Ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός στην εποχή της «κερασιάς»

Ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός στην εποχή της «κερασιάς»
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν δούμε τι συμβαίνει γύρω μας καταλαβαίνει κανείς πως ίσως πολύ λίγη σημασία έχουν όλα όσα έχω σκοπό να γράψω εδώ για το ντέρμπι της Κυριακής. Η χώρα μας έχει επιστρέψει στην περίοδο της «κερασέας» ή στη δημοτική «κερασιάς».

Όταν δηλαδή οι συμμορίες των μπράβων ανεβοκατέβαζαν ανεξέλεγκτοι στους δρόμους κι όπου ήθελαν, τις μαγκούρες από ξύλο κερασιάς στα κεφαλιά καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, απλών πολιτών, μόνο και μόνο επειδή ήταν βενιζελικοί. Κι όχι μόνο εκείνη τη περίοδο βέβαια, καθώς ακολούθησαν κι άλλες ανάλογες. Η διαφορά τώρα είναι πως στοχοποιείσαι αν δε μιλάς με τον τρόπο που πρέπει, για έναν πολίτη αυτής της χώρας συγκεκριμένο. Όπως έκανε ο Χριστόφορος.

Αν σκεφτείτε λοιπόν τι ζούμε και πως το διαχειρίζεται η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της, ελάτε μετά να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, διαιτησία, Κλάτενμπεργκ, τι κάνει η ΑΕΚ κι ολα αυτά τα ωραία. Δε βλέπετε τι γίνεται;

Τέλος πάντων έχουμε ένα ματς κρίσιμο. Για το οποίο η ένταση μας ανέβηκε με όσα έγιναν γύρω από την αναβολή. Θυμήθηκα και την τελευταία μεγάλη φασαρία για ΑΕΚ – Παναθηναϊκός κι αναβολή. Τότε, το 1984-85 που ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει αναβολή του ντέρμπι στην Νέα Φιλαδέλφεια, λόγω του ημιτελικού στην Ευρώπη με τη Λίβερπουλ. Η ΑΕΚ δεν είχε δεχθεί. Το ματς έγινε, προηγήθηκαν με τον Σαραβάκο και μας φώναζαν «και τώρα ζητείστε αναβολή». Ευτυχώς ισοφάρισε ο Νίκος Πιας. Οι παλιότεροι σαφώς θα το θυμούνται.

Εδώ βέβαια δε ζήτησε ο Παναθηναϊκός αναβολή, αλλά με τη γνώση πως είναι πολύ πιθανό να πάμε σε κλείδωμα των γηπέδων από βδομάδα, κάποιοι σκέφτηκαν πως γιατί να μη δοκιμάσουμε να κάνουμε δύσκολη της ζωή της ΑΕΚ και να τη κλείσουμε τη δουλειά πριν βγει ο χρόνος; Αυτοί που το σκέφτηκαν, όπως είναι γνωστό έχουν τη δυνατότητα στην εποχή μας τέτοιου είδους σκέψεις να τις κάνουν και πράξη κι αυτό έφτασαν πολύ κοντά να πετύχουν και τώρα.

Βρήκε ανταπόκριση η πίεση της ΑΕΚ

Δεν έχει σημασία αν τελικά μπορεί να είχε ωφεληθεί κι ο Παναθηναϊκός και ίσως να… το γλυκοκοίταξαν. Δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιος είναι ο αντίπαλος και πως για λογαριασμό αυτού του αντιπάλου και μόνο, μπορούν να ξεκινούν τέτοιες ιστορίες είτε από την αστυνομία, είτε από την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού. Ευτυχώς φαίνεται στη κυβέρνηση υπάρχουν πυλώνες που κατανοούν πως το πράγμα αρχίζει να παραγίνεται. Και σε αυτούς βρήκε ανταπόκριση η πίεση της ΑΕΚ. Που είχε κάθε λόγο να υπολογίζει και στα πιο ακραία σενάρια.

Τα περί προσοχής τώρα από πλευράς του κόσμου, πιστέψτε με δεν είναι από αυτά που λέγονται για να λέγονται. Με τον ΠΑΟΚ να είναι έτοιμος να φάσει τιμωρία για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων, με ζήτημα κλεισίματος τους γενικώς να υπάρχει στην ατζέντα, το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός είναι προφανής ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ο καθένας που θα σκεφτεί μόνο τον εαυτό του και όχι τους κινδύνους της ομάδας, θα τη θέσει υπό μεγάλες απειλές. Για να μη πω για την αστυνομία, που μετά από όσα έγιναν μέσα στην εβδομάδα και όσα δικαίως είπαμε και γράψαμε, ο ρόλος της μπορεί να είναι πολύ περίεργος την Κυριακή. Άρα το «προσοχή» είναι λίγο. Πολύ λίγο.

Αλλά δεν πρέπει και να ευνουχιστούμε. Πρέπει και προσεκτικοί να είμαστε και να υπάρχει το πάθος και η αποφασιστικότητα που από την κερκίδα θα περάσει στην ομάδα. Δύσκολη αποστολή λοιπόν, αλλά πρέπει να πετύχει.

Στο αγωνιστικό, έχω κουραστεί να λέω εδώ και μέρες πως μπροστά μας είναι το παιχνίδι που περίπου στο ίδιο χρονικό σημείο εδώ και τρεις σεζόν, μας ρίχνει… στα τάρταρα. Αυτό δε πρέπει να συμβεί με κανένα τρόπο την Κυριακή. Υπάρχουν διαφορές.

