Το κανονικό «οκτάρι», αυτή την δουλειά κάνει

Το κανονικό «οκτάρι», αυτή την δουλειά κάνει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης αποδεικνύει πως ο λόγος που η ΑΕΚ κέρδισε στα Γιάννενα, είναι αυτός που υποδεικνύει και το μεγαλύτερο φετινό αγωνιστικό της έλλειμμα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προφανώς και όλα αυτά που ζούμε από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με τους κανονισμούς να γίνονται κατά το δοκούν ακορντεόν, είναι κωμικά. Έστω και αν πλέον είναι δύσκολο να γελάσεις, διότι τόσος μαζεμένος παραλογισμός, είναι απάλευτος. Από την άλλη μεριά, εμείς θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο, γιατί έτσι μάθαμε και έτσι κάναμε πάντα πάντα. Καμία σχέση βέβαια με το εντελώς αντιποδοσφαιρικό, φτιάξτε ομάδα να κερδίζετε και τους διαιτητές.

Πάμε λοιπόν στο ποδοσφαιρικό δικό μας κομμάτι του ματς του Σαββάτου. Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό, στην ερώτηση γιατί κέρδισε η ΑΕΚ στα Γιάννενα, είναι διότι αφενός ήταν καλύτερη και αφετέρου το πίστεψε και το διεκδίκησε μέχρι τέλους. Λογική προσέγγιση. Υπάρχει όμως και μια καθαρά ποδοσφαιρική, που λέει πως η ΑΕΚ πήρε τη νίκη, διότι στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, βρήκε αγωνιστική ισορροπία και έγινε πολύ ορθολογική. Και ο λόγος που συνέβη αυτό, είναι διότι μπήκε στο γήπεδο ένας ποδοσφαιριστής που έκανε την δουλειά που πρέπει να κάνει ένα κανονικό οκτάρι.

Στα τελευταία 12-15 λεπτά του ματς στα Γιάννενα, ο Σάκχοφ ξαναγέμισε την μεσαία γραμμή, έκλεισε χώρους που είχαν μείνει ορθάνοικτοι με το 4-4-2 και δεύτερο χαφ τον Μάνταλο, κράτησε μπάλα, πάτησε περιοχή και συμμετείχε στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Και βεβαίως απείλησε σοβαρά την αντίπαλη εστία δυο φορές, σκόραρε την μία. Αυτές είναι οι δουλειές που πρέπει να κάνει ένα κανονικό οκτάρι μέσα στο γήπεδο. Εξ ου και είναι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο πιο κομβικός παίκτης σε μια ομάδα.

Μια δουλειά, που δεν κάνει κανείς

Αυτές είναι και οι δουλειές που έχουν λείψει από την ΑΕΚ φέτος από τα οκτάρια της. Τόσο στο ματς του περασμένου Σαββάτου, όσο και γενικώς από την αρχή της σεζόν. Ο Σιμάνσκι που κυρίως παίρνει φέτος τον ρόλο του οκταριού και σταθερά από τότε που ανέλαβε ο Γιαννίκης, συμπεριφέρεται κυρίως σαν καθαρόαιμο εξάρι. Σ’ αντίθεση μ’ ότι έκανε πέρυσι, που υπήρχαν ακόμα και παιχνίδια που τα καθόρισε όπως αυτό με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ, φέτος κάθε φορά που η μπάλα πάει στα πόδια του, χάνεται. Τρέχει ακατάπαυστα και πατά όλα τα σημεία του γηπέδου. Αλλά αυτό δεν αρκεί για το οκτάρι μιας ομάδας που θέλει να έχει κυριαρχικό ρόλο όχι σε κάποια, αλλά σ’ όλα τα ματς.

Ο Μάνταλος που δοκιμάστηκε για ένα διάστημα του ματς το περασμένο Σάββατο και που γενικώς έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον κάνουν ένα καλό οκτάρι, δεν μπορεί να συμβιβαστεί μ’ αυτή την ιδέα. Κρατάει χρόνια αυτή η κουβέντα, έχει αποδειχθεί ατελέσφορη οπότε δεν έχει νόημα πλέον να την βάζουμε στο τραπέζι. Ο Λε Ταλέκ έπαιξε λίγο κάτι σαν οκτάρι στην Ριζούπολη και κουτούλαγε με τον Σιμόες, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει καθόλου από έναν τέτοιου είδους ρόλο.

Ο Σάκχοφ και ο Γαλανόπουλος

Όσο για τον Σάκχοφ, εννοείται πως είναι ότι πιο ταιριαστό έχει αυτή την στιγμή η ΑΕΚ ενεργό για οκτάρι. Είναι ένας παίκτης που έχει ποιότητα και έχει και κοφτερό ποδοσφαιρικό μυαλό. Έχει παίξει σε τοπ επίπεδο, ήταν από τους κομβικότερους παίκτες του ΠΑΟΚ στην πρωταθληματική του σεζόν. Στα πρώτα του ματς με την ΑΕΚ πέρυσι ήταν σούπερ και θυμάμαι πως είχα γράψει πως ήταν από τις πιο έξυπνες καλοκαιρινές μεταγραφές. Όμως μετά ήρθε αυτή η… μπιπ, που λέγεται κορονοϊός. Και μάλιστα για τον Ουκρανό, δυο φορές.

