Μια νίκη από την άμυνα για την ΑΕΚ, το «πούλμαν» της αναμονής κι ένα μικρό unfair από τον Γιαννίκη

Μια νίκη από την άμυνα για την ΑΕΚ, το «πούλμαν» της αναμονής κι ένα μικρό unfair από τον Γιαννίκη
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει αιτιολογώντας την τακτική του Γιαννίκη με τον ΠΑΟ που έφερε νίκη στην ΑΕΚ αλλά και την ελαφρώς άδικη αντιμετώπιση κάποιων παικτών

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καθοδηγείται εκ νέου η ΑΕΚ από έναν «κλεφτοπολεμικής» φιλοσοφίας προπονητή; Είναι ένα ερώτημα που ευλόγως δημιουργείται μετά τις εντός έδρας επικρατήσεις απέναντι στον Άρη και στον Παναθηναϊκό, με την επιλογή τακτικής ώστε αυτές να επιτευχθούν. Δεν είναι απίθανο να ισχύει αυτό σε ένα βαθμό, άλλωστε το δείγμα γραφής του από τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν πολύ συγκεκριμένο:

Ο Γιαννίκης επέλεγε να αφήνει τη μπάλα στον αντίπαλο και με παιχνίδι πίεσης, έντασης και ανάκτησης της μπάλας σε χώρους που έδιναν την ευκαιρία για κόντρα επίθεση, πέτυχε να παρουσιάζει σε αγώνες με ισχυρούς αντιπάλους ένα σύνολο που στεκόταν αξιόμαχα κι έκανε ζημιές. Στον αντίποδα, η ομάδα των Ιωαννίνων είχε μόλις 3 νίκες σε 13 εντός έδρας παιχνίδια, 6 ήττες και 4 ισοπαλίες, παρουσιάζοντας σημαντική δυσκολία απέναντι σε σύνολα που της παραχωρούσαν τη μπάλα για να παίξει.

Είναι κι αυτή ωστόσο μια θεωρία απλούστευσης, καθώς αφενός έχουμε να κάνουμε με εκ διαμέτρου διαφορετικά μεγέθη κι αφετέρου δεν είναι η ΑΕΚ ομάδα που την πήρε εκείνος στα χέρια του το περασμένο καλοκαίρι και την έπλασε όπως επιθυμούσε. Με δύο μήνες (και κάτι παραπάνω) δουλειάς υπό την (υψηλή το τελευταία διάστημα) πίεση για νικηφόρα αποτελέσματα, αυτό που ο Γιαννίκης πράττει είναι το να κεντάει τη στρατηγική του πάνω στις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου για να οδηγηθεί στο αποτέλεσμα.

Δεδομένα ο τρόπος δεν ήταν ελκυστικός στο μάτι, υπήρξαν πολλά τα λεπτά που η Ένωση είχε απλώσει ένα πολυμορφικό -αλλά συνάμα καλά συγχρονισμένο και πολύ-λειτουργικό- «αμάξωμα» πίσω από την κατοχή του Παναθηναϊκού, όμως το αποτέλεσμα ήλθε. Κι όπως ο ίδιος επισημαίνει -κι επανέλαβε μετά το ματς- η τακτική επιλογή σε αυτή τη φάση της μετάβασης που η ομάδα βρίσκεται, σχετίζεται αποκλειστικά με το πως η ΑΕΚ θα παίρνει τις νίκες. Αυτό μετράει, αυτό τον απασχολεί. Και βάσει αυτού τον κρίνουμε. Στην πορεία, τα κόζια θα αλλάξουν.

Η απαίτηση για καλύτερο ποδόσφαιρο θα έρθει με τις απαιτούμενες προσθήκες

Δημιουργείται μια συνέχεια του πρώτου ερωτήματος εδώ: θα εξακολουθήσει ο Γιαννίκης να πορεύεται με αυτόν τον τρόπο όταν θα έχει τα «εργαλεία» που όλοι αναγνωρίζουμε ότι λείπουν ή μήπως έχει κατά νου ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα είναι αυτή που θα εδραιωθεί; Δεν είναι επί παραδείγματι καθόλου βέβαιο ότι στην περίπτωση που αποκτηθεί η «χαφάρα» που απαιτείται για να αλλάξει τη ζωή της μεσαίας γραμμής (και του συνόλου γενικότερα), ο προπονητής θα γυρίσει το διακόπτη και θα αποφασίσει να αλλάξει το μοτίβο που στην παρούσα φάση λαμβάνει μορφή μονιμότητας. Ενδεχομένως να συνεχίσει με τον συγκεκριμένο τρόπο και η προσθήκη αυτή να συμβάλει ώστε αυτό που τώρα εφαρμόζεται, να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό και εύπεπτο.