Είναι η πρώτη φορά μετά απο αυτά τα τρία ματς, που το ματς του πρώτου γύρου είναι και με την ΑΕΚ γηπεδούχο και με κόσμο στην εξέδρα. Με τον Ουζουνίδη και τον Κωστένογλου ήμασταν φιλοξενούμενοι τυπικά, με τον Καρέρα δεν επιτρέπονταν οπαδοί στα γήπεδα.

Στα δύο αμέσως προηγούμενα ματς, η ΑΕΚ λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας του Παναθηναϊκού. Σε περιόδους που είχαν και κακή εικόνα και κακά αποτελέσματα, ξαφνικά έκαναν τη νίκη ανατροπή με 3-2 τη μία φορά, πήραν και το ματς την επόμενη χρονιά με το 1-2 και με ένα πρώτο ημίχρονο που δεν υπήρχαμε στο γήπεδο. Σε όλα αυτά τα ματς ξεπήδησε κάποιος πρωταγωνιστής από τον Παναθηναϊκό, που ως τότε δεν τον είχε πάρει χαμπάρι κανένας μέσα στη σεζόν. Μία ο Μακέντα και πέρσι ο Βιγιαφάνες. Εκτός του Χατζηγιοβάννη που μόνο με την ΑΕΚ παίζει καλά. Ο δε Βιγιαφάνες, σε αυτό το 1-2 πέρσι, έκανε αυτή τη εμφάνιση και μετά χάθηκε εντελώς από το προσκήνιο. Μη τον είδατε, στην ουσία μέχρι φέτος που κάνει το «come back».

Οι απρόβλεπτοι

Τέτοιος παράγοντας είναι πλέον δύσκολο να ξεπηδήσει στο ματς που έχουμε τώρα. Απρόβλεπτος δηλαδή. Ο Μακέντα παίζει και σκοράρει ήδη, ο Βιγιαφάνες έχει μπει για τα καλά εδώ και κάμποσα ματς. Τις επιλογές του Παναθηναϊκού τις ξέρεις, δεν έχει κάτι να σε εκπλήξει. Εκτός δηλαδή από πιθανά τακτικά «τρικ» που μπορεί να δοκιμάσει ο Γιοβάνοβιτς.

Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν έχει σύγκριση με τον Παναθηναϊκό μέσο-επιθετικά, ενώ πιστεύω πως υπερτερεί και ως ποιότητα τουλάχιστον στα στελέχη της αμυντικής γραμμής. Το μόνο σημείο που αποτελεί αίνιγμα, ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός μπορεί να ματσάρει ή και να αποδειχθεί και καλύτερος, είναι δυστυχώς ο άξονας της μεσαίας γραμμής. Λέω «δυστυχώς», επειδή είναι πάντα κομβική στα ντέρμπι η μάχη του κέντρου και το πως θα πάει μπορεί να τονίσει ή να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα σου σε άλλες γραμμές.

Για να είμαι ειλικρινής, δε μπορώ να πω με σιγουριά ποιος θα κυριαρχήσει ανάμεσα σε δύο «τρίγωνα» από τη μία πιθανότατα Σιμόες, Σιμάνσκι, Μάνταλος κι από την άλλη Ρούμπεν Πέρεθ, Αλεξανδρόπουλος, Βιγιαφάνες, που θεωρώ το πιο πιθανό για τον Παναθηναϊκό. Ίσως οι δικοί μας ως προοπτική να μπορούν να βγάλουν περισσότερα, αλλά ως τώρα στο πρωτάθλημα, δεν έχουμε δει σαφή υπεροχή της ΑΕΚ σε ένα τέτοιο «ζύγι». Και μιλάω πάντα για τη συνολική εικόνα στα χαφ. Το σημειώνω γιατί φυσικά ο Μάνταλος πάει εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα, αλλά εδώ συζητάω πως μπορεί να βγει συνολικά το ματσάρισμα. Επιπλέον με ανησυχεί το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Γιοβάνοβιτς κάποιο «τρικ» αλά Λουτσέσκου, με το οποίο να φέρνει και τους έξω προς τα μέσα. Εκεί πάντα έχουμε θέμα.

Βασική δουλειά να πάρει το κέντρο

Αν η ΑΕΚ πάρει το πάνω χέρι στο κέντρο, θα έχει γίνει η βασική δουλειά για να κριθεί μετά το ματς εκεί που υπερέχεις ξεκάθαρα. Δηλαδή μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά θεωρώ αυτό το ματς το πιο κομβικό σημείο για τη συνέχεια Πάντα και σε συνάρτηση με το τι προκάλεσε στην ΑΕΚ τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Κλάτενμπεργκ σπάει ένα ακόμη φράγμα στο μεταξύ. Φέρνει και πάλι στην ΑΕΚ μη elite διαιτητές κι αυτή τη φορά κατάφερε να φέρει και… Έλληνα ως ξένο! Ναι, ο ένας βοηθός λέγεται Γεωργίου και είναι Ούγγρος υπήκοος ελληνικής καταγωγής. Αυτό τώρα πως να το πάρει κανείς;

Στο μεταξύ έχουμε ένα ματς ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, με όλους μας στην ΑΕΚ να είμαστε εξοργισμένοι και να το φωνάζουμε με τον Άγγλο και τον Παναθηναϊκό να τον υπερσπίζεται σθεναρά. Ο Παναθηναϊκός που σημειώστε πως καλή σχέση με τον Άγγλο έχει από πέρσι, πολύ πριν την αποκτήσει και ο Οσφπ, που αρχικά είχε βγει πρώτος να αποσύρει δημόσια την εμπιστοσύνη του.

Εν κατακλείδι, θα κερδίσει η ΑΕΚ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X