Αυτή η ΑΕΚ δεν «μασάει» από αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα αλλά θέλει ενίσχυση

Αυτή η ΑΕΚ δεν «μασάει» από αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα αλλά θέλει ενίσχυση
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την μεγάλη νίκη της ΑΕΚ και την ενίσχυση που χρειάζεται η ομάδα

Η ΑΕΚ πήρε μια πάρα πολύ σημαντική όσο και κρίσιμη νίκη, απέναντι στον Προμηθέα, δείχνοντας ότι δεν την λυγίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.

Απέναντι σε μια πολύ γεμάτη ομάδα που έχει στόχο την τριάδα φέτος, η Ένωση παράταξε αγωνιστικό τσαμπουκά, πάθος και καλό μπάσκετ, με τον Στέφανο Δέδα να παίρνει την ταυτότητα του Ηλία Ζούρου όσον αφορά την μάχη των πάγκων.

Εμφανής η βελτίωση της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ εδώ και καιρό έχει αλλάξει τσιπάκι και παρουσιάζει κάτι διαφορετικό μέσα στο γήπεδο. Όπως έχουμε πει, οι ομάδες, ειδικότερα οι καινούργιες, χρειάζονται χρόνο για να δέσουν να βρουν χημεία και να αφομοιώσουν την φιλοσοφία του προπονητή. Η Ένωση από την αρχή της χρονιάς έδειχνε να παλεύει να βρει τον χαρακτήρα της και σε πολλά  ματς έμοιαζε χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Τον τελευταίο καιρό, είναι εμφανές ότι έχει βελτιωθεί πρώτα μπασκετικά και μετά σε όλα τα άλλα. Οι παίκτες μοιάζει να έχουν βρει την χημεία μεταξύ τους, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και για αυτό παίζει ένα μπάσκετ, που μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του ο προπονητής, αλλά είναι προσαρμοσμένο στις ικανότητες των παικτών που διαθέτει το ρόστερ. Έτσι έχει κάνει τρεις σερί νίκες με δύσκολες ομάδες και παίζοντας κανονικό μπάσκετ. Σε αυτό στέκομαι περισσότερο από την νίκη γιατί έχει σημασία να βλέπεις μια προπονητική κατεύθυνση στο γήπεδο και μετά να κοιτάς το αποτέλεσμα.


Απέναντι στον Προμηθέα, του σαφώς ανώτερου ρόστερ, η ΑΕΚ ήταν απόλυτα διαβασμένη, με σωστή ψυχολογική προετοιμασία και πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Στην δύναμη, στο hustle, ενώ είχε και τους Ανγκόλα, Κολόμ σε εκπληκτική μέρα. Ο Στέφανος Δέδας χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα τον Ισπανό, καθώς τον βάζει σε πεντάδες που μπορεί να κρύβει τις αδυναμίες του και να προτάσσει τα πλεονεκτήματα του και φυσικά το υψηλό μπασκετικό του IQ. O Χάμερ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα επιθετικά όμως βοήθησε γενικότερα στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Προμηθέας ήταν εμφανές από το ξεκίνημα του αγώνα ότι ήθελε να μεταφέρει την μπάλα μέσα στο καλάθι για να παίξει στο ποστ, αφού ήταν τεράστια η διαφορά του σε κορμιά και ύψη, όμως στην πορεία του αγώνα η διάθεση και το πάθος που έδειξαν οι «κιτρινόμαυροι», μπόρεσε να καλύψει αυτό το χάντικαπ με βοήθειες και καλές περιστροφές.

Ακόμα ένα κλειδί για την επικράτηση της ΑΕΚ ήταν ο περιορισμός του Κέντρικ Ρέι. Ο Αμερικανός παικταράς τα βρήκε σκούρα από την εκπληκτική άμυνα του Φλιώνη που του τα έκανε όλα δύσκολα κατά την διάρκεια του αγώνα. Πίεση όταν κατέβαζε την μπάλα, πίεση σε όλες τις πάσες του, κρεμασμένος από πάνω του σε όλα τα σουτ που επιχείρησε και το αποτέλεσμα ήταν 13 πόντοι του Ρέι με 5/15 σουτ και 1/8 τρίποντα. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό ο Φλιώνης σκόραρε και 12 πόντους βάζοντας ίσως το πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα, δείγμα ότι ψυχολογικά ήταν απόλυτα έτοιμος.

