Γιατί ο Ολλανδός δεν είναι VAR και στο Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ;

Γιατί ο Ολλανδός δεν είναι VAR και στο Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ;
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τις επιλογές της ΚΕΔ για το ματς της ΑΕΚ στην Τρίπολη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχει μεγάλη πίεση για το ματς στην Τρίπολη και είναι μια πίεση ευχάριστη. Από αυτές που θέλεις να έχεις. Γιατί είναι πίεση για να μείνεις ανταγωνιστικός με όρους πρωταθλητισμού, στο κλείσιμο του πρώτου γύρου. Αυτό είναι υγιές λοιπόν, ταιριάζει στην ΑΕΚ και μας αρέσει.

Παρόλα αυτά μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, σε ένα γήπεδο που από το 2007-2008 που παίζει Super League ο Αστέρας, έχουμε δει πολλά. Τα τελευταία τρία χρόνια βέβαια, περνάει η ΑΕΚ, μετά από ένα σερί τριών σεζόν που δε κέρδιζε. Είχε μια ισοπαλία και δύο ήττες.

Η πίεση επίσης λογικά, φέρνει στο προσκήνιο και τη συζήτηση για όλους τους παράγοντες. Βέβαια είναι σπάνιο φαινόμενο για την ΑΕΚ εδώ και χρόνια, να είναι τόσο κοινά παραδεκτό πως πρέπει να ασχολούμαστε και με τη διαιτησία, αλλά για μένα είναι καλό. Γιατί δείχνει ένα κλίμα διεκδικητικότητας που δεν υπάρχει με αυτή τη μορφή τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν αισθάνεσαι έτσι, θα ασχοληθείς με τα πάντα και ειδικά όταν έχεις αφορμές.

Περίεργη αγωνιστική

Είναι μια περίεργη αγωνιστική από αυτή την άποψη. Ο Κλάτενμπεργκ μετά από πέντε σερί αγωνιστικές, δεν έχει ξένο στη διαιτητική σύνθεση του αγώνα της ΑΕΚ. Η προσωπική μου εκτίμηση βέβαια είναι πως όλες του οι ενέργειες εδώ και καιρό, αποτελούν ένα έμμεσο (επιεικώς…) μήνυμα προς τους διαιτητές σε σχέση με την ΑΕΚ. Οπότε γνωρίζοντας την έφεση που έχουν οι Έλληνες διαιτητές στο να λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα και να επηρεάζονται, φυσικά ανησυχώ.

Μου κάνει και κάτι άλλο εντύπωση. Στο Οσφπ-Άρης, βάζει Έλληνα, τον Μανούχο, όπως είχε κάνει και στο ΑΕΚ-Άρης. Και βάζει ξένο στο VAR, όπως είχε κάνει και στο ΑΕΚ-Άρης. Ολλανδό μάλιστα, όπως και τότε. Υπάρχει όμως μια διαφορά. O Ρούπερτι, ο Ολλανδός VARίστας του ΑΕΚ – Άρης, είχε έρθει την 8η αγωνιστική, ΟΑΚΑ την Κυριακή και το Σαββατο είχε κάνει VAR και στο Παναιτωλικός – Οσφπ. Τώρα ο Ολλανδός Κάμφουϊς, έρχεται στο Φάληρο, αλλά το Σάββατο δε θα είναι στην Τρίπολη. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά εδώ;

Μάλιστα για το VAR στην Τρίπολη, ο Κλάτενμπεργκ επιλέγει τον Φωτιά. Μια επιλογή που όλοι μπορούν να καταλάβουν πως δεν είναι μια απλή επιλογή. Ο Φωτιάς φέτος είναι… κόκκινο πανί για τους ΑΕΚτζήδες μετά την Κρήτη. Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής πρόσφερε απλόχερα κάλυψη στον Φωτιά για όσα έγιναν εκεί, φτάνοντας στο σημείο να κουκουλώσει, να μη περιλάβει καν στις υπό ανάλυση φάσεις εκείνης της αγωνιστικής, τη κορυφαία με το πρώτο γκολ του ΟΦΗ. Με αποτέλεσμα, να μην ακούσουμε καν τους διαλόγους ανάμεσα στον Φωτιά και τον Σκουλά που ήταν στο VAR. Παραμένει η πιο σκανδαλώδης περίπτωση από πλευράς διαιτησίας που έχουμε δει ως τώρα φέτος. Και αφορούσε την ΑΕΚ.

