ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: H VAR του ντέρμπι είναι η πέμπτη καλύτερη διαιτητής της δεκαετίας

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: H VAR του ντέρμπι είναι η πέμπτη καλύτερη διαιτητής της δεκαετίας
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Κάταλιν Κούλτσαρ θα βρίσκεται στο VAR στο ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός.

Οι παίκτες δυσκολεύονται να συνηθίσουν την παρουσία της στο γρασίδι. Κάποιοι συνοδεύουν το βλέμμα τους με αμφισβήτηση, άλλοι την φλερτάρουν. Οι οπαδοί συχνά την στέλνουν στην κουζίνα και όταν κάνει λάθος ποτέ δεν βρίσκεται σε λάθος θέση, φταίει πάντα ότι είναι γυναίκα. Η Κάταλιν Κούλτσαρ όμως συνήθισε. Δεν ακούει πια. Απολαμβάνει το «όμορφο παιχνίδι» και ονειρεύεται να σφυρίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1984, σπούδασε οικονομολόγος κάτι που μπορεί να προσφέρει στο χτίσιμο μιας εικόνας. Στυγνό, υπολογιστικό μυαλό και ξεροκέφαλη. Δουλεύει σε μια συμβουλευτική εταιρεία καθώς δεν είναι εφικτό να βγάζει τα προς το ζην από τη διαιτησία, κυρίως στη χώρα της, την Ουγγαρία. Φοιτήτρια ούσα ήταν πολύ πιο εύκολο να σφυρίζει σε ματς, αργότερα έπρεπε να βρει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη διαιτησία. Και τη βρήκε.

Όλα στην οικογένειά τους σχετίζονται κάπως με το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας της έπαιζε μπάλα και αργότερα έγινε διαιτητής, τα δύο της αδέρφια, τα ξαδέρφια, οι θείοι της έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ήταν παντού γύρω της και όρισε και το δικό της πεπρωμένο. Τα κορίτσια ήταν σχεδόν απαγορευτικό να παίξουν ποδόσφαιρο, έτσι η διαιτησία ήρθε σαν placebo στο όνειρο που είχε αρχίσει να την κυριεύει.

Ο πατέρας της δεν ήθελε με τίποτα η κόρη του να ακολουθήσει το ίδιο επάγγελμα, γνωρίζοντας την αγριότητα της κερκίδας και των παικτών. Πίστευε ότι δεν θα αντέξει την οξεία κριτική και ότι η μικρή «κοριτσίστικη ψυχή της» δεν θα άντεχε στις ύβρεις και τις φωνές. Τον διέψευσε.

Σε συνέντευξή της σε Μέσο της πατρίδας της έχει εκμυστηρευτεί ότι θα ήταν ψέμα να πει πως δεν πληγώθηκε από τα λόγια του κόσμου και των δημοσιογράφων. Αλλά συνήθισε. Με τον καιρό το να βλέπει το όνομά της στο ίντερνετ συνοδευμένο με αρνητική κριτική δεν την άγγιζε. Κυριάρχησε πάνω στον σεξισμό και τα σχόλια. Άρχισε να απολαμβάνει το παιχνίδι, το είδε σαν πρόκληση. Δεν θα επέτρεπε να την αγγίξουν οι προσβολές!

Θυμάται πως υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ο κόσμος δεν αναγνωρίζει αμέσως ότι είναι γυναίκα. Όπως λέει, ήταν το 18ο λεπτό ενός αγώνα όταν άκουσε κάποιον από την κερκίδα να αναφωνεί: «Θεέ μου ο ρέφερι έχει στήθος».

Το περιθώριο λάθους για εκείνη είναι εξαντλητικά μικρό. Σε ένα επάγγελμα που ούτως ή άλλως βασιλεύει η ανθρωποφαγία, εκείνη σχεδόν δεν δικαιούται να λανθάνει. Παίκτες, προπονητές και κόσμος όταν κάνει λάθος το αποδίδουν στο γεγονός ότι είναι γυναίκα και όχι στο ότι μπορεί να βρισκόταν σε λάθος θέση την στιγμή της λανθασμένης υπόδειξης.

Οι άνδρες στο περιβάλλον της την τεστάρουν υποβάλλοντας ερωτήσεις, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μπορεί να είναι διαιτητής αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι το αγαπημένο της άθλημα. Της αρέσει να βλέπει στίβο και κολύμπι.

Το πρώτο της διεθνές παιχνίδι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004, ένα ματς της Μάλτας εναντίον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ διαιτήτευσε επίσης τον τελικό του Πρωταθλήματος Κ19 της UEFA το 2009. Όσον αφορά στο συλλογικό επίπεδο, έφτασε στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος της Ουγγαρίας το 2011, σφυρίζοντας το παιχνίδι της BFC Siofok κόντρα στην Honved.

Το 2015, επιλέχθηκε από τη FIFA για το Παγκόσμιο Γυναικών. To 2016, ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Champions League Γυναικών (ανάμεσα στην Βόλφσμπουργκ και την Λυών), ενώ δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως διαιτητής στο Παγκόσμιο Γυναικών του 2019. Μετά την ολοκλήρωση του γύρου των «16» επιλέχθηκε ως ένας από τους 11 κορυφαίους ρέφερι του τουρνουά που θα συνέχιζαν στη διοργάνωση.

Ήταν τέταρτη ρέφερι στον τελικό του Champions League Γυναικών το 2020 (Τσέλσι – Μπαρτσελόνα), ενώ τον Γενάρη του 2021 η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) την ανέδειξε ως την πέμπτη καλύτερη γυναίκα διαιτητή της δεκαετίας (2011-2020) και ασφαλώς βρίσκεται στη λίστα με τις ρέφερι που θα συμμετάσχουν στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2023.

Πηγή: Gazzetta.gr

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X