Με δύο γκολ του Τσούμπερ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον τρόπο που έρχεται το ποδόσφαιρο να δώσει απαντήσεις και λύσεις σ' όλες τις απορίες και τα... ζητήματα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Συντριπτικά τις περισσότερες φορές στην ποδοσφαιρική ζωή, έρχεται το γήπεδο για να δώσει τις απαντήσεις σ’ όλα τα ερωτήματα που μπαίνουν. Είτε ως λογικές απορίες, είτε και ως παράλογη σπέκουλα. Να θυμίσω λοιπόν, πως πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είχε ανοίξει μια συζήτηση για τον Στίβεν Τσούμπερ. Η αφορμή ήταν οι μέτριες εως κακές εμφανίσεις του Ελβετού σε μια σειρά τριών παιχνιδιών. Με Απόλλωνα, με ΟΣΦΠ και με ΠΑΣ.

Υπήρξαν φυσικά και οι απολύτως λογικές (και άκρως ποδοσφαιρικές) απορίες, που είχαν να κάνουν με το τι συμβαίνει και ο Τσούμπερ είναι τόσο μακριά από τον εξαιρετικά ποιοτικό εαυτό του, τον οποίο είδαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Και εννοείται πως παράλληλα «έπαιξε» και ρεσιτάλ μπουρδολογίας. Από το «μήπως τελικά παραμυθιαστήκαμε και ο Τσούμπερ δεν είναι αυτό που νομίζαμε πως είναι και εμείς πήραμε τελικά τον σωσία αυτουνού που ήταν στην Γερμανία και στην εθνική Ελβετίας». Μέχρι και το «εγώ που ξέρω καλά τον πρώην συγκάτοικο του ξαδέλφου, του μπατζανάκη του ασφαλιστή του ανιψιού του γείτονα του Τσούμπερ, θα σας πω ακριβώς τι του συμβαίνει».

Βεβαίως και με την μπουρδουλογία δεν τα βάζεις. Θα σε νικήσει, ότι και να κάνεις. Στις λογικές και ποδοσφαιρικές απορίες όμως, θαρρώ πως τις απαντήσεις τις έδωσε το παιχνίδι με τον ΠΑΟ. Μετά το ματς ο Γιαννίκης είπε στα αποδυτήρια στους ποδοσφαιριστές του, πως «για λίγα χιλιοστά το ματς δεν έγινε 2-0 και 3-0». Αυτή είναι η αλήθεια. Και μάλιστα ολόκληρη η αλήθεια είναι πως όντως για λίγα χιλιοστά, δεν έγινε αυτό το 2-0 και 3-0, με δυο γκολ του Τσούμπερ. Με δυο τρομερά τελειώματα του Τσούμπερ, στο ένα εκ των οποίων μάλιστα, δεν ήταν καν ο ίδιος εκτεθειμένος.

Ο Γιαννίκης είπε την αλήθεια

Εξυπακούεται πως η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν». Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Έτσι κι αλλιώς η ιστορία του ματς γράφτηκε με νίκη της ΑΕΚ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς. Το θέμα είναι το τι έκανε στο παιχνίδι ο Τσούμπερ. Ο Ελβετός ήρθε για πρώτη φορά από τον πάγκο στην φετινή σεζόν. Κρατήστε το αυτό. Έπαιξε για 30 λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις. Και σ’ αυτό το διάστημα, πρακτικά, ποδοσφαιρικά, πέτυχε δυο γκολ. Ορθώς με την βοήθεια της τεχνολογίας ακυρώθηκαν. Διότι στο ένα ήταν τρία χιλιοστά εκτεθειμένος ο Αραούχο που έκανε την ασίστ και στο άλλο ήταν επίσης τρία χιλιοστά εκτεθειμένος ο ίδιος ο Τσούμπερ.

Αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει την ποδοσφαιρική ουσία. Και η ποδοσφαιρική ουσία είναι πως στο πρώτο γκολ ο Τσούμπερ κάνει εξαιρετική κίνηση και το τελείωμα του είναι εκεί που δεν μπορεί να το βγάλει ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Ενώ στο δεύτερο γκολ διασχίζει με την μπάλα στα πόδια σχεδόν το μισό γήπεδο, χωρίς να τον προλάβει αντίπαλος που έτρεχε χωρίς την μπάλα. Και παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται για να βρει το τέρμα πιάτο και πάλι να στείλει την μπάλα εκεί που δεν πιάνεται. Με λίγα λόγια, ο Τσούμπερ σ’ αυτό το μισάωρο που έπαιξε στο ντέρμπι, έκανε τρομερά πράγματα, που αν δεν υπήρχαν αυτά τα λίγα χιλιοστά, θα τα συζητούσαμε για πολύ καιρό.