Ήδη από την πρώτη, είχε επιστρέψει κυριολεκτικά άλλος παίκτης. Όσοι θυμούνται τα περυσινά ματς από τον Δεκέμβρη και μετά, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Έχει επηρεαστεί πολύ το κορμί του Σάκχοφ από τους δυο κορονοϊούς όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλούς παίκτες ανά τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Φυσικά δεν είναι για κρεμάσει τα παπούτσια του και να μην παίζει ούτε λεπτό. Δεν είναι όμως και για να ξεκινάει βασικός, διότι δεδομένα δεν μπορέσει να ακολουθήσει ρυθμό σε φουλ ένταση.

Επομένως πρακτικά, η ΑΕΚ έχει απομείνει χωρίς οκτάρι. Αυτή είναι η αλήθεια. Διότι είχε και την ατυχία ο Γαλανόπουλος, να χρειαστεί και πάλι χειρουργείο. Αν ήταν ενεργός ο Κώστας, θα ήταν πολύ διαφορετική η συζήτηση που θα κάναμε. Για όσους το έχουν λησμονήσει, ο Γαλανόπουλος είχε επιστρέψει δυνατός πέρυσι τον Γενάρη και σ’ όλα τα παιχνίδια ήταν από τους κορυφαίους του γηπέδου. Με γερά πατήματα στην μεσαία γραμμή, με κομβική συμμετοχή και στο ανασταλτικό και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας. Και με γκολ, όπως στην Τούμπα.

«Τρύπα» αγωνιστική

Όλα όσα δηλαδή, χρειάζεται να παίρνει η ΑΕΚ από το οκτάρι της. Και δεν τα παίρνει  καθόλου στην φετινή σεζόν, με εξαίρεση το παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου. Άλλωστε αν δεν κάνω κάποιο συγκλονιστικό λάθος, εκτός από το σκοράρισμα του Σάκχοφ στα Γιάννενα, η ΑΕΚ φέτος από τα χαφ της έχει πάρει γκολ μόνο από την κεφαλιά του Λε Ταλέκ στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό. Και από το οκτάρι της, η ομάδα που θέλει να είναι κυριαρχική σ’ όλα τα ματς και φουλ ανταγωνιστική, πρέπει να παίρνει και σκοράρισμα, πρέπει να παίρνει και απειλεί στην εστία, πρέπει να παίρνει και δημιουργία, πρέπει να παίρνει και τρεξίματα και καλυμμένους χώρους στο κέντρο.

Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη, η πρώτη μεταγραφή τον Γενάρη και μάλιστα από πολύ νωρίς, να είναι ένα βαρβάτο χαφ. Ένας υψηλού επιπέδου μέσος, που να μπορεί να δώσει στο παιχνίδι της ομάδας, αυτά που μέχρι τώρα της έχουν λείψει. Να κάνει την δουλειά που έκανε ο Σάκχοφ στο τελευταίο κομμάτι του ματς στα Γιάννενα και ήταν κομβική για να πάρει η ΑΕΚ τη νίκη. Και για όσους σκέφτονται πως στην χειμερινή αγορά είναι δύσκολο να βρεθούν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, θυμίζω πως τις καλύτερες μεταγραφές της η ΑΕΚ την τελευταία εξαετία, τις έχει κάνει τον Γενάρη. Από τον Γιόχανσον και τον Βράνιες, μέχρι τον Ζουκουλίνι (ασχέτως αν στάθηκε άτυχος) και φυσικά τον Αραούχο.

Μέχρι δε, να φτάσουμε στον Γενάρη, η ΑΕΚ θα πρέπει στα ματς που απομένουν να προσπαθεί να φτιασιδώνει όσο μπορεί αυτή την αγωνιστική “τρύπα”. Να παίρνει τα τρεξίματα του Σιμάνσκι, να παίρνει λίγη περισσότερη δημιουργία από τους μεσοεπιθετικούς (κυρίως από τον Μάνταλο) και να παίρνει και βοήθειες τύπου Σάκχοφ από τον πάγκο, όπως έγινε στα Γιάννενα. Άλλωστε για να μην τρελαθούμε, με Τσούμπερ (που εννοείται θα ξαναβρεί την φόρμα του) και με Άμραμπατ στην ενδεκάδα, υπάρχει ένα περίσσεμα ποιότητας για να καλύψει αυτό που λείπει από τα χαφ. Τουλάχιστον για τα παιχνίδια που απομένουν μέχρι και την διακοπή για τα Χριστούγεννα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X