Η αλήθεια του Γέβτιτς και το νερό στο κρασί του Γιαννίκη για τη δική του ΑΕΚ

Η αλήθεια του Γέβτιτς και το νερό στο κρασί του Γιαννίκη για τη δική του ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει για την προσπάθεια των παικτών της ΑΕΚ να μπουν στο μυαλό και στα σχέδια του Αργύρη Γιαννίκη υπό μη ιδανικές συνθήκες

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ενδεκάδα με την οποία παρατάχθηκε η ΑΕΚ στον αγώνα Κυπέλλου με την Κηφισιά, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η βασική της σε περυσινό αγώνα πρωταθλήματος, ενδεχομένως και σε ντέρμπι! Με ακόμα καλύτερη προοπτική από αυτή που υπήρχε στην κάκιστη σεζόν που προηγήθηκε, καθώς αρκετοί εξ αυτών που αγωνίστηκαν χθες είναι πιο ποιοτικοί από εκείνους που έπαιζαν πέρυσι. Κι όμως, αυτή η παρέα που εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά φέτος σε αυτή την ελλιπέστατη στον τομέα της συνοχής μορφή, λογίζεται ως η second unit της Ένωσης, ασφαλώς με κάποιους εξ αυτών να είναι πιο μπροστά στην ιεραρχία και πιο κοντά στο αρχικό σχήμα.

Μετά από τέτοια παιχνίδια, απέναντι σε αντιπάλους με τόσο εμφανή κατωτερότητα στην ποιότητα αλλά και στις δυνάμεις -ουσιαστικά μιλάμε για ημιεπαγγελματίες, για να μην πω ημιερασιτέχνες λόγω των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το σύνηθες μπάχαλο της Β’ κατηγορίας- είναι ανώφελο να εισέρχεσαι σε υπερ-αναλύσεις. Είναι ωστόσο λογικό και δίκαιο να υπερθεματίζεις για το πνεύμα και τη νοοτροπία όσων εμφανίστηκαν για να δώσουν αυτό το ματς, άλλωστε πόσες και πόσες φορές κατά το παρελθόν έχουμε παρακολουθήσει σούπες έως και… βατερλό.

Δεν ήταν μια απλή νίκη αγγαρείας με 2-0 σε τρεις φάσεις για γκολ, αλλά μια προσπάθεια από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο όλων όσοι αγωνίστηκαν να μπουν στο μυαλό του προπονητή τους. Να του δώσουν τροφή για σκέψη, να τον προβληματίσουν ευχάριστα, ακόμα και να του στείλουν το μήνυμα ότι… «κόουτς, απαιτείς ένταση, πίεση και τρεξίματα, όμως κάποιοι ξέρουμε και μπάλα. Προσπαθούμε να το υπηρετήσουμε, όμως δες κι εσύ ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στο ποδόσφαιρο πέραν της αθλητικότητας».

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Γέβτιτς. Δεν είναι οι τρεις ασίστ απέναντι στην Κηφισιά, όσο αυτό που είπε μετά το ματς. Επί της ουσίας, με τον όμορφο και ευγενικό τρόπο του, αξίωσε περισσότερο χρόνο μέσα στο γήπεδο, πιο πολύ ενεργοποίηση σε κατάσταση αγώνων. Καλή η προπόνηση, όμως δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής στον κόσμο που να βρίσκει ρυθμό παλεύοντας μόνο σε αυτές, κάπου απογοητεύεται.

Πως θα κριθεί ο Ελβετός αν δεν πάρει 6-7 σερί γεμάτα παιχνίδια; Και πόσο εύκολα ταυτοχρόνως απαξιώνεται με ένα… «είναι αργός, δεν κάνει» που θα πει ο Ευμορφούλης (τυχαίο το όνομα) από τον καναπέ του σπιτιού του ή ακόμα και από το γήπεδο, βλέποντάς τον να παίζει για 16 λεπτά και μετά να εξαφανίζεται για τρεις-τέσσερις αγώνες; Ή να παίρνει μια ευκαιρία ως βασικός, να γίνεται αλλαγή στο ημίχρονο και μετά να κάθεται για τρεις εβδομάδες στον πάγκο.

Η συνειδητοποίηση των παικτών και η ισορροπία του Γιαννίκη

Ο ρυθμός είναι το Α και το Ω. Ας κρίνουμε από τον Τσούμπερ. Δε διανοείται να μείνει στον πάγκο, ακόμα και όταν έχει προβλήματα τραυματισμών. Στο ένα παιχνίδι έπαιξε με ένεση, στο άλλο με ενοχλήσεις, αν και αμφισβητώ το κατά πόσο αυτή η λογική είναι σωστό να ακολουθείται από μια ομάδα όταν ο παίκτης δείχνει ότι επηρεάζεται από αυτά που του συμβαίνουν και δεν αποδίδει όπως μπορεί. Όμως ο Ελβετός πιστεύει ότι αν μείνει εκτός αγώνων, θα χάσει και τον όποιον ρυθμό έχει σήμερα, θα μείνει πιο πίσω. Αναλογιστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ρυθμό μέσα από διαδοχικά ματς.

Ο αντίλογος λέει ότι ο προπονητής πρέπει να επιλέξει κάθε φορά τους 11 ανάμεσα σε 22. Οφείλει ταυτόχρονα να μεριμνήσει για την ύπαρξη αγωνιστικής ταυτότητας και συνοχής, δίχως την πολυτέλεια των ευρωπαϊκών αγώνων που θα του έδιναν την ευκαιρία να κάνει rotation και να παρέχει τη χαρά της αγωνιστικής δράσης σε παίκτες που εξαναγκάζονται σε αδράνεια ενώ έχουν ουσία να προσφέρουν.

Δεν είναι εύκολη η θέση του Γιαννίκη απέναντί τους, όμως δείχνει να διαχειρίζεται σωστά τις ισορροπίες και να διατηρεί -τουλάχιστον έως σήμερα- όλους σε κατάσταση κεφιού και εγρήγορσης. Παρατηρήσαμε άπαντες στιγμές καλής νοοτροπίας και ευχαρίστησης του ενός για την επιτυχία του άλλου, ένα όμορφο κλίμα συνειδητοποιημένων παικτών, δεμένων μεταξύ τους. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι!

Ο νυν προπονητής της ΑΕΚ είναι ένας ξεκάθαρος προγραμματιστής των πάντων. «Δε νιώθει» λένε εκείνοι που τον ξέρουν, δε συμβιβάζεται εύκολα με κάτι διαφορετικό από το δικό του τρόπο. Ενδεχομένως όμως να υπάρχουν και περιπτώσεις που το κρασί του να σηκώνει λίγο νερό. Ίσως να μην είναι πολλές, ωστόσο πράγματι υφίστανται. Και μέχρι να αλλάξουν περισσότερα πράγματα, μέχρι να εισηγηθεί τι ακριβώς θέλει για να έλθει η κατάσταση πιο κοντά στα τακτικά μέτρα του, πρέπει και από τη μεριά του να αξιοποιήσει εκείνους που φαίνεται ότι μπορούν.

Ο Γιαννίκης θέλει την ομάδα του να «τρέχει» όπως εκείνες της Μπουντεσλίγκα. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για την ελληνική Σούπερ Λίγκα όπου σε πολλές περιπτώσεις, η ποιότητα υπερνικά το πόσο κάποιος τρέχει και υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ που τη διαθέτουν περισσότερο από άλλους, δίχως να είναι απαραίτητα ταχυδυναμικοί.

Όπως επίσης και το ότι για να φέρει την ΑΕΚ ακριβώς στα μέτρα που θέλει, θα πρέπει να τη δουλέψει από την αρχή το ερχόμενο καλοκαίρι -και τούτο απαγορεύεται να αμφισβητηθεί- με τους παίκτες που θα ξέρει ότι διαθέτουν το προφίλ να υπηρετήσουν απόλυτα το σχέδιό του. Έως τότε, λίγη παραπάνω προσαρμογή, κακό δεν θα φέρει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X