Το turning point της Κυριακής να μη στοιχειώσει την ΑΕΚ

LIVE η κλήρωση της ΑΕΚ στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει για το κομβικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο οποίο πρέπει επιτέλους να θυμηθεί πως είναι να τον νικά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Νίκη επί του Ολυμπιακού. Μία άγνωστη κατάσταση για την ΑΕΚ εδώ και 45 μήνες, στο διάστημα των οποίων υπέστη 8 ήττες ενώ 3 ματς έληξαν ισόπαλα. Θα είναι η Κυριακή η κατάλληλη μέρα για να αλλάξει αυτό; Σίγουρα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από αυτές που υπήρχαν κατά την προηγούμενη τριετία. Η Ένωση διαθέτει πολύ περισσότερη ποιότητα στο ρόστερ της σε σύγκριση με τις ομάδες που παρέταξε σε εκείνες τις αναμετρήσεις, ακόμα κι αν υπάρξουν απώλειες. Έχει το υλικό για να τις καλύψει.

Επίσης, δεν είναι πια ο συγκεκριμένος Ολυμπιακός τόσο εκκωφαντικά ανώτερος όσο υπήρξε -και είναι αλήθεια αυτό- ειδικά κατά τις προηγούμενες δύο σεζόν. Εκτός αν πάλι εμφανιστούν όλα τα συμπλέγματα της ποδοσφαιρικής γης απέναντι στον εν λόγω αντίπαλο για να κυριεύσουν ακόμα και εκείνους που δεν έχουν παίξει ποτέ σε τέτοιο ματς και το περιμένουν πως και πως. Η αύρα επίσης, είναι εντελώς διαφορετική, το αντιλαμβάνεσαι αυτό συνομιλώντας με φίλους της ΑΕΚ και ειδικά εκείνους έχουν πάρει ήδη θέση στο γήπεδο.


Μέχρι και εκείνο το λυπηρό 1-5 τον περασμένο Απρίλιο στο ΟΑΚΑ, άπαντες αποδέχονταν ότι η ομάδα που αγαπούν ήταν ένα σκορποχώρι, ένα αντιπαθέστατο συνονθύλευμα. Τώρα το βλέπουν αλλιώς, πιστεύουν στην ΑΕΚ κι ετοιμάζονται για το γήπεδο με πολύ διαφορετική ψυχολογία από το «πόσα θα φάμε σήμερα;». Μπορεί τώρα να μη θέλουμε να το θυμόμαστε, όμως μερικούς μήνες πριν, έτσι το σκεφτόμασταν. Δεν σου επέτρεπε άλλωστε η ίδια η ομάδα να το δεις κάπως διαφορετικά.

Η καλύτερη στρατηγική είναι αυτή που κερδίζει τα ματς

Το τακτικό πλάνο ασφαλώς και θα παίξει σημαντικό ρόλο. Όμως εδώ δεν προκύπτει σοβαρή αμφιβολία για το αν αυτό καθεαυτό μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη του αγώνα, αν οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά για να το υπηρετήσουν όπως ακριβώς θα τους αναλυθεί. Η δική τους ψυχολογία και ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουν τον αγώνα είναι τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ο αντίπαλος μύριζε από χιλιόμετρα την ηττοπάθεια και της ρουφούσε το αίμα. Η ΑΕΚ εμφανιζόταν σαν από χέρι χαμένη και δεν χρειαζόσουν παρά μερικά λεπτά παρουσίας της στο γήπεδο ώστε να συνειδητοποιήσεις ότι το πλέον λογικό και πιθανό, θα ήταν να χάσει.


Η απαίτηση είναι πολύ συγκεκριμένη και μη διαπραγματεύσιμη. Όποιος πάρει φανέλα βασικού και μπει να παίξει αυτό το παιχνίδι, πρέπει να πιστεύει στη νίκη, όχι στο πως θα βγει από αυτό μην έχοντας χάσει. Ως αυτονόητο ακούγεται αυτό, κάποιος θα πει ότι σε αυτές τις γραμμές παρατίθενται όλα όσα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα για τη φανέλα και την ιστορία της ΑΕΚ. Έλα όμως που αυτά ακριβώς τα απλά και αυτονόητα είναι που έχουν πάψει να υφίστανται και να ισχύουν. Έλα όμως που τα χρόνια και οι αγώνες περνούν με την Ένωση να βλέπει κάθε τέτοιο ματς να απομακρύνεται σαν ακόμα μία χαμένη ευκαιρία να ξορκίσει έναν ανίκητο εφιάλτη, έναν ζυγό που δεν μπορεί να αποτινάξει.

Το σημαντικό είναι να γίνει η αρχή, όπως τότε, το 2016

Θυμάμαι την ΑΕΚ όπως παρουσιάστηκε στο πρώτο ντέρμπι της, στη σεζόν της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία. Ξεκίνησε με μία ήττα βαριά (0-4) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό η οποία ήρθε σε συνέχεια πολλών τέτοιων σκληρών αποτελεσμάτων, τα οποία είχαν προηγηθεί των χρόνων που περνούσε από τα σκοτεινά τούνελ των μικρότερων κατηγοριών. Φτάσαμε στο 2016 και η τελευταία νίκη επί της συγκεκριμένης ομάδας είχε σημειωθεί το 2010. Μέχρι που ήρθε ο αγώνας ορόσημο, το ματς με το οποίο άλλαξε το τροπάριο. Αυτό ακριβώς το παιχνίδι που ψάχνει και τώρα, αυτή η επικράτηση που θα την απελευθερώσει από τον καταναγκασμό να βλέπει τον Ολυμπιακό και να μην ξέρει πως να του επιβληθεί.


Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι αυτό που χρειάζεται τώρα. Με σκληράδα, δυναμισμό και πολύ μεγάλη προσήλωση στην τακτική όπως τότε, το Φεβρουάριο του 2016 όταν με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της, πήρε το ματς όπως πρέπει μία ομάδα να κατακτά τα ντέρμπι σε καιρό που έχει χάσει τον προσανατολισμό της σε αυτά. Έκτοτε ζήσαμε πολύ διαφορετική διετία, στη διάρκεια της οποίας ήταν ο Ολυμπιακός εκείνος που συνήθως έχανε από την ΑΕΚ, στο πρωτάθλημα, σε προημιτελικούς και ημιτελικούς ακόμα και σε τελικό Κυπέλλου.

Είναι λοιπόν να γίνει η αρχή και η ερχόμενη Κυριακή πρέπει να είναι αυτή ακριβώς η μέρα. Οι δυνατότητες υπάρχουν, οι ποδοσφαιριστές λένε ότι το πιστεύουν, οι οπαδοί το βλέπουν να έρχεται. Όλα τριγύρω θυμίζουν εκείνη την περίοδο που η ομάδα γύρισε επιτέλους το διακόπτη και έγινε ξανά κυρίαρχη των ντέρμπι. Αυτή είναι η στιγμή της, το turning point της σεζόν για να φέρει την κατάσταση εκεί που θέλει. Δεν είναι «ή τώρα ή ποτέ», είναι όμως «είτε βγαίνουμε από το βούρκο, είτε μένουμε βαλτωμένοι σε αυτόν». Διαλέγετε και παίρνετε…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X