα πριν το ματς, με αποτέλεσμα να μη τους προκαλέσει καν έκπληξη.

Η διαφορά του Ιωνικού και ο Αρης

Πάμε και στο άλλο. Ο Ιωνικός, που η προπαγάνδα του οσφπ τον παρουσίαζε όπως τον παρουσίαζε, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Άοσμαν απέναντι στην ΑΕΚ και να τον δηλώσει για να εκτίσει τιμωρία στο ματς με τον Άρη! Όχι με όποιον κι όποιον, με τον Άρη! Δε θα κρίνω εδώ το σκεπτικό, με βάση αγωνιστικά κριτήρια. Θα το κρίνω με βάση όσα υποστήριζε η προπαγάνδα. Ο καλύτερος παίκτης του Ιωνικού επιλέχθηκε να παίξει με την ΑΕΚ και όχι με τον Άρη. Ασορτί κι αυτό, με όλα όσα περιγράφονται και πιο πάνω.

Για… θάνατο έπαιξε ο Ιωνικός την ΑΕΚ και γι’ αυτό τον λόγο, συν το γεγονός πως αποδεδειγμένα πρόκειται για υπολόγισιμο αντίπαλο, μιλάμε για μια σπουδαία νίκη. Η οποία μάλιστα θα μπορούσε άνετα να είναι και με μεγάλο σκορ, κάτι που θα την έκανε ακόμη πιο σπουδαία.

Από κει και πέρα, τώρα που είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, με τον οσφπ να έχει τεράστια πλεονεκτήματα σε πολλά επίπεδα επιρροής και να μοιάζει πανίσχυρος, είναι και η ώρα που η ΑΕΚ θα μετρήσει φυσικά φίλους κι εχθρούς. Σαφώς στο μέτρημα αυτό, ειδικά αυτή τη περίοδο, οι φίλοι θα βγουν πολύ λιγότεροι. Ελάχιστοι ίσως. Απειροελάχιστοι μπορεί.

Τα σημειώνω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό όλοι να καταλάβουν πως είμαστε σε μια περίοδο που η ομάδα στηρίζεται αποκλειστικά στην ίδια, στη διοίκηση της και κυρίως στον κόσμο της. Δέχεται πολύπλευρες απειλές από ένα σύστημα που θέλει να της δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, άρα τη φοβάται. Αυτό το έχουν καταλάβει οι πάντες. Η ΑΕΚ έχει την ομάδα της να αντιπαρατάξει, τη προσπάθεια του διοικητικού της μηχανισμού όπως κι όπου μπορεί να αντιμετωπίζει τις απειλές και πρώτα και κύρια επαναλαμβάνω, τον κόσμο της.

Ο κόσμος να συνεχίσει τη στήριξη

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να συνεχίσει να στηρίζει την ομάδα με τον τρόπο που το κάνουν ως τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κι ως μήνυμα προς τα έξω, να είναι η ΑΕΚ πρώτη στα εισιτήρια στο κλείσιμο του πρώτου γύρου και σε απόλυτους αριθμούς και σε μέσο όρο. Είναι το βασικό μέσο για να πάρουν όλοι όσοι πρέπει να πάρουν το μήνυμα πως αν θέλουν να κάνουν το χατίρι των αντιπάλων της και να προσπαθήσουν να της επιφέρουν πλήγματα, τότε πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν να κάνουν με την ομάδα που διαθέτει το μεγαλύτερο ενεργό κομμάτι φιλάθλων αυτή τη στιγμή. Το οποίο σύντομα, με την επιστροφή στη Φιλαδέλφεια, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Αυτά είναι τα όπλα της ΑΕΚ σήμερα, σε έναν πόλεμο πολυμέτωπο, που δε ξέρεις από τη μια μέρα στην άλλη ποιος θα ξεφυτρώσει, ποιον θα χρησιμοποιήσουν, για να σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε πως οι οκτώ βαθμοί διαφορά, τους κάνουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην ασχολούνται. Και για τη πρώτιά ακόμη ανησυχούν, αλλά κυρίως ανησυχούν με το να βλέπουν την ΑΕΚ να βγάζει υγεία, να έχει μεγάλες βαθμολογικές διαφορές από τον υπόλοιπο έστω ανταγωνισμό. Πολύ απλά, γιατί επειδή είναι ο νούμερο ένα εχθρός κι αντίπαλος τους, τη θέλουν απαξιωμένη. Γιατί ξέρουν πως η απαξίωση πρώτα λειτουργεί, πρώτα αντανακλά στο σκεπτικό των ίδιων της των οπαδών.