Καλές οι υπερβάσεις αλλά δεν σε πάνε μακριά

Έτσι η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει τον γεμάτο Προμηθέα με 3,5 ουσιαστικά παίκτες και ρολίστες που έδωσαν ό,τι είχαν. Αυτή η νίκη είχε τον χαρακτήρα της υπέρβασης. Όχι μόνο γιατί ο Προμηθέας είναι μια καλή ομάδα, αλλά γιατί όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα έμειναν εκτός παρκέ και οι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής. Βέβαια για να ξέρουμε και που βρισκόμαστε, η λογική των υπερβάσεων δεν κρατάει πολύ και δεν μπορεί να συνεχίζει έτσι μια ομάδα. Η ΑΕΚ έχει μεγάλη λειψανδρία παικτών, έχει κοντό ροτέισον, έχει τραυματίες και έχει και 12 bans. Με αυτά τα δεδομένα, δεν χρειάζεται προπονητής αλλά μάγος για να τα βγάλει πέρα. Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, θέλει τουλάχιστον άλλους δύο κανονικούς παίκτες και να αλλάξει αυτούς που φαίνονται εκτός ροτέισον. Όμως το θέμα των bans δεν έχει λυθεί και δεν φαίνεται να λύνεται σύντομα, που σημαίνει ότι η ομάδα θα παραμείνει ως έχει και στα επόμενα κρίσιμα ματς για την Ευρώπη και το Κύπελλο. Το βάρος πέφτει πλέον και στην Διοίκηση, που καλείται να βοηθήσει την ομάδα ώστε να βελτιωθεί και άλλο.

Η περίπτωση Ανγκόλα

Ο Κολομβιανός έκανε άλλο ένα εκπληκτικό ματς εχθές και αν λάβουμε υπόψη το ματς με το Λαύριο πριν την διακοπή και τις εμφανίσεις του με την Εθνική του στα παράθυρα καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Βέβαια στην ΑΕΚ έφτασε να αμφισβητείται ακόμα και αυτός επειδή δεν ξεκίνησε από την πρώτη μέρα να βάζει 30ρες. Αν δούμε λοιπόν πιο ψύχραιμα την πορεία του στην ομάδα, θα καταλάβουμε ότι όσα γίνονται είναι απολύτως φυσιολογικά. Ο Ανγκόλα ήρθε σε μια ομάδα στην αρχή που δεν είχε ρόλους, καμία συνοχή και μπερδεμένο ροτέισον. Μετά είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο πόδι και αφού επέστρεψε ξανατραυματίστηκε στο χέρι. Ουσιαστικά δεν είχε ποτέ συνεχόμενο ρυθμό για να βγάλει τα προτερήματα του στο γήπεδο. Πλέον εδώ και καιρό παίζει συνέχεια, είναι υγιής και βγάζει αυτό που μπορεί έχοντας βρει αγωνιστικό ρυθμό, σε μια ομάδα που έχει αποκτήσει χαρακτήρα. Άλλο ένα παράδειγμα παίκτη που δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κρίσεις, χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος την κατάσταση του. Πλέον είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας και ο παίκτης που μπορεί να κάνει το απρόβλεπτο μέσα στο παιχνίδι.

Πλέον η ΑΕΚ έχει χρόνο να δουλέψει καθώς η επόμενη εβδομάδα έχει παιχνίδι με τον Ηρακλή στην Θεσσαλονίκη και το πολύ κρίσιμο ματς με την Φάλκο στα Λιόσια.

ΥΓ. Το ότι ο Δέδας στα κρίσιμα προτιμάει τον Φιλιππάκο αντί του Γκρίφιν, δείχνει πολλά για τον… Γκρίφιν.

ΥΓ2. Παράδειγμα προς μίμηση ο Μαυροειδής.

ΥΓ3. Ηλία Ζούρο μίλησες για απουσία ενός (!!) παίκτη που επηρέασε την ομάδα; Αλήθεια τώρα; Επίσης μίλησες για κατς της ΑΕΚ στην άμυνα; Μπορείς να κάνεις τα παράπονα σου στον Πρόεδρο της ΕΟΚ, δίπλα δίπλα είναι τα γραφεία σας (lol).

ΥΓ4. Ελπίζω ο αγαπημένος μου Ρόγκα, να κατάλαβε τι σημαίνει «ανοδικό βήμα στην καριέρα μου».

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X