Το ντέρμπι του Νορντίν
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το πως και το γιατί ο Άμραμπατ, ενδέχεται να είναι ρυθμιστικός παράγοντας του κυριακάτικου ντέρμπι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ντέρμπι φαίνεται πως θα γίνει κανονικά την Κυριακή. Σκεφτείτε πόσο ακραία σκανδαλώδες ήταν αυτό που μεθόδευαν με την αναβολή, που αναγκάστηκαν και αυτοί που έχουν αποδείξει πως δεν ορρωδούν προ ουδενός, τελικά να το μαζέψουν. Βεβαίως μέχρι να γίνει οριστικό, ίσως μέχρι ακόμα και να γίνει η σέντρα την Κυριακή, ας κρατάμε μια επιφύλαξη, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σκαρφιστεί την τελευταία στιγμή το επιτελικό κράτος.

Πάντως όλα δείχνουν πως θα γίνει κανονικά το ντέρμπι. Δεν είναι ένα ματς που είναι εύκολο να το προσεγγίσει κανείς ποδοσφαιρικά. Κυρίως διότι είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά πως θα λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο. Αλλά ασχέτως βαθμολογίας και δεδομένων, είναι ένα ματς που η ΑΕΚ οφείλει να το κερδίσει. Όχι μόνο γιατί είναι πιο ποιοτική από τον αντίπαλο της, που θεωρητικά είναι. Κυρίως διότι είναι «υποχρεωμένη» να περάσει επιτέλους με άριστα, ένα τεστ ανταγωνιστικότητας. Τα ντέρμπι, αυτό τον χαρακτήρα έχουν.

Όταν μιλούν οι προσωπικότητες

Επίσης τα ντέρμπι συνήθως τα κερδίζουν (και τα χάνουν), οι προσωπικότητες. Αυτό με τον ΟΣΦΠ πριν από περίπου δυο εβδομάδες, ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας παίκτης σαν τον Αραούχο φώναξε δυνατά παρών, πέτυχε δυο γκολ αλλά τελικά η ΑΕΚ δεν πήρε τίποτα. Συνήθως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν μιλάνε οι μεγάλες προσωπικότητες σε ντέρμπι, συνήθως τα κερδίζουν. Θυμηθείτε πως η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, ήταν μ’ ένα γκολ του Σέρχιο στην αρχή του παιχνιδιού.


Έχει την σημασία του, το γεγονός πως η ΑΕΚ φέτος δεν έχει μόνο μια προσωπικότητα απ’ αυτές που μπορούν να μιλήσουν σ’ ένα ντέρμπι. Δεν είναι δηλαδή μόνο ο Αραούχο. Υπάρχει και ο Τσούμπερ που δεδομένα θα βρει κάποια στιγμή ξανά την φόρμα του και που έχοντας παίξει σε Μπουντεσλίγκα και εθνική Ελβετίας, τέτοια ματς σαν το κυριακάτικο αν είναι σε καλή κατάσταση, τα έχει για πρωινό. Υπάρχει και ο Άμραμπατ. Και για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι οι μεταγραφές του Τσούμπερ και του Γέβτιτς την τελευταία στιγμή, κάτι οι τραυματισμοί του Μαροκινού, ίσως δεν έχουν ακόμα επιτρέψει να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα είναι.

Παρεμπιπτόντως, μιας και έγραψα για τους τραυματισμούς του Άμραμπατ, ανοίγω μια παρένθεση διότι και μ’ αυτό το θέμα έχει γίνει ρεσιτάλ μπουρδολογίας. Ο Νορντίν δεν είχε ποτέ ζήτημα μυϊκών τραυματισμών. Ποτέ. Εξ ου και μετρά συνεχόμενες γεμάτες σεζόν σ’ όλα τα πρωταθλήματα που έχει αγωνιστεί. Έχει επενδύσει πολύ στο σώμα του και σ’ αυτό το κομμάτι. Και ακριβώς επειδή είναι έτσι το κορμί του και ήταν σούπερ οι μετρήσεις του παρόλο που δεν είχε κάνει ούτε μέρα καλοκαιρινής προετοιμασίας με ομάδα, την πάτησε στην αρχή της σεζόν. Φόρτσαρε και έπαθε θλάση. Αυτός ήταν ο ένας τραυματισμός του και ο δεύτερος δεν είχε να κάνει με μυϊκό ζήτημα, αλλά με κτύπημα στον ώμο, σε άτσαλο πέσιμο στον Βόλο. Κλείνω την παρένθεση.


