Τώρα έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ, για τον πρώτο γύρο της Super League, για τη συνέχεια και τις μεταγραφές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ξεκίνησε μια περίεργη περίοδος μετά από την Τρίπολη. Δεν έχει αιφνιδιάσει κανέναν. Από τη στιγμή που έληξε το ντέρμπι με τον οσφπ, όλοι είχαμε μπει στο… τριπάκι. Πότε θα έρθει δηλαδή το ματς που θα μας πάει στο -8 ή στο -9. Αυτό δε σημαίνει πως αναγκαστικά θα ερχόταν, αλλά ήταν το πιο πιθανό σενάριο. Ενώ η αρνητική ψυχολογία έχει να κάνει και με τις αντίστοιχες εμπειρίες από τις αμέσως προηγούμενες σεζόν.

Υπάρχει απογοήτευση, κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Υπάρχει όμως και πρόκληση. Να μην αφήσει η ΑΕΚ να συμβεί ό,τι και πέρσι. Οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες. Η ομάδα δε παρουσιάζει στο τέλος του χρόνου τα πρώτα σημάδια αποδιοργάνωσης, που είχαν φανεί στο ίδιο διάστημα πέρσι. Πριν την έλευση του Χιμένεθ και την απόλυτη κατάρρευση που ακολούθησε. Η ΑΕΚ μια σειρά σαν ομάδα την έχει πάρει, έτσι φαίνεται. Αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας ώρα αποδείξεων γι΄ αυτό.

Η ΑΕΚ δε μπορεί να μη κερδίσει Ιωνικό, ΟΦΗ και Λαμία. Ξεκινάμε από κεί. Φυσικά θα συνεχίζει να ζει ακόμη κι αν έχει απώλεια ή απώλειες σε αυτή τη τριάδα αγώνων, αλλά απλά θα ζει. Και θα έχει αρχίσει να κλονίζεται πλέον και η εμπιστοσύνη σε πολλά πράγματα. Αυτό δεν είναι μια άποψη, είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα.

Ποτέ δεν έβαλα από την αρχή ως κριτήριο για το πως βλέπω τη φετινή ΑΕΚ το αν θα πάρει το πρωτάθλημα, ακόμη και κράξιμο έχω φάει γι΄αυτό. Αλλά κάθε πράγμα έχει το όριο του. Δε μπορεί δηλαδή η ΑΕΚ να χάσει βαθμούς και σε αυτά τα τρία ματς, να ανοίξει πιθανά κι άλλο η διαφορά κι εμείς να λέμε όλα βαίνουν καλώς. Εκτός των άλλων επειδή αν χάσει βαθμούς θα σημαίνει πως δε θα βαίνουν όλα καλώς και πως κάτι θα γίνεται λάθος.

Περιβάλλον επικίνδυνα εχθρικό

Ξέρω επίσης πολύ καλά, εδώ τουλάχιστον όσοι με διαβάζεται γνωρίζετε από πότε το έχω επισημάνει, πως η φετινή προσπάθεια της ΑΕΚ διαδραματίζεται σε ένα περιβάλλον που έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνα εχθρικό. Κι αυτός είναι ένας παράγοντας που πάντα παίζει το ρόλο του και ήδη έχει στοιχίσει στην ομάδα μας. Κάθε άλλο παρά το αγνοώ, ούτε μπορώ να πω καν πως έχουμε ήδη δει τα χειρότερα. Ξέρω πως γίνεται κάθε προσπάθεια που μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αλλά εδώ είναι ένα πεδίο που δε παιρνούν όλα από τα χέρι μας. Θα δώσουμε μάχες, άλλες θα τις κερδίσουμε, άλλες θα τις χάσουμε. Απέναντι σου είναι η Πολιτεία μαζί με τους δύο παραδοσιακούς σου αντιπάλους, που ιστορικά αποτελούν και το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της χώρας.

Όμως το τι γίνεται ποδοσφαιρικά με την ομάδα μας, είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας και γι’ αυτό ρίχνω το βάρος στα ματς που έρχονται. Ειδικά σε αυτά που έρχονται, γιατί αυτά θα κρίνουν αν θα μιλάμε για μια διαφορετική σεζόν, στην οποία η ΑΕΚ θα αποδείξει πως άφησε πίσω της τα περσινά, τα προπέρσινα και τα… παρά-προπέρσινα. Κανένα ματς δεν είναι εύκολο, αλλά και καμιά βελτίωση δε μπορεί να προχωρήσει και να παγιωθεί, αν δεν είσαι σε θέση όταν το έχεις ανάγκη, να επιβάλλεις στη πραγματικότητα ένα σερί νικών με τους αντιπάλους που έχεις μπροστά σου. Να λέμε την αλήθεια.

Κι άδικος με την ομάδα δεν στέκεται κανείς ως τώρα, ούτε πιστεύω θα σταθεί κάποιος ακόμη κι αν έχουμε κάποιες νέες απώλειες άμεσα. Αρκεί να έχεις δει ξεκάθαρα πως εμείς κάναμε όλα όσα έπρεπε, αλλά κάποιο αποτέλεσμα δε πήγε καλά, από παράγοντες που δεν εξαρτήθηκαν από μας.

