Σίγουρα δεν είναι ακόμα ΑΕΚ που θέλουμε, το ζήτημα είναι να μη μείνει η δουλειά στη μέση

Σίγουρα δεν είναι ακόμα ΑΕΚ που θέλουμε, το ζήτημα είναι να μη μείνει η δουλειά στη μέση
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το μακρύ δρόμο που πρέπει να τραβήξει η ΑΕΚ για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει και πρέπει ενόψει της εισόδου στο νέο γήπεδο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ας με συγχωρέσετε για τον πληθυντικό στον τίτλο, ίσως να υπάρχουν και εκείνοι που να διαφωνούν και να τους αρέσει αυτό που βλέπουν έως σήμερα από την ΑΕΚ. Εννοώ συνολικά και όχι σε μεμονωμένα κομμάτια προόδου που δεδομένα υπάρχει, τόσο αγωνιστικά όσο και σε επίπεδο λειτουργίας και προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι. Βέβαια, επειδή το πράσινο τερέν είναι ο καθρέπτης της γενικότερης προσπάθειας, όλοι επικεντρωνόμαστε πρωτίστως σε αυτό.

Με την ψυχρότητα των αριθμών συμπεραίνοντας λοιπόν, η Ένωση βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν και πέρυσι τέτοια εποχή. Στον ίδιο αριθμό αγώνων του πρώτου γύρου (13), έχει συλλέξει 27 βαθμούς, όσους ακριβώς δηλαδή την περίοδο εκείνη που ξεκίνησε η «επανάσταση» στο ποδοσφαιρικό τμήμα, με πολυεπίπεδες ανακατατάξεις έως και στο οργανόγραμμα του συλλόγου.

Τότε λοιπόν η ΑΕΚ δεν διέθετε το επίπεδο ποιότητας που τη διακρίνει σήμερα μεσοεπιθετικά, έδινε ταυτόχρονα ευρωπαϊκά παιχνίδια τα οποία φέτος δεν υπήρχαν για εκείνη, είχε χάσει τον καλύτερο παίκτη της (Λιβάι Γκαρσία) για δύο μήνες λόγω τραυματισμού, είχε χτυπηθεί από τον covid-19 (Μάνταλος, Σάκχοφ, Μπακάκης. Σβάρνας κ.α.), ενώ ο Ολυμπιακός ήταν δύο σκάλες ανώτερος από την πολύ μέτρια εικόνα που παρουσιάζει φέτος. Ωστόσο βρίσκεται και πάλι στο -8, άρα δε δικαιούται να λέει ότι δεν τρέχει και κάστανο. Τρέχει και παρατρέχει…

Ο τελευταίος που ευθύνεται για τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί από την κορυφή, είναι ο τωρινός προπονητής. Αν και προσωπικά από τον αρχικό ενθουσιασμό που ένιωσα με τη φόρα που εμφανίστηκε στην ομάδα ο Γιαννίκης -προχωρώντας σε τομές και λαμβάνοντας απρόβλεπτες αποφάσεις- τώρα έχω κάπως «παγώσει» με την προβλεψιμότητα στις επιλογές του, είναι αλήθεια ότι μέσα σε 2 μήνες, ουδείς τεχνικός στον κόσμο έχει το χάρισμα να μεταλλάξει ένα προβληματικό σύνολο σε κάτι θεσπέσιο και απόλυτα αποτελεσματικό. Χρόνο δικαιούται και χρόνο πρέπει να έχει. Και αυτόν μπορεί να του τον εξασφαλίσει μόνο το ίδιο το club, ό,τι κι αν λέμε όλοι εμείς που είμαστε έξω από αυτό.

Η σημαντικότητα της προσπάθειας έως το τέλος και η βοήθεια που πρέπει να ζητήσει

Αυτό που κρατώ ως το πλέον αισιόδοξο μήνυμα της έως σήμερα πορείας του Γιαννίκη στον πάγκο της ΑΕΚ, είναι η βελτίωση της νοοτροπίας όταν τα πράγματα δεν της πηγαίνουν καλά. Έχει πάψει να είναι η ομάδα που διαλυόταν όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ ή εκείνη που δεν ήξερε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα όταν το είχε φέρει εκεί που ήθελε. Επί παραδείγματι, έφερε τούμπα το ματς στα Ιωάννινα και κράτησε το υπέρ της σκορ (1-0 και 2-1) στα παιχνίδια με τον ΠΑΟ και τον Άρη σε στιγμές πίεσης. Είναι στοιχεία προόδου, από κάπου έπρεπε να ξεκινήσει και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει πλέον η σιγουριά ότι η ομάδα θα «πολεμήσει» τα παιχνίδια έως το τέλος.

Για να υπάρξει ωστόσο η βελτίωση που απαιτείται ώστε να γίνει κανονικός πρωταθλητισμός, η δουλειά που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Για να βοηθηθεί πραγματικά ο Γιαννίκης και να φέρει την κατάσταση στα αγωνιστικά μέτρα που επιθυμεί, δεν αρκεί μόνο να βελτιωθούν οι μετρήσεις των παικτών στα επίπεδα της έντασης και της αντοχής που εκείνος επιθυμεί ώστε το αγωνιστικό πλάνο του να εφαρμοστεί δίχως εκπτώσεις, απαιτούνται και οι ενέσεις ποιότητας σε θέσεις που ο ίδιος θα κρίνει ότι αυτές θα πρέπει να συντελεστούν.

Η παρεμβατικότητα του προπονητή θα παίξει το ρόλο της. Σημαίνοντα μάλιστα. Δεν είναι μόνο η ανάγκη για άμεση προσθήκη ενός χαφ ποιότητας, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να έχει στο μυαλό του το οποίο θα βοηθήσει την ΑΕΚ να γίνει καλύτερη και πρέπει να ομολογηθεί από τον ίδιο στους δύο διευθυντές. Αυτή η δουλειά που ξεκίνησε το καλοκαίρι, δεν πρέπει να μείνει στη μέση εφόσον ο προπονητής κρίνει ότι απαιτείται ενίσχυση και σε άλλες θέσεις. Αν θεωρεί πως όχι, τότε θα πρέπει εκείνος προϊόντος του χρόνου, να παρουσιάσει σύνολο το οποίο θα βελτιώνεται αγωνιστικά.

Το βαθμολογικό μεταίχμιο που η ομάδα εκ νέου βρίσκεται, δεν θα πρέπει να θολώσει την κρίση για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μην έχουμε ακόμα μία λευκή πετσέτα προτού ακόμα γυρίσει ο χρόνος. Δεν το συζητάμε καν για το «δύο στα δύο» κόντρα σε Ιωνικό και ΟΦΗ, αλλά ακόμα κι αν υπάρξουν απώλειες, η διαδρομή στο μονοπάτι της βελτίωσης θα πρέπει να παραμείνει η ίδια. Η ΑΕΚ εισέρχεται στο καθοριστικό διάστημα που θα κρίνει αν το project που σήμερα ακολουθείται είναι πράγματι ορθά δομημένο και κυρίως αδιαπραγμάτευτο: συνεχής βελτίωση της ομάδας, ενίσχυση με καλύτερους παίκτες από τους υπάρχοντες όπου απαιτείται και κανένα «αλλά» για τον προπονητή. Από εδώ και στο εξής, θα φανούν πολλά.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X