Όχι μόνο αγωνιστικά

Ο Άμραμπατ είναι τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Όποιος παρατήρησε προσεκτικά αυτά που έκανε στα Γιάννενα το Σάββατο, μπορεί να το καταλάβει. Και δεν εννοώ την γκολάρα που πέτυχε. Ξαναδείτε τι έκανε όταν εκτελούσε το πέναλτι ο ΠΑΣ, για να μπουν οι αντίπαλοι γρήγορα μέσα στην περιοχή. Ξαναδείτε πως πάει και πανηγυρίζει μπροστά στον διαιτητή στο γκολ του Σάκχοφ, την στιγμή που ο Καραντώνης έχει κερώσει και διστάζει να δείξει σέντρα. Μικρές λεπτομέρειες, που δεν έχουν καν να κάνουν με το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά φανερώνουν την κλάση ενός ποδοσφαιριστή.

Αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Άμραμπατ είναι σταθερά από τότε που επέστρεψε από τον πρώτο του τραυματισμό, από τους πιο επιδραστικούς παίκτες στα παιχνίδια της ΑΕΚ. Με τον Ατρόμητο όταν μπήκε αλλαγή, ήταν σαν πατάει γκάζι όλη η ομάδα. Με τον Βόλο έπαιξε βασικός και ήταν από τους κορυφαίους παίκτες. Με τον Απόλλωνα μπήκε και έδωσε την ασίστ στο γκολ του Αραούχο. Με τον Ολυμπιακό όταν μπήκε στο γήπεδο, άλλαξε όλη την εικόνα της ομάδας στην επίθεση. Και στα Γιάννενα έβαλε γκολ και ήταν από τους κορυφαίους του γηπέδου.


Παίκτες που ζουν για τέτοια ματς

Τέτοιοι παίκτες βέβαια, ζουν για ματς όπως αυτό της Κυριακής. Για τα ντέρμπι. Βέβαια ο Άμραμπατ είναι τέτοιος παίκτης, που μπήκε αλλαγή με την Κηφισιά και σκίστηκε. Αλλά τα παιχνίδια που γουστάρει, είναι τα ντέρμπι. Και δεν είναι ψέματα πως ήθελε πολύ να ξεκινήσει βασικός και με τον Ολυμπιακό και δεν τρελάθηκε που τελικά έμεινε στον πάγκο. Όταν όμως μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, ότι περνούσε από το πόδι του έκανε, για να βοηθήσει την ομάδα. Και η αλήθεια είναι πως μετά τον Αραούχο που σ’ εκείνο το ματς ήταν εκτός συναγωνισμού, ο Άμραμπατ ήταν από τους καλύτερους.

Τώρα με τον Παναθηναϊκό θα ξεκινήσει βασικός ο Μαροκινός. Δεν έχει ακόμα δοκιμάσει τίποτα ο προπονητής, αλλά ανεξαρτήτως του τι λέμε εμείς για τον Άμραμπατ, η εμφάνιση που έκανε στα Γιάννενα και το γεγονός πως ήταν στον πάγκο στο ματς κυπέλλου, φανερώνουν και τις προθέσεις ενόψει του ντέρμπι. Θα είναι μάλιστα και το πρώτο του στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει βασικός. Στην Τούμπα έλειψε λόγω τραυματισμού, με τον Ολυμπιακό μπήκε ως αλλαγή. Δεδομένα το περιμένει με ανυπομονησία. Και δεν είναι τέτοια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, που αυτή η ανυπομονησία και η επιθυμία, μπορεί να τον καταπιεί. Τουλάχιστον αυτό «λένε» οι ενδείξεις.


Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, δεν είναι ένα ματς που μπορεί να το πάρει μόνος του ο Άμραμπατ. Ούτε ο Αραούχο. Ούτε κανείς. Πρέπει όλη η ΑΕΚ να είναι την Κυριακή στο ύψος της. Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, συνήθως σε τέτοιου είδους ντέρμπι, όταν «μιλάνε» οι προσωπικότητες και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, την γέρνουν την ζυγαριά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ο Άμραμπατ καθαρά ποδοσφαιρικά, είναι ένας παίκτης που αγωνιστικά κάνει την διαφορά . Μπορεί να δημιουργήσει γκολ, μπορεί να βάλει γκολ, μπορεί να μπει ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και να τις χαλάσει. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να γίνει ρυθμιστικός παράγοντας για οποιαδήποτε ματς. Πολλώ δε μάλλον σ’ ένα ματς που τον “φτιάχνει” λίγο (ή και πολύ περισσότερο από τα άλλα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X