Πρέπει να πάρει τον ΠΑΟΚ

Και δε μένω στα τρία ματς. Είναι και το τέταρτο. Ο ΠΑΟΚ. Ένα ματς που φέτος η ΑΕΚ πρέπει να το πάρει οπωσδήποτε μετά από τρεις σεζόν που δεν το καταφέρνει στη κανονική περίοδο στο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Όπως άλλαξε την αρνητική παράδοση με τον Παναθηναϊκό, πρέπει με κάθε τρόπο να το κάνει και με τον ΠΑΟΚ. Όμως μέχρι να φτάσουμε εκεί, είναι τα τρία ματς στα οποία οι εννιά βαθμοί δεν μπορεί να είναι θέμα προς συζήτηση. Και για να φτάσουμε στον ΠΑΟΚ όπως θα πρέπει να είμαστε και η ομάδα και το περιβάλλον της, από πλευράς ψυχολογίας.

Για τα μεταγραφικά πιστεύω πως οι εκτιμήσεις αυτές τις μέρες είναι ρίσκο. Υπάρχει μια γραμμή που βγήκε από την ΑΕΚ τη προηγούμενη εβδομάδα, που δείχνει ένα δρόμο. Δεν καθορίζει το μέλλον, ξεκαθαρίζει τα δεδομένα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σίγουρα, σε όλα τα μέτωπα του σχεδιασμού. Γι΄αυτό λέω πως δεν είναι κατάλληλη περίοδος για εκτιμήσεις και για να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα αν θα κάνει κάτι η ΑΕΚ και τι θα κάνει.

Μια μεταγραφή «value for money»

Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι πως η λογική του κάτι πολύ καλύτερου από αυτό που έχουμε είναι σωστή γενικά, αλλά κρύβει και τις παγίδες της. Η στατιστική, η εικόνα της ομάδας όπως τη βλέπουμε στο γήπεδο, δίνουν πολύ προφανείς κατευθύνσεις για το τι λείπει στην ΑΕΚ από τη ραχοκοκαλιά της αυτή τη στιγμή. Φυσικά η ΑΕΚ γενικώς πρέπει να αναζητάει τις επιλογές που θα τις λύσουν το πρόβλημα μια και καλή και για καιρό, αλλά σίγουρα υπάρχουν επιλογές που μπορούν να σε βοηθήσουν έστω, σε μια δύσκολη μεταγραφική περίοδο, να βελτιώσεις τα πράγματα. Και το έγραψα κι αλλού πρόσφατα, έχει περάσει πολύς καιρός από τη τελευταία φορά που η ΑΕΚ έκανε μια μεταγραφή «value for money».

Αν μιλάμε για Γενάρη συγκεκριμένα, έχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Γιόχανσον και Βράνιες. Δεν είναι… κάθε μέρα του Άι Γιαννιού, αλλά πάνε και πέντε χρόνια από τη τελευταία φορά. Κι όταν ειδικά ο ανταγωνισμός σου παίρνει αυτά που βλέπουμε από τέτοιου είδους κινήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές πως πρέπει να ακολουθήσεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα μεταγραφικό «παράθυρο», που έρχεται σε μια περίοδο που πέφτουν μαζεμένες οι επιπτώσεις της έλλειψης ευρωπαϊκών εσόδων για τις δύο από τις τρεις τελευταίες σεζόν, η παντελής έλλειψη εσόδων από εισιτήρια πέρσι και φυσικά το μεγάλο καλοκαιρινό άνοιγμα και μάλιστα μετά τον αποκλεισμό από τη Βελέζ.

Δεν μπορεί να έχουμε μόνο προβληματισμό για το αν ανταποκρίνεται ο τάδε που ήρθε σε αυτά που παίρνει. Πρέπει να έχουμε και ικανοποίηση για κάποιον που δίνει πολλά περισσότερα σε σχέση με όσα παίρνει. Λέω ξανά, δεν είναι εύκολο. Δεν είπε κανείς πως είναι εύκολο. Αλλά είναι απαραίτητο. Γιατί αν δε βρίσκεται άκρη για τον Γενάρη με περιπτώσεις που δίνουν ίσως μεγαλύτερη ασφάλεια στο σκεπτικό των ανθρώπων της ΑΕΚ, αυτό δε σημαίνει πως η ομάδα θα πρέπει να μείνει ακριβώς ως έχει. Αυτό δε θα είναι καλή εξέλιξη.

Από πριν αρχίσει η σεζόν έχετε σιχαθεί προφανώς να διαβάζετε στα blog μου εδώ, πως δεν υπάρχει μαγικό κουμπί, πως είμαστε σε μεγάλη μεταβατική περίοδο, πως δε μπορούμε να βιαζόμαστε να ανατρέψουμε μια δύσκολη κατάσταση. Που δε διαμορφώθηκε σε μια μέρα, αλλά σε βάθος τριετίας. Με τον αντίπαλο να κάνει πολλά σωστά στο αγωνιστικό του κι εσένα να κάνεις αντίστοιχα πολλά λάθος. Όμως στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έχεις και τα κανονικά μεταγραφικά «παράθυρα» και των ειδικών συνθηκών όπως είνα του Γενάρη. Και το καθένα έχει τις απαιτήσεις του, για να πηγαίνεις ομαλά στη διαδικασία που έχεις ξεκινήσει.

Γενικώς η ΑΕΚ καλείται να πείσει αυτή τη περίοδο. Σε πολλά επίπεδα. Να μείνει όρθια βαθμολογικά, κάτι που περνάει από νίκες σε ματς στα οποία σε όλα θα είναι το φαβορί. Να βρει τρόπο να μη μείνει άπραγη στο μεταγραφικό «παράθυρο» και να πάρει από αυτό βοήθεια όπου κριθεί από τον προπονητή πως πονάει περισσότερο. Δρόμοι για να φτάσει σε αυτό, ακόμη και με τις δύσκολες προϋποθέσεις που έχει άμεσα, υπάρχουν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X