Το έχω γράψει ξανά εδώ, πολύ θα ήθελα να μιλούσαμε μόνο για ποδόσφαιρο. Αλλά στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Δεν είναι η ΑΕΚ αυτή που το καθιέρωσε έτσι, υπήρξε θύμα αυτής της κατάστασης. Τυγχάνει τώρα να έχει μια διοίκηση εδώ κι οκτώ χρόνια που μπορεί να παίξει και τη μπάλα όπως έχουν επιβάλλει να παίζεται εδώ. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και να λέμε πως δε τρέχει τίποτα, αρκεί εμείς να παίζουμε καλά κλπ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, είναι μια βάση και για τα υπόλοιπα, όμως η καλή πορεία κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Και για να λειτουργήσουν όλοι υπέρ σου, η εσωτερική συσπείρωση είναι κεφαλαιώδες ζήτημα.

Η ομάδα θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη και τη Δευτέρα απέναντι στον ΟΦΗ σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδια. Όποιος θέλει να το βλέπει στο στυλ «έλα μωρέ, αν δε μπορούμε να κερδίσουμε τον ΟΦΗ» κι όλα αυτά τα ωραία, ας το βλέπει έτσι. Με γεια του με χαρά του. Προσωπικά δε θα πάρω. Όλα τα ματς είναι πάρα πολύ δύσκολα, όλοι οι αντίπαλοι αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα όπλα τους με την ΑΕΚ και όχι με τους αντιπάλους της. Καθίστε να δείτε τι κάνουν όλοι με τις τιμωρίες των παικτών τους. Όχι μόνο με τον οσφπ. Αλλά και με τον ΠΑΟΚ.

Τον ίδιο ΠΑΣ αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ και τον ίδιο η ΑΕΚ; Που ήταν ο Περέα, να εκμεταλλευθεί το σε ρυθμούς χελώνας κινούμενο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ; Τιμωρημένος…

Ο Αστέρας Τρίπολης προτίμησε να παίξει με όλους τους βασικούς σε πολύ δύσκολες συνθήκες με την ΑΕΚ και με τον Παναιτωλικό που κανονικά γι’ αυτούς ήταν πιο απαιτητική η ανάγκη για νίκη, έκαναν επτά αλλαγές! Ακόμη και τερματοφύλακα άλλαξε ο Ράσταβατς. Επτά αλλαγές! Και το ματς ήταν για 0-3, αλλά με τεράστιο φάρδος το γλίτωσαν και τελικά βρήκαν και γκολ στις καθυστερήσεις.

Για τον οσφπ δεν το συζητάμε καν. Είναι δεδομένο πλέον πως με αυτόν βάζουν όλοι να εκτίσουν οι τιμωρημένοι τους.

Δεν υπάρχει λοιπόν «να κοιτάμε μόνο τη μπάλα». Να κοιτάμε τη μπάλα και όλα τα άλλα μαζί. Και να ξέρουμε πως με το πάθος που καλλιεργείται κατά της ΑΕΚ, με το κυριαρχικό προφίλ που προωθεί ο αντίπαλος και με βάση τη πολιτική κατάσταση και κάνει όλο και περισσότερους να θέλουν να είναι… φίλοι του, κάθε νίκη είναι μεγάλη, κάθε νίκη είναι σημαντική, με όποιο τρόπο και να έρθει. Και κάθε νίκη μπορει να έρθει μόνο με ιδρώτα κι αίμα.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X