Τεράστια νίκη, αλλά αν η ΑΕΚ δεν την διαβάσει σωστά, «κάηκε»

Τεράστια νίκη, αλλά αν η ΑΕΚ δεν την διαβάσει σωστά, «κάηκε»
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει το πόσο μεγάλης σημασίας είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι, αλλά και την ανάγκη να αναλυθούν προσεκτικά όλα όσα έγιναν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πολλές φορές για να καταλάβουμε το μέγεθος και την σημασία ενός αποτελέσματος, θα πρέπει να το πιάνουμε ανάποδα. Αν η ΑΕΚ δεν είχε κερδίσει τον ΠΑΟ, καταρχάς θα είχε μείνει οκτώ βαθμούς πίσω από τον ΟΣΦΠ ή και εννέα αν είχε χάσει. Τι θα σήμαινε αυτό; Με μια φράση, καληνύχτα (και) φετινή σεζόν, καλημέρα (ξανά) εσωστρέφεια και μιζέρια.

Επίσης θα είχε προστεθεί ένα ακόμα μη κερδισμένο ντέρμπι σ’ αυτή την περιβόητη κακή σειρά που είχε φτιάξει η ΑΕΚ. Κάτι που φυσικά δεν θα ήταν ένα απλό στατιστικό, διότι θα έδινε ένα ακόμα κτύπημα, ίσως και ως χαριστική βολή, στην αυτοπεποίθηση της φετινής ομάδας, η οποία ήδη είχε κλονιστεί πολύ από τις ήττες από τον ΠΑΟΚ και τον ΟΣΦΠ που έχουν προηγηθεί στη σεζόν.

Τούτων δοθέντων, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, όσο διάθεση αυτομαστιγώματος και αν έχει, πόσο σημαντικό και πόσο μεγάλο είναι για την ΑΕΚ, που έστειλε όλα αυτά τα «αν» που θα της μαύριζαν (και ίσως θα της διέλυαν) την ζωή, στα σκουπίδια. Και πολύ καλά έκανε και κάνει και την πανηγυρίζει με την ψυχή της αυτή τη νίκη. Αν μάλιστα κάποιος επιχειρεί να μειώσει την σημασία αυτού του αποτελέσματος, συζητώντας το αν ήταν καλύτερη η ΑΕΚ από τον αντίπαλο της, η απάντηση βρίσκεται δυο εβδομάδες πίσω. Καλύτερη ήταν η ΑΕΚ από τον ΟΣΦΠ στο ντέρμπι. Αλλά στην βαθμολογία η διαφορά πήγε από τους τρεις στους έξι.


Δεν «ισοπέδωσε» τον αντίπαλο

Βεβαίως ούτε το πρωτάθλημα, ούτε η σεζόν τελειώνει τώρα, ώστε το μόνο που έχει σημασία για την ΑΕΚ, να είναι αυτό που δείχνει ο βαθμολογικός πίνακας. Υπάρχει ακόμα πολύς και ανηφορικός δρόμος. Επομένως η ΑΕΚ αφού δικαίως την χαρεί αυτή τη νίκη διότι είναι τεράστια, θα πρέπει να την διαβάσει πολύ προσεκτικά και κυρίως πολύ σωστά. Διότι είναι ξεκάθαρο, χωρίς καν ενδελεχείς αναλύσεις, πως όχι απλώς δεν πήγαν όλα καλά στο ντέρμπι, αλλά συνέβησαν και ουκ ολίγα αντιποδοσφαιρικά, τα οποία θα μπορούσε να είχε πληρώσει πανάκριβα. Και αν αυτά τα «κρύψει» κάτω από το χαλάκι της νίκης, θα τα βρει μπροστά της στη συνέχεια και κυρίως θα τα πληρώσει πανάκριβα αργά ή μπορεί και γρήγορα.

Καταρχάς, για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ κάνει το πιο ονειρεμένο πρώτο τέταρτο σε ντέρμπι, μετά από εκείνο το ματς στο ΟΑΚΑ με τον ΟΣΦΠ και την ισοπέδωση με 4-0. Και αν νομίζετε πως είμαι υπερβολικός, θα σας θυμίσω τι ακριβώς συνέβη σ’ αυτό το πρώτο τέταρτο. Η ΑΕΚ έβαλε ένα γκολ, είχε το σουτ του Λιβάι που έβγαλε πολύ δύσκολα στην γωνιά του ο Μπρινιόλι, είχε το απευθείας κτύπημα κόρνερ του Μάνταλου που πάλι έβγαλε ο Μπρινιόλι, είχε την κεφαλιά εξ επαφής του Βράνιες που πήγε λίγο άουτ. Και μπορεί να ξεχνάω και κάποια ακόμα φάση.

Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, με τέτοιο σούπερ τέταρτο, μέσα στην έδρα σου και με προβάδισμα στο σκορ, πας για να ισοπεδώσεις τον αντίπαλο. Η ΑΕΚ δεν το έκανε. Και δεν το έκανε όχι διότι αποφάσισε να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο για να τον «κτυπήσει» στις αντεπιθέσεις, που πάλι και αυτό θα ήταν υπό συζήτηση, ως δέουσα τάκτικη. Δεν το έκανε διότι έχασε την συνοχή στην γραμμές της και πολλές φορές ακόμα και το μυαλό της σε πάσες και εκτιμήσεις φάσεων. Εξ ου και στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου, αντί να υποφέρει ο ΠΑΟ μετά το σούπερ δεκάλεπτο, υπέφερε η ΑΕΚ.