Γιατί κάνω σύγκριση ανάμεσα στο τι έγινε την 8η αγωνιστική και τι γίνεται τώρα, στα παιχνίδια ΑΕΚ και Οσφπ; Πρώτον, γιατί είναι οι δύο ομάδες που προπορεύονται αισθητά πλέον. Δεύτερον γιατί το Αστέρας – ΑΕΚ, είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον, το πιο δυνατό ματς της αγωνιστικής. Για λόγους που όλοι κατανοούμε, τέτοιο δε μπορεί να θεωρηθεί το ματς στο Καραϊσκάκης. Άρα, γιατί ο Ρούπερι τότε και σε ΑΕΚ και σε Οσφπ και γιατί ο Κάμφουϊς τώρα, μόνο στον Οσφπ και ο Φωτιάς στην ΑΕΚ; Εξεζητημένο; Υπερβολικό; Θα δείξει. Όποιος πάντως είναι σε θέση να τα βλέπει αυτά και να τα θεωρεί απλά και χωρίς κάποιο υπόβαθρο άλλο, του βγάζω το καπέλο. Πάντως όσοι έχουν σχολιάσει και το εχω δει σε ιστοσελίδες, πως ακολουθεί την ίδια γραμμή με ΑΕΚ και Οσφπ ο Κλάτενμπεργκ στα ματς με τον Άρη, αποδεικνύεται πως δεν έχουν δίκιο.

Δεν μπορεί να κάνει κάτι η ΑΕΚ

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ασχολούμαι χρόνια με αυτή την ιστορία της διαιτησίας και την παρακολουθώ από όσο κοντά μπορεί να τη παρακολουθήσει κάποιος από τη δική μου θέση. Ξέρω πολύ καλά λοιπόν πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει η ΑΕΚ απέναντι στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Κλάτενμπεργκ και δεν το έχει κάνει. Και λέω «πολιτεύεται», γιατί ο Κλάτενμπεργκ δε καθοδηγεί την ΚΕΔ, δεν εκπαιδεύει, δε βελτιώνει, δε βοηθάει τους διαιτητές και το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου να γίνουμε καλύτεροι όλοι σε όποιο κομμάτι μας αντιστοιχεί.

Πολιτεύεται. Και μάλιστα με βάση κατευθύνσεις που του δίνονται από μια παρέα εκτός συνόρων, η οποία ψάχνει τρόπο να ικανοποιήσει τα «θέλω» όσων έχουν χάσει την απόλυτη επιρροή που διέθεταν με αθέμιτο τρόπο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω της ΕΠΟ. Αυτό πιστεύω εγώ και γι’ αυτό στην ιστορία τη συγκεκριμένη βλέπω κάτι πιο σύνθετο από αυτό που θέλουν να βλέπουν οι περισσότεροι.

Δεν ισχύει το «η ΑΕΚ κοιμάται»

Σίγουρα το «η ΑΕΚ κοιμάται» που έχω δει κι ακούσει πολλές φορές, δεν ισχύει. Όσοι το λένε, απευθύνονται σε ανθρώπους που… χάνουν τον ύπνο τους γι αυτά τα ζητήματα και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια έχουν γκρεμίσει το πιο βρώμικο και ταυτόχρονα δυνατό, ακλόνητο στα μάτια των περισσότερων, καθεστώς ανομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δε «κοιμάται». Αλλά και εύκολες και προφανείς λύσεις, όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που έχει να κάνει με πολλούς και σύνθετους παράγοντες, που αφορούν ακόμη και την αντιμετώπιση που έχεις από την Πολιτεία σε σημαντικό βαθμό, δεν υπάρχουν.

Είναι τόσο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις για τον μεγάλο μας αντίπαλο από τότε που επήλθε κυβερνητική αλλαγή, που με τις πιέσεις που υπάρχουν ειδικά για το ποδόσφαιρο και με τους ανθρώπους που έχουν μπει ως υπεύθυνοι για τον αθλητισμό από πλευράς κυβέρνησης, που αν η ΑΕΚ δεν ήταν πραγματικά δυνατή, πολύ δυνατός παίκτης και πολύ δυνατός αντίπαλος για τον συγκεκριμένο επαναλαμβάνω, μεγάλο μας αντίπαλο, τότε να είστε σίγουροι πως ήδη εδώ και καιρό θα είχαμε επιστρέψει με πολύ μεγάλη ευκολία στο 2011-2016. Που είναι και το χειρότερο από πλευράς ωμότητας (για πολλούς λόγους) διάστημα της 20ετίας απόλυτης κυριαρχίας του Οσφπ στην ΕΠΟ.

Τώρα γίνεται μάχη. Αλλού χάνουμε, αλλού κερδίζουμε, αλλού έχουμε ισορροπία. Αλλά γίνεται μάχη με πολύ δυσμενείς προϋποθέσεις για την ΑΕΚ, που όμως στέκεται γιατί είναι υπολογίσιμη αντίπαλος.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X