Αν όμως είχε ξεκινήσει βασικός…

Όλα αυτά έγιναν σε παιχνίδι που ο Ελβετός ήρθε από τον πάγκο. Και ήρθε από τον πάγκο, διότι μέσα στην εβδομάδα είχε προλάβει να κάνει μόλις δυο κανονικές προπονήσεις, καθότι ένα κτύπημα από μπάλα του είχε δημιουργήσει αιμάτωμα που τον ταλαιπωρούσε. Ιατρικώς, θα μπορούσε να ξεκινήσει βασικός. Αν είχε ξεκινήσει βασικός όμως, ενδεχομένως να είχε την ίδια εικόνα με τα προηγούμενα τρία παιχνίδια. Διότι και στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ έπαιξε μόλις με τρεις προπονήσεις σε φουλ ρυθμούς μετά από μυϊκό πρόβλημα, ενώ με τον Απόλλωνα μπήκε και αγωνίστηκε έχοντας κάνει ένεση.

Προφανώς το είχε ανάγκη να μείνει στον πάγκο με τον ΠΑΟ ο Τσούμπερ, παρόλο που είναι δεδομένο πως ούτε ο ίδιος το γνώριζε. Σίγουρα θα ήθελε να ξεκινήσει βασικός, όπως ήθελε να ξεκινήσει βασικός και στα προηγούμενα ματς. Σαν τρελός ήθελε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να προλάβει το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, ενώ ο ίδιος ήθελε να κάνει την ένεση για να παίξει στην Ριζούπολη. Αλλά όπως αποδείχθηκε, την φρεσκάδα του και την ποιότητα του και την επιδραστικότητά του στο παιχνίδι της ΑΕΚ, την βρήκε μπαίνοντας στο ντέρμπι ως αλλαγή. Χωρίς μάλιστα να βγάλει ίχνος δυσαρέσκειας, παρότι έχει συνηθίσει να είναι βασικός και αυτό έχει επίσης την σημασία του.

Στα άκρα ή στον άξονα;

Αυτά ως προς το τι κάνει και τι δεν κάνει ο Τσούμπερ. Από την στιγμή τώρα που έχει ξαναμπεί σε αγωνιστικό ρυθμό, θα πάρει και πάλι την θέση του στο βασικό σχήμα. Ένα θέμα που παραμένει στο τραπέζι για κουβέντα, είναι αν πρέπει να αποτελέσει κομμάτι ενός ανακατέματος της τράπουλας στην τριάδα πίσω από τον Αραούχο. Αν δηλαδή θα ήταν γόνιμο ποδοσφαιρικά, να δοκιμαστεί και στον άξονα. Η αλήθεια είναι πως στο ντέρμπι το ένα γκολ το έβαλε παίζοντας ως αριστερός ακραίος και το δεύτερο ως σέντερ φορ. Πιθανότατα δεν είναι κριτήριο.

Ο Γιαννίκης δεν τον έχει δοκιμάσει καθόλου τον Τσούμπερ στον άξονα. Και ο Μιλόγεβιτς το είχε κάνει ελάχιστα. Επίσης, για να ξέρουμε και τι λέμε, σε προηγούμενες ομάδες αλλά και στην εθνική Ελβετίας, είναι άλλα τα συστήματα στα οποία ο Τσούμπερ παίρνει ρόλο στον άξονα. Όχι το 4-2-3-1 που παίζει η ΑΕΚ. Εξαίρεση το φιλικό της Ελβετίας με την Ελλάδα που για ένα ημίχρονο ο Τσούμπερ έπαιξε ως δεύτερος φορ. Και σκόραρε.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν ο Τσούμπερ θα είναι πιο αποτελεσματικός στον άξονα. Έχει τα αγωνιστικά στοιχεία πάντως για να το κάνει και ίσως θα είχε και ένα ενδιαφέρον να δούμε κάποια στιγμή την τριάδα με τον Ελβετό, τον Άμραμπατ και τον Λιβάι πίσω από τον Αραούχο. Έστω και αν ο Λιβάι δεν είναι σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι. Από την άλλη μεριά, με βάση και την αγωνιστική εικόνα ακόμα και στο κερδισμένο ντέρμπι με τον ΠΑΟ, κάτι πρέπει να αλλάξει στον άξονα της ΑΕΚ. Για να βοηθηθεί η ομάδα. Αν όχι η μετάθεση του Τσούμπερ στον άξονα, ίσως η είσοδος του Γέβτιτς στο βασικό σχήμα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X