Τελικά έφτασε να υποφέρει

Που οφείλεται αυτό; Εκεί που οφειλόταν και στα προβληματικά σημεία του παιχνιδιού της, στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ. Εκεί που δεδομένα φέτος παρουσιάζει έλλειμμα αγωνιστικό. Στα χαφ, στον άξονα.  Και δεν εννοώ μόνο το δίδυμο των αμυντικών χαφ αυτή την φορά, όπως σε προηγούμενα ματς, αλλά βάζω μέσα και τον τρίτο που (θα έπρεπε να) είναι ο Μάνταλος. Μάλιστα για να είμαστε δίκαιοι, αυτή την φορά ο Σιμάνσκι είναι παραπάνω από απλά καλός και τρέχει σαν τον παλαβό να σώσει καταστάσεις. Οι άλλοι δυο χαφ της τριάδας, Σιμόες και Μάνταλος, δεν μπορούν να βοηθήσουν. Και η ΑΕΚ κόβεται στην μέση. Ούτε μπορεί να πρεσάρει χαμηλά, ούτε να κρατήσει μπάλα, ούτε καν να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή τη.

Το πόσο πολύ μεγάλο πρόβλημα προκαλούσε το παιχνίδι της ΑΕΚ η αδυναμία της στα χαφ σ’ αυτό το ντέρμπι, φάνηκε από το γεγονός πως όταν μπήκαν στο γήπεδο ο Σάκχοφ και κυρίως ο Λε Ταλέκ, το ματσάκι «κλείδωσε». Έδεσαν οι γραμμές, γέμισε ουσιαστικά το κέντρο, σχόλασε το πανηγύρι. Ο ΠΑΟ δεν έκανε ούτε υποψία φάσεις από εκεί και πέρα, παρόλο που είχε βάλει μέσα ότι επιθετικό και μεσοεπιθετικό είχε και δεν είχε. Θα μου πείτε τώρα, καλά ρε φίλε, για το γεγονός πως η ΑΕΚ αντί να ισοπεδώσει τον αντίπαλο μετά το ξεκίνημα που έκανε, έφτασε να υποφέρει κιόλας, φταίνε μόνο τα χαφ. Όχι βέβαια. Φταίνε και τα στόπερ στο πρώτο ημίχρονο που αλλού πατούσαν και αλλού βρισκόντουσαν και πάλι καλά που ο Βράνιες συνήλθε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο .Φταίει ακόμα και το γεγονός πως η ΑΕΚ τις πολλές ευκαιρίες που έφτιαξε σ’ όλο το ματς, δεν της έκανε γκολ.

Όμως δεν υπάρχει καμία ομάδα στον σύγχρονο ποδοσφαιρικό κόσμο, που να μπορεί να αποκτήσει αγωνιστική σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα, χωρίς αυτό να αρχίζει και να τελειώνει από τα χαφ της. Η ΑΕΚ μπροστά έχει ποιότητα. Το είδατε και τώρα. Ο Αραούχο πάλι έκανε πάρτι. Ο Άμραμπατ στο δεύτερο ημίχρονο τους κατάπινε με το κορμί του. Ο Τσούμπερ που μπήκε, έβαλε δυο γκολ που ακυρώθηκαν και τα δυο στα τρίχα. Οι ακραίοι μπακ και κυρίως ο Μοχαμάντι, την δουλειά την έκαναν. Ο Στάνκοβιτς ήταν αψεγάδιαστος. Βγάλτε λοιπόν τι μένει σε θέσεις μέσα στο γήπεδο και θα έχετε το τι πρέπει να κάνει/φτιάξει η ΑΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα, για να μπορεί να κάνει 60άλεπτο ή και 80άλεπτο ή 90άλεπτο, το πρώτο δέκαλεπτο αυτού του ντέρμπι. Αλλιώς θα υποφέρει ξανά και κυρίως θα το πληρώσει. Και μάλιστα μέχρι να το φτιάξει μεταγραφικά, το θέμα των χαφ ίσως να πρέπει να προσπαθήσει να το φτιάξει ο Γιαννίκης και εσωτερικά, ανακατεύοντας τράπουλα.

Και κάτι τελευταίο για όλους. Αυτούς που ήταν εντός γηπέδου αλλά και στον πάγκο. Ποτέ μα ποτέ, μην ξαναχάσετε αυτό το πάθος.

Και κάτι τελευταίο για έναν. Όταν φεύγει ένας νέος άνθρωπος,  θλίβεσαι αλλά και “παγώνεις” γιατί αντιλαμβάνεσαι πως σπουδαιολογείς οτιδήποτε μικρότερο από το πραγματικά μεγάλο και σημαντικό. Όταν φεύγεις ένας νέος άνθρωπος φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ, αισθάνεσαι πως έχει ξεκολλήσει ένα κομματάκι της ψυχής και ας μην τον είχες γνωρίσει ποτέ. Καλό σου δρόμο παλικάρι μου Στεφάν.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X