Το σαγηνευτικό επιθετικό ποδόσφαιρο που ο κόσμος επιζητεί, έχοντας προφανώς κουραστεί -από την προ Γιαννίκη εποχή- με την εικόνα της ΑΕΚ να προσαρμόζεται στον εκάστοτε σημαντικό αντίπαλο από το να παίζει εκείνη το αφεντικό της παράστασης, ίσως αργήσει να έρθει. Ίσως να μην είναι αυτό που ο προπονητής έχει κατά νου ότι μελλοντικά θα υπηρετήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα λόγια περί καλής μπάλας και κυριαρχικού ποδοσφαίρου δεν ήταν δικά του, ο Μιλόγεβιτς τα είχε πει. Εκείνος ήρθε για να διορθώσει μια κατάσταση και να τη φέρει σε άλλα μέτρα βάσει των δικών του σκέψεων και γνώσεων. Τις οποίες ακόμα μαθαίνουμε και αξιολογούμε.

Ο Γιαννίκης πορεύεται με τα δεδομένα. Απέναντι στον ΠΑΟ που έχει πιο ισχυρή μεσαία γραμμή, με τον Τσούμπερ ανέτοιμο για την 11αδα και τον Γκαρσία να του έχει δείξει ότι δυσκολεύεται αφάνταστα (έως και χάνεται μέσα στα ματς) απέναντι σε κλειστές άμυνες, ενεργοποίησε ένα πλάνο που θα οδηγούσε την ΑΕΚ σε περισσότερες φάσεις για γκολ. Ασχέτως λοιπόν από την εικόνα της «αναμονής» πίσω από τη μπάλα, τις ευκαιρίες η ομάδα τις είχε και ήταν αρκετές για ντέρμπι. Και κάποιες κλασικές, συμπεριλαμβανόμενων των δύο ακυρωθέντων τερμάτων του Τσούμπερ, στην… τρίχα του VAR.

Η διαχείριση είναι ένα θέμα προς συζήτηση, όμως υπάρχει δρόμος μπροστά

Αν κάπου βρίσκω foul τον Γιαννίκη, είναι στο θέμα αντιμετώπισης κάποιων ποδοσφαιριστών. Ειδικά αυτό που γίνεται με τον Γέβτιτς, θεωρώ ότι είναι άδικο. Σε παιχνίδι κακό για τον Μάνταλο, θα μπορούσε να τον ρίξει στο παιχνίδι από το ημίχρονο, όμως δεν το έκανε. Ενώ πιστεύω ότι αντιστρόφως, θα το είχε πράξει! Επιπροσθέτως, έναν παίκτη που προσπαθεί να βρει το ρυθμό του και προέρχεται από μια καλή εμφάνιση -έστω και απέναντι στην Κηφισιά- προφανώς και τον αποκαρδιώνεις με το να μην του δείχνεις εμπιστοσύνη έστω ως αλλαγή, παρά του φτιάχνεις το κέφι και τη διάθεση. Που είναι η επιβράβευση, γιατί όχι στην ευκαιρία; Δε μιλάμε άλλωστε για κάποιον άγραφο, αλλά για ποδοσφαιριστή βασικό σε καλή ομάδα της Ρωσίας, με «ποδάρι» εξαιρετικό. Το βρίσκω unfair.

Επίσης και για τον Τάνκοβιτς έχω την άποψη ότι η ΑΕΚ δεν το προσπαθεί όσο πρέπει. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση ώστε ο ποδοσφαιριστής να κοιτάξει κάτι άλλο για εκείνον το Γενάρη, όμως έχω την εντύπωση ότι δεν θα ήταν καν στον πάγκο αν ήταν διαθέσιμος ο Ανσαριφάρντ. Παίκτη με 8 γκολ και 7 ασίστ σε μια από τις χειρότερες σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, δεν τον πετάς στα σκουπίδια. Προσπαθείς να πάρεις το καλύτερο που έχει να σου δώσει, όσο βρίσκεται σε αυτήν. Εύχομαι και ελπίζω να είναι μια διαχείριση με ορίζοντα να αξιοποιηθούν στα επόμενα ματς και όχι να αισθανθούν ξένα σώματα. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την προσπάθεια, ειδικότερα δε ποδοσφαιριστές που έχουν ποιότητα.

*Ζήστε τις στιγμές σας, πετάξτε την κακία από τη ζωή σας, απομακρυνθείτε από όσα κι όσους σας χαλούν το κέφι. Μικρή και άδικη είναι η ζωή, αντίο χαμογελαστέ άνθρωπε Στέφαν Γέλοβατς.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X