Η ψυχή της ΑΕΚ, το χρέος της ΑΕΚ και το... κοινωνικό πρόβλημα

Η ψυχή της ΑΕΚ, το χρέος της ΑΕΚ και το... κοινωνικό πρόβλημα
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, ξεκινά με μπάσκετ, συνεχίζει με ποδόσφαιρο και καταλήγει με την παράσταση του Χριστόφορου...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θα ξεκινήσω από το τέλος κι από τη σπουδαία μπασκετική νίκη της ΑΕΚ επί του Προμηθέα. Είναι αλήθεια ότι τέτοιους χαρακτηρισμούς όπως το… «σπουδαία νίκη», τους χρησιμοποιούμε κι εμείς τόσο συχνά, που όταν πρόκειται για πραγματικά σπουδαία νίκη, χάνουν και τη σημασία τους.

Αυτό που κάνει όμως η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα τη σαββατιάτικη νίκη επί του Προμηθέα του Eurocup, είναι πραγματικά κάτι πολύ σπουδαίο. Στην περσινή σεζόν, όπου ο κορονοϊός και οι τραυματισμοί, είχαν αποδεκατίσει την ΑΕΚ, η οποία έπαιζε σε κάθε παιχνίδι με 5 έως και 7 απουσίες, πολλοί γνώστες του αθλήματος που το παρακολουθούν επί δεκαετίες, σχολίαζαν ότι δεν θυμούνται ποτέ άλλοτε, να έχει συμβεί τέτοια ατυχία σε ομάδα. Δεν αναφέρονταν στην ΑΕΚ, αλλά γενικότερα σε ομάδα.

Κι εμείς με τη σειρά μας, λέγαμε, βλέποντας την περσινή κατάσταση, ότι αποκλείεται να υπάρξει κάτι χειρότερο. Η ζωή, δυστυχώς ήρθε να μας διαψεύσει, με το πολύ χειρότερο που συνέβη με τον Γέλοβατς. Μια κατάσταση που δεν σηκώνει κανέναν σχολιασμό και που όσο κι αν έψαξα, δεν έχω βρει κάτι ανάλογο να έχει συμβεί σε ομάδα μπάσκετ.


Η απάντηση του Μαυροειδή

Μπροστά σε αυτό, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, δεν είναι καν… προβληματισμοί. Ούτε τα οικονομικά, με την ΑΕΚ στα χειρότερά της, ούτε τα ban που έχει χαθεί ο λογαριασμός, ούτε οι τραυματισμοί, ούτε το γεγονός ότι ως ομάδα, η ΑΕΚ επί της ουσίας παίζει χωρίς το παραμικρό βάθος πάγκου.

Την απάντηση την έδωσε ο Δημήτρης Μαυροειδής μετά το ματς, όταν του επισήμανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ότι ο προπονητής του, τον χαρακτήρισε «κλειδί» για τη νίκη. «Είμαι αρκετά μεγάλος πια για να ασχολούμαι με αυτά. Αυτό που μετράει για μένα και αυτό που λέω και στους συμπαίκτες μου, μετά τα όσα μας έχουν συμβεί και με τα προβλήματα που έχουμε, είναι ότι απλά παίζουμε στην ΑΕΚ».

Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο. Προφανώς δεν αρκεί να παίζεις μόνο με την ψυχή σου, αλλά δεν γίνεται να μην επισημάνω αυτό που έβαλα και τίτλο στην «ΩΡΑ» της Κυριακής. Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή δεν αρκεί μόνο η ψυχή, όσο τεράστια κι αν είναι, πρέπει ο Μάκης Αγγελόπουλος, που έχει κάνει πάρα μα πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, να βρει τις λύσεις γιατί ακόμα η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη.


Η ΑΕΚ οφείλει να νικήσει

Πάμε και στην ποδοσφαιρική μάχη με τον ΠΑΟ. Να σας πω την αλήθεια, δεν νιώθω ότι έχω να προσθέσω και πολλά σε επίπεδο σχολίου. Τι να σχολιάσεις δηλαδή; «Μιλάει» από μόνη της η βαθμολογία για την επιτακτική αναγκαιότητα της νίκης της ΑΕΚ.

Η ομάδα έχει χάσει και τα δύο ντέρμπι μέχρι στιγμής, με ΠΑΟΚ εκτός και με ΟΣΦΠ εντός και παράλληλα έχει κάνει και «γκέλες» εκεί που δεν θα έπρεπε, με ΟΦΗ στο Ηράκλειο και ειδικά με Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Ε, δεν γίνεται να μην νικήσεις ούτε στο τρίτο ντέρμπι και μάλιστα μέσα στην έδρα σου. Πώς θα κάνεις πρωταθλητισμό μετά;

Για να ξέρουμε τι λέμε, λοιπόν, η ΑΕΚ οφείλει να νικήσει. Πέρα από το βαθμολογικό όφελος, το οφείλει στον εαυτό της, στον κόσμο της και στην ιστορία της. Δεν είναι συγκομιδή μεγάλης ομάδας, αυτή που έχει η ΑΕΚ στα ντέρμπι των τριών τελευταίων ετών. Και πρέπει να μπει οριστικά «φρένο» σε αυτό. Και όχι ότι εφόσον νικήσει, θα έχει… σβηστεί αυτή η τραγική συγκομιδή. Αλλά να γίνει επιτέλους η αρχή, γιατί δεν πάει άλλο.

Από εκεί και πέρα, να επαναλάβουμε αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τους 25.000 «Ενωσίτες» που θα ανέβουν στο ΟΑΚΑ. Τεράστια προσοχή. Δεν πρέπει να δοθεί το παραμικρό δικαίωμα. Μας περιμένουν στη γωνία. Και προκλήσεις θα υπάρξουν και παγίδες. Δεδομένο είναι αυτό. Δεν θα πρέπει όμως να… τσιμπήσει κανένας.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι κοινωνικό

Θα κλείσω με το θέμα του «ντου» που έγινε στην παράσταση του Χριστόφορου. Είναι φυσικά πολύ λυπηρό και θλιβερό, αλλά δεν μου προκαλεί κάποια εντύπωση. Με όλα αυτά που έχουμε ζήσει και που συνεχίζουμε να ζούμε και που γίνονται ολοένα και χειρότερα, δεν έχω – εδώ και πολλά χρόνια – αναπάντητα ερωτήματα για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας.

Αυτό που μέσω του ποδοσφαίρου, αρχίσαμε να ζούμε από το 1996 και μετά και που στην αρχή ήταν μόνο ζήτημα ποδοσφαιρικό, μετεξελίχτηκε στη συνέχεια και σε πρόβλημα κοινωνικό. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να το καταλάβουν ότι υπερβαίνει και το ποδόσφαιρο, αλλά ακόμα και την πολιτική.

Είναι πρόβλημα κοινωνικό, η νοοτροπία της αλαζονείας, η νοοτροπία του τύπου «το Κράτος είμαστε εμείς», η νοοτροπία «εμείς είμαστε κι άλλος κανένας».

Είναι πρόβλημα κοινωνικό, εδώ και πολλά χρόνια, που κάποια στιγμή θα έφτανε και σε αυτές τις παθογένειες, να μην δέχεσαι καν την αντίθετη άποψη και να κάνεις «ντου» όταν δεν σου αρέσει κάτι, ακόμα και σε επίπεδο σάτιρας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να σου ασκούν… μπούλινγκ, όχι απλά για να πεις το δικό τους, αλλά και για να το πεις, όπως ακριβώς γουστάρουν.

Φυσικά, ούτε μασάμε, ούτε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να ξυπνήσει η κοινωνία γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει το μέλλον, υπάρχουν τα παιδιά μας και δεν γίνεται να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία, που γίνεται ολοένα και πιο τοξική και σίγουρα πιο αντιδημοκρατική. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, αλλά όσο μπορούμε, θα παλεύουμε, μπας και το συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Όπως το πάλεψαν και νίκησαν οι θεατές στην παράσταση του Χριστόφορου.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X