Για τον Μπάκα, τον Σπανέα και τα άλλα παιδιά

Για τον Μπάκα, τον Σπανέα και τα άλλα παιδιά
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου θυμίζει ποιος είναι ο Παναθηναϊκός και όσα έχει υποστεί η ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η κουβέντα δεν είναι καινούργια. Είναι γεγονός όμως, πως όσα έχουν συμβεί την τελευταία 25ετία, έχουν αναγκάσει όλους μας να στρέφονται προς την «κόκκινη» πλευρά του ποταμού. Είδαμε και τι είδαμε αυτά τα χρόνια και πολλά συνεχίζουμε να τα αντικρίζουμε ακόμα στη νέα βερσιόν αλλοίωσης της πραγματικότητας. Αλλά οι έχοντες πατημένα τα –άντα, δεν μπορεί να ξεχνούν και όσα συνέβαιναν όταν η μπίλια βρισκόταν στην «πράσινη» πλευρά.

«Μου θυμίζει εποχές από την παντοδυναμία του Παναθηναϊκού που κάποιοι διαιτητές έλεγαν “Μήτσο πέσε, Μάικ πέσε, θα στο δώσω πέναλτι”», σχολίασε μετά το ματς της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ – ο γίγας Μανούχος υπήρξε και εκεί για να δώσει τη δική του… πινελιά – ο Μιχάλης Ζιώγας. Για τους νεότερους, να αναφέρω πως υπήρξε εξέχων μέλος των Θεσσαλών στις μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του ’80, με τη σημαντικότερη εκ των οποίων να είναι στιγματισμένη από τα ούρα του Τσίγκοφ και το σκάνδαλο εις βάρος της ΑΕΚ.


Ο πρώτος διδάξας

Με την παραδοχή ενός παίκτη που έζησε στο πετσί του πολλά από όσα συνέβαιναν τότε, ξύπνησαν θύμησες του παρελθόντος. Βλέπετε, πριν εμφανιστούν στη ζωή μας λογιών λογιών Αλεξανδρήδες και Γιαννακόπουλοι, προτού ζήσουμε τους Δημητρόπουλους και τους Ποντίκηδες, αλλά και τους επιγόνους τους που καθόρισαν την ιστορία, υπήρχαν εποχές άλλες. Με Τριβέλλα και Ζουμπογιώργο, με ομάδες δορυφόρους, με παίκτες που έπαιζαν με την αβάντα και την ανοχή των διαιτητών.

Πολλοί δεν τα ξέρουν αυτά ή μπορεί και να τα έχουν λησμονήσει. Αλλωστε, συχνά πυκνά ακούγεται και ένα φοβερό ευφυολόγημα για να δείξει πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Δηλαδή, πως την εποχή του Βαρδινογιαννισμού, πήραν πρωταθλήματα και άλλες ομάδες, μοιράζονταν κάπως το παιχνίδι. Είναι αλήθεια, πως πρωταθλήματα πήρε και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και η Λάρις. Αλλά είναι επίσης αλήθεια, πως κουμάντο έκανε με στυγνό τρόπο ο Παναθηναϊκός.


Οι φαταούλες

Αλλα δεδομένα τότε. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τα πολυεκατομμύρια που συνεπάγεται τώρα μια απλή και μόνο συμμετοχή στο Champions League ή και συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς, ο Βαρδινογιάννης δεν είχε την φαταουλίστικη συμπεριφορά των όσων ακολούθησαν, που δεν αφήνουν ούτε ψιχουλάκι για τους άλλους. Αλλά ας μην τρελαθούμε. Πολλά από όσα ακολούθησαν – και…εξελίχθηκαν βέβαια – τα είδαμε εκεί. Με τρόπο που σε έκανε να τρελαίνεσαι.

Για να μη χαθώ σε ιστορίες από την κρύπτη, αρκεί να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες καταστάσεις που είναι απόλυτα ενδεικτικές. Η πρώτη αφορά τον γίγα Σπανέα και το πρωτάθλημα του 1996. Πρωτάθλημα που προφανέστατα και θα έπρεπε να πάρει η ΑΕΚ, που ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα – ίσως η ποιοτικότερη που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά γήπεδα – αλλά έπεσε σε ανίκανη διοίκηση και σε αντίπαλο που δεν χαμπάριαζε.


Ο μέγας Σπανέας

Ο Σπανέας έδρασε στη Νέα Σμύρνη. Ο Παναθηναϊκός έχανε τη γη κάτω από τα πόδια του, καθώς η ΑΕΚ τον είχε προσπεράσει στη βαθμολογία με έναν πόντο. Ο Παναθηναϊκός είχε δύο συνεχόμενες ισοπαλίες, είχε αποκλειστεί στο χαλαρό από την ΑΕΚ στο κύπελλο και κατέρρεε. Ο Πανιώνιος καιγόταν για βαθμούς, είχε πάρει προβάδισμα και δεν κινδύνευε. Μια τεράστια βουτιά του Γεωργιάδη, δίχως καν επαφή με τον αντίπαλο, καταλογίστηκε πέναλτι.

Εγινε ο κακός χαμός. Και τι με αυτό; Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε, βρήκε και δυο γκολ στις καθυστερήσεις, πήρε το πουσάρισμα που ήθελε στη διαδικασία. Εκμεταλλεύθηκε και τη θλιβερή διοίκηση της ΑΕΚ εκείνης της σεζόν, έπαιξε το παιχνίδι «τελικό» σε ημερομηνία που τον βόλευε και κάπως έτσι, η υπερομάδα της ΑΕΚ έμεινε μόνο με το Κύπελλο (στο οποίο είχε αποκλείσει πέραν του Παναθηναϊκού και τον Ολυμπιακό).


Δείτε περισσότερα για τον Μπάκα, τον Σπανέα και τα ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού.

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X