Κρίσιμο να μη χαθεί σε καμιά φάση η σειρά που έχει μπει στην ΑΕΚ...

Κρίσιμο να μη χαθεί σε καμιά φάση η σειρά που έχει μπει στην ΑΕΚ...
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από τα αγαπημένα μου στα social, είναι μετά τα ματς της ΑΕΚ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος πλέον, τα ποσταρίσματα του στυλ «λοιπόν, η ομάδα θέλει δύο στόπερ, δύο χαφ, ένα εξτρέμ, έναν τρίτο επιθετικό, δύο δεξιά μπακ κι ένα μπακ απ του τάδε…». Χάνεται η μπάλα τελείως.

Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο, γιατί τα αμέσως προηγούμενα χρόνια έχεις δει ως ΑΕΚτζής κάκιστο ποδόσφαιρο και τεράστια ανισορροπία από πλευράς ποιοτητας. Εκεί που σε μια θέση μπορούσες να βλέπεις τον καλύτερο του πρωταθλήματος, σε άλλη θα έβλεπες κάποιον που αναρωτιόσουν ποια ομάδα της Λίγκας θα τον έπαιρνε αν έμενε ελεύθερος. Αλλά αυτά προσπαθούμε για πρώτη φορά μετά από καιρό σοβαρά, να τα βάλουμε πίσω. Οπότε και τα ποσταρίσματα στο στυλ που ανάφερα πιο πάνω, λίγο αρχίζουν και κουράζουν και δεν έχουν και νόημα.

Πολλά θέλει η ΑΕΚ. Αλλά τη πορεία της πλέον δε πρέπει να τη κρίνουμε με αυτά μόνο στο επίκεντρο. Έχει πάρει ένα δρόμο προς την αναζήτηση και την απόκτηση τελικά, μιας συγκεκριμένης αγωνιστικής ταυτότητας. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Κι αυτό στη φάση που είμαστε πρέπει να κοιτάμε πως εξελίσσεται, πως προοδεύει, με βάση το δυναμικό που έχουμε.

Και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές που ήδη έχουμε και θα δημιουργηθεί σιγά – σιγά η στέρεη βάση που θα παίζει ένα… στέρεο ποδόσφαιρο αντίστοιχα. Αυτός είναι ο σωστός, ο λογικός δρόμος. Και μέσα από αυτόν, χωρίς βιασύνες, τάση για ισοπέδωση ή ενθουσιασμό ανάλογα με το κάθε αποτέλεσμα ξεχωριστά, ξεπροβάλλουν και πιο ξεκάθαρα οι ουσιαστικές ανάγκες της ομάδας. Αυτό πάνω κάτω που αρχίζει να γίνεται στην ΑΕΚ.

Όσο από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται όλο και φανερό πως θέλει να παίξει κι όσο αντίστοιχα αυτό το υπηρετεί όλο και καλύτερα, τόσο περισσότερο βλέπουμε ποια είναι τα σημεία – κλειδί στα οποία κάποιες διαφορετικές επιλογές θα έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη. Και θα μείωναν την απόσταση προς τον τελικό στόχο.

Δεν υπήρχε ποδοσφαιρική λογική στην ΑΕΚ

Η ποδοσφαιρική λογική πάντα επιβραβεύεται, ακόμη κι αν συγκυριακά αργήσει. Και ποδοσφαιρική λογική δεν υπήρχε στην ΑΕΚ την προηγούμενη τριετία. Όμως δεν είναι και ποδοσφαιρική λογική να εξακολουθείς να βλέπεις τα ματς και να σκέφτεσαι μόνο πως αν είχαμε άλλους έξι – επτά βασικούς, θα ήμασταν καλύτερα. Όχι, οι ομάδες που θέλουν να προχωρήσουν σωστά δε πάνε έτσι. Ειδικά όταν είναι στη μεταβατική περίοδο που είναι τώρα η ΑΕΚ.

Ο Γενάρης θα δώσει κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν θα είναι το διάστημα που θα φτιαχθεί η ομάδα της επόμενης σεζόν. Αυτό δε γίνεται ποτέ, ακόμη κι αν έχεις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Γενάρης δίνει την ευκαιρία όταν αρχίζεις να δουλεύεις σωστά μέσα σε μια σεζόν, να κάνεις μια δυο κινήσεις ακόμη που θα ενισχύσουν αυτή τη δουλειά και θα βοηθήσουν να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Αυτό πιστεύω πως μπορεί να το κάνει η ΑΕΚ και θα το κάνει.

Αλλά και μετά τον Γενάρη, θα εξακολουθήσει να είναι φανερό πως αν στη τάδε θέση είχαμε τον τάδε τύπο ποδοσφαιριστή θα ήμασταν καλύτερα και πάει λέγοντας. Πρώτα απ’ όλα αυτό δε σταματάει ποτέ. Δεύτερο, σε μια ομάδα με τις ανάγκες που είχε η ΑΕΚ όταν τελείωνε η περσινή σεζόν, σίγουρα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Αλλά θέλει τη διαχείριση του. Κι αυτοί που πετυχαίνουν σε τέτοιου είδους διαχείριση πάνε μπροστά.

Οι μεγάλες ομάδες χαρακτηρίζονται από παικταράδες σε όλες τις θέσεις. Και το τελικό στάδιο που θέλουμε να δούμε την ΑΕΚ, είναι αυτό. Μια σούπερ ανταγωνιστική ομάδα, που θα νικήσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και η οποία μοιραία όταν θα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, θα διαθέτει τους κατάλληλους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Δε γίνεται αλλιώς. Αλλά δε γίνεται με μαγικά και δε γίνεται με βιασύνη και λογική κρίσεων για τον κάθε παίκτη στο άψε σβήσε.

Η ΑΕΚ αυτή τη ψυχραιμία θα τη χρειαστεί. Είναι απαράβατος όρος για να μη κάνει πάλί βήματα πίσω. Και το λέω τώρα που είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Για παράδειγμα αν και είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τον ΠΑΟΚ από πλευράς προϋποθέσεων μακροπρόθεσμα (θα φανεί αυτό στο μέλλον), προς το παρόν με μια απλή ισοπαλία σε ένα ντέρμπι όπως αυτό της Κυριακής, με όρους βαθμολογίας κι ανταγωνισμού για φέτος, θα είμαστε όπως ήταν αυτοί το βράδυ μετά την ήττα τους από τον Άρη. Ήδη βαθμολογικά είμαστε στα ίδια με πέρσι τέτοιο καιρό και μάλιστα και λίγο χειρότερα από κάποιες απόψεις. Γι΄αυτό μιλάω για την ανάγκη της ψυχραιμίας. Σε όλα. Στην διαχείριση της ομάδας, στη στόχευση για τη συνέχεια, στις κρίσεις για παίκτες, ακόμη και για στελέχη.

Πρωτοπόρος στο να έχει στον περίγυρο της πολλούς που… ξέρουν

Η ΑΕΚ είναι… πρωτοπόρος στο να έχει στον περίγυρο της πολλούς που… ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Και με το παραμικρό, ειδικά τώρα που έχουμε ξοδέψει πολύ κεφάλαιο από πλευράς ψυχολογικών αντοχών πέρσι και πρόπερσι, μπορούν να βγάζουν στην επιφάνεια με διάφορους τρόπους αυτή τους την βεβαιότητα.

Προσωπικά ακόμη δεν είμαι σίγουρος ούτε για τον προπονητή, ούτε για τους υπεύθυνους του σχεδιασμού, ούτε για παίκτες. Ακόμη κι αυτούς που πάνε καλά φέτος. Για τίποτα από αυτά δεν είμαι σίγουρος. Είμαι μόνο για ένα, για το οποίο έχω πειστεί. Ανεξάρτητα από τις ατέλειες που ακόμη υπάρχουν, υπάρχει πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από… τα πάνω. Μια πιο ξεκάθαρη στόχευση. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα φέτος. Επαναλαμβάνω, χωρίς να ξέρω ακόμη αν έχουμε πετύχει τον σωστό συνδυασμό σε όλα τα σημεία που η στελέχωση έχει σημασία. Όμως είναι φανερό, το καταλαβαίνω από τη δουλειά μου καθημερινά στο ρεπορτάζ πως υπάρχει γενικά μια ισορροπία που δεν υπήρχε από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι το τέλος της προηγούμενης σεζόν. Λέω πάλι, ξεκινάει… από τα πάνω.

Αυτό είναι που πρέπει να συνεχιστεί. Προσωπικά θεωρώ πως έχουμε κάνει καλή επιλογή και στον πάγκο, αλλά αυτό είναι μια δική μου άποψη που προς το παρόν μένει να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα. Αλλά όλα πρέπει να συμβούν μέσα σε μια διαδικασία ποδοσφαιρικής λογικής και ψυχραιμίας, απέναντι σε κάθε πιθανή εξέλιξη βραχυπρόθεσμα.

Και προσέξτε: Δε λέω πως αν στραβώσει από αποτελέσματα και βαθμολογία άμεσα κι άλλο, να είμαστε χαρούμενοι και στη κοσμάρα μας. Όχι, να είμαστε στενοχωρημένοι, να είμαστα τσατισμένοι, να είμαστε ό,τι θέλετε. Αλλά να μη το χάσουμε. Γιατί για πρώτη φορά μετά από καιρό, πάμε να το αλλάξουμε και κάποια βασικά τα έχουμε κάνει σωστά από την αρχή.

Και σε τελική ανάλυση, αν… δεν το χάσουμε, τότε αργά ή γρήγορα θα βρούμε τον τρόπο και θα έχουμε πετυχημένη σεζόν και φέτος. Και για πολλά χρόνια, να είμαστε